انتخابات زودهنگام در اتریش میتواند چهره سیاسی این کشور را تغییر دهد. انتخاب یک جوان ٣١ساله بهعنوان صدراعظم این کشور و بازشدن پای یک حزب راستگرای افراطی به دولت ائتلافی میتواند معادلات را در این کشور تغییر دهد. روز یکشنبه مردم اتریش برای تعیین ١٨٣ کرسی شورای ملی این کشور پای صندوق رأی رفتند؛ انتخاباتی که بیش از هر چیز دیگري بر مسئله مهاجرت تمرکز داشت.
درحالحاضر، ١٥ درصد از جمعیت ٨,٧میلیوننفری اتریش را افرادی تشکیل میدهند که خارج از این کشور به دنیا آمدهاند. در انتخابات روز گذشته سه حزب برای کسب بیشترین میزان رأی در رقابت بودند: سوسیالدموکراتها، حزب مردم و حزب آزادی. نظرسنجیها از پیشتازی حزب مردم با دردستداشتن ٣٣ درصد آرا به رهبری سباستین کورتز خبر میداد و رقابت تنگاتنگی میان دو حزب سوسیالدموکرات و حزب راست افراطی آزادی برای جایگاه دوم در جریان بود.
از آنجا که هیچ حزبی بهتنهایی اکثریت را در دست ندارد، کمافیسابق در بر پاشنه تشکیل دولت ائتلافی خواهد گشت، تنها با این تفاوت که اینبار دیگر از ائتلاف راستها و چپگراها خبری نیست. این در حالی است که در ٣٠ سال گذشته، اتریش از سوی ائتلاف سوسیالدموکراتها و حزب میانهرو اداره شده است. به نظر موج پوپولیسم و افراطیگری که در ماههای اخیر اروپا را درنوردیده حالا به اتریش رسیده است.
چرا زود هنگام
علت برگزاری این انتخابات زودهنگام، امتناع کورتز از تداوم دولت ائتلافی با سوسیالدموکراتها به رهبری کریستین کرن، صدراعظم کنونی اتریش، بود. کورتز بهعنوان وزیر امور خارجه بخشی از ائتلاف بزرگ حزب مردم و سوسیالدموکراتها محسوب میشد، اما انتخاب او بهعنوان رهبر جدید حزب مردم، به این ائتلاف پایان داد. در ادامه نیز با تداوم منازعات سیاسی، با موافقت تمام احزاب حاضر در پارلمان، زمینه برای برگزاری انتخابات زودهنگام فراهم شد.
«آزادی» علیه اسلام و مهاجران
درحالیکه در دوران تبـــلیـغات انتــخاباتـــی، سوسیالدموکراتها بر طبل کاهش نابرابری اجتماعی میکوبیدند؛ دو حزب دیگر تمرکز خود را بر مسائلی مانند مهاجرت قرار دادند. هر دو حزب خواستار تشدید تدابیر امنیتی در مرزهای اتریش و همچنین اخراج سریع پناهجویانی شدهاند که درخواستشان رد شده است.
بااینحال، اوضاع میان این دو حزب نیز چندان مسالمتآمیز پیش نمیرود. کورتز از سوی حزب آزادی به کپیبرداری از سیاستهای این حزب متهم شده و هاینز کریستین استراچه، رهبر این حزب نیز او را فردی دغلکار خوانده است. این مسئلهای است که آنتون پلنیکا، استاد مطالعات ملیگرایانه در دانشگاه اروپای مرکزی، نیز بر آن صحه میگذارد. از نظر پلنيکا، شعارها و وعدههای حزب مردم ماهیتا تفاوتی با مباحث حزب آزادی نداشته و صرفا آنها را به شکلی معتدلتر بیان کرده است. حزب آزادی علاوه بر رویکرد ضدمهاجرتی و ضداروپایی، نگاه خصمانهای نیز به اسلام دارد.
استراچه در جریان نطقهای انتخاباتی، با بیان اینکه به نظر او اسلام به اتریش تعلق ندارد، گفته بود که نمیخواهد کشورش اسلامی شود. آخرینباری که حزب آزادی در سال ٢٠٠٠ میلادی وارد دولت اتریش شد، اعضای اتحادیه اروپا با هدف مجبورکردن دولت این کشور به کنارگذاشتن این حزب، تحریمهای دیپلماتیک را علیه اتریش وضع کردند، اما اینبار به نظر ميرسد مردم اتریش از تحریم نمیترسند. البته شرایط در اروپا نیز نسبت به سال ٢٠٠٠ میلادی بسیار تغییر کرده است. با این اوصاف، اگر نظرسنجیها به حقیقت بپیوندند، حزب مردم با کسب ٢٥ درصد آرا بهعنوان حزب دوم، بازگشتی مقتدرانه را رقم خواهد زد.
جوان محبوب
نظرسنجیها حاکی از آن است که محبوبیت سباستین کورتز، رهبر حزب مردم، باعث شده تا حزب او گوی سبقت را از رقبا برباید. در صورت پیروزی در انتخابات، او با ٣١ سال سن به جوانترین رهبر یک کشور اروپایی بدل خواهد شد. آقای کورتز در وعدههای انتخاباتی خود تأکید کرده بود که مسیرهای اصلی مهاجرت به اروپا از طریق بالکان و مدیترانه را خواهد بست.
بسیاری از مردم اتریش نسبت به بازشدن مرزهای این کشور در سال ٢٠١٥ میلادی روی خیل عظیم مهاجران که از جنگ و فقر در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان فرار میکردند، معترض بودند. او مدعی شده است که مهاجرت غیرقانونی باعث ازمیانرفتن نظم و امنیت میشود. کورتز همچنین قصد دارد تا مزایای مهاجران را کاهش داده و پرداخت مزایا به سایر خارجیان را فقط به افرادی محدود کند که حداقل پنج سال از اقامتشان در این کشور میگذرد.
امید اروپا
کریستین کرن، بهعنوان مدافع اتحادیه اروپا و مهاجران، در شرایطی انتخابات روز گذشته را مرحلهای خطیر و مهم در چند دهه اخیر اتریش توصیف کرده بود که سوسیالدموکراتها بهخاطر چندین رسوایی، از جمله یک کمپین تخریبی علیه کورتز، اوضاع مناسبی ندارند.
از دیگر سو، حزب سبزها بهعنوان یک حزب طرفدار مهاجران و متحدی بالقوه برای سوسیالدموکراتها، به علت تنشها و درگیریهای داخلی مشخص نیست که بتواند حتی حدنصاب چهار درصد آرا برای حضور در پارلمان را به دست آورد. بدونتردید چشم اتحادیه اروپا به انتخابات اتریش دوخته شده است. این اتحادیه امیدوار است که بعد از خروج بریتاینا از این اتحادیه و واردشدن یک حزب ضداروپایی به پارلمان آلمان، شاهد قدرتگیری یک حزب دستراستی افراطی دیگر در اتریش نباشد.
- 16
- 6