پرده بکارت حلقوی چیست؟
پرده بکارت بر خلاف تصور عمومی که فکر می کنند در درون واژن است در بخش خارجی اندام تناسلی است و در ابتدای دهانه واژن قرار دارد و در بعضی از افراد مشاهده پرده قابل رویت است و در بعضی دیگر از زنان قابل مشاهده نیست. پرده بکارت حلقوی یکی از انواع پرده های دستگاه تناسلی زنان است که این پرده به صورت حلقه ای در ورودی واژن قرار گرفته و دور آنرا می پوشاند. پرده بکارت حلقوی(قابل اتساع و غیر قابل اتساع)- در این نوع، پرده بکارت به شکل حلقه ای پیرامون ورودی واژن را پوشانده است و سوراخ گردی وسط پرده ایجاد شده است. اندازه ی این سوراخ بسیار متغیر است.
انواع پرده بکارت حلقوی
۱. پرده بکارت حلقوی قابل اتساع (tractile annular hymen):
در پرده بکارت ارتجاعی، پرده قابلیت کشسانی داشته و عموما بعد از دخول پارگی و خونی مشاهده نمی شود. این در حالیست که بعد از دخول، ساییدگی روی دیواره این پرده اتفاق می افتد که به وسیله پزشک متخصص قابل تشخیص است. این نوع پرده به علت نوع و ضخامتی که دارد، معمولاً به آسانی آسیب نمی بیند و در مقابل فشار وارده در اثر ضربه یا رابطه جنسی مقاوم است و به جای پاره شدن، مقداری به اصطلاح کش آمده و فقط تغییر سایز می دهد. بنابراین آلت تناسلی مردانه بدون ورود صدمه از سوراخ اتساع عبور می کند و با وجود دخول کامل و مجدد پرده ظاهری سالم و دست نخورده دارد، محققان در بررسی های خویش اعلام نموده اند که از هر ۵ زن دارای پرده بکارت ارتجاعی ۴ نفر با عدم پارگی و فقط با ساییدگی پرده بکارت خود در زمان رابطه جنسی روبرو شده اند. پرده بکارت حلقوی در طول زایمان طبیعی دچار پارگی شده و برای همیشه از بین خواهد رفت.
۲. پرده بکارت حلقوی غیر قابل اتساع (non- tractile annular hymen):
پرده بکارت حلقوی غیرقابل اتساع معمولاً پرده ایست غیر قابل باز شدن که در زمان نخستین دخول آلت تناسلی مردانه پاره می شوند.
بافت پرده بکارت حلقوی
پرده بکارت حلقوی از یک حلقه در ورودی مهبل تشکیل شده و دارای یک غشاء نسبتاً نازک و لاستیکی کشش دار است. بکارت متشکل است از بافت رابط کلاژن که قابل انعطاف پذیری دارد. این بافت غنی از گلیکوژن است. سطح داخلی و خارجی آن با اپیتلیوم (epithelium) چینه چینه پوشیده شده است. اپیتلیوم نوعی بافتی پوششی است که از سلول های چندضلعی اجتماع یافته ای تشکیل شده است و پوشش سلولی سطوح خارجی و داخلی بدن من جمله پوست، دیوارهٔ رگ ها و حفره های کوچک را می پوشاند.
آسیب دیدگی پرده بکارت حلقوی به چه صورتی است؟
در پرده بکارت حلقوی غیر قابل اتساع بیش از نیمی از آسیب دیدگی ها شامل پارگی بکارت است ولی در خصوص پرده بکارت حلقوی قابل اتساع، ساییدگی عامل ۸۰ درصد آسیب دیدگی میباشد که این نشان از قابلیت ارتجاعی و کشسانی در پرده بکارت حلقوی قابل اتساع دارد. در پژوهشی که به وسیله پزشکی قانونی کشور در خصوص مراجعه کنندگان برای معاینه پرده بکارت انجام شد مشخص شد که بيش ترین فراوانی انواع آناتومیک پرده بکارت مربوط به پرده بکارت حلقوی با لبه صاف میباشد همینطور از نظر نوع پرده، پرده بکارت حلقوی قابل اتساع با لبه صاف بيش ترین موارد را بخود اختصاص می دهد. انواع آسیب های مشاهده شده در پرده بکارت شامل موارد زیر است:
- پارگی
- ساییدگی
- متسع و مدخوله
پارگی پرده بکارت حلقوی چطور اتفاق می افتد؟
پارگی پرده بکارت هیچگونه قاعده و قانونی ندارد و امکان دارد به هر شکل و اندازه و در هر جهتی از پرده بکارت ایجاد شود. در پرده بکارت حلقوی معمولاً ۴ تا ۵ پارگی شعاعی شکل به وجود می آید و انواع هلالی دو پارگی در طرفین پیدا می کنند. پارگی ها معمولاً از کناره آزاد پرده بکارت شروع شده و تا جدار مهبل کشیده می شوند. در مواردی که سن دختر کم بوده و دستگاه تناسلی زنانه رشد کافی نداشته باشد امکان دارد پارگی در واژن و دیگر نواحی تناسلی هم ایجاد شود. معمولا بعد از پارگی پرده بکارت خونریزی کم و بیش شدیدی ایجاد می شود. لازم است این خون را از خون قاعدگی تشخیص دهیم.
خون قاعدگی دارای فیبرینوژن کم تر است، بنابراین دیرترلخته شده و سلول های واژینال در آن بسیار زیاد است در حالیکه خون حاصل از پرده بکارت زودتر لخته شده و دارای مقادیر اندکی سلول واژینال است. لبه های پارگی جدید در پرده بکارت معمولاً زخمی و قرمز رنگ بوده و آثار خون لخته شده در آن مشاهده می شود. بعد از حدود یک هفته لبه های بریدگی از مخاطی مشابه مخاط پرده پوشیده شده و پس از حدود دو هفته لبه های زخم نسبتا گرفته می شوند. نکته مهم این است که لبه های پارگی چون آزاد هستند و به هم اتصال ندارند اصلاً به هم جوش نمی خورند و در صورتیکه دو تکه پارگی به هم دوخته شوند محل ترمیم پرده بکارت به صورت یک اسکار برجسته روشن مشخص خواهد شد.
تشخیص پرده بکارت حلقوی
مراجعه به پزشک نخستین و ساده ترین راه تشخیص نوع پرده بکارت است. با این حال اگر پرده بکارت حلقوی از نوع قابل اتساع باشد، معمولاً بعد از نخستین دخول خونی مشاهده نخواهد شد و میتوان به این نتیجه رسید که پرده از نوع حلقوی است. با این حال تشخیص حلقوی یا حلقوی ارتجاعی بودن پرده بکارت بعد از نخستین نزدیکی بطور ۱۰۰ درصد میسر نیست به این دلیل که شدت رابطه جنسی گاهی وقت ها میتواند مویرگ های دیواره پرده را پاره کرده و خون مشاهده شود. بدین ترتیب امکان دارد پرده بکارت حلقوی و حتی از نوع ارتجاعی باشد ولی مشاهده خون این اشتباه را به وجود آورد که پرده بکارت حلقوی نیست.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 11
- 3
کاربر مهمان
۱۴۰۰/۱۱/۲۱ - ۲۰:۵۱
Permalink