پرده بکارت ارتجاعی
پرده بکارت که اصطلاح انگلیسی آن، hymen میباشد یکی از اعضا دستگاه تناسلی زنان در بیرون از مهبل میباشد که آن را بطور ناقص پوشانده است. هایمن به یک بافت نازک و ظریف متصل به دیواره واژن گفته میشود که به یک ریشه از بافت در اطراف داخل واژن شباهت دارد و درون آن، هیچ بافتی وجود ندارد. اندازه، رنگ و شکل لبه های یک پرده بکارت با هم فرق دارد. که گاهی وقت ها این پرده به یک گل میخک ، گلبرگ گل رز، یک تکه برگ یا یک نیمه ماه شباهت دارد. دانستن نوع و ویژگی پرده بکارت بخاطر متفاوت بودن آن در آموزش های پیش از ازدواج برای دختران و پسران، اهمیت بسیاری دارد.از دیگر مواردی که هر دو طرف باید نسبت به آن مطلع باشند، پارگی پرده بکارت و لزوم دیده شدن خون پس از اولین نزدیکی می باشد.
پرده بکارت حلقوی به دو دسته تقسیم می شود که این دو دسته نظیر قابل اتساع و غیرقابل اتساع می باشد. پرده بکارت حلقوی قابل اتساع با نام پرده بکارت ارتجاعی شناخته میشود که از نوع شبهه دار پرده های بکارت میباشد ، به خاطر قابلیت کشسانی و ارتجاعی و انعطاف پذیر بودن بافت این پرده در زمان ورود جسم خارجی( آلت تناسلی مرد) پاره نمیشود و اطراف آن دچار ساییدگی هایی می شود. طبق گفته های محققین در بررسی هایشان از هر ۵ زنی که پرده بکارت ارتجاعی دارند ۴ نفرشان در هنگام رابطه جنسی با عدم پارگی و صرفا با ساییدگی پرده بکارت خود مواجه میشوند. زمان دخول آلت تناسلی مرد، پرده ارتجاعی به صورت خیلی جزیی پاره می شود و یا اصلا دچار پارگی نمی شود و اکثر اوقات چنین پرده بکارتی بدون خونریزی است.
اهمیت پرده بکارت
باکره بودن و پرده بکارت داشتن دختر در هنگام ازدواج در برخی از فرهنگها اهمیت بسزایی دارد. در واقع پرده بکارت در این جوامع، به این منظور است که آن دختر تا قبل از این که ازدواج کند، ارتباط جنسی نداشته است. با وجود این که، پرده بکارت برای اثبات کردن بکارت واقعی نشانه ضیعفی محسوب میشود ، به این خاطر که اکثر زنان، قبل از این که رابطه جنسی داشته باشند، این پرده را بر اثر استفاده از تامپکس، خودارضائی یا فعالیتهای غیر جنسی( مثل بعضی حوادث) از دست می دهند. بنابراین همیشه وجود یا عدم وجود پرده بکارت برای تعيين باکرگی شخص، مدرک معتبری نیست.
بافت پرده بکارت ارتجاعی
بکارت که قابلیت کشسانی دارد از بافت واسطه کلاژن تشکیل شده است. بافت پرده بکارت ارتجاعی متشکل از گلیکوژن میباشد و لایه ای بر روی سطح داخلی و خارجی آن یا اپیتلیوم قرار دارد. اپیتلیوم که نام دیگر آن بافت پوششی است به بافتی گفته میشود که متشکل از سلول های چندضلعی جمع شده میباشد که پوشش سلولیه سطح های خارجی و داخلی بدن را می پوشاند که از آن ها می توان به پوست، دیوارهٔ رگ ها و حفره های کوچک اشاره کرد.
تشخیص پزشک در مورد آسیب دیدگی پرده بکارت ارتجاعی
پرده بکارت ارتجاعی زنان بسیاری دچار پارگی نمیشود ولی این به این منظور نیس که پرده بکارت دچار آسیب دیدگی نشده است. پزشک متخصص برای تشخیص دخول یا عدم دخول آلت تناسلی به بررسی شاخصه هایی می پردازد که به لبه پرده بکارت مربوط میشود. بعد از برقراری رابطه جنسی، لبه پرده ارتجاعی، ساییده و شل میشود، در نتیجه مخاط واژن، بیانگر اثرات نزدیکی میباشد و چین هایی که در اطراف آن است نشان دهنده ی باکره یا عدم باکره بودن فرد می باشد. از این رو می توان برداشت کرد که پرده بکارت ارتجاعی در مقایسه با انواع دیگر پرده بکارت، تنها در یک مورد با هم تفاوت دارند و آن هم خونریزی در زمان رابطه جنسی است.
تشخیص پرده بکارت ارتجاعی
توصیه ی پزشکان متخصص اینست که دختران باید نخستین معاینه و اگاهی از نوع پرده خود را پس از ۱۸ سالگی انجام دهند تا در آینده با مشکلی رو به رو نشوند. پرده بکارت دختران، گرد است اما بخاطر فشاری که پس از رابطه جنسی توسط آلت مرد به دیواره های واژن وارد می شود برای این که عمل دخول پرده راحتتر انجام شود به شکل ۷ درمی آید. پس پرده بکارت در زنان به شکل ۷ هست در حالیکه در دختران گرد است. پرده بکارت دخترانی که ارتجاعی و یا حلقوی قابل اتساع است و در زمان دخول ممکن است که دچار پارگی و خونریزی نشود، از این رو میتوانند قبل از این که با همسرشان نزدیکی داشته باشند، گواهی سلامت بگیرند. فردی که برای معاینه پرده بکارت به پزشک مراجعه می کند و صرفا قصد اطلاع از سلامت بکارت خود را دارد، به احراز هویت احتیاجی نیست ولی درصورت درخواست گواهی حتماً باید احراز هویت شود.
بارداری و زایمان با پرده بکارت ارتجاعی یا حلقوی قابل اتساع
احتمال بارداری برای فردی که پرده بکارتش ارتجاعی است و دچار پارگی و خونریزی در هنگام دخول نشده، وجود دارد. با وجود عدم خونریزی و پاره شدن پرده ارتجاعی در موقع نزدیکی، این پرده در زمان زایمان طبیعی پاره می شود و برای همیشه از بین می رود.
آیا پرده ارتجاعی قابل ترمیم است؟
در نظر داشته باشید که پرده های بکارت چه از نوع ارتجاعی یا غیر ارتجاعی باشند در هر صورت از قابلیت خود ترمیم شوندگی برخوردار نیستند. به خاطر این که این عضو تناسلی، رشته های عصبی دارد و هنگام رابطی جنسی، آسیب دیدن آن به خودی خود، ترمیم نمی شود. تنها راه ترمیم پرده بکارت، مراجعه به پزشک می باشد.
پارگی پرده بکارت چگونه است؟
پارگی پرده بکارت از قاعده و قانون خاصی برخوردار نیست و ممکن است این پرده در هر شکل و اندازه ای ایجاد شود. ۴ تا ۵ پارگی شعاعی شکل در پرده بکارت حلقوی به وجود می آید.
علت خونریزی یا عدم خونریزی هنگام دخول
وقتی که زن در هنگام برقراری رابطه جنسی، اضطراب نداشته باشد و برای عشق ورزی زمان كافی داشته باشد، همچنین حس راحتی با طرف مقابل خود داشته باشد و به اندازه كافی دهانه واژنش، مرطوب شده باشد، از این رو دخول به راحتی صورت ميگیرد و در اولین ارتباط خونریزی نخواهد داشت و یا بعبارتی دیگر، خونریزی او در حد خونابه یا لک می باشد. ولی چنانچه زن در حین رابطه اضطراب و ترس داشته باشد و پاهایش را جمع و عضلات واژن خود را منقبض کند، در این صورت دهانه واژنش تنگ میشود و خونریزی و درد بیشتری را در هنگام دخول احساس میکند.
اکثرمردم بر این تصورند که پرده بكارت، به پرده ای گفته میشود که بسیار سفت و محكم است و تنها راه پاره شدن آن، با فشار میباشد ، برخی از مردها فشار زیادی را در هنگام برقراری رابطه جنسی به دهانه واژن وارد می کنند و دهانه واژن با درد و خونریزی پاره می شود. در صورتیكه، اگر زن از آمادگی كافی در زمان رابطه جنسی برخوردار باشد و مضطرب نباشد هیچ نیازی نیست که مرد به آن فشار وارد کند، بدین دلیل که پرده بکارت از پوسته ای نازک تشکیل شده و صرفا کافیست تا در چند ناحیه چاک بخورد.
طبق پژوهش متخصصین، تعداد زنانی که در زمان رابطه جنسی خونریزی دارند تنها ۴۳% می باشد. نشانه داشتن یا پارگی پرده بکارت صرفا با خونریزی مشخص نمیشود. گاهی اوقات نخستین خونریزی بخاطر دلایل دیگر میباشد که از آن ها می توان به ورود خشن، عدم نرمی یا سفت بودن واژن اشاره کرد.
نکات قابل توجه در مورد پرده بکارت:
- بهترین زمان برای پاره شدن پرده بکارت و عمل دخول زمانیست که بدن ارامش داشته باشد و مضطرب نباشد.
- پرده بکارت دارای تعداد کمی رشته عصبی میباشد و به همین علت اگر فرد در آرامش جسمی و روانی باشد، معمولاً پرده بکارت، بدون درد پاره میشود.
- گاهی اوقات با یک یا دوبار رابطه جنسی، پرده بکارت زن بطور کامل پاره نمی شود و قسمتی از آن در هر دفعه پاره میشود و کمی خونریزی می کند.
- چنانچه دهانه واژن، تنگ است بهترین راه، استفاده از کرم و ژلهای تسهیل کننده یا اسپری بی حس کننده می باشد.
- حتی اگر پرده بکارت پاره نشود و مایع اسپرم بر روی آن بریزد، احتمال حاملگی وجود دارد؛ بدین دلیل که اسپرماتوزوئیدی که در اسپرم وجود دارد با عبور از سوراخ پرده به طرف تخمک زن می رود و در این صورت، زن با وجود داشتن پرده ی سالم باردار میشود.
- این نکته را در نظر بگیرید که اگر ترشحات از دهانه واژن خارج شود به سهولت ارتباط جنسی و روان شدن دهانه واژن کمک میکند.
- بهتر است که زنان قبل از داشتن رابطه جنسی، نه صرفا برای اخذ گواهی سلامت پرده بکارت بلکه برای دانستن نوع پرده نزد پزشک متخصص زنان بروند تا توضیحات لازم برای آن ها بگویند. چون گاهی وقت ها اگر پرده بکارت ضخیم باشد، به عمل جراحی نیاز دارد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 11
- 5