چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۲۴ - ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۰۵۹
نجوم و فضا

دختر ۲۹ ساله پشت تصویر خبرساز

راز عکس‌برداری از سیاهچاله

سیاهچاله فضایی,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

تماشای عکسی مربوط به بیش از ۵۰ میلیون سال قبل می‌تواند اتفاقی عجیب و حتی بعید باشد، اما حالا تقریبا اغلب ما این کار عجیب و غریب را انجام داده‌ایم. انتشار تصویر جنجالی و خبرساز از یک سیاهچاله، باعث شد که این تجربه جالب و منحصربه‌فرد را در خاطراتمان ثبت کنیم؛ اتفاقی که سال‌های سال تنها درباره آن صحبت و نظریه‌پردازی می‌شد، اما هرگز عملی نشده بود.

 

در نهایت شب پنج‌شنبه برای اولین بار تصویری از یک سیاهچاله به اسم کهکشان M۸۷ به کمک تلسکوپی به اندازه کل کره زمین منتشر شد. این سیاهچاله در فاصله ۵۰۰ میلیون تریلیون کیلومتر نسبت به ما قرار دارد و درست به همین دلیل هم هست که تماشای تصاویر آن به معنای تماشای تصاویری مربوط به بیش از ۵۰ میلیون سال قبل است.

 

یک زن در پشت تصویر خبرساز

تصویر مبهم و گردی که این روزها تمام دنیا را مسحور و شگفت‌زده کرده است، به همت یک دانشجوی ۲۹ ساله دکترا در دانشگاه ام‌آی‌تی به ثبت رسیده است. «کیتی بومان» با توسعه یک برنامه کامپیوتری توانست الگوریتمی را که به امکان ثبت اولین تصاویر از یک سیاهچاله فضایی منجر می‌شود، ایجاد کند. این تصویر شگفت‌انگیز در واقع هاله‌ای از گرد و غبار و گاز را نشان می‌دهد که در ۵۰۰ میلیون تریلیون کیلومتر از زمین قرار دارد. حالا خلق و ثبت این تصویر اتفاقی است که سال‌های سال تصور می‌شد، کاری غیرممکن است.

 

شاید به همین دلیل هم هست که بعد از انتشار این تصویر، دکتر بومان عکسی از خودش در فیس‌بوک منتشر کرد که نشان می‌دهد چقدر هیجان‌زده و خوشحال است. او در شرح این عکس نوشت: « ناباورانه اولین عکسی را که تا به حال از یک سیاهچاله ثبت کرده‌ام، تماشا می‌کنم.»

 

او ایجاد این الگوریتم را از سه سال پیش آغاز کرد و رهبری این پروژه را با تیمی متشکل از اعضای آزمایشگاه علوم کامپیوتری و هوش مصنوعی دانشگاه ام‌آی‌تی، مرکز فیزیک نجومی هاروارد-اسمیتسونیان و رصدخانه هایستک ام‌آی‌تی، به عهده گرفت. در نهایت تصویر این سیاهچاله با تلسکوپ ایونت هوریزون (EHT) که شبکه‌ای از هشت تلسکوپ متصل به هم است، گرفته و به کمک الگوریتم دکتر بومان ثبت و ارائه شد. او در این مورد به بی‌بی‌سی گفت: «وقتی برای اولین بار این تصویر را دیدیم، همه در ناباوری بودیم. این تصویر واقعا خارق‌العاده بود. ما تیمی متشکل از ستاره‌شناسان، فیزیکدانان، ریاضی‌دانان و مهندسان هستیم و به همین دلیل توانستیم به چیزی که غیرممکن به نظر می‌رسید، دست پیدا کنیم.»

 

در ساعت‌های بعد از انتشار این عکس مهم، کیتی بومان به چهره‌ای بین‌المللی تبدیل شد که نام او جریان روز شبکه‌های اجتماعی شده بود. در همین راستا حساب توییتر دانشگاه ام‌آی‌تی تصویری از دکتر کیتی بومان در کنار هارددرایوهای مربوط به ذخیره اطلاعات سیاهچاله را منتشر کرد. در کنار این تصویر عکسی قدیمی از مارگارت همیلتون دانشمند علوم کامپیوتری این دانشگاه هم بود که کدنویسی او کمک کرد تا انسان بتواند برای اولین بار به ماه سفر کند.

 

مسیر منتهی به عکس تاریخی

برای ثبت اولین تصویر از یک سیاهچاله، از تلسکوپ‌هایی در فواصل مشخص از قطب جنوب گرفته تا شیلی کمک گرفته شد که توسط بیش از ۲۰۰ دانشمند مدیریت و تصاویر آنها پردازش می‌شد. دکتر بومان و دیگر اعضای تیمش، الگوریتم‌هایی را توسعه دادند که اطلاعات به‌دست آمده از تلسکوپ‌ها را به این عکس تاریخی تبدیل کردند. در علوم کامپیوتری و ریاضیات، الگوریتم یک فرآیند یا گروهی از قوانینی است که برای حل مشکلات به‌کار برده می‌‌شود. هیچ تلسکوپی به تنهایی قدرت کافی برای ثبت تصویر یک سیاهچاله را ندارد.

 

به همین علت شبکه‌ای از هشت تلسکوپ برای این کار مشخص شد که همه آنها از تکنیکی به نام اینترفورمتری استفاده می‌کردند. اطلاعات ثبت شده توسط این تلسکوپ‌ها در صدها هارددرایو ذخیره شده و به مراکز پردازش اصلی در بوستون آمریکا و بن آلمان فرستاده می‌شدند.  روش دکتر بومان برای پردازش این اطلاعات خام، فرآیندی بود که در آن از چند الگوریتم برای بازیابی یک عکس از اطلاعات استفاده می‌شد. نتایج به‌دست آمده از این الگوریتم‌ها برای اطمینان بیشتر توسط چهار تیم مجزا مورد تحلیل قرار می‌گرفت. این در حالی است که از هوش مصنوعی هم در تحلیل این داده‌ها کمک گرفته شده است.

 

سیاهچاله و اثبات نظریه انیشتین

دانشمندان در تعریف سیاهچاله آن را به ناحیه‌ای از فضا اطلاق می‌کنند که دارای میدان گرانشی بسیار قوی است که هیچ جسم و چیزی بعد از عبور از آن نمی‌تواند به بیرون برگردد. به آن سیاهچاله می‌گویند چون حتی نورهم در آن به دام می‌افتد. از قرن ۱۷ تاکنون مطالعات زیادی درباره آن مطرح شده است. آلبرت انیشتین در ۱۹۱۵ نظریه نسبیت عام خود را مطرح کرد که توصیف کنونی گرانش در فیزیک نوین است. نظریه او وجود سیاهچاله‌ها را به‌عنوان وضعیت پایانی ستاره‌های بزرگ پیش‌بینی می‌کرد. تصویری که شب پنج شنبه از سیاهچاله منتشر شد تا اندازه‌ای نظریه او در این زمینه را تایید کرد.

 

ندا لهردی

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش