کسورات توافقی
وظیفه ی دایره حسابداری اینست که باتوجه به مصوبات قانونی یا بر اساس توافق به عمل آمده با كارگر در زمان تنظیم هر لیست حقوق و دستمزد، از حقوق و دستمزد كارگران، مبالغی را تحت عنوان كسور حقوق و دستمزد، برداشت کند و آن را به سازمانهای ذینفع( دارائی تامین اجتماعی و……) پرداخت کند كه این مبالغ كسری شامل کسورات قانونی و کسورات توافقی می باشد.
کارفرما فقط در موارد ذیل میتواند برطبق ماده ۴۵ قانون کار، از مزد کارگر برداشت نماید:
- موردی که اجازه قانون صراحتاً صادر شده باشد.
- هنگامی که کارفرما به کارگر، وجهی را بعنوان مساعده داده باشد.
- کارفرما برطبق ضوابط مربوطه، اقساط وام هایی را به کارگر داده است( باید میزان اقساط پرداختی، هنگام دریافت وام مذکور با توافق طرفین تعیین شود)
- چنانچه کارفرما مبلغی اضافه در اثر اشتباه محاسبه بپردازد.
- در صورتی که مال الاجاره ی خانه ی سازمانی، اجاره ای باشد؛ برای تعيين کردن آن به توافق طرفین، نیاز است.
- وجوهی که پرداخت آن از طرف کارگر، تعهد شده است تا از شرکت تعاونی مصرف همان کارگاه، اجناس ضروری را بخرد.
انواع کسورات
۱. کسورات قانونی:
کارفرما مبالغی را از حقوق کارکنان، بر اساس مصوبه های قانونی یا به حکم دادگاه به نمایندگی از طرف سازمان های مربوط، برداشت می کند و به سازمان های ذینفع پرداخت می کند. کسورات قانونی اساسی عبارتند از:
* بیمه اجتماعی سهم کارگر در بخش خصوصی و سرانه بیمه بابت بیمه شده اصلی و افراد تبعی درجه ۱ در بخش دولتی.
* مالیات حقوق و دستمزد
* بدهی کارگر به صندوق اجرا( اجرائیات)
* حق بازنشستگی در بخش دولتی
۲. کسورات توافقی:
مبالغی که در زمان تهیه لیست حقوق و دستمزد برطبق قرارداد یا توافق بین کارگر و کارفرما از حقوق کارگر یا کارمند، کسر می شود. درادامه برخی از کسورات توافقی به شرح زیر میباشد :
> اقساط وام مسکن
> اقساط وام ضروری
> بدهی به شرکت تعاونی
> مساعده
> پیش پرداخت ها
> پس انداز سهم کارگر یا کارمند
> حق عضویت ها( صندوق تعاون، انجمن ها وصندوق ذخیره کارکنان دولت و...)
> صندوق امداد و امور خیریه
> بیمه تکمیلی
معرفی برخی از کسورات توافقی
- مساعده و پیش پرداخت حقوق:
مساعده حقوق به مبالغی اطلاق میشود که بطور معمول به علت نیاز کارگران، قبل از پایان هر ماه به آنان می پردازند و از حقوق آن ها در زمان تهیه لیست حقوق و دستمزد، کسر می کنند. در واقع مساعده به بخشی از حقوق گفته میشود که پیش از پایان ماه کاری، پرداخت میشود.
پیش پرداخت به مبلغی گفته میشود که قبل از انجام کاری پرداخت شود؛ مثلاً پرداخت وجه بعنوان حقوق ماهیانه کارگر، پیش از انجام کار در ابتدای هر ماه، پیش پرداخت محسوب می شود. درهرحال، مبالغ پیش پرداخت و یا مساعده در زمان تهیه لیست حقوق و دستمزد به عنوان کسورات از حقوق و دستمزد کارگر، کسر می شود و بدین ترتیب جمع کسورات را از حقوق و دستمزد ناخالص، برداشت میکنند و به هر فردی مبلغ خالص پرداختی را مشخص می کنند.
- بدهی کارگر به شرکت های تعاونی:
گاهی اوقات کارگر و کارمند به شکل اقساطی، اقلام مختلفی را از فروشگاه های تعاونی تهیه می کنند و فیش حقوق را برای بازپرداخت اقساط، در نظر می گیرند. کسور دستمزد شخص در چنین شرایطی شامل کسر مبلغ قسط می باشد.
- اضافه پرداخت ها:
اضافه پرداخت ها به کلیه مواردی اطلاق میشود که اشتباهاً به کارگر یا کارمند به هر دلیلی در ماه قبل، پرداخت شده باشد. این مبلغ، پس از احراز اشتباه در محاسبه حقوق ماه قبل، از مزد ماه جاری کارگر برداشت میشود.
گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش
- 10
- 3