دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۱۹ - ۱۵ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۳۶۳
سیاست خارجی

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران می‌ماند یا می‌رود؟

رابرت مالی,نماینده ویژه امریکا درامورایران
  تغییر فضا در روابط تهران و پایتخت‌های غربی با بن بست مذاکرات احیای برجام، جنگ اوکراین و ناآرامی‌های هفته‌های اخیر در ایران، زمینه را برای تغییر رویکرد آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال مذاکرات احیای برجام به وجود آورده است. مواضع هفته‌های اخیر دو سوی آتلانتیک درباره کاهش مطلوبیت‌های توافق و عدم‌تمرکز بر مذاکرات باعث تقویت این گزاره شده که اولویت واشنگتن دیگر توافق یا حداقل توافق چند ماه پیش مبتنی بر بسته پیشنهادی بروکسل نیست.

چنین روندی بیش از هرچیز آینده مبهم سیاسی رابرت مالی نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران را به ذهن متبادر می‌کند. اینکه شکل‌‌‌گیری فضایی جدید تا چه حد بر موقعیت مالی به عنوان مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای و دیپلمات معتقد به گفت‌وگو و مصالحه با ایران  تاثیرگذار است یکی از پرسش‌های مهم در میان کارشناسان است. آیا رابرت مالی همچنان در چارچوب سیاست باز بودن درب دیپلماسی، در مقام خود باقی خواهد ماند یا متمایل شدن دولت بایدن به سمت اجرایی کردن پلن بی در قبال تهران، باعث تغییر او از سمت خود خواهد شد؟ از این رو ابهام در آینده سیاسی راب مالی بیش از هر زمانی از روی کار آمدن وی به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مسوول پیشبرد مذاکرات احیای برجام از فروردین ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۱ شده است.

پیش‌تر و در چند ماه گذشته زمزمه‌های برکناری مالی از سمت خود در فضای رسانه‌ای منتشر شد، اما در عمل او همچنان گفت‌وگوها را با قدرت از وین تا دوحه به پیش برد؛ مساله‌ای که منجر به جدا شدن ریچارد نفیو معمار تحریم‌ها و آرین طباطبایی مشاور ارشد معاونت کنترل تسلیحات و امنیت بین‌الملل وزارت خارجه در دو مقطع زمانی متفاوت از تیم مذاکره‌کننده آمریکا شد. این دو انفصال مجددا باعث طرح موضوعاتی چون هژمونی رابرت مالی بر ایده اول دیپلماسی و گفت‌وگو در قبال ایران و عدم‌تحمل هر کسی که مخالف این ایده باشد، شد. با این حال متاثر از بن بست در مذاکرات احیای برجام از اواخر ماه اوت، زمینه برای تغییر لحن رابرت مالی درباره توافق و مذاکره با ایران نیز فراهم شد.

نمودار تغییر ادبیات نماینده ویژه آمریکا در امور ایران را می‌توان از مصاحبه‌ها و اظهارنظرهای دو ماه گذشته وی رصد کرد. مالی در تازه‌ترین دیدگاه مذاکراتی خود گفت ایالات‌‌‌متحده به جای تمرکز بر احیای برجام، بر حمایت از معترضان ایران و اقدامات جمهوری اسلامی در ارسال سلاح به روسیه متمرکز است. مالی مدعی شد: ایران علاقه‌ای به توافق ندارد و ما روی چیزهای دیگری تمرکز کرده‌ایم. اگر ایران به خواست‌های غیرقابل قبول ادامه دهد، چرا باید بر احیای برجام تمرکز کنیم؟ نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی شد: در این مقطع ما بر توافق هسته‌‌‌ای تمرکز نخواهیم کرد زیرا نمی‌توانیم باز هم برگردیم و بازی بخوریم.

رابرت مالی هفته گذشته در اجلاس گفت‌وگوی مدیترانه در رم نیز گفت: سیاست واقعی آمریکا در قبال ایران جایی بین «دیپلماسی» و «پلن بی» است. هیچ سیاست سیاه و سفیدی وجود ندارد. مالی پیش‌تر هم ادعا کرده بود که توافق وین جزو اولویت‌‌‌های واشنگتن نیست و این کشور روی حوادث اخیر ایران متمرکز است. وی ادعا کرده بود: گفت‌وگوها متوقف شده و به بن‌‌‌بست رسیده‌‌‌ به همین دلیل دیگر در تمرکز ما نیستند. مذاکره‌کننده ارشد آمریکا در امور ایران اخیرا در گفت‌وگو با فارین پالیسی نیز مدعی شد: ایران منزوی‌‌‌تر از همیشه بوده و دلیل آن این است که ما با همکاری بسیاری از کشورهای دیگر تلاش کرده‌‌‌ایم اطمینان حاصل کنیم حقیقت چیزی که در داخل ایران اتفاق می‌‌‌افتد پیش چشم همه عیان است.

سوابقی مبتنی بر تفکر دیپلماسی

با وجود این ادبیات، اما وی در لابه لای اظهارات خود همچنان به‌صورت خیلی زیرکانه سعی کرده تا راه دیپلماسی و گفت‌وگو با تهران را باز نگه دارد. همان راهی که او نه به خاطر مسوولیت و جایگاه کارگزاری‌اش به عنوان یک بوروکرات، بلکه به عنوان دیپلماتی صاحب ایده که معتقد به تفکر «اول دیپلماسی» است و آن‌را راهی کم هزینه برای اجرای موفق یک دیپلماسی پویا و چندجانبه می‌داند. موضوعی که در سوابق او در طول بیش از دو دهه گذشته کاملا عیان است.

در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۰ جو بایدن، راب مالی را به عنوان نماینده ویژه ایالات‌متحده آمریکا در امور ایران معرفی کرد. مالی در نخستین کار خود با رهبران بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره برنامه جامع اقدام مشترک با هدف آگاهی از جزئیات پرونده و دیدگاه سه کشور اروپایی گفت‌وگو کرد. انتصاب او به این جایگاه با واکنش منفی مخالفان مواجه شد. در ژانویه ۲۰۲۱ تام کاتن، رابرت مالی را به همدردی با دولت ایران و دشمنی با اسرائیل متهم کرد. یکی دیگر از مخالفان وی نیز ادعا کرد که در مورد مسائل ایران، اسرائیل، سوریه بیش از اندازه مواضع چپ گرایانه دارد بنابراین انتصاب وی در این حوزه مناسب نیست.

رابرت مالی پیش از این، رئیس میز ایران در گروه بین‌المللی بحران در واشنگتن دی.سی. بود که یک سازمان غیر‌انتفاعی مستقر در بروکسل است که متعهد به جلوگیری از منازعات و جنگ‌‌‌ها بوده است. در دوره باراک اوباما نیز به عنوان دستیار ویژه رئیس‌‌‌جمهور ایالات متحده و هماهنگ‌‌‌کننده امور خاورمیانه، آفریقای شمالی و منطقه خلیج فارس کار می‌کرد و از اعضای تیم آمریکا در گفت‌وگوهای برجام به رهبری جان کری بود که در نهایت به امضای برجام در تیر ۱۳۹۴ منجر شد. مالی در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون نیز مدیر امور دموکراسی و حقوق بشر شورای امنیت ملی ایالات‌متحده آمریکا و یکی از اعضای تیم صلح ایالات متحده بود و به سازماندهی نشست کمپ دیوید در سال ۲۰۰۰ میلادی کمک کرد. برخی او را کارشناس منازعه اسرائیل و فلسطین می‌‌‌دانند. مالی به طور گسترده از لزوم نزدیک شدن آمریکا به حماس و اخوان المسلمین حمایت کرده است.

آینده‌ای در ابهام

بروز و ظهور متغیرهای جدید در روند گفت‌وگوهای ایران و طرف‌های مذاکره‌کننده باعث شکل‌گیری اختلاف‌نظر در دولت بایدن بر سر چگونگی مواجهه با جمهوری اسلامی شده است. آنچه به نظر می‌رسد این است که به‌رغم تغییر لحن راب مالی در قبال ایران و گفت‌وگوهای برجام، وی در شرایط کنونی دست پایین را دارد و قادر به پیشبرد راهبرد مذاکراتی خود نیست. چنین روندی می‌تواند ابهام درباره آینده او را ظرف هفته‌ها و ماه‌های آینده افزایش دهد که با توجه به مخالفت‌هایی که از همان اوایل انتصاب به نماینده ویژه ایران با او همراه بود و در ادامه هم تشدید شد، چندان دور از ذهن به‌نظر نمی‌رسد.  به‌ویژه که تغییر او برعکس مقامات وزارتی همچون وزیرخارجه یا وزیر دفاع نیاز به فرآیندهای تاییدی در سنا را ندارد و این مساله می‌تواند نهایتا دولت بایدن را نسبت به تغییر او متقاعد کند. مضاف بر اینکه حاکم شدن ادبیات سخت به شکل بازگشت تحریم‌ها مجالی را برای مالی و تفکر او باقی نمی‌گذارد. به‌ویژه که وی مرد صحنه مذاکره و نه حتی استفاده همزمان از چماق و هویج بود و از این بابت مردی برای تمام فصول به شمار نمی‌آید.

در مقابل اما این احتمال نیز وجود دارد که بایدن ترجیح دهد به ترکیب تیم سیاسی و دیپلماتیک خود دست نزند، با این احتمال که مجددا روزنه برای مذاکرات احیای برجام فراهم شود و این تغییرات را بگذارد برای دوره دوم ریاست جمهوری خود به فرض پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴، چرا که ته ذهن آمریکایی‌ها همچنان درگیر دیپلماسی است. علاوه بر این تغییر او در شرایط کنونی می‌تواند پالس خوبی درباره دولت بایدن نباشد و این نگاه را برجسته سازد که این تغییر نشانگر اختلاف‌نظر در دولت دموکرات‌هاست. با وجود همه این احتمالات، در فضای گرگ و میش کنونی، فرجام مالی بیش از هر کس دیگری در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

donya-e-eqtesad.com
  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش