سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۲۸ - ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۲۶۶۴
نجوم و فضا

ماجرای' ورودی بیگانگان' در مریخ چه بود؟

مریخ,ورود بیگانگان به مریخ
چند روز قبل عکسی توسط مریخ نورد" کنجکاوی" ناسا منتشر شد که در آن یک ساختار شبیه به یک" درب ورودی" قابل مشاهده بود و بسیاری آنرا " محل ورود بیگانگان یا مریخی ها" نامیدند در حالیکه کارشناسان کاملاً مطمئن هستند که این فقط یک ساختار طبیعی در مریخ است. ولی واقعیت ماجرا چه بود؟

به گزارش ایسنا و به نقل از لایوساینس،" نیل هاجسون"( Neil Hodgson)، زمین شناس بریتانیایی که ساختارهای زمین شناسی مریخ را مطالعه نموده است ، به" لایو ساینس" خاطرنشان کرد:این یک تصویر بسیار غیرمعمول است. ولی به صورت خلاصه از نظر من مانند یک فرسایش طبیعی به نظر می رسد.

مریخ نورد" کنجکاوی" این عکس را با دوربین" مست کم" خود در روز هفتم مه ثبت کرد و اواخر هفته توسط ناسا منتشر شد. چندین تصویر رنگی و یک تصویر پانوراما از تصویر سیاه و سفید اصلی ایجاد شده است.

" نیکلاس منگولد"( Nicholas Mangold) زمین شناس سیاره ای از دانشگاه" نانت"( Nantes) فرانسه در ایمیلی به" لایوساینس" خاطرنشان کرد که چندین سرنخ نشان می دهد که این تصویر یک ورودی واقعی نیست. برای شروع باید بیان کرد که ارتفاع آن کمتر از ۳ فوت( ۱ متر) است. او به شوخی گفت یا شاید نشان دهده آن باشد که مریخی ها کوچک بوده اند.

دیگر نظرات طنز آمیز در فضایی مجازی شامل مواردی چون مقبره فضایی عیسی مسیح بوده است.

ولی حقیقت آن است که این ساختار هیچ ارتباطی با موارد ذکر شده، ندارد. به گفته کارشناسان، آنچه شبیه به یک" ورودی" به نظر میرسد ، فی الواقع یک شکاف کم عمق در سنگ هاست که تقریباً به صورت قطع میتوان گفت توسط نیروهای طبیعی ایجاد شده است.

مریخ,ورود بیگانگان به مریخ

در صورتیکه این ساختار یک درب ورودی نیست، پس چیست؟

" هاجسون" که معاون شرکت بریتانیایی زمین شناسی" سرچر"( Searcher) است، باور دارد که این" ورودی" در اثر فرسایش مریخ به وجود آمده است.

لایه های صخره ای موسوم به" چینه"( strata) روی این سنگ دیده می شود که در سمت چپ فرو رفته و در سمت راست بالا می رود. او در ایمیلی به" لایوساینس" خاطرنشان کرد:این ها بسترهای ساخته شده از سیلت( silt bed) هستند و بسترهای شنی سخت تر در کنار آنها خودنمایی می کنند. آنها احتمالاً چهار میلیارد سال پیش در شرایط رسوبی، در یک رودخانه یا یک تپه شنی بادی ته نشین شده اند.

به گفته ی او، بادهای مریخی" چینه" ها را از هنگامی که به سطح آمده اند مورد فرسایش قرار داده اند و تصاویر ثبت شده آثاری از فرسایش را در داخل" ورودی" نشان می دهد.

وی افزود:چندین شکستگی عمودی طبیعی نیز در تصویر دیده می شود، از جمله شکستگی های ناشی از برخورد بادهای مریخ به سنگ ها و به نظر میرسد این غار کوچک یا" ورودی" در جایی که شکستگی های عمودی با چینه ها تلاقی می کنند، شکل گرفته است.

وی گفت که به نظر میرسد سنگ بزرگی نیز از بالا به پائین افتاده تا این غار" ورودی" شکل را ایجاد کند. گرانش در مریخ زیاد قوی نیست، اما برای انجام این کار به اندازه کافی قوی است.

آنچه این ساختار را ایجاد کرده صخره ای است که روی سطح مریخ درست در سمت راست" ورودی" قرار گرفته و به نظر میرسد لبه عمودی صافی دارد. صاف بودن آن احتمالاً به این علت است که به تازگی سقوط کرده و مدت زیادی در معرض بادهای مریخی قرار نگرفته است. همه ی این موضوعات طبیعی هستند و به رُخنمون ها شباهت دارند که میتوانید آنها را در بسیاری از مکان های خشک زمین ببینید. رُخنمون ها بخشی از سنگ بستر هستند که بر سطح زمین آشکار می شوند.

مریخ,ورود بیگانگان به مریخ

" منگولد" که داده های زمین شناسی مریخ نوردهای" کنجکاوی" و" استقامت" را مطالعه می کند، نیز باور دارد که" ورودی" مریخ به طور طبیعی توسط ساختارهای سنگی ایجاد شده است.

او می گوید:این ها شکستگی هایی در دو جهت هستند که یک" دهانه باز" با ظاهر" ورودی مانند" ایجاد کرده اند و هیچ چیز مصنوعی در آن وجود ندارد.

حدس و گمان ها در فضای مجازی این احتمال را مطرح می کنند که این غار کوچک ممکن است ناشی از یک مریخ لرزه باشد. برای مثال ، دو مورد از بزرگترین مریخ لرزه هایی که تاکنون ثبت شده اند، اواخر سال ۲۰۲۱ رخ داده اند.

اما" منگولد" با این ایده موافق نیست. وی می گوید:کل کوه به طور جدی شکسته شده است، و نیازی به مریخ لرزه های بزرگ نیست. در عوض ، ممکن است شکستگی ها قبل از نمایان شدن سنگ، توسط فشار هیدرولیکی آب در شکاف های آن ها ایجاد شده باشند. یا ممکن است در نتیجه تنش حرارتی ناشی از تغییرات فصلی این سیاره شکل گرفته باشد.

" آنجلو پیو رُسی"( Angelo Pio Rossi) زمین شناس دانشگاه" جاکوبز" در برمن آلمان می گوید:در واقع این یک رُخنمون شکسته ی بسیار زیبا است." رُسی" از عکس های متوالی مریخ نورد کنجکاوی، تصویر پانورامایی از رُخنمون ایجاد کرده است و فکر می کند که این ساختار غار مانند از شکستگی های قابل مشاهده در سنگ ایجاد شده است.

او گفت که بخشی از کارش یافتن ساختارهایی مشابه آنچه در مریخ دیده می شود، روی زمین است و ساختارهای مشابه متعددی در سیاره خودمان وجود دارد و مریخ لرزه ها احتمالاً ارتباط چندانی با آن نداشته است." رُسی" در ایمیلی به" لایو ساینس" نوشت:هر بلوکی که توسط شکستگی جدا شده باشد، در نهایت ممکن است به پایین سقوط کند، حتی اگر شیب آن ملایم باشد. وی افزود:شکستگی ها مستقیماً توسط مریخ لرزه ها ایجاد نمی شوند، بلکه صرفاً با تغییر شکل سنگ در طول زمان ایجاد می شوند.

" هاجسون" با اشاره به اینکه این تصویر نشان دهنده مفید بودن تصاویر ثبت شده توسط مریخ نوردها است گفت:این تصویر واقعاً خوب است و نشان می دهد که ما با تصاویری که از کنجکاوی و استقامت به دست می آوریم می توانیم بررسی های زمین شناسی خوبی انجام دهیم.

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش