البته فقط با استناد به زبان بدن نمیتوان در مورد شخصیت و باورهای دیگران قضاوت کرد. اما حرکات بدن که به صورت ناخودآگاه صورت میگیرند، گویاتر و صادقتر از کلامی هستند که دیگران به زبان میآورند. البته زبان بدن هم به موقعیت و شرایط ارتباط مستقیم دارد. یعنی مثلا اگر شخصی دست به سینه ایستاده باشد شما نمیتواند با ضرسقاطع بگویید که او حس عدم امنیت دارد زیرا ممکن است در هوای سرد ایستاده و برای گرم کردن بدن، دستهایش را روی سینه قفل کرده.
بنابراین، مواردی که در پایین ذکر کردهایم شامل زمانهایی میشوند که فرد در شرایط عادی قرار دارد.
۱- نحوه دست دادن
روشی که طرف مقابل با ما دست میدهد اولین حس درونی ما نسبت به او را شکل خواهد داد. روش دست دادن افراد را میتوان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
فروتنانه: کف دستها رو به بالا
سلطهجویانه: کف دستها رو به پایین
بیتفاوت و خنثی: دست هر دو طرف در یک راستا قرار دارد
از این به بعد به روش دست دادن طرف مقابل توجه کنید. اگر حس کردید که دستش بالای دست شماست، احتمالا فردی سلطهجو است که برای عقاید و نظرات دیگران ارزشی قایل نمیشود و در اکثر مواقع انتظار دارد شما با همه حرفهایش موافقت کنید.
در مواقعی که قصد دارید در زمینه خاصی صحبت و گفتوگو داشته باشید، بدون شک افراد بیتفاوت و فروتن بسیار بهتر از سلطهجوها هستند زیرا حداقل این شانس را دارید که آنها را با عقاید خود همراه کنید.
البته حواستان به سیاستمدارها باشد. این افراد به خوبی به زبان بدن واقف هستند و در مواقعی که میخواهند در گفتوگویی برنده و پیروز باشند، سعی میکنند به روشی غیر از آنچه واقعند هستند دست بدهند. مثلا به جای دست دادن روی شانه طرف مقابل میزنند یا دست طرف مقابل را میکشند. این کار باعث از بین رفتن اعتمادبهنفس طرف مقابل میشود. به همین خاطر توصیه میکنیم مراقب دغل بازی این افراد باشید و گول آنها را نخورید.
۲- لبخند زدن
به لبخند طرف مقابل خود توجه کنید. تقریبا همه میتوانند یک لبخند واقعی را از خندهی دروغین و زورکی تشخیص دهند. به این خاطر که در هر کدام از این لبخندها ماهیچههای مختلفی درگیر هستند و به راحتی میتوان تفاوتشان را تشخیص داد.
لبخند صادقانه و صمیمی: در این خنده، عضله خندان (ماهیچه خنده) که ماهیچه نازک و پهنی است که در گوشههای دهان قرار دارد و گوشه لب را به عقب میکشد، درگیر میشود. این باعث چروک افتادن در اطراف چشمها میشود و ممکن است پوست زیر بینی نیز کمی پایین کشیده شود.
لبخند دروغین: از ماهیچههای خنده برای کشیدن گوشهها لب استفاده میشود تا لب فرم خنده به خود بگیرد، اما در بالای صورت هیچ اتفاقی روی نمیدهد و چهره بیحرکت باقی میماند.
وقتی یک نفر لبخند صادقانه دارد میتوانید مطمئن شوید که او با شما احساس راحتی دارد.
۳- حرکات نمادین
تقریبا همه ما در زمانهای مختلف، از نشانههای مختلفی استفاده میکنیم که به آنها حرکات نمادین میگویند. هنگام صبحت کردن فرد به این نشانهها توجه کنید:
حرکات نمادین باید متناسب با صحبتهای فرد باشد.
دروغها را زمانی میتوان تشخیص داد که حرکات فرد با صحبتهایی که در حال ادا کردن است همخوانی نداشته باشد. در چنین شرایطی باید زبان بدن آنها را تحت نظر داشته باشید به این خاطر که برای فرد بسیار سخت است که با بدنش هم دروغ بگوید.
توجه داشته باشید: اگر کسی انگشت شست خود را به نشانه تایید بالا برد و همزمان هم لبهایش را جمع کرده بود، این نشانه خوبی نیست. احتمال اینکه او به شما دروغ بگوید زیاد است. همچنین اگر کسی به شما پاسخ مثبت بدهد اما همزمان هم شانههایش را بالا بیندازد یعنی نباید به او اعتماد کنید.
۴- دستها
بسته نگه داشتن دستها نشانه اضطراب و احساس ناامنی است:
مشتهای بسته
دستها گره کرده در هم
اگر فردی یک شئی یا وسیله کوچکی را در دو دست خود نگه داشته باشد، یعنی احساس خوبی ندارد. این ژستها در فرمها و شکلهای مختلفی استفاده میشوند و اغلب چهرههای مشهور در موقعیتها مختلف از آن استفاده میکنند.
وقتی یک نفر هر دو دست خود را در هم گره کرده است یعنی به سختی میتوان با او به تفاهم و نظر مشترک رسید. البته این رفتار میتواند نشانهی رفتار غیرصمیمی و غیردوستانه هم باشد. توجه داشته باشید که فرد هر چه دستش را پایینتر بگیرد، شرایط ناگوارتر است.
اگر حس کردید طرف مقابل شما راحت نیست، سعی کنید او را با حرفهای اطمینانبخش آرام کنید. با توجه به دستان او میتوانید متوجه شوید که حس خوبی دارد یا خیر.
۵- کف دستها
کف دست روی ساعد: نشانهای است که فرد به واسطه آن سعی در پنهان کردن احساسات بد خود دارد. این یک حرکت ناخودآگاه برای آرام کردن احساسات بد و حس ناامنی است.
در این شرایط به انگشت شست طرف هم دقت کنید و ببینید که شست رو به بالاست یا زیر انگشتان مخفی شده و نمیتوانید آن را ببینید. اگر شست رو به بالا باشد یعنی فرد بسیار اعتماد به نفس دارد و به ندرت کنترل رفتارش را از دست میدهد.
دستها رو به پایین در حالی که کف دستها روی هم هستند: این یعنی فرد به شدت استرس دارد.
به یاد بیاورید که در زمان بچگی وقتی راه میرفتید، مادرتان دست شما را که در دست میگرفت احساس امنیت و آرامش پیدا میکردید. این همان واکنشی است که انسانها در بزرگسالی هم همچنان ادامه میدهند و برای دست یافتن به حس امنیت، دست خود را در دست میگیرند.
برای از بین بردن این حس بهتر است موضوع بحث را عوض کنید، اگر ایستادهاید، بنشینید یا برعکس. بهتر است کاری انجام دهید که این حالت دست طرف مقابل از بین برود تا مطمئن باشید که حس ناامنی یا ترس ندارد.
دست روی زانوها – حرکت کردن: یعنی طرف کلافه شده و زمان آن رسیده که مکالمه را تمام کنید.
کارشناسان نام این وضعیت را «آمادگی نشسته» گذاشتهاند. به این مفهوم که فرد برای بیان ناراحتی خود از ادامه بحث و مکالمه دایم سر جایش تکان میخورد.
برای این که احساس راحتی به طرف مقابل بدهید بهتر است موضوع بحث را عوض کنید. با این کار کمک میکنید تا کسی که حس ناامنی پیدا کرده، آرامتر شود.
۶- طرز نگه داشتن دستها
وقتی به صورت ناخودآگاه و غیر ارادی دستها را پشت کمرمان مخفی میکنیم، با زبان بیزبانی بخش آسیبپذیر بدن خود را به نمایش گذاشتهایم. افراد زمانی چنین ژستی به خود میگیرند که احساس اعتمادبهنفس کامل یا برتری زیاد نسبت به بقیه داشته باشند. در چنین حالتی میتوانید مطمئن شوید که او چیزی برای پنهان کردن ندارد و کاملا با شما صادق است.
هر زمان که اعتمادبهنفس خود را از دست میدهید با تکیه به این حالت احساس خوب به خودتان منتقل کنید. مثل ناظمهای مدرسه ایستادن و راه رفتن حس قدرت به شما میدهد.
۷- حدس زدن میزان استرس طرف مقابل
حرکات ریز همچون درست کردن موها نشاندهنده استرس و نگرانی فرد هستند. یعنی اگر فرد با موها یا لباس یا دستهایش بازی میکند یعنی در آن لحظه کاملا عصبی است.
مردها: اغلب با اعضای صورت خود بازی میکنند.
زنها: زانوها، لباس یا موهایشان را لمس میکنند.
این کار باعث میشود تا ضربان قلب خود را پایین بیاورند و احساس راحتی داشته باشند.
بازی با خودکار، تکان دادن پاها و دیگر حرکات تکراری و بیمفهوم نشانهی عصبی بودن فرد هستند.
۸- پاها صادقترین عضو بدن انسان هستند
اغلب ما تکان دادن پاها را نشانه عصبی بودن میدانیم اما این امر میتواند نشانه موارد زیر هم باشد:
تکانهای سریع پاها نشانه این است که فرد خبر خوبی شنیده و هیجان مثبتی دارد.
وقتی فرد به طور ناگهانی حرکت پاهایش را متوقف میکند یعنی مودش ناگهان عوض شده و حس منفی به او دست داده است.
با آگاهی یافتن در مورد حرکات و زبان بدن میتوانید در جمعهای دوستانه یا ملاقاتهای کاری، بینش بهتری نسبت به حس و حال طرف مقابل داشته باشید و مسیر مکالمه را به سمت اتفاقات بهتری هدایت کنید.
۹- طرز ایستادن
با پاهای باز: این فرد بدنبال راهی برای یافتن اعتمادبهنفس است. این یعنی مسالهای در وجود او هست که ناراحتش میکند. در واقع استرس فرد را نشان میدهد. هر چه فاصله پاها از هم بیشتر باشد، یعنی حس ناراحتی او بیشتر خواهد بود.
پاهای ضربدری: در این حالت صاف ایستادن چندان آسان نیست و ممکن است خطر زیادی برای او به همراه داشته باشد. اما همین خطرپذیری نشان میدهد که او کاملا راحت و خونسرد است و هیچ چیزی نمیتواند او را نگران کند.
پنجه روی زمین و پاشنه رو به بالا: یعنی فرد در حالت روحی خوبی قرار دارد. شاید خبر خوبی شنیده باشد. این افراد شاید ساکت باشند، اما پاهایشان حال خوبشان را لو میدهد.
پاشنه بالا و پنجه عمود بر زمین: یعنی فرد آماده رفتن یا تغییر دادن جو حاکم یا تغییر موضوع صحبت است.
- 12
- 6