جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۲۲:۲۸ - ۳۰ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۲۳۹۳
خاورمیانه

ورود ترکیه به لیست خاکستری FATF، تجارت را برای آنکارا ناممکن و جذب سرمایه خارجی را به صفر می‌رساند

ورود ترکیه به لیست خاکستری FATF,ترکیه در لیست FATF
گنجاندن نام ترکیه در لیست خاکستری اف‌ای‌تی‌اف، موضوعی بود که موجب واکنش تند مقامات سیاسی و اقتصادی ترکیه شد.

به گزارش تسنیم، این روزها و در شرایطی که اقتصاد ترکیه در بحران به سر می‌برد، یک اتفاق حقوقی - مالی جدید روی داده که این کشور را در شرایط دشواری قرار داده است.

گروه ویژه اقدام مالی بین‌المللی  (FATF) پس از نشست ۳ روزه خود در پاریس پایتخت فرانسه، ترکیه را در فهرست خاکستری کشورهایی قرار داد که برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، به اندازه کافی تلاش نمی‌کنند.

این موسسه که مقر آن در پاریس، پایتخت فرانسه و وابسته به OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) است، انتقاداتی را علیه ترکیه مطرح کرده و معتقد است که رعایت قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و ممانعت از پشتیبانی گروه‌های تروریستی در ترکیه به اندازه کافی جدی گرفته نمی شود.

اخیراً به دستور رئیس گروه ویژه اقدام مالی، بوتسوانا و موریتانی در جریان تحقیقات، از لیست کشورهای تحت نظارت حذف شدند. اما اردن، مالی و ترکیه در لیست خاکستری قرار گرفتند.

مارکوس پلایر رئیس گروه، با بیان اینکه ترکیه در زمینه تبلیغات سیاه و تامین مالی تروریسم پیشرفت کرده است، بر این تاکید کرده که هنوز مشکلات جدی وجود دارد.

پلایر اظهار داشت که ترکیه در این زمینه تعهداتی را پذیرفته، اما باید آنها را به اقدامات عینی و مشخص تبدیل کند.

اولین پیامد لیست خاکستری برای ترکیه

مهمترین طرف حساب تجارت خارجی ترکیه کشورهای اروپایی و برخی از شرکت‌های بزرگی آمریکایی هستند. به عبارت دیگر مهمترین مقصد بازارهای صادرات کالاهای ترکیه اروپا و آمریکا هستند و اگر ترکیه برای مدتی طولانی در لیست خاکستری گروه اقدام ویژه  بماند، نه تنها تجارت، بلکه جذب سرمایه گذار خارجی برای این کشور بسیار دشوار و شاید ناممکن خواهد شد.

روزنامه فایننشال تایمز گزارش داده که این تصمیم توانایی ترکیه در جذب سرمایه خارجی را که در حال حاضر هم دشوار است، به صفر نزدیک می کند. از سوی دیگر، این تصمیم ممکن است اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار دهد تا ترکیه را در لیست مبارزه با پولشویی قرار دهد. در این فهرست، کشورهایی وجود دارند که عضو اتحادیه اروپا نیستند، اما ممکن است سیستم مالی اتحادیه را تهدید کنند.

خشم مقامات ترکیه از تصمیم FATF

سلیمان سویلو وزیر کشور ترکیه که همواره به اتخاذ مواضع تند و رادیکالی شهرت دارد، یکی از اولین مقامات این کشور است که نسبت به تصمیمات اخیر گروه ویژه اقدام مالی واکنش نشان داد.

او گفت:«اروپا حامی تروریسم است و مشکلات و تخلفات مالی توسط آنها به وجود می‌آید. این نهایت پررویی و بی شرمی است که خودشان از تروریسم حمایت می‌کنند، اما ترکیه را در لیست خاکستری می گنجانند. آنها فراموش کرده اند که ترکیه یکی از کشورهایی است که در راه مبارزه با ترور قربانیان فراوانی داده است. چگونه ممکن است که ما چشمان خود را به روی حمایت مالی از تروریسم ببندیم؟ این اقدام، اوج  بی شرمی و بی تعهدی آنها را نشان می‌دهد.»

لطفی الوان وزیر خزانه داری و دارایی ترکیه در مورد به روز رسانی جدید گروه ویژه اقدام مالی گفته است:« با وجود تلاش های انجام شده برای نظارت و پایبندی به اصول مبارزه با پولشویی، نام کشورمان در لیست خاکستری گنجانده شده و چنین چیزی برای ما غیرقابل تحمل است و این تصمیم را به طور کامل رد می‌کنیم. با همکاری مقامات و کارشناسان در کوتاه‌ترین زمان ممکن مذاکرات را شروع می‌کنیم و اقدامات لازم را انجام می‌دهیم تا هر چه سریع تر نام ترکیه از این لیست بیرون آورده شود. جایگاه ترکیه بسیار بالاتر از آن است که در لیست خاکستری قرار گرفته شود.»

در بیانیه وزارتخانه مزبور آمده است:«ترکیه از سال ۱۹۹۱ عضو FATF بوده که ۳۹ عضو دارد و در چارچوب مقررات منطبق با استانداردهای بین المللی اقدامات لازم را انجام داده است. کشور ما با در نظر گرفتن گزارش تهیه شده توسط FATF، در مورد پیوستن به منع گسترش سلاح های کشتار جمعی در ۲۷ دسامبر ۲۰۲۰ تصمیم گرفت. همچنین قانون پیشگیری از تامین مالی را تصویب کرد. بنابراین در چهار مورد ذکر شده در گزارش FATF 2019 پیشرفت چشمگیری داشته است.»

اتفاقات اخیر در ترکیه در شرایطی روی داده که دستگیری یکی از بزرگ‌ترین سلطان های مافیا در بخش ترک نشین جزیره قبرس جنجال بزرگی را به وجود آورده است. چرا که با دستگیری مهمترین چهره مافیایی قبرس ترک یعنی خلیل پالای، اسناد و نوارهای محرمانه افشا شده که رسوایی مالی و اخلاقی مقامات سیاسی را به دنبال آورده است.

در مهمترین نمونه این رسوایی ها، نخست وزیر بخش ترک‌نشین جزیره قبرس مجبور شد استعفا دهد. چرا که پس از دستگیری چهره مهم مافیای قبرس، اسناد و اطلاعات محرمانه به دست سدات پکر افتاده است و انتشار گوشه‌ای از رسوایی‌های جنسی نخست وزیر بخش ترک نشین قبرس موجب شد که او برای همیشه از صحنه سیاست کنار برود.

این در حالی است که سدات پکر به عنوان رئیس یک باند مخوف، پیشتر نیز در محیط اینترنت، اسناد و اطلاعات بسیاری را افشا کرده بود. در همین حال گروه هایی از معارضین سوری نیز اقدامات مالی خود را در آنکارا و استانبول با شرکت های پوششی انجام می دهند و مسائل دیگری نیز وجود دارد که مجموعاً باعث شده که شفافیت مالی در ترکیه بر اساس معیارها و استانداردهای اروپایی در مظان تردید قرار بگیرد.

همه اینها در حالی است که واحد پول ملی ترکیه یعنی لیر در سراشیبی افت ارزش قرار گرفته و هر یک دلار آمریکا می‌رود تا اندک اندک به مرز ۱۰ لیره برسد که در تاریخ جمهوری ترکیه چنین چیزی سابقه نداشته است.  

حالا باید دید با قرار گرفتن نام ترکیه در لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی، آیا باز هم بحران اقتصاد ترکیه از چیزی که هست پیچیده تر می شود یا خیر؟

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش