هوش مالی
هوش انسان در روانشناسی نوین، متشکل از چند بخش می باشد. هوش مالی به عنوان یکی از هوش های انسان شناخته میشود که اخیرا هم اهمیت و کاربری آن توسط اساتید زیادی در سراسر جهان، پر رنگ شده است که قدرت مدیریت زمان فرد، بخش اعظمی از آن را تشکیل می دهد.
آقای رابرت کیوساکی، موفق به ارایه ی بهترین تعریف هوش مالی شده است. طبق گفته ی رابرت کیوساکی، هوش مالی یا هوش اقتصادی یا شم اقتصادی، به مجموعه ای از تشخیص، تصمیم و اقداماتی می گویند که یک فرد از آن برای مدیریت مالی زندگی خود و کسب و کارش استفاده میکند. کیفیت رشد و پرورش هوش مالی شما از کودکی تاکنون، تعيين کننده ی کیفیت شرایط مالیتان می باشد.
بیوگرافی رابرت تورو کیوساکی
رابرت تورو کیوساکی در تاریخ ۸ آوریل ۱۹۴۸ دیده به جهان گشود ، وی به عنوان یک سرمایه دار امریکایی و نویسنده محسوب میشود. او بنیان گذار Rich Global LLC و The Rich Dad شرکت آموزش مالی خصوصی است که به اموزش افزایش هوش مالی از طریق کتاب و ویدئو می پرازد. کیوساکی، بیش از ۲۶ عنوان کتاب نوشته است که یکی از آن ها سری کتاب های« پدر ثروتمند، پدر فقیر» است. این مجموعه کتاب، به ۵۱ زبان دنیا ترجمه شده و در سراسر جهان، بیش از ۴۱ میلیون نسخه از آن فروخته شده است. این کتاب، مناسب کسانیست که قصد به دست گرفتن کنترل اوضاع مالی خود و افزایش هوش اقتصادی شان را دارند. کیوساکی در این کتاب، دو تفکر را بیان می کند:
« کارکردن برای پول» و« کارکردن پول برای شما». عقیده و باور کیوساکی این است که ثروتمندشدن، بیشتر مرتبط با درست فکرکردن، تحلیل عقلانی و افزایش هوش مالی میباشد تا سخت کارکردن. بنابراین اموزش، لازمه ی رسیدن به این مهارت است و تأکید کتاب« پدر ثروتمند، پدر فقیر» بر اموزش این نکات به کودکان از همان ابتدای کودکی می باشد. برخی از آثار رابرت کیوساکی شامل کتاب های« چرا ثروتمندان، ثروتمندتر می شوند؟»،« هوش مالی یک میلیاردر را داشته باشید» و« کودکان هوشمند و ثروتمند» می باشد. وی مقالات زیادی منتشر کرده که دارای موضوعات کارافرینی و راههای رسیدن به ثروت می باشد.
انواع هوش مالی
از مهم ترین رازهای رسیدن به ثروت می توان به هوش مالی اشاره کرد. کسانی که هوش مالی بالایی داشته باشند، میتوانند در جهان امروز به ثروت مورد نظرشان برسند. هوش مالی به این معنیست که افراد بتوانند همانند هوش هیجانی به درامد در کم ترین زمان برسند و یا با استفاده از این مهارت، مشکلات مالی خود را حل کنند.
هوش مالی، بخش بندی خاصی دارد که هرکدامشان میزان هوش و توانایی شما در مواجه شدن با جنبه ای خاص از مسائل مالی را بیان می کند. هر فردی که قادر به تقویت مهارت های مورد نیازش در بخش های بیشتری باشد، از چنین هوشی بهره مند شده است. هوش مالی برای موفقیت، ۵ جنبه و عامل دارد که هيچکدام بر دیگری برتری ندارد و هوش مالیِ فرد با تقویت تمامی آنها بالا می رود.
* کسب درآمد:
درآمد شما، اولین بخشی است که هوش اقتصادی شما را نشان می دهد. درصورت زیادتر بودن درامد یک فرد، وی میزان هوش بیشتری را نسبت به دیگران کسب کرده است. قطعاً هوش مالی رییس یک شرکت، بیشتر از کارمندانش است، به این دلیل که وی توانسته درآمد بیشتری را نسبت به آنها کسب کند ولی در نظر داشته باشید که همه انسانها قادر به کسب به درامد بیشتر هستند. صرفا باید توانایی ها و علایقشان را پیدا کنند، سپس مهارت های لازم را برای ورود به حرفه و کار مورد نظرشان بدست آورند و بر روی تمرکز، پشتکار و اعتماد به نفس شان کار کنند و با شناسایی کانال های مختلف درآمدزایی در حرفه شان از آنها استفاده کنند.
* محافظت از پول:
اگر یک فرد بتواند مالیات کمتری را با استفاده از مسیرهای قانونی بپردازد، یعنی نسبت به دیگران، بهره بیشتری از این هوش برده است. سعی کنید که برای تقویت بخش دوم هوش مالی خود، بر قوانین مالیاتی و… مسلط شوید یا در این حوزه از یک متخصص کمک بگیرید ولی خودتان مهمترین کسی هستید که در مورد نحوه خرج شدن پول هایتان تصمیم می گیرید.
* بودجه بندی پول:
مدیریت هزینه های جاری در اینجا بسیار مؤثر است. سرمایه ی بودجه بندی شده ای که در راه درست و مناسبی خرج می شود به هوش مالی بالاتری نیاز دارد. قطعا افراد دارای درامد بیشتر با کاهش مخارج، پول بیشتری را پس انداز می کنند و نسبت به سایرین از هوش اقتصادی زیادتری برخوردارند ولی دقت کنید که نباید با خساست به خرج دادن، این کار را مشابه یک فرد فقیر انجام بدهید. بنابراین زندگی شما باید مثل یک انسان ثروتمند باشد؛ یعنی زندگی شاد، رویایی و زیبایی را برای خودتان بسازید و بتوانید در چنن شرایطی پس انداز داشته و دور اندیشی کنید.
* تقویت پول:
در مرحله ی تقویت پول باید بتوانید از طریق سرمایه گذاری، پس اندازتان را به سودآوری برسانید. معمولاً سپردن پول به بانک ها از اولین کارهایی محسوب میشود که به ذهن افراد میرسد ولی در کشور ما سودی که بانک ها به دلیل بالا بودن نرخ تورم می پردازند؛ فاقد ارزش بوده و به همین خاطر، ارزش پول افراد در هرروز کم تر میشود. کارهایی که معمولاً در ابتدای کار به ذهن همه خطور میکند، به هوش اقتصادی بالایی نیاز ندارد. بنابراین درصورت تمایل به تقویت خودتان در بخش چهارم از هوش مالی، باید بزرگتر فکر کرده و برای سرمایه گذاری و افزایش سود پول تان، راه حل های مفیدتری را پیدا کنید.
* ارتقاء دانش مالی:
تقویت آگاهی در هر زمینه ای، تأثير به سزایی در بسیاری از اهداف دارد. ارتقاء دانش مالی برای کسی که میخواهد در بازارهای مالی سرمایه گذاری کند، اهمیت بسیار زیادی دارد. یکی دیگر از عوامل مؤثر در تقویت هوش مالی، استفاده از تجربیات افراد موفق در زمینه مالی و مطالعات گوناگون است.
راهکارهای تقویت هوش مالی
> با تمرکز روی اهداف اصلی:
مهم ترین مهارتی که باعث تقویت هوش مالی میشود؛ فوکوس بر روی اهداف اصلی است. دقت کنید که نباید موارد بیهوده ذهن شما را درگیر کنند و موجب اتلاف انرژی و وقت شما شوند. اگر قصد کسب درآمد در کم ترین زمان را دارید باید تمرکز خود را بر روی هدفتان بگذارید و جسارت داشته باشید.
یکی از خصوصیات فرد سرمایه دار اینست که همیشه جسور و اهل ریسک است، به این دلیل که از مهمترین مهارت ها در تقویت هوش مالی به شمار می رود. سعی کنید که به مقابله با محدودیت ها و ترس هایتان بپردازید و نگذارید که برای کسب ثروت، شکست بخورید.
> مدیریت و برنامه ریزی زمان:
مدیریت زمان، امر بسیار مهمی در تمامی امور زندگی تلقی میشود. برای داشتن یک رابطه بهتر با پول، باید کارهای هوشمندانه و بهتری را با پول انجام دهید. شما باید بدانید که غیر ممکن است هوش مالی را در طول مدت یک روز، تقویت کنید و یا به آن برسید.
بنابراین لازمه ی چنین مهارتی، تمرین و ترک برخی از عادت های اشتباه و جایگزینی برخی از عادات مثبت میباشد ولی به جرات میتوان گفت که از همان روز اولی که این مهارت را کسب می کنید، اثراتش را بر روی زندگی و مسائل مالیتان ببینید. زمان، بسیار اهمیت دارد و نوعی سرمایه ی با ارزش، تلقی میشود. پس برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار موفق، نباید زمان را از دست بدهید.
> توانایی حل مسائل مالی، پول سازی و سرمایه گذاری:
شغل شما بعنوان یک فرد دارای مهارت هوش مالی خوب باید بگونه ای باشد که بتوانید درآمد قابل توجهی را با مدیریت صحیح آن به دست آورید و در زمان مواجهه با مشکلات مالی، به راحتی حل و فصلش کنید. همچنین باید بتوانید با تشخیص بهترین فرصت های سرمایه گذاری، از آنها بدرستی استفاده کنید.
> تمرکز بر آنچه می توانید کنترل کنید:
گاهی اوقات زندگی، قابل پیش بینی نیست؛ به همین خاطر نمیتوانید آن را مدیریت کنید حتی با وجود اموزش نکات کسب درآمد و پول، نمی توانید اتفاقات موجود در بازار سهام یا کاهش ارزش خانه خود را کنترل کنید. باتوجه به اینکه برخی از اتفاقات، قابل پیش بینی نیستند سؤال بسیاری از مردم اینست که آیا چیزی در تلاش برای دستیابی به سلامت مالی وجود دارد یا خیر. در نظر داشته باشید که تمرکز بر آنچه که میتوانید کاملاً کنترل کنید باعث ایجاد وضعیت بهتری برای شما میشود. به عنوان مثال ، شما با وجود عدم توانایی تغيير جزر و مد بازار سهام، میتوانید میزان سرمایه گذاری خود را کنترل و مدیریت کنید.
ویژگی های هوش مالی
در ادامه با ویژگی های افراد دارای هوش مالی زیاد اشنا شوید:
> افراد دارای هوش مالی زیاد، با پس انداز کردن حداقل ۱۰ درصد از درآمدشان، همیشه دارایی آن ها رو به افزایش است.
> افراد دارای هوش مالی زیاد، تا جایی که بتوانند بدهی هایشان را کاهش میدهند و بقیه اش را در زمان کوتاهی می پردازند.
> افراد دارای هوش مالی زیاد برای کسب سودآوری بیشتر، باید دوره ی اموزش های هوش مالی را بگذرانند.
> کسانی که هوش مالی زیاد دارند؛ دارای برنامه های بلند مدت و کوتاه مدت هستند.
> افراد دارای هوش مالی زیاد، در تعامل با افراد موفق در این زمینه هستند و از افراد خبره برای افزایش سودآوری مشورت می گیرند.
از مزیت های ویژگی های بالا می توان به کسب درامد و سودآوری بیشتر و ثروتمند شدن اشاره کرد.
نکاتی در مورد تقویت هوش مالی
به نکات تقویت هوش مالی در زیر توجه کنید:
- سعی کنید که همیشه درباره ی مسائل اقتصادی، کتاب ها یا مقالاتی را مطالعه کنید و برنامه های اقتصادی شبکه های تلویزیونی را ببینید.
- سعی کنید که مبلغی را در هر ماه پس انداز کنید. مهم نیست که ارقام چقدر باشد بلکه باید پس اندازکردن را یاد بگیرید. حتماً مبلغی را پسانداز کنید تا اگر به آن نیاز پیدا کردید محتاج نزدیک ترین فرد خانواده خود نشوید.
- در نظر داشته باشید که شما همیشه باید مدیر خودتان باشید ولی اگر دیگران بر شما مدیریت داشته باشند محدود میشوید. بنابراین هیچ هراسی از مدیر شدن، نداشته باشید.
- ولخرجی نکنید بلکه سعی کنید که مخارجتان هدفمند باشد.
- برای این که خرج کنید تحت تاٌثیر شرایط قرار نگیرید.
- برنامه ریزی صحیحی برای استفاده از ارثیه خود داشته باشید.
عواقب عدم استفاده از هوش مالی
افرادی که از هوش اقتصادی استفاده نمی کنند با مشکلاتی روبرو میشود که از آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
> بعد از این که یک بدهی را تسویه میکنند، فورا بدهی دیگری بالا می آورند.
> افرادی که از هوش اقتصادی استفاده نمی کنند هیچگاه پس انداز یا سرمایه گذاری نمی کنند.
> افرادی که از هوش اقتصادی استفاده نمی کنند، برای کسب درامد بیشتر، هدفی و یا انگیزه ای ندارند.
> چنین افرادی هیچ اموزشی در زمینه امور مالی نمی بینند و همیشه عقبتر از سیستم مالی جهان هستند.
> افرادی که از هوش اقتصادی استفاده نمی کنند یا برده پولند و فقیر بودن را می پذیرند یا اسیر پولند و اضافه کاری در محل کارشان را تنها راه کسب درامد بیشتر می دانند.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 19
- 3