دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۹۴۴
محیط زیست و گردشگری

اصرار بر تولید غیراستاندارد مازوت | خبری از اصلاح نیست

مازوت تولید روسیه را بهتر از ایران می‌خرند

به گزارش جهان‌صنعت؛ نفت کوره یا مازوت ایران سال‌هاست که نه تنها آلاینده است بلکه استاندارد هم نیست. این خبر دیروز و امروز هم نیست. خیلی‌ها گفته‌اند و خیلی‌ها هم انتقاد کرده‌اند، اما نتیجه این است که همچنان همین مازوت غیراستاندارد می‌سوزد و تازه حجم استفاده از آن هم روز‌به‌روز بیشتر می‌شود.

گزارش‌های کارشناسی‌شده نشان می‌دهد که مازوت تولیدشده در ایران ۳۵ هزارppm گوگرد دارد این درحالی است که مازوت مورد استفاده در کشورهای پیشرفته تنها

۵۰۰ ppm گوگرد دارد. فقط مازوت نیست که این میزان گوگرد را همراه خود دارد، گازوییل هم

۱۰ ppm سولفور دارد که هر دو برخلاف جهت استانداردهای جهانی است.وقتی صحبت از این حجم از تولید مازوت غیراستاندارد می‌شود، پاسخ‌ها به کمبود سرمایه‌گذاری و نبود تکنولوژی روز و در نهایت تحریم‌ها ختم می‌شود، این در حالی است که بسیاری از پالایشگاه‌ها که این میزان مازوت و گازوییل غیراستاندارد تولید می‌کنند، فرصت‌های بسیاری برای اصلاح تولیدات خود داشته‌اند که استفاده نکرده‌اند. شاید باید گفت، آن روزها که فرصت بود، ضرورتی ندیدند و حالا که ناترازی گاز اتفاق افتاده همه به فکر این افتاده‌اند که چرا مازوت ایران استاندارد نیست.

مرتضی فیروزی کارشناس انرژی و صنعت پتروشیمی در این رابطه به «جهان‌صنعت» می‌گوید: وقتی فرصت بود، پالایشگاه‌ها به موقع بازسازی نشد، در حالی که اکنون میانگین تولید مازوت در پالایشگاهای کشور ۳۰ درصد است. این رقم در مقایسه با استانداردهای جهانی رقم بسیار بالایی است.او افزود: در بسیاری از کشورهای نفتخیز تلاش این است که تولید مازوت حاصل از پالایش نفت خام به ۴ و ۵ درصد برسد، این در حالی است که پالایشگاه‌های ما همچنان ۳۰ درصد مازوت می‌سازند که میزان سولفور این مازوت هم ۵/۳ درصد است.فیروزی با بیان اینکه گازوییل تولیدی پالایشگاه‌های کشور هم دارای سولفور بالاست، گفت: گازوییل تولیدی اکثر پالایشگاه‌ها دارای ۱۰ ppm سولفور است. مازوتی که در نیروگاه‌ها استفاده می‌کنیم‌، ۳۵ هزار ppm گوگرد دارد‌. بعد گفته می‌شود چرا هوا آلوده است‌؟ حتی نیروگاه منطقه سرسبزی نکا‌، با ۱۶۰۰ مگاوات تولید برق، از مازوت ۳۵ هزار ppm استفاده می‌کند و این فاجعه است.این کارشناس انرژی با بیان اینکه حتی گوگرد مازوت روسیه هم از تولیدات ما پایین‌تر است، تصریح کرد: مازوت روسیه ۱۰ هزار ppm گوگرد دارد. مشخص است برای صادرات مازوت هم به مشکل برمی‌خوریم، زیرا خریدار مازوت با سولفور پایین را به مازوت با سولفور بالا ترجیح می‌دهد.

برنامه‌های اجرا نشده

براساس برنامه‌های توسعه‌ای پنجم و ششم دولت مکلف بود تولید پالایشگاه‌ها را اصلاح کند و سالانه دو درصد از تولید مازوت را کاهش دهد و در نهایت طبق چشم‌انداز به کمتر از ۱۰ درصد برساند. دو سال دیگر چشم‌انداز ۲۰ ساله به پایان می‌رسد اما هنوز تکلیف دولت برای کاهش تولید مازوت در پالایشگاه‌ها اجرایی نشده است.

براساس گزارش‌های موجود میزان نفتی که در پالایشگاه‌های کشور پالایش می‌شود، رقمی حدود ۲ میلیون بشکه است. از این میزان نفت پالایش شده، حدود ۳۰ درصد نفت کوره (مازوت) به دست می‌آید‌؛ مازوتی که حتی استاندارد هم نیست. نفت کوره یا مازوت ایران مطابق گزارش‌ها، بین ۲/۵ تا ۳/۵ درصد و گازوییل بین ۰/۵ تا یک درصد گوگرد دارد. حتی سایر ترکیباتی که از پالایش نفت خام به دست می‌آید هم استاندارد جهانی ندارد. از جمله گازوییل که دارای سولفور بالاتر از استانداردهای جهانی است. این موضوع درباره بنزین هم صدق می‌کند و بنزین تولیدی برخی پالایشگاه‌ها استانداردهای یورویی را رعایت نمی‌کند. از سویی حجم بالای تولید نفت کوره در ۹ پالایشگاه کشور ایران حتی در برخی گزارش‌ها به میانگین روزانه ۶۷ میلیون لیتر هم رسیده است، این در حالی است که صادرات این فرآورده هم با مشکل مواجه است. طی سه سال گذشته هم فروش مازوت ایران به دلیل عدم رعایت استاندارد‌های سازمان بین‌المللی دریانوردی، یعنی استفاده از سوخت‌هایی با ترکیب گوگرد بالای نیم درصد در کشتی‌ها ممنوع شد‌ه و بنابراین مشتری پیدا کردن برای مازوت تولیدی ایران که بیش از ۷ برابر استاندارد‌های بین‌المللی گوگرد دارد، کار آسانی نیست. در چنین شرایطی عراق بازار مازوت ایران را گرفته و حالا هم رقیب بزرگ‌تر یعنی روسیه وارد بازار شده است.

خبری از اصلاح نیست

این اتفاق‌ها دست به دست هم داده تا امروز حجم بالایی از مازوت در فرآیند پالایش نفت خام تولید شود و در حالی که تولید گاز هم به شدت در شرایط ناترازی است، نفت کوره غیراستاندارد به خورد نیروگاه‌ها و در نهایت در ریه مردم بنشیند. آلودگی هوا در زمستان امسال آنقدر تشدید شد که گفته می‌شود در ۴۰ روز گذشته تنها ۱۳ روز هوای پاک در تهران گزارش شده است. در چنین شرایطی جلیل سالاری معاون وزیر نفت گفته که قرار نیست استانداردسازی نفت کوره امسال اجرایی شود.

البته سالاری بدون اشاره به حجم صادرات این محصول گفته کشورهای واردکننده مازوت از ما، با استفاده از فیلتر آلایندگی آن را مدیریت می‌کنند.

مدیرعامل شرکت ملی پخش و پالایش در این رابطه به خبرگزاری بازار گفت: «‌‌تولید مازوت استاندارد و سولفورزدایی از نفت کوره برای هر پالایشگاه ۲ تا ۳ میلیارد دلار هزینه دارد.

به همین دلیل چگونگی و نحوه تامین منابع لازم برای اجرای آن اهمیت بالایی دارد. بخشی از منابع لازم برای سولفورزدایی از مازوت طبق قانون بودجه قرار است از محل تفاوت کیفی‌سازی تامین شود. البته پیشنهاد ما این است که درآمد ناشی از عوارض آلایندگی در قانون، صرف طرح‌های توسعه‌ای مربوط به هوای پاک و کاهش آلایندگی و پروژه‌هایی از این دست شود. به باور من کسی که صنعت سبز دارد، نباید عوارض و آلایندگی پرداخت کند.»

سالاری در پاسخ به این سوال که استاندارد نفت کوره از چه تاریخی در کشور اجرا خواهد شد، گفت: «‌پروژه‌هایی برای استاندارد‌سازی نفت کوره دیده و در شرکت‌های پالایشی برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده و به تدریج در حال انجام است.

همچنین مدل‌هایی برای سرمایه‌گذاری در پالایشگاه‌ها دیده شده است. به موازات این کارها مجوزهای زیست‌محیطی هم اخذ می‌شود. اجرای یکباره این طرح شدنی نبوده و امسال شرایط برای آن فراهم نیست.»

معاون وزیر نفت بیان کرد: «در بسیاری از نیروگاه‌های سایر کشورها از زغال سنگ استفاده می‌شود، اما سطح آلایندگی‌ها به دلیل فیلترهایی که استفاده می‌کنند، کمتر از ما است.

همین نفت کوره‌ای که صادر می‌کنیم عمدتا مصرف حرارتی دارد و در نیروگاه‌های سایر کشورها مصرف می‌شود. اما در نیروگاه با استفاده از فیلترها‌، انتشار آلاینده‌ها را مدیریت می‌کنند.»

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش