انیمه چیست؟
اَنیمه به ژاپنی یک سبک از طراحی با دست و پویانمایی رایانه ای است که خاستگاه آن ژاپن بوده است و معمولاً بر مبنای مانگا ساخته می شود (که در این صورت انیمانگا نامیده میشوند). انیمه ها دارای خصوصیاتی مانند نقاشی های رنگارنگ، شخصیت های پرجنب و جوش، داستانی همراه با پیکار و نبرد و اکثراً با موضوعاتی خیالی که در آینده رخ میدهند، همراه است. انیمه در واقع کوتاه شدهٔ واژهٔ انگلیسی انیمیشن «animation» (پویانمایی) است. انیمه ها نسبت به کارتون ها کیفیت بیشتری دارند و برای افراد با رده سنی مناسب خود ساخته میشوند.
تاریخچه انیمه
تاریخ انیمه از ابتدای سدهٔ ۲۰ شروع می شود که فیلم سازان ژاپنی با واژه انیمیشن که در آن هنگام در کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، ایالات متحده و روسیه استفاده می شد آشنا شدند. کاتسودو شاشین، قدیمی ترین انیمه ی ۳ ثانیه ای از یک ملوان در سال ۱۹۰۷ است برخلاف ایالات متحده آمریکا، فیلمسازی ژاپن به صورت سازمانی کوچک بود که با مشکلاتی مانند کمبود بودجه، مکان و محدودیت دست به گریبان بود. با مطرح شدن انیمیشن، هنرمندان قادر به ساخت هر نوع کاراکتر و صحنه ای شدند.
در طی دهه ۷۰، درصد محبوبیت مانگا بسیار بالا رفته بود که بعداً انیمیشنی طبق آنان نیز ساخته می شد. از کارهای اوسامو تزوکا که بعداً مشهور به «افسانه» و «خدای مانگا» شد، میتوان در این زمینه نام برد. به علت چنین فعالیت هایی، انیمه امروز بعنوان یک هنر شناخته می شود.
انیمه های رباتیک مانند گاندام و دژ فضایی در دهه ۸۰ بعنوان کلاسیک های این نوع نام گرفتند و این نوع انیمه هنوز هم یکی از مطرح ترین انواع انیمه است. در دهه ۸۰، انیمه در رسانه های ژاپن قبول و سریع به یک رشته تولید موفق تبدیل شد. از بعضی از محبوبترین انیمه ها در ایران میتوان به دراگون بال، ناروتو، بلیچ، وان پیس، گینتاما و فری تیل اشاره کرد.
پیشرفت انیمه در طول تاریخ
نخستین انیمیشن تجاری ژاپنی مربوط به سال ۱۹۱۷ است و بعد از آن، تولید انیمه ژاپنی بطور مداوم در حال فزونی است. سبک مشخصه هنر انیمه در دهه ۱۹۶۰ با آثار اوسامو تسکوکا پدید آمد و در اواخر قرن بیستم در سطح بین المللی گسترش یافت و به این ترتیب مخاطبان بزرگ داخلی و بین المللی را توسعه داد. اکنون انیمه ها به زبان های مختلفی ترجمه شده است و میلیون ها هوادار را بخود جلب نموده است و معمولاً به صورت سریالی ارائه می شوند.
ویژگی های انیمه
انیمه از نظر سبک های هنری، روش های پویانمایی، تولید و روند کار گوناگون با دیگر انواع انیمیشن تفاوت های متعددی دارد. از نظر بصری، انیمه یک شکل هنری متنوع است که سبک های هنری مختلفی را شامل می شود که بین هر خالق، هنرمند و استودیو تفاوت دارد. با این که هیچ سبک هنری انیمه بر دیگری غالب نیست، ولی برخی ویژگی های مشابه در تکنیک های پویانمایی و طراحی شخصیت بین آنها دیده می شود.
دلایلی برای تماشای انیمه
- متنوع بودن ژانرها:
این چنین تنوع بزرگی در ژانر و ژانربندی و نیز ترکیب آنها با یک دیگر اغلب در انیمه ممکن است و آن هم به علت انعطاف پذیری داستان و چند لایه بودن آن است. در واقع یکی از دلایلی که قصد ذکر آنها برای جذب شما به انیمه را داشتیم، همین تنوع ژانرها است.
- محتوایی فراتر از درجه بندی سنی:
انیمه بر خلاف انیمیشن های غربی، سعی در ارائه واقعیت ها و دردهای جامعه دارد و بدون توجه به درجه سنی آنرا عرضه می کند. امکان دارد یک انیمه که مناسب درجه سنی کودومو است دارای محتوایی بسیار عمیق تر از آن درجه سنی ارائه دهد.
- فصل ها و قسمت های کوتاه:
انیمه بر خلاف سریال ها که قسمت های زیاد و البته فصل های دور و درازی هم دارد، بسیار کم و کوتاه است.
- آشنایی با فرهنگ ژاپن:
با مشاهده انیمه ، میتوان فرهنگ ژاپن، روش زندگی مردم و نظرات آنها در مورد بعضی حقایق را به خوبی مشاهده و درک کرد.
- بهبود و گسترش قوه تخیل شما:
انیمه اغلب با ارائه دنیاهایی علمی- تخیلی و جذاب که ذهن خلاق نویسنده آنرا ساخته است شناخته می شود. حتی شخصیت ها، قدرت ها و امکانات درون انیمه نیز ساخته ذهن نویسنده است که در اغلب مواقع میتواند سبب تقویت قوه تخیل شما شده و تصورات جدیدی را برای تان بسازد.
آیا تماشای انیمه برای کودکان مناسب است؟
انیمه میتواند طیف گسترده ای از مباحث را شامل شود، از محتوای خشونت آمیز گرفته تا صحنه های غیر اخلاقی. به همین جهت والدین می بایست هشیار باشند و در انتخاب انیمه برای کودکان خود نهایت دقت را به خرج بدهند. پس پیش از انتخاب انیمه برای کودک، حتماً به ژانر و محتوای آن توجه کنید.
ژانر و ساب ژانر در انیمه
ژانر دسته بندی مختلف یک اثر، طبق موضوع و نحوه ارائه آن است. این به ما کمک می کند تا اساس و زمینه طرحِ داستان و کاراکترهای که دنبال می کند را درک کنیم. ژانر همچنین سبک های تیپیکی از گفتار و واژگان را در هر گروه ارائه می کند. ژانر در انیمه نیز به همین گونه عمل می کند. هر ژانر خصوصیت های خاص خود را دارد که آنرا منحصر به فرد می کند. انیمه ها نیز مانند فیلم ها و سریال ها دارای ژانرهای مختلفی هستند. انیمه ها معمولاً با یک ژانر مشخص گروه بندی نمی شوند، بلکه هر انیمه از ترکیب چند ژانر گوناگون ساخته می شود.
>> رمانس (romance) یا عاشقانه:
گاهی وقت ها انیمه عاشقانه با ژانرهای دیگر انیمه مثل Mecha ،Shounen ،Shoujo، جادو، ماجراجویی و … نیز آمیخته می شود. از این جهت این ژانر هیچوقت از بین نمی رود و هم چنان به محبوبیت خویش ادامه خواهد داد.
>> اکشن (action):
مرسوم ترین ژانر موجود، اسم آن را به خوبی محتوا توضیح می دهد، انیمه که محدود به همین تک ژانر شود دارای کمبود در محتوا و ضعف در شخصیت پردازی میشود به همین علت این ژانر معمولاً با ژانرهایی چون کمدی، ماجراجویی و یا فانتزی ترکیب می شود.
>> کمدی (comady):
اکثرا انیمه در نقاطی از داستان دارای محتوای کمدی است. ترکیب های رایج آن اکشن/کمدی و رمانتیک/کمدی است.
>> کودکانه (kids):
این ژانر یکی از برترین انیمه سبک کودکانه همسایه ام توتورو (my neighbor totoro) است.
>> تاریخی (historical):
این ژانر طبق افسانه های واقعی امکان دارد ساخته شود و یا جریان انیمه در گذشته رخ می دهد.
>> ورزشی (sports):
ژانر ورزشی که همه با آن آشنایی دارند ورزش های گوناگون از جمله بوکس، تنیس، بازی بسکتبال و … دیده می شود و داستان آن حول شخصیتی ورزشکار و یا مسابقات یک تیم ورزشی می چرخد.
>> موسیقی (music):
ویژگی انیمه این سبک این است که شخصیت اصلی یا یک آهنگساز و خواننده است و یا با ابزار موسیقی مثل گیتار، پیانو و ویولون کار می کند.
>> ابر قدرت (super power):
انیمه این ژانر به اینصورت است که شخصیت اصلی دارای قدرت های فراطبیعی است و میتواند کارهای عجیبی انجام دهد. قدرت های آنها در اکثر مواقع مثل جادو هستند ولی جادو محسوب نمی شوند.
>> مدرسه ای (school):
انیمه این ژانر اغلب در مدرسه و محیط های مدرسه مانند جریان دارد. این ژانر با اکثر ژانرها به آسانی ترکیب می شود و عنصرهای آن تقریباً در هر ژانری (به جز Dementia) دیده می شود.
>> جرم و جنایت (crime):
در این انیمه جنایت ها و کشتار های متعددی انجام میشود که تقریباً سبک معمایی دارد.
>> هیولاها (demons):
انیمه این ژانر بیشتر مثل اکشن است و امکان دارد خط داستانی قوی و عمیقی را دنبال نکند و بیشتر به تمرکز بر روی مبارزات بپردازد.
>> فانتزی (fantasy):
فانتزی، ژانری است که انیمه با طراحی و رنگ پردازی زیبا و البته داستان هایی جالب و درگیر کننده را در خود دارد.
>> هنر های رزمی (martial arts):
در این ژانر، انیمه تمرکز ویژه ای بر روی مبارزات تن به تن و استفاده از مشت دارد و گاهاً از سلاح هایی مثل نانچیکو نیز استفاده می شود.
>> فضایی (space):
این ژانر، مخصوص افرادی است که به فضا، سفینه ها و فضاپیماها علاقه دارند. اماکن این انیمه نه در سیاره دوری جریان دارد و نه در کهکشانی دیگر.
>> بازی (game):
به نحوی شامل انیمه می شود که بدون خونریزی و خشونت است و بیشتر شخصیت ها به انجام بازی هایی مانند شطرنج، کارت بازی و یا بازی های ویدئویی می پردازند.
>> ترسناک (horror):
انیمه وحشتناک برای ایجاد ترس و وحشت در دل بینندگان ساخته شده است. داستان های اصلی انیمیشن های خوفناک اکثراً شامل نیروهای ماوراء طبیعی با شخصیت هایی شرور می باشد. شخصیت های محبوب فیلم ترسناک معمولاً شامل هیولا هستند.
>> برشی از زندگی (slice of life):
این انیمه که حاوی معما است، ولی معمولاً در مورد کارهایی است که مردم طی روز انجام می دهند مثل مدرسه رفتن، ورزش کردن و یا رفتن به جشنواره های فرهنگی. هم ذات پنداری با مردم را میتوان بعنوان یکی از مهم ترین علل محبوبیت این ژانر انیمه در نظر گرفت.
>> شوجو (shoujo):
در این انیمه مخاطبِ هدف آن دختران جوان بین ۷ تا ۱۸ سال است، به شدت بصری و داستان پردازانه است و تمرکز قوی بر تم عاشقانه/ رمانتیک دارد.
>> جوسی (josei):
یک ژانر خیلی کم یاب، مخاطبِ هدف زنان بالغ بین ۱۸ تا ۴۰ هستند. تم آن زندگی نرمال یک زن است. سبک متحرک سازی آن پخته و واقع بینانه است. این انیمه به شکل واقع گرانه ای به زندگی عاشقانه و احساسی و روابط کاراترهایش می پردازد.
>> شونن (shunen):
انیمه این ژانر کاملاً برای پسران طراحی شده که اکثرا اکشن است و دیالوگ های انیمه ای کمتری دارد و برای یادگیری زبان ژاپنی بهتر است.
>> بیشونن (bishounen):
این ژانر در غرب خیلی کمیاب است ولی در ژاپن کاملاً موفق و محبوب است، در انیمه این ژانر، داستان حول محور یک پسر زیبا می چرخد و معمولا مخاطب های هدف، آن دخترهای جوان است.
>> سینن (seinen):
مخاطبِ هدف آن غالباً پسران و مردان بالغ بین ۱۸ تا ۴۰ سال است. تم های اصلی این انیمه روانشناسانه، خشن و سِکشوال است و به روابط و توسعه شخصیت کاراکتر می پردازد.
>> بیشوجو (bishoujo):
در انیمه این ژانر، داستان حول محور دختران زیبا می چرخد.
>> شوجوآی (shoujo ai):
انیمه این ژانر، روابط ملایم بین دو همجنس که دختر هستند را نشان میدهد.
>> شونن آی (shounen ai):
انیمه این ژانر، روابط ملایم بین دو همجنس است که پسر هستند.
>> یوری (yuri):
در انیمه این ژانر، رابطه بین دو همجنس دختر که اصلاً هم ملایم نیست را نشان میدهد.
>> یائویی (yaoi):
انیمه این ژانر، رابطه بین دو همجنس پسر است که اصلاً هم ملایم نیست.
>> ایچی (ecchi):
به طورکلی انیمه این ژانر روابط جنسی یا اعضای جنسی بدن را نشان نمی دهند ولی سبب برانگیخته شدن افکار شهوانی می شوند. معمولاً با ژانرهای کمدی، هارم، شونِن و سِینِن ترکیب می شود.
>> هنتای (hentai):
انیمه این ژانر، پایان انحرافات است و هر چیزی که فکرش را کنید در آن هست. این انیمه بعضی وقت ها شطرنجی است.
>> اینسست (hncest):
این ژانر بسیار نادر است و بعنوان منفورترین ژانر برگزیده شده است. روابط عاشقانه بین دو همخون این ژانر را شامل می شود.
گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش
- 18
- 1
مهسا حسنی
۱۴۰۱/۱۱/۲۴ - ۱۸:۱۶
Permalink