یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۷:۴۱ - ۲۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۵۷۰
سیاست خارجی

نماینده پیشین انگلیس در آژانس: غنی‌سازی و موشک‌های ایران تهدید صلح و ثبات بین‌المللی نیست

نماینده پیشین انگلیس در آژانس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
نماینده پیشین انگلیس در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یادداشتی با تاکید بر این‌که ایران از حق حاکمیتی برای غنی‌سازی اورانیوم و داشتن موشک برخوردار است، نوشت: رئیس‌جمهور آمریکا هیچ حقی برای اعمال محدودیت بر ایران در این حوزه‌ها را ندارد.

به گزارش ایسنا، پیتر جنکینز، نماینده پیشین انگلیس در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یادداشت خود که در پایگاه تحلیلی لوبلاگ منتشر شده است، نوشت: من با بی‌میلی درباره بیانیه‌ اخیر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا می‌نویسم، چراکه این بیانیه پر است از جملات نیمه حقیقی، غلط و سفسطه که خواندن آنها برای فشار خون هر آدمی مضر است اما من در اینجا تنها به چند مورد از آزاردهنده‌ترین بخش‌های این بیانیه می‌پردازم.

 

بیانیه ترامپ یک رویکرد شوک‌برانگیز را در قبال متحدان اروپایی واشنگتن نشان می‌داد. ماه‌ها است که این متحدان دولت به ترامپ می‌گویند که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یک ابزار منع اشاعه هسته‌ای کارآمد و رضایت‌بخش است و آنها به طور مرتب بر اهمیت حفط این توافق تاکید کردند.

 

بیانیه ترامپ نه تنها آنچه متحدان اروپایی گفته‌اند را نادیده می‌گیرد، بلکه آنها را تهدید می‌کند که اگر به خواسته رئیس‌جمهور برای اصلاح آنچه نقاط ضعف برجام می‌خواند، توجه نکنند یا در این مسیر شکست بخورند، توافق از بین خواهد رفت، چیزی که اروپایی‌ها خواهان آن نیستند.

 

این یک روش غیرعادی برای رفتار با متحدان قدیمی است. این کار شبیه قرار دادن لوله تفنگ روی شقیقه اروپایی‌ها است. اگر دنیای تبهکاران این ماجرا را زیر نظر داشتند، به طور قطع رئیس‌جمهور ترامپ را به عنوان گانگستر ماه انتخاب می کردند. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان درست می‌گفت؛ وقت آن رسیده که اروپا خود را از آمریکا جدا کند.

مساله دیگر که به همین اندازه شوک‌برانگیز است اما از آنجایی که به آن عادت کرده‌ایم، برای‌مان تعجب‌آور نیست، نادیده گرفتن حق حاکمیت دولت‌ها و بی‌توجهی به معاهدات قانون‌ساز بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل است که این حق را محدود می‌کند.

ایران به عنوان کشوری با حاکمیت مستقل، حق دارد اورانیوم غنی‌سازی کند. در حال حاضر این حق به دو روش محدود شده است؛ معاهده منع اشاعه هسته‌ای‌ (NPT) ایران را ملزم به استفاده از فناوری غنی‌سازی تنها برای اهداف صلح‌آمیز و پیروی از یک توافق پادمانی می‌کند. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل نیز از محدودیت‌های سخت بر ظرفیت غنی‌سازی ایران و تولید اورانیوم غنی شده تا سال ۲۰۳۱ حمایت می‌کند. ایران همچنین از حق حاکمیتی برای داشتن و توسعه موشک با هدف حمل کلاهک‌های غیرهسته‌ای (متعارف) برخوردار است. هیچ معاهده بین‌المللی وجود ندارد که این حق را برای کشوری محدود کند ولی همان قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل بدون ایجاد الزام قانونی برای ایران، از این کشور می‌خواهد تا موشک‌های دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای تولید نکند. بنا بر این، می‌توان نتیجه گرفت که برخلاف ادعای رئیس‌جمهور ترامپ، آزمایش‌های موشکی ایران و فعالیت‌های مرتبط با آن نقض هیج قطعنامه‌ سازمان ملل محسوب نمی‌شود.

همچنین رئیس‌جمهور ترامپ هیچ حقی برای تحمیل محدودیت به این حقوق ایران ندارد. در ازاء، اگر وی و مشاورانش بر این باورند که بندهای غروب در برجام (که منجر به پایان یافتن محدودیت‌های هسته‌ای ایران پس از سال ۲۰۲۶ می‌شود) و موشک‌های ایران صلح و ثبات بین‌المللی را تهدید می‌کند، باید خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل شود و محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های مورد نظر خود را به اعضای شورا تحمیل کند و خواستار قطعنامه‌ای الزام‌آور برای اعمال چنین محدودیت‌هایی شود. این روشی است که دولت ترامپ می‌تواند آن را دنبال کند، هرچند احتمال انجام آن، صفر است.

به نظر می‌رسد که دولت آمریکا به این نتیجه رسیده است که شورای امنیت هیچ‌گاه چنین قطعنامه‌ای صادر نمی‌کند. این، بدان دلیل است که هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند توسعه ظرفیت غنی‌سازی ایران پس از ۲۰۳۰ صلح و ثبات بین‌المللی را تهدید می‌کند یا اینکه وجود موشک‌های کوتاه و میان ـ برد در ایران می‌تواند تهدیدی بیشتر از وجود آنها در عربستان سعودی، اسرائیل، پاکستان، هند، کره جنوبی یا برزیل باشد. تنها پس از انجام تحقیقات مفصل از کلیه برنامه هسته‌ای ایران توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و انتشار آن است که شورای امنیت می‌تواند تصمیم‌گیری کند آیا تعیین توافقی جایگزین برجام (یا ادامه محدودیت‌های موشکی) برای از بین بردن تهدید پیش‌روی صلح و ثبات بین‌المللی ضروری است.

دیگر جنبه آزار دهنده بیانیه ترامپ، ضربه‌ای است که به جایگاه بین‌المللی آمریکا می‌زند.

 

بسیاری از کشورها نگران پیامدهای این بیانیه برای نظم بین‌المللی قانون‌مدار هستند که در عرصه بین‌الملل به وجود آمده است و آنها ملزم به آن هستند. آخرین چیزی که آنها می‌خواهند، جهانی است که در آن رئیس‌جمهور آمریکا احساس کند حق تشکیل گروهی از افراد مسلح و تعقیب هر کسی که می‌خواهد را دارد. آنها همچنین نگران هستند که این بیانیه نشان می‌دهد ترامپ اسیر دست شیاطین است. یکی از این شیاطین، نفرت ترامپ از رئیس‌جمهور قبلی، یعنی باراک اوباما است. اشتیاق ترامپ برای تخریب یکی از دستاوردهای اوباما در بیانیه وی آشکار است.

 

آنچه کمتر در این بیانیه نمایان است، باور ترامپ به آن چیزی است که دوستانش به وی می‌گویند. هر کس که به خلاصه پروپاگاندای ضد ایرانی سال‌های اخیر از سوی اسرائیل، عربستان و اندیشکده‌های وابسته به واشنگتن نگاهی بیندازد، نباید چیزی بیش از این بیانیه ترامپ انتظار داشته باشد. دیگر کشورهای جهان، این مساله را این‌گونه تفسیر می‌کنند که انتظار تعادل، واقع‌گرایی و تحلیل منطقی از شرایط بین‌المللی توسط کاخ سفید کنونی، کاری بیهوده است.

 

اکنون باید امید داشت که اروپا، روسیه و چین با حمایت اغلب جهان بتوانند ایران را به بی‌اعتنایی به اقدامات تحریک‌آمیز ترامپ مجاب کنند که به نظر می‌آید دیگر اجتناب‌ناپذیر شده‌اند و به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و به اعمال مجدد تحریم‌های مرتبط هسته‌ای منجر خواهند شد.

 

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش