صندوق های درآمد ثابت
صندوق های درآمد ثابت، راهکار مناسبی را ارائه میدهند و به این صورت موجب تسهیل ورود افراد غیرحرفه ای به بازار سرمایه میشوند. صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت برای سرمایه گذاران خود، حداقل بازده مورد انتظار را فراهم می کنند. افراد با خرید واحدهای این صندوق ها به عنوان سرمایه گذاران کم ریسک محسوب میشوند. توقع چنین افرادی کسب سود معقول با حداقل ریسک ممکن می باشد. از این رو مدیران این صندوق های سرمایه گذاری، با اختصاص منابع مالی حاصل از فروش واحدهای این صندوق ها به خرید اوراق بهادار بدون ریسک یا کم ریسک مثل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق خزانه و… سود موردنظر را برای سرمایه گذاران محقق می کنند.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری براساس نوع سرمایه گذاری و ترکیب دارایی ها و اهدافشان، انواع گوناگونی دارند که از آن ها می توان به صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت، صندوق سرمایه گذاری مختلط، صندوق سرمایه گذاری سهامی، صندوق قابل معامله، صندوق مبتنی بر طلا، صندوق های نیکوکاری، صندوق های بازارگردان اشاره کرد که صندوق های درآمد ثابت، سهامی و مختلط در بین آنها برای سرمایه گذاری، اولویت دارند.
انواع صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت
در ادامه با انواع صندوق های درآمد ثابت اشنا شوید:
> صندوق درآمد ثابت با تقسیم سود:
صندوق های درآمد ثابت با تقسیم سود به این صورت هستند که مبلغی در زمانهای مشخص از هر ماه بعنوان سود به حساب سهامداران توزیع میشود. مثلا، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت کمند از این نوع می باشد.
> صندوق درآمد ثابت بدون تقسیم سود:
این نوع از صندوق های درآمد ثابت، از قابلیت تقسیم سود برخوردار نیستند و سهامداران از تفاوت قیمت صدور و ابطالش نفع میبرند. در چنین دسته ای، صندوق سرمایه گذاری نوع دوم کارا قرار گرفته است.
> صندوق درآمد ثابت مختص اوراق دولتی:
صندوق درآمد ثابت مختص اوراق دولتی، مجوز خرید سهام، حق تقدم و دیگر ابزارهای بازار سرمایه را نمی دهد. از این رو صندوق سرمایه گذاری مختص اوراق دولتی کاریزما در این دسته قرار دارد.
صندوق درآمد ثابت مناسب چه افرادی است؟
این نوع صندوق ها بر اساس ریسک پایین صندوق های درآمد ثابت و اختصاص بخش کوچکی از پرتفوی سرمایه گذاری به سهام، برای افرادی مناسب هستند که خواهان سودی معقول و مناسب برای سرمایه خود هستند به شرطی که بیشتر از سپرده های بانکی باشد. همچنین باتوجه سود روزشمار این صندوق ها برای سرمایه گذاران، افرادی که سرمایه گذاری کوتاه مدت میخواهند می توانند از چنین صندوق هایی بهره مند شوند.
ترکیب دارایی صندوق درآمد ثابت
عمده دارایی های صندوق های درآمد ثابت، متعلق به گواهی سپرده بانکی و اوراق بهادار با درامد ثابت میباشد و بقیه ی آن در سهام شرکتهای بورسی سرمایه گذاری شده است. از این رو دارای کم ترین ریسک ممکن می باشند و برای سرمایه گذاری در بورس، مناسب هستند.
نحوه ی ثبت نام در صندوق درآمد ثابت
از صندوق های غیرقابل معامله در بورس می توان به صندوق های صدور و ابطال اشاره کرد که سرمایه گذار، مستقیما در آن سرمایه گذاری می کند و سود صندوق در بین تمامی سرمایه گذاران در دوره های مقرر ۱ ماهه، ۶ ماهه یا ۱ ساله، تقسیم می شود. زمانی که سرمایه گذار، قصد خارج کردن پولش از صندوق را داشته باشد، تقریباً همان مبلغی را پس از ابطال واحدها دریافت می کند که قبلا واریز کرده بود.
دریافت کد بورسی برای سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت، الزامی نیست بلکه باید از طریق شرکت هایی اقدام کنید که این صندوق ها را ارائه می دهند. به این ترتیب باید درامد ثابت مورد نظرتان را در سایت صندوق ثبت نام کنید و سپس احراز هویت شوید.
سرمایه گذار در صندوق های قابل معامله در بورس، مستقیما در صندوق، سرمایه گذاری نمی کند بلکه با خرید و فروش واحدهای این صندوق ها همانند خرید و فروش سهام، سود می کند. یعنی نمادی در بورس دارند و سرمایه گذار برای کسب سود، این نمادها را خرید و فروش میکند.
زمانی که سرمایه گذار، قصد فروش صندوق خود را داشته باشد، به نسبت رشد قیمت نمادش، سود میکند. مثلاً اگر میزان سود یک صندوق در سال، حدود بیست درصد باشد و سرمایه گذار، صندوق را بمدت ۶ماه نگه دارد؛ میزان سود دریافتی او حدود ۱۰ درصد می باشد.
بازده صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت
میزان بازده صندوق های درآمد ثابت با توجه به ترکیب دارایی های آن، به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طورمثال این صندوق ها با اختصاص بخش کوچکی از دارایی های خود، درصورتی که رشد بیشتری داشته باشند؛ عملکرد صندوق نیز بهتر خواهد بود. از طرفی دیگر، سود اوراق درامد ثابتی مثل اخزا بطور مداوم درحال نوسان است و تأثير بسیاری بر روی بازدهی صندوق های درآمد ثابت دارد.
چرا سود صندوق های با درآمد ثابت از بانک بیشتر است؟
نحوه سوددهی بانک ها، شباهت و تفاوت هایی با صندوق های با درآمد ثابت دارد. بنابراین سوددهی هر دو به این صورت است که سود نقدی در بازه های زمانی مشخص پرداخت میشود. باتوجه به نوع حساب، موعد دریافت سود در بانک ها متفاوت است. برای برخورداری از سود بدون نرخ شکست و متناسب با روزهای حضور در صندوق باید به صندوق های با درآمد ثابت و پیش بینی سود، وارد شد.
سررسید بلندمدت در سپرده بانکی تعریف شده و چنانچه پول را قبل از سررسید معین( که معمولا در بانک ها از یک سال به بالاست) برداشت کنید؛ سود سرمایه گذار، کاهش می یابد. سود کامل در صندوق های سرمایه گذاری، به مبالغی تعلق ميگيرد که در بازه تعریف شده( معمولاً یک یا سه ماه) در صندوق حضور دارد ولی در صورتیکه کم تر از بازه در صندوق، حضور داشته باشد؛ این سود به نسبت روزهای حضور، پرداخت می شود.
مزایای صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
* مدیریت حرفه ای:
تیم های تحلیلگر و مدیران صندوق های سرمایه گذاری، مناسب ترین اوراق را با برخورداری از اطلاعات و دانش تخصصی و رصد پیوسته اخبار، در نظر می گیرند و با خرید و فروش بموقع ، در تلاش برای افزایش عملکرد صندوق و سود سرمایه گذاران هستند.
اگر سرمایه گذاران، قصد سرمایه گذاری داشته باشند؛ قطعاً باید اموزش ببینند و زمانی را برای رصد بازار و اخبار مربوطه اختصاص دهند در حالیکه آن ها با هر میزان سرمایه از طریق سرمایه گذاری در صندوق درامد ثابت میتوانند از تخصص مدیران حرفه ای بهره مند شوند.
* ریسک پایین:
کم ریسک ترین و کم بازده ترین دارایی های مالی در ایران، صندوق درآمد ثابت می باشد؛ با این که بازده، خیلی کم نیست و در دوره های زمانی مختلف، صندوق های با بازده های خیلی بالا وجود داشته است.
* نقدشوندگی بالا:
قابلیت نقد شوندگی بالای صندوق های درآمد ثابت، از مهمترین مزایای صندوق های درامد ثابت به شمار می رود. شما می توانید سریعا واحدهای صندوق با درآمد ثابت را بفروشید و آن را به پول نقد تبدیل کنید. برخی از صندوق ها دارای ضامن نقدشوندگی هستند که تضمین می کند همیشه کسی هست که توانایی خرید واحد صندوق را داشته باشد.
* عدم نیاز به سرمایه بالا:
از دیگر مزایای صندوق درآمد ثابت می توان به قابلیت سرمایه گذاری با پول کم اشاره کرد. به عبارت دیگر، شما به سرمایه هنگفت برای فعالیت در این بازار، نیاز ندارید و میتوانید با سرمایه کم تر از ۵۰۰ هزار تومان، واحدهای صندوق درآمد ثابت را صادر کنید.
معایب صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
تنها عیب صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت، اینست که میزان سوددهی آن نسبت به بازارهای مالی پرریسک و پربازده مانند بورس و ارز دیجیتال ، کم تر است.
توصیه هایی برای خرید واحدهای بهترین صندوق های سرمایه گذاری
>> افراد مختلف، استراتژی های سرمایه گذاری متفاوتی را باتوجه به میزان سرمایه، درجه ریسک پذیری و روحیات فردی در پیش می گیرند ولی معمولاً برای مدیریت ریسک سرمایه گذاری در تلاشند که همه تخم مرغ ها را داخل یک سبد نگذارند. اگر شما هم تمایل به ریسک تان کمتری دارید، سعی کنید تمام سرمایه خود را به یک صندوق اختصاص ندهید.
>> اگر ریسک پذیر هستید و تمایل به وارد کردن بخشی از سرمایه خود به صندوق های سهامی( یا مختلط) دارید، باید در بازه هایی که روند اصلاحی شاخص بورس در حال اتمام است( دوره ای که قیمت سهام افت کرده و بنظر نمی رسد افت بیشتری در کار باشد). این کار را انجام دهید.
>> توصیه میشود که سرمایه گذاری در چنین صندوق هایی با دید بلندمدت( مثلا بیشتر از یک سال) باشد تا سود شیرینی به سرمایه گذار، تعلق گیرد. بنابراین بهتر است که بخشی از سرمایه خود که در کوتاه مدت( مثلا در سال جاری ) به آن نیازی ندارید را وارد این صندوق ها کنید.
>> توصیه میشود که مقدار سرمایه ای که قصد سرمایه گذاری آن در یک صندوق سهامی یا مختلط را دارید؛ به چند بخش تقسیم کنید و در فاصله های زمانی مختلف سرمایه گذاری کنید. احتمال دارد که روند قیمت واحدهای صندوق در انتهای روند اصلاحی، نزولی باشد و درصورت خرید کردن در چند مرحله، میانگین خرید پائین تری خواهید داشت.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 16
- 5