دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۶۰۰۰۰۹

انواع آشنا پنداری و تجربه ی آن در زندگی

آشنا پنداری,انواع آشناپنداری,معنی آشنا پنداریآشنا پنداری، احساسی است که ما در مواجهه با یک موقعیت کاملا جدید تجربه می‌کنیم‎
آشنا پنداری اتفاقی نادر است ولی زمانی که رخ می دهد به خوبی میتوان آنرا حس کرد. هنوز هیچ یک از دانشمندان نتوانسته اند پدیده آشناپنداری را بدرستی توجیه کنند.

آشنا پنداری چیست؟

دژاوو واژه فرانسوی است که معنای آن از پیش دیده شده می باشد. این لغت فرانسوی اولین بار به وسیله امیل بویراک روانشناس فرانسوی در کتاب روانشناسی آینده بکار برده و معرفی شده است. در واقع پدیده دژاوو (Deja Vu) هنگامی رخ می دهد که انسان برای اولین بار با صحنه ای روبرو می شود و گمان می کند که از قبل آن صحنه را دیده است و با آن آشنایی دارد.

در خیلی از موارد انسان تردید می کند که این نخستین باری است که با چنین صحنه ای رو به رو می شود این در حالیست که او سابقاً نیز در همان وضعیت قرار گرفته است و با همان صحنه رو به رو شده است ولی در اولین بار توجهی به محیط نکرده است یا این که به هر علت دیگری اطلاعات مربوط به آن موقعیت در ذهن او تضعیف شده است. این حافظه که محل روبرویی با اتفاقات را ثبت می کند «حافظه منبع» نامیده می شود. به عنوان مثال، شما برای نخستین بار به لندن سفر می کنید. شما در حال بازدید از یک ورزشگاه در شهر التدرافورد هستید و یک دفعه بنظر میرسد که قبلا در رختکن آن ورزشگاه بوده اید یا احتمالا شما با یک گروه از دوستان در رستوران شام می خورید و در خصوص مباحث سیاسی جاری بحث می کنید و درحالیکه شما حس می کنید که قبلا این چیزها را تجربه کرده اید. همان دوستان، همان شام، همان موضوع در حالی که این اتفاق اصلاً نیفتاده است.

آشنا پنداری و تجربه ی آن در زندگی

بر اساس آمار روانشناسانه ۷۰ درصد جمعیت جهان، انواع دژاوو و آشنا پنداری را تجربه کرده اند. این پدیده اغلب بین افراد ۱۵ تا ۲۵ سال رخ می دهد و نسبت به باقی سنین بسیار کم است. آشناپنداری (دژاوو) شدیداً با بیماری صرع (اختلال عصبی مزمن) رابطه نزدیک دارد. گزارش شده است که deja vu امکان دارد پیش از تشنج به بازه زمانی طولانی مدت رخ دهد. افرادی که در معرض تشنج این نوع پدیده هستند، میتوانند در زمان فعالیت زیاد، تشنج واقعی و یا در لحظات خستگی بسیار، دژاوو را تجربه کنند.

پدیده آشنا پنداری,آشناپنداری,آشنا پنداریبیشترین دفعات تجربه ی آشنا پنداری در اوایل بزرگسالی تجربه می شود

علل فرضی وقوع آشنا پنداری

برای پدیده آشنا پنداری علل مختلفی وجود دارد که البته خیلی از آنها صرفا در حد فرضیه می باشند.

شباهت بین محیط ها نیز امکان دارد دلیل وقوع آشنا پنداری باشد. امکان دارد محیطی که به آن وارد می شویم، شامل ویژگی های مشابهی نسبت به محیط قبلی باشد و آنرا در ذهنمان یادآوری کند. این نظریه در سال ۲۰۰۹ مورد آزمایش نیز قرار گرفت که شامل دو عکس می شد که شباهت موضوعی نداشتند ولی به طرز مشابهی گرفته شده بودند. داوطلبان بعد از دیدن دو عکس حس آشناپنداری می کردند. فرضیه دیگری که وجود دارد این است که در حین انتقال اطلاعات از قسمتی از مغز به سمت یا قسمتی دیگر، تأخیر کوتاهی برای درک اطلاعات رخ می دهد که باعث می شود آن قسمت از مغز اطلاعات را دوبار دریافت کند و شخص فکر می کند یک اتفاق دوبار رخ داده است.

البته فرضیه ای نیز بر این عقیده وجود دارد که آشنا پنداری به اشتباهی در حافظه مربوط نیست. آکیرا اوکانر در یک آزمایش با گفتن یکسری از کلمات مشابه مانند تخت، بالشت و رؤیا به داوطلبان سعی کرد تا احساس دژاوو را در آنان برانگیزد ولی کلمه خواب را به آنان نگفت. بعد از شنیدن کلمات از داوطلبان آزمایشی گرفته شد که نشان می داد داوطلبان فکر می کنند واژه خواب را هم شنیده اند که این یک خاطره کاذب است و حس آشناپنداری برای داوطلبان اتفاق افتاد. بعد از گرفتن ام آر آی از مغز افراد مشخص شد که ناحیه جلوی مغز که به تصمیم گیری مربوط است، فعال است. اوکانر بر این عقیده است که قسمت های جلوی مغز خاطرات را بررسی می کنند تا از صحت آنان اطمینان حاصل کنند و در صورت تردید سیگنال می فرستند.

انواع آشنا پنداری یا دژاوو

در کل آشنا پنداری به سه شکل میباشد که عبارتند از:

۱. آشنا پنداری دیداری:

آشنا پنداری دیداری به معنی آن است که شخص تصور می کند بازه ای از زمان را که فعلاً می گذراند، قبلاً با تمامی جزئیات تجربه کرده است.

۲. آشنا پنداری شنیداری یا شنیدار پنداری:

آشنا پنداری شنیداری حالتی است که شخص احساس می کند چیزی را قبلا حس کرده است. این تجربه برغم دژاووکو منحصراً یک واقعه ذهنی است و هیچ جنبه الهامی در آن وجود ندارد و خاطره آن به ندرت بعد از وقوع در ذهن شخص باقی می ماند. این یادآوری معمولاً با شنیدن صدای کسی یا افکار شفاهی خود شخص شروع می شود و شخص فکر می کند عباراتی که نشان از یادآوری قبل است در ذهنش شکل گرفته است، ولی یکی دو دقیقه بعد هیچ کدام از کلماتی که باعث این یادآوری شده است را بخاطر نمی آورد و تنها حس می کند که این احساس مشابه دفعات دیگری است که آنرا تجربه کرده است.

دژاوو,آشنا پنداری,آشنا پنداری چیستبرخی از نظریه پردازان، آشنا پنداری را با جهان های موازی مرتبط دانسته اند

۳. آشنا پنداری تجربی:

این نوع آشنا پنداری کم تر شایع است و عبارت است از حس آشنایی غیر واقعی نسبت به یک مکان جدید. این عبارت از پیش دیده شده معنی می شود. در این حالت شـخـص در مکانی جدید حس می کند این مکان را می شناسد و حتی پیش از این مسیرهای گوناگون را در شهر یا عمارت طی کــرده اســت. عــده ای از پـــژوهــشــگـــران ایـــن نـــوع آشناپنداری را به رؤیا، تناسخ و همینطور تجربیات خروج روح از بـدن مـرتـبط ساخته اند. همچنین تعدادی بر این باورند که مطالعه زیاد در مورد جزییات یک مکان خاص میتواند باعث بروز چنین حسی شود. برای تشخیص دژاویزیته از دژاووکو مهمترین نکته این است که منبع احساس را بیابیم. منبع بروز دژاووکو، رخدادی زمانی است و این در حالیست که در حالت دژاویزیته، ذهن ما با یک مکان حس آشنایی می کند.  

پژوهش های علمی و آشنا پنداری

پژوهش های نوروفیزیولوژی و روانشناسی، آشنا پنداری را یک حالت «پیش آگهی» و یا «غیب گویی» نمی دانند، بلکه آنرا یک اختلال حافظه و ناشی از تداخل حافظه کوتاه مدت و بلندمدت محاسبه می کنند.

آشنا پنداری و ارتباط آن با بیماری های روانپزشکی

خیلی از روانشناسان به این نتیجه رسیده اند كه بین حس آشنا پنداری و بیماری هایی روانپزشکی مثل روان گسیختگی (اسکیزوفرنی) و استرس ارتباطی وجود دارد. احتمال اتفاق افتادن دژاوو در افرادی که این اختلالات را دارند، بیشتر است همچنین در افرادی که بیماری صرع قسمت گیجگاهی مغز دارند، دژاوو بیش از همه دیده می شود. مصرف بعضی از داروها هم میتواند، سبب شود احتمال دژاوو بالا برود. داروهایی که سبب افزایش «دوپامین» در مغز شوند، میتوانند احتمال آشناپنداری را افزایش دهند. البته قویترین رابطه پاتولوژیک دژاوو با صرع توام با اختلال حافظه است و این رابطه، محققان را به این نظریه سوق داده است که احتمالا دژاوو نوعی ناهنجاری عصب شناختی است که با ترشحات الکتریکی نابه جا در مغز رخ میدهد.

البته این فرضیه، چنین نتیجه می دهد که تعداد کثیری از مردم دچار ناهنجاری هستند! چراکه طبق تحقیقات رسمی حدود ۷۰% افراد حداقل یک مورد تجربه آشنا پنداری را داشته اند، پس آنقدر نگران نباشید و بهتر است همان فرضیه غیبگو بودن یا قوه درک فوق حساس داشتن را برای خود قائل باشید!  

پدیده آشنا پنداری,معنی آشنا پنداری,آشنا پنداریمحققان معتقدند که آشنا پنداری در اثر تداخل ورودی حسی و خروجی بازیابی حافظه اتفاق می افتد

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش