جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۵۰ - ۰۸ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۵۵۸
مسکن، راه، عمران

رکود و کاهش قدرت خرید مردم در بازار مسکن

کاهش 3 درصدی قیمت مسکن در تهران,رکود و کاهش قدرت خرید مردم در بازار مسکن

روزنامه جهان صنعت نوشت:  آمار ارائه‌شده از سوی بانک مرکزی حاکی از آن است که متوسط قیمت مسکن در شهریورماه در مقایسه با ماه قبل در مناطق شهری تهران ۳/۳ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که کارشناسان این حوزه دلایل این امر را تداوم رکود و کاهش قدرت خرید مردم عنوان می‌کنند و معتقدند دولت سیزدهم اقدام خاصی در راستای ساماندهی بازار مسکن انجام نداده است.

وزارت راه‌وشهرسازی مدعی است با تلاش‌های دولت و این وزارتخانه درخصوص ساماندهی بازار مسکن و اجاره و با مکانیسم‌هایی همچون مالیات بر خانه‌های خالی، ساماندهی مشاوران و بنگاه‌های مشاور املاک، راه‌اندازی سامانه‌های ثبت معاملات اجاره و خرید و فروش مسکن و همچنین قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره که مراحل نهایی آن در حال اتمام است، تلاش کرده است تا قیمت مسکن کنترل شود. عرضه گسترده زمین که به گفته وزیر راه‌وشهرسازی در برنامه است تا پایان سال ۵۰۰ هزار قطعه زمین به واجدان شرایط واگذار شود، تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر به تعداد یکصد هزار واحد در دولت سیزدهم، ساماندهی مشاوران املاک، تلاش برای عرضه و تولید مسکن، توجه بازآفرینی شهری از جمله راهکارهایی است که به گفته وزارت راه‌وشهرسازی به کار گرفته شده است.

بر اساس گزارش‌های بانک مرکزی، رشد بخش ساختمان در سه ماهه اول سال ۱۴۰۱ معادل منفی ۹/۱، در شش ماهه اول ۱۴۰۱ معادل منفی ۶/۰، در ۹ ماهه ۱۴۰۱ معادل منفی ۸/۱ و در سال ۱۴۰۱معادل منفی ۳/۲ ثبت شده است.

این آمار در ۳ ماهه نخست امسال به مثبت ۷/۴ رسیده است. همچنین بر اساس آمار ارائه‌شده از سوی بانک مرکزی، متوسط قیمت مسکن در ۱۸ روز شهریورماه در مقایسه با ۱۹ روز ماه قبل در مناطق شهری تهران ۳/۳ درصد کاهش یافته است.

این گزارش همچنین حاکی است که تغییرات قیمت مسکن در برخی از مناطق همچون منطقه ۴ معادل ۱۸ درصد، منطقه ۷ معادل ۸/۷ درصد، منطقه ۱۱ معادل ۹/۱۲ درصد، منطقه ۱۲معادل ۷/۵ درصد، منطقه ۱۴ معادل ۴/۰ درصد، منطقه ۱۵معادل ۲/۷ درصد و منطقه ۱۷ معادل ۳/۱ درصد افزایش داشته است.

اقدامات وزارت راه‌وشهرسازی از زبان وزیر

هفته گذشته مهرداد بذرپاش وزیر راه‌وشهرسازی از پلمب ۵هزار و ۶۰۰ بنگاه مشاور املاک متخلف توسط پلیس امنیت اقتصادی خبر داد و گفت: طبق آمار، بیش از ۸۰ هزار بازرسی از بنگاه‌های املاک سراسر کشور انجام شد و بعد از تماس‌ها، پیگیری‌ها و تذکرهای لازم، ۵ هزار و ۶۰۰ بنگاه مشاور املاک توسط پلیس امنیت اقتصادی پلمب شد. هم‌اکنون نظم بهتری حاکم شده است و اصناف نیز همکاری مناسبی دارند. او درخصوص سکوهای انتشار آگهی و ساماندهی آگهی‌ها در فضای مجازی‌ گفت: در جلسه گذشته مصوبه‌ای داشتیم که نسبت به مقررات‌گذاری برای سکوهای انتشار آگهی مسکن و ساختمان تصمیماتی گرفته شد و جلسات خوبی با وزارت صمت و ارتباطات برگزار شد. سکوهای انتشار آگهی، مقررات را پذیرفته‌اند. مقرر است تا سکوهای انتشار آگهی‌ها، آگهی انتشار را بعد از تایید هویت مالکان ملک توسط سامانه املاک و اسکان، منتشر کنند. بذرپاش با اعلام اینکه هزینه صدور پروانه ساختمانی بعد از پیگیری‌ها و مصوبه جدید مجلس کاهش یافته است، گفت: مصوبه جدید مجلس می‌تواند به افزایش پروانه ساختمانی کمک کند.

جهشی در تولید مسکن رخ نداده است

در همین خصوص یکی از نمایندگان مجلس با اشاره به اینکه جهشی در تولید مسکن رخ نداده است، در عین حال ادعای کاهش قیمت مسکن را رد کرد و کاهش محدود قیمت مسکن در برخی از مناطق را ناشی از رکود مسکن و کاهش قدرت خرید مردم ارزیابی کرد. علی‌اصغر عنابستانی نماینده مجلس لزوم توجه به مشکلات و نیازهای واقعی بازار مسکن را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد که جهش قابل توجهی در تولید مسکن رخ نداده و دولت باید در طرح نهضت ملی مسکن اقدامات موثری را برای افزایش عرضه مسکن انجام دهد، چراکه عدم عرضه کافی مسکن باعث افزایش قیمت آن و تشدید مشکلات بخش مسکن خواهد شد.

او در پاسخ به ادعای کاهش قیمت مسکن اظهار کرد که در واقع این کاهش قیمت مسکن ناشی از کاهش قدرت خرید مردم است که باعث رکود در بازار مسکن شده است.

عنابستانی تاکید کرد دولت باید تسهیلاتی در حوزه مسکن فراهم کند و با ایجاد زیرساخت‌های لازم شرایط را برای افزایش عرضه مسکن و تعادل‌بخشی بین عرضه و تقاضا فراهم آورد. همچنین وی به تاخیر عمل دولت در بخش مسکن اشاره و بیان کرد که دولت با توجه به نیازهای واقعی بازار مسکن، به اقدامات لازم در بخش مسکن بپردازد و مشکلات را حل و وعده‌های خود را در این زمینه عملی کند.

به گفته این نماینده مجلس برای تاثیرگذاری در بازار مسکن و رفع مشکلات آن لازم است دولت اقداماتی مانند تسهیلات مالی، ارائه تسهیلات ساخت‌و‌ساز، ارتقای زیرساخت‌ها و تشویق به ساخت مسکن مناسب برای لایه‌های مختلف جامعه را انجام دهد. همچنین‌ تنظیم سیاست‌هایی برای کنترل قیمت‌ها و ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا نیز اهمیت دارد.

عوارض کاهش گردش نقدینگی

حسن محتشم عضو هیات‏‏‌مدیره انجمن انبوه‏‏‌سازان استان تهران در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» عنوان کرد: علت حاکم شدن رکود بر بازار قفل شدن نقدینگی است. دولت سیاست انقباضی درخصوص نقدینگی در پیش گرفته است. او در ادامه افزود: خرید در بازار مسکن به دو شکل انجام می‌شود؛ یکی خرید مصرفی است. در حال حاضر آنقدر قیمت‌ها در این بازار بالا رفته که با متقاضیان واقعی با این کاهش قیمت‌ها هم امکان خرید مسکن را پیدا نمی‌کنند. وامی که بانک‌ها نیز برای تهیه مسکن اعطا می‌کنند، برای خرید توجیه‌پذیر نیستند. این موضوع به این خاطر است که متقاضیان می‌بایست اوراق سپرده را خریداری کنند. آنها برای این کار باید مبلغی را به صورت نقدی در ابتدای کار پرداخت و سپس وام را دریافت کنند. مبلغی که به عنوان وام به مردم پرداخت می‌شود در قبال قیمت‌هایی که بر بازار حاکم است، پاسخگو و کمک‌کننده نیست. عضو هیات‏‏‌مدیره انجمن انبوه‏‏‌سازان استان تهران همچنین گفت: خریدهای سرمایه‌ای شکل دوم خریدها در بازار مسکن هستند. بیشتر خرید و فروش‌ها در بازار سرمایه‌ای هستند؛ معاملاتی که به داغ شدن بازار دامن می‌زنند. باید توجه داشت از آنجایی که در حال حاضر گردش نقدینگی پایین است، وارد بخش مسکن و سایر بخش‌ها نشده است. اینکه این فنر چه موقع آزاد و رها شود که منجر به افزایش قیمت‌ها شود، بستگی به سیاستگذاری بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار و در مجموع تیم اقتصادی دولت دارد.

بازارهای غیرجذاب برای جذب نقدینگی‌ها

محتشم در ادامه بیان کرد: تا زمانی که دولت نتواند نقدینگی را به سوی تولید هدایت کند، قاعدتا تنها چهار یا پنج بازار برای جذب آنها وجود ندارد. یکی از این بازارها بورس است؛ بازاری که چندین ماه است وضعیت مناسبی ندارد. می‌توان گفت در حال حاضر اشخاص حقیقی دیگر تقریبا تمایلی به فعالیت در بازار بورس ندارند و عموما در حال خروج از این بازار هستند. او در ادامه به بازار خودرو اشاره کرد و گفت: آنقدر حباب در بازار خودرو ایجاد شده که برای مردم از حالت معمولی خارج و به آرزو تبدیل شده است. متقاضیان امکان خرید خودرو را ندارند، چراکه قیمت‌ها در این بازار بیش از اندازه افزایش یافته است. عضو هیات‏‏‌مدیره انجمن انبوه‏‏‌سازان استان تهران درخصوص بازارهای طلا و ارز گفت: بازارهای طلا و ارز و مخصوصا ارز بیشتر در اختیار دولت است. دولت به خاطر شرایط تورمی فعلا بازار ارز را کنترل کرده و در کانال ۵۰ هزار تومان نگه داشته است. این بازار نیز از جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاران برخوردار نیست. بازار طلا نیز تحت تاثیر بازار ارز است.

کاهش‌های ناچیز در مقابل قیمت‌های نجومی

محتشم در ادامه بیان کرد: در چنین شرایطی تنها بازار مسکن باقی می‌ماند؛ تنها بازاری که هم از امنیت کافی برخوردار است و هم خودش را با شرایط بازار ارز تطبیق می‌دهد و می‌تواند از کاهش ارزش پول افراد جلوگیری کند. بخش مسکن نیز تحت تاثیر موضوع کُندی گردش نقدینگی قرار دارد. تا زمانی که این سیاست ادامه داشته باشد، شاید با کاهش بیشتر قیمت نیز روبه‌رو باشیم. او در پایان تاکید کرد: باید توجه داشت که کاهش‌هایی به میزان ۲، ۳ یا ۵ درصد با توجه به قیمت‌های نجومی‌ای که روی مسکن پیاده و تثبیت شده است، نمی‌توانند خیلی کمک‌کننده متقاضیان مسکن باشند.

***

آمار ۱۸ روزه از قیمت مسکن

تغییرات قیمت مسکن در برخی از مناطق همچون منطقه ۴ معادل ۱۸ درصد، منطقه ۷ معادل ۸/ ۷ درصد، منطقه ۱۱ معادل ۹/ ۱۲درصد، منطقه ۱۲معادل ۷/ ۵درصد، منطقه ۱۴‌معادل ۴/ ۰درصد، منطقه ۱۵معادل ۲/ ۷‌درصد و منطقه ۱۷ معادل ۳/ ۱‌درصد افزایش بوده است. در این گزارش در حالی از افزایش قیمت مسکن در ۷ منطقه خبر داده شده است که ردپایی از رشد قیمت ماهانه در مناطق ۱، ۲، ۳ و ۵ شهر تهران و همچنین مناطق پرتقاضای مرز دو نیمه شمالی و جنوبی پایتخت یعنی مناطق ۹ و ۱۰ و عمده مناطق جنوبی وپرتقاضای تهران مشاهده نمی‌شود.

در واقع می‌توان از این گزارش این طور استنباط کرد که به‌رغم رشد قیمت محسوس در ۷ منطقه از شهر تهران، احتمالا کاهش قیمت در ۱۵ منطقه دیگر شامل مناطق پرتقاضایی که به آن اشاره شد به قدری بوده است که در نهایت میانگین مسکن در کل شهر تهران در این بازه زمانی۳/ ۳‌درصد کاهش داشته است. شهریور روند کاهش قیمت مسکن در شهر تهران سه‌ماهه شد. در این گزارش اما، هیچ آمار رسمی از سطح متوسط قیمت مسکن در شهر تهران و سایر شهرها  اعلام نشده است. از زمستان سال گذشته، بانک مرکزی و مرکزآمار ایران انتشار آمار  رسمی تحولات بازار مسکن تهران را متوقف کرد‌ه‌اند.

  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش