«من هم مؤاخذه شدم»؛ «درخواست مجوز از سوی مؤسسه فرهنگی- هنری اوج مطرح شد»؛ اینها را دریادار «حبیبالله سیاری» فرمانده نیروی دریایی ارتش، درباره موزیک ویدئوی انرژی هستهای «امیر تتلو» گفته است. او که با «جامجم آنلاین» گفتوگو کرده، درباره مراحل پیش از تولید این کلیپ میگوید: «این کلیپ چقدر حاشیه درست کرد. ببینید واقعیت این است که من اصلا نام هنری ایشان را نمیدانستم. زمانی که از ما اجازه خواستند، ایشان را به نام امیرحسین مقصودلو معرفی کردند و من کاری از ایشان ندیده بودم».
دریادار سیاری با بیان اینکه «ما برای اجرا در ناو دماوند به آنها مجوز دادیم، البته شرطی هم برای ساخت کلیپ گذاشتیم»، گفت: «شرط گذاشتیم که آنها پس از ساخت کلیپ و پیش از پخش، آن کلیپ را به ما نشان بدهند، متأسفانه کلیپ را پیش از پخش به ما نشان ندادند». فرمانده نیروی دریایی ارتش در پاسخ به این سؤال که «شما گفتید کلیپ انرژی هستهای پرحاشیه شد. این حواشی دامن شما را هم گرفت؟»، گفت: «خب من هم مؤاخذه شدم»، اما او در پاسخ چگونگی مؤاخذهشدنش به خنده و سکوت کفایت کرد.
دریادار «سیاری» در پاسخ به این سؤال که «آیا خود امیرحسین مقصودلو شخصا برای مجوز اقدام کرد؟» گفت: «خیر. درخواست مجوز از سوی مؤسسه فرهنگی- هنری اوج مطرح شد».
در ویدئوی «انرژی هستهای» چه خبر است؟
تیرماه ١٣٩٤؛ یعنی در آخرین روزهای رسیدن به توافق جامع هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی کلیپی با نام «انرژی هستهای» منتشر شد که خواننده آن اميرحسين مقصودلو بود كه هوادارانش از او بهعنوان «تتلو» ياد ميكنند. اجرای بخشی از اين «نماهنگ» روی ناوشکن «دماوند» در دریای خزر تعجببرانگیز شده بود. در قسمتی از این کلیپ که با زیرنویس انگلیسی ارائه شده، «مقصودلو» یا همان «تتلو» میخواند: «من نه معلم هندسه و ریاضیام؛ نه... قاطی بازی سیاسیام؛ نه میدونم چی میگذره تو این مملکت؛ نه میدونم کی، کِی به کجا حمله کرد».
در قسمتهایی از این کلیپ، «تتلو» در یک پادگان مشغول خواندن است و چندین سرباز ارتش سلاحبهدست، با او همخوانی میکنند. در قسمت دیگری از این ویدئوکلیپ سهونیمدقیقهای، او روی عرشه ناوشکن دماوند، با حرکات معمول خوانندگان رپ، ویدئوی خود را اجرا میکند. در پایان این موزیکویدئو، از افراد و نهادهایی تشکر شده است: «فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش، امیر دریادار سیاری»، «روابطعمومی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران»، «فرماندهی و عقیدتی- سیاسی تفنگداران دریایی منجیل»، «فرماندهی و عقیدتی- سیاسی ناوگان شمال»، «حفاظت اطلاعات ارتش جمهوری اسلامی ایران»، «نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران» و «گروه فرهنگی دلصدا و شبکه اینترنتی نصر». مدتی پس از انتشار این موزیکویدئو، «تتلو» در اینستاگرام خود، تصویری از یک تندیس منتشر کرد و نوشت: «یک کادوى بسیار زیبا و تندیس از طرف نیروى دریایى ارتش و فرماندهی آموزش تفنگداران، براى ویدئو انرژی هستهاى».
انتقاد ارشاد؛ حمایت اصولگرایان
اما انتشار این کلیپ، در فضای سیاسی ایران هم با واکنش روبهرو شده بود. «حسین نوشآبادی»، سخنگوی وزارت ارشاد، در اینباره گفت: «وزارت ارشاد از چنین موضوعی بیاطلاع است، زیرا مقصودلو نهتنها برای انتشار این موزیک، بلکه برای کسب کار و ماهیت فعالیتش مجوزی ندارد... بعید میدانم که نیروی دریایی چنین موضوعی را به او محول کرده یا حتی سفارش ساخت داده باشد، اما ممکن است برای داخل یک نیرو باشد که باید مسئولان فرهنگی، عقیدتی آنها پاسخ دهند».
در کنار این واکنش، این ویدئوکلیپ با استقبال اصولگرایان روبهرو شد. در نخستین روزهای انتشار، سایت «رجانیوز» این ویدئو را منتشر کرد. پس از آن «وحید یامینپور»، از فعالان رسانهای اصولگرایان، در اینستاگرام خود نوشت: «چند سال پیش وقتی توی پیج جیپلاس از کار «خونه خوبه» امیر تتلو تعریف کردم، کلی سینجیم شدم، ولی چارهای نیست. مصرف فرهنگی نوجوانان و بخشی از جوانان ما معطوف به همین سلبریتیهاست. به نظرم از بسیاری از کارهای دخترپسری که شانس پخششدن از تلویزیون را دارند، بهتر است. یادمان باشد از هرکسی به اندازه خودش باید انتظار داشت». آنطور که سایت اصولگرای «مشرقنیوز» نوشته، او ادامه داده: «رهبری دایره ایراندوستی و غیرت ملی رو فراتر از تعلقات دینی و انقلابی بردند. خاطرتان هست که برای انتخابات حتی از کسانی که انقلاب را قبول ندارند دعوت کردند به خاطر ایران شرکت کنند. هر ملتی نیاز دارد که به خودش افتخار کند.
تقویت اعتمادبهنفس ملی یک خواست راهبردی است. اینکه رهبری از یک کشتیگیر یا وزنهبردار یا تیم فوتبال بابت خلق یک شادی ملی تشکر میکنند معنایش چیست؟ آیا معنایش این است شخصیت و افعال آن ورزشکار مورد تأیید و توصیه است؟! حالا این خواننده محبوب جابهجا ابراز ارادت میکنند به رهبری و نظام، چه داعیهای هست که مورد توجه قرار نگیرد».
مدتی بعد سایت اصولگرای «الف» به مدیرمسئولی «احمد توکلی»، یادداشتی منتشر کرد که در آن نوشته شده بود: «امیرحسین مقصودلو با نام هنری امیر تتلو را در سالهایی نهچنداندور بهعنوان یک خواننده زیرزمینی میشناختیم که دغدغهاش سرگرمی و شاید پارتی و هنجارشکنی بود، اما او توانست با ارائه موزیکویدئوی انرژی هستهای تصویری جدید از خود ارائه دهد که در نتیجه آن زمینه افزایش مقبولیت او در جامعه هنری و بین جوانان دوستدار دستاوردهای شاخص و راهبردی کشور مهیا شد».
در این یادداشت آمده بود: «باید پذیرفت که با توجه به سیاست جذب حداکثری نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، گذشته هنری یک جوان نمیتواند مانع از بازگشت او بهسوی ملت و تلاش در راستای تعالی آن باشد، همانگونه که در منابع شیعی و اسلامی بر دقت بر احوال حال مسلمانان تأکید شده و نه تمرکز بر گذشته ایشان که درباره امیر تتلو نیز «حال» او ملاک بوده و تلاش وی در راستای دفاع از دستاوردهای علمی و نظامی کشور بین مردم و دوستداران نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مورد احترام است و این موضوع اثباتی بر بازبودن آغوش نظام اسلامی ایران روی همه دوستداران اسلام و ایران است».
باز هم «اوج»
اما دراینبین مؤسسهای که برای ضبط کلیپ در پادگان و روی ناوشکن اقدام به دریافت مجوز کرده بود، در نوع خود جالب است؛ «مؤسسه فرهنگی- هنری اوج».
این مؤسسه ید طولایی در اقداماتی اینچنینی دارد؛ آبانماه ١٣٩٣ برای اولینبار نام «اوج» بر سر زبانها افتاد. آن زمان سه سال از تشکیل این مؤسسه گذشته بود. آبان ١٣٩٣ در گرماگرم مذاکرات ایران و گروه ١+٥ برای رسیدن به توافق موقت ژنو، ناگهان بیلبوردهایی تحت عنوان «صداقت آمریکایی» روی در و دیوار تهران پدیدار شد؛ بیلبوردهایی که «ظریف» در فیسبوک خود به طعنه نسبت به آنها نوشت: «مهرورزیهای فراوانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم به بنده و سیاست خارجی حتی در معابر عمومی پایتخت ابراز شد! که البته نگرانی زیادی از آن نیست». یکی از این بیلبوردها، دو نفر ایرانی و آمریکایی را پشت میز مذاکره نشان میداد که شخص ایرانی شباهت زیادی با مشخصات ظاهری «جواد ظریف»، وزیر خارجه و رئیس تیم مذاکرهکننده ایران، داشت. از دیگر کارهای این مؤسسه میتوان به فیلم «من روحانی هستم» اشاره کرد. این فیلم که به زندگی حسن روحانی، رئیسجمهوری، پرداخته، محل انتقاد برخی سیاسیون و رسانهها واقع شد. ریاست این سازمان برعهده «احسان محمدحسنی» است؛ او تهیهکننده فیلم «بادیگارد»، به کارگردانی «ابراهیم حاتمیکیا» است. این مؤسسه همچنین یک انیمیشن با نام «بچرخ تا بچرخیم» تولید کرده که در آن کنایههای تند و زیادی به «برجام» و «سیاست هستهای دولت» زده است.
از زیرزمین تا ٢٠:٣٠
«امیرحسین مقصودلو» یا همان «امیر تتلو»، خواننده رپ ایرانی که تا حدودی میتوان او را زیرزمینی دانست، از اوایل شهریورماه سال جاری در بازداشت بهسر میبرد. خبرگزاری «فارس» علت بازداشت او را توهین به قاضی بیژن قاسمزاده، بازپرس پروندهاش، عنوان کرده است. به نوشته «باشگاه خبرنگاران»، او پیش از بازداشت به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده بود و پس از حضور در این مجتمع اتهام خود را تشویق به فساد و فحشا اعلام کرد. به نوشته «عصر خبر»، پس از دستگیری «تتلو»، برخی از طرفدارانش قصد داشتند تجمع حمایتی از او در خیابان ١٥خرداد داشته باشند که با انتشار این خبر در فضای مجازی، مأموران انتظامی تهران با هماهنگیهای قضائی لازم در محل موردنظر حاضر شدند و تعدادی را كه قصد برهمزدن نظم عمومي را داشتند، دستگیر کردند. غیر از این، طرفداران او در اینستاگرام، تحرکات زیادی داشتند.
او یکی از پرحاشیهترین خوانندگان زیرزمینی داخل ایران است. «تتلو» در اینستاگرام، حدود سهمیلیونو٤٠٠ هزار دنبالکننده دارد. طرفدارانش نام عجیب «تتلیتی» را برای خود برگزیدهاند. آذرماه ١٣٩٢ او از سوی پلیس امنیت ناجا بازداشت شد. رئیس پلیس امنیت اخلاقی ناجا دراینباره گفت: «اخیرا با خوانندهای به نام «تتلو» برخورد شده و او هماکنون پس از دستگیری در اختیار مقام قضائی است». او مدتی بعد آزاد و رویکرد و رفتارش لااقل در شبکههای اجتماعی دچار تغییر شد. او پس از ویدئو تیر ٩٤ خود، در صداوسیما هم ظاهر شد؛ بخش خبری ٢٠:٣٠، اواخر اسفندماه ١٣٩٤ به بررسی اتفاقات هنری سال پرداخت و قسمتهایی از موزیکویدئوی او را پخش کرد و با او گفتوگویی کوتاه هم داشت.
حالا درحالیکه نام مؤسسه «اوج» در پایان کلیپ «تتلو» دیده نشده، اما دریادار سیاری از این مؤسسه بهعنوان سازمانی که برای مجوز اقدام کرده، نام برده است؛ آن هم برای خوانندهای که این روزها در بازداشت است و دیگر آنقدرها زیرزمینی نیست بلکه روی زمین آمده؛ حتی تا بخش خبری ٢٠:٣٠.
نویسنده:محمدحسن نجمي
- 12
- 2