دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۵ - ۰۷ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۰۷۷۵
امنیتی و دفاعی

رابطه معنادار میان آزمایش و پرتاب موشک‌ها با ازسرگیری مذاکرات

آزمایشهای موشکی ایران,مذاکرات وین حول محور احیای برجام و رفع تحریم‌های

به گزارش جهان صنعت، مذاکرات وین حول محور احیای برجام و رفع تحریم‌های واشنگتن علیه ایران از چند ماه پیش دچار وقفه و سکون شده بود. حالا و در شرایطی که شاهد بروز نشانگانی در ازسرگیری مذاکرات در وین هستیم، ایران همزمان با توافق برای ازسرگیری مذاکرات برجام، از پرتاب موشک ماهواره‌‌بر (ذوالجناح) خبر داد.

پرتاب موشک‌های بالستیکی و در شرایط حاضر پرتاب موشک ماهواره‌بر (ذوالجناح) هنگام قرار گرفتن مذاکرات در فاز و ریل جدید، مسبوق به سابقه است. به عبارت دیگر، می‌توان گفت که رابطه معناداری میان آزمایش و پرتاب موشک‌ها با ازسرگیری مذاکرات به وجود آمده است. حال با توجه به سابقه این دست از رفتار‌ها، پای این پرسش به میان می‌آید که آزمایش و پرتاب موشک‌ها همزمان با فاز جدید مذاکرات چه معنی و مفهومی دارد و چرا اساسا این دست از رفتار‌ها در هنگام شروع مذاکرات تکرار می‌شود؟

از منظر علت‌شناسی، این دست از اقدامات که از آن می‌توان به عوامل بازدارنده احیای برجام نام برد، بیش از همه در ارتباط با نگرش‌های سلبی جریان‌های دست‌راستی به ویژه اصولگرایان و حامیان سیاست میدان است. این وضعیت را می‌توان به معنای ایجاد شرایط انسداد و فریز و همچنین رویکرد‌های نامنعطف بر روند‌های مذاکرات دانست.

در واقع اصولگرایان هیچ موافقتی با چنین توافقی نداشته و آن را مانند معاهده ترکمنچای ننگین و به مثابه دادن باج به کدخدا دانسته و می‌دانند. ضمن آنکه همین تفسیر و نگرش‌ها سبب شده است که اصولگرایان برجام را پروژه نفوذ غرب در کشور و بخشی از پازل سیاست‌های استعماری غرب در کشور بدانند.

در واقع، برجام‌هراسی اصولگرایان از چنین نگرش‌هایی مایه می‌گیرد. در شرایط حاضر هم در بر همان پاشنه سابقش می‌چرخد. اما واقعیت آن است که با توجه به شرایط بسیار نابسامان اقتصاد ایران، تغییر در انگاره‌های تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز دستگاه دیپلماسی به وجود آید. انجام مذاکرات حساب‌شده و در صورت لزوم حتی تن دادن به یک نرمش قهرمانانه، هم موجب احیای برجام و هم ممد حیات اقتصاد ایران خواهد بود.

از منظر نشانه‌شناسی، همزمانی پرتاب موشک و شروع مذاکرات نشانه و خبر خوبی برای طرف مذاکره نیست و شاید دلیل اصلی تعلل و وقفه در احیای برجام ناشی از همین رفتار‌ها باشد، چراکه غرب این دست از رفتار‌ها را به رفتار‌های ثبات‌زدا تعبیر کرده و آن را به مثابه دم خروس نشانه‌ای از عدم اعتماد به ایران می‌داند.

افزون بر این، ایران هم از طرف آمریکا و هم از طرف متحدان غربی متهم به توسعه برنامه موشک‌های بالستیک با توان حمل کلاهک هسته‌ای در پوشش تحقیقات و برنامه‌های فضایی است. البته ایران اعلام کرده است که این دست از رفتار‌ها را به مثابه اهرمی در ایجاد موازنه وحشت و تهدید در قبال افزون‌طلبی‌های واشنگتن به کار می‌گیرد. اما برآیند و نتیجه این دست از رفتار‌ها چیزی جز مرگ برجام و کوبیدن آخرین میخ بر تابوت آن نخواهد بود.

بنابراین برجام در دولت سیزدهم دستمایه چالش تهران و واشنگتن از یک سو و تهران و تروئیکای اروپایی برجام از سوی دیگر خواهد شد. مساله حائزاهمیت در این میان آن است که اگر قرار است در بر همان پاشنه گذشته‌اش بچرخد، چرا بورل قائم‌مقام سیاست خارجی اروپا به تهران آمده است و چرا تیم مذاکره‌کننده به تناوب برای حضور و مذاکره در هتل کوبورگ، به وین عازم می‌شوند؟ چرا برجام در میانه سیاست میدان و سیاست دیپلماتیک و اخلاق راهبردی سرگردان است و اگر قرار بر احیای برجام است، آیا نمی‌توان زمان آزمایش و پرتاب موشک‌ها را به زمان دیگری موکول کرد؟ 

بعید است که در یک ساختار معطوف به آنارشیک، کسی منکر حق ایران در داشتن قابلیت‌های دفاعی از رهگذر موشک‌های بالستیکی نقطه‌زن و پهباد‌های انتحاری باشد، اما این آزمایش و پرتاب‌ها وقت و زمانی دارد و نمی‌توان سیاست میدان و اخلاق راهبردی و دیپلماتیک را همزمان برای غرب به نمایش در آورد.

همچنین، این نقطه درخور اهمیت است که اگر قرار بر سیاست میدان باشد، بهتر آن است که تیم مذاکره‌کننده عطای مذاکره و برجام را به لقایش ببخشد و هزینه کشور را بیشتر از چیزی که هست، اضافه نکند. در شرایط حاضر، همین دست از رفتار‌ها غرب را در فاز دیگری از مقاومت و افزون‌خواهی و افزون‌طلبی قرار می‌دهد و اگر غرب این بار با شروع مذاکرات در وین و طبق خواسته جدید ایران شاید در یکی از کشور‌های حوزه خلیج‌فارس، خواسته‌های جدید‌‌تری را روی میز قرار دهد؛ نباید محل تعجب باشد، چراکه از ماست که برماست و برخلاف آنچه که می‌گویند صدالبته که خود کرده را تدبیر است.!! در واقع غرب افزون‌طلبی‌ها و خواسته‌های فرابرجامی را در پاسخ به دم خروس ایران مطالبه می‌کند.

دکتر صلاح‌الدین هرسنی

jahanesanat.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش