دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۱۲ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۰۷۹۸
مجلس

پشت دیوارهای بلند قانون‌گذاری و در پستوهای مجلس چه می‌گذرد؟

دستکاری لایحه حجاب و عفاف در مجلس!

مجلس یازدهم,دستکاری لایحه حجاب و عفاف در مجلس
مصوبه حجاب و عفاف در حالی به شورای نگهبان ارسال شد که توسط فرد یا افرادی حدود ۲۸ مورد آن دستکاری و پس از ارجاع از سوی شورای نگهبان به مجلس ۳ مورد به آن افزوده شد.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: مدت‌هاست که صاحبنظران و رسانه‌ها نسبت به تبعات «قانونگذاری پشت درهای بسته» هشدار می‌دهند. هشداری که با قرار گرفتن برخی از لوایح و طرح‌های مهم، ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی اهمیت آن برای شهروندان روشن‌تر از همیشه شد. تبعات این عدم‌شفافیت تا جایی پیش رفت که حتی حامیان بررسی نهانی این مصوبات را هم معترض کرد و واداشت تا درخصوص تحرکات چراغ خاموشی که در پستوهای مجلس رخ می‌دهد، دست به افشاگری بزنند. 

اواخر آذرماه بود که حسن نوروزی، عضو کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب در مناظره با غلامرضا نوری قزلجه، رئیس فراکسیون مستقلین مجلس، از دستکاری پنهانی لایحه عفاف و حجاب خبر داد. لایحه‌ای که ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی قرار گرفت و بررسی آن به کمیسیون قضایی مجلس واگذار و از صحن علنی مجلس خارج شد. تفویض اختیار برای بررسی لایحه «عفاف و حجاب»، ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی به معنای عدم انتشار محتویات جلسات برای عموم مردم بود. 

با وجود همه این پنهانکاری‌ها و بررسی در کمیسیون محدود و تقریبا یکدست قضایی مجلس، باز هم به گفته نوروزی مصوبه حجاب و عفاف در حالی به شورای نگهبان ارسال شد که توسط فرد یا افرادی حدود ۲۸ مورد آن دستکاری و پس از ارجاع از سوی شورای نگهبان به مجلس ۳ مورد به آن افزوده شد.

ادعای نوروزی درباره اعمال پنهانی تغییرات در لایحه عفاف و حجاب واکنش هیات رئیسه مجلس تا هیات رئیسه کمیسیون ویژه بررسی لایحه مذکور را به همراه داشت. بر اساس آنچه خبرآنلاین گزارش داده، علیرضا سلیمی، عضو هیأت رئیسه مجلس ضمن تکذیب ادعای نوروزی درباره دستکاری لایحه عفاف و حجاب آن را گمانه‌زنی شخصی خواند و محسن پیرهادی، عضو دیگر هیات رئیسه مجلس هم با شرح روند بررسی ایرادات وارده شورای نگهبان به مصوبات مجلس، دستکاری لایحه عفاف و حجاب را تکذیب و موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب نیز آن را رد کرد.

با این حال برخی از اعضای کمیسیون به تایید ضمنی این موضوع پرداختند. به طوری که امیرحسین بانکی‌پور فرد، عضو کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب در مورد تغییرات صورت گرفته به خبرآنلاین گفت: «جز راست نباید گفت، هر راست نشاید گفت» و از سوی دیگر محمد تقی نقدعلی، عضو هیات رئیسه کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی هم تفاوت بین مصوبه کمیسیون با آنچه به شورا ارسال شده را قطعی دانست و به نوعی دستکاری را تایید کرد. هرچند که هیچکس حاضر نیست به موارد این تغییرات و عاملانش اشاره کند. 

به هر حال هرچند این گفته‌های نوروزی از سوی رئیس کمیسیون قضایی مجلس تکذیب شد، اما دیروز حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به دیده‌بان ایران خبر داد که این ادعا قرار است در جلسه این کمیسیون بررسی شود و کمیسیون تغییراتی که به صورت پنهانی در این لایحه اعمال شده، را رد کند.

این ادعا در حالی در مجلس بررسی می‌شود که ابعاد نهان این لایحه چنان گسترده است که می‌توان گفت اغلب شهروندان ایرانی که همین حالا هم در معرض اجرای آزمایشی این مصوبه قرار دارند، چیزی زیادی در خصوص آن نمی‌دانند. حال به این ابهام بزرگ، ادعای دستکاری در مصوبه مذکور را هم اضافه کنید. 

در این میان بسیاری از شهروندان این سوال را مطرح می‌کنند که مصوبه‌ای که چنین یک سویه شهروندان را زیر تیغ جرم‌انگاری گرفته، از سوی چه کسانی و با چه هدفی تغییر کرده و آیا این تغییرات اوضاع را برای شهروندان بهتر می‌کند یا بدتر؟ 

در این تاریکخانه قانونگذاری، در حالی که شهروندان هنوز از ابعاد مصوبه اولیه هم بی‌اطلاع هستند شاید طرح این سوال مضحک به نظر برسد که در صورت اثبات این دستکاری و با توجه به ماهیت کاملا قضایی و کیفری این عمل، آیا مجرمان معرفی یا نوع دستکاری آنها در مصوبه مذکور مشخص خواهد شد؟ 

موارد دستکاری چه می‌تواند باشد؟

از محتویات صندوقچه اسراری که شماری از نمایندگان مجلس، برای ملت ایران تدارک دیده‌اند، گاهی به تناوب خبر‌هایی درز می‌کند که برخی از آنها کمی اغراق‌آمیز و عجیب هم به نظر می‌رسد. مثلا چند ماه پیش بود که روزنامه اعتماد «ممنوعیت کاشت ناخن و اجباری شدن چادر در دانشگاه و مدارس و استخدام طلاب در مدارس و اعطای مجوز شوکر و اسپری به بسیجیان» را از موارد مطرح در لایحه حجاب و عفاف دانسته بود. موضوعی که هر چند ساعاتی بعد از انتشار گسترده، از سوی حسن نوروزی، عضو کمیسیون قضایی مجلس؛ رد شد؛ اما همانند بسیاری از اخبار تایید و تکذیب شده مربوط به این لایحه، چیزی از ابهامات این صندوقچه‌ی بازنشده کم نکرد.

در میانه این ابهامات در حالی که شورای نگهبان مصوبه مجلس را با ایرادات حقوقی و نگارشی فراوان دوباره به مجلس ارجاع داد، خبرها از دستکاری‌هایی منتشر شد که هیچ کدام از اعضای کمیسیون قضایی مجلس و هیات رئیسه هم آن را به گردن نمی‌گیرند و از محتوای این تغییرات اظهار بی‌خبری می‌کنند. تنها حسن نوروزی در مناظره‌ای که با حضور غلامرضا نوری قزلجه، نماینده‌ فراکسیون مستقلین مجلس در کافه خبر داشت، کمی به جزئیات و چند و چون این تغییر اشاره کرد که به نظر می‌رسید این دستکاری‌ها در جهت تندتر کردن این قانون بوده است. او در بخشی از این مناظره گفت که «در مورد لایحه عفاف و حجاب هم دست‌های ناپیدایی قانون را ادیت می‌کند که از چارچوب خود خارج شود». به گفته او «برای نمونه در لایحه عفاف و حجاب به این نکته اشاره کردیم که اگر کسی کشف حجاب کرد برای بار اول به دادگاه نرود و در حد تخلف به آن بپردازند». او در پاسخ به این پرسش که  چطور در لایحه  شیطنت شده است اضافه کرد که «وقتی می‌گویند اگر کسی کشف حجاب کرد باید به دادگاه برود...».

اما سخنان سر‌و‌ته بسته این نماینده مجلس، نه تنها ابهامات مردم در خصوص این مصوبه را رفع نکرد، بلکه شهروندان را با ابهاماتی بیشتر در معرض اجرای‌ بی‌چون و چرای قانونی گذاشت که مجلس نشینان در کمال نامحرم‌پنداری آنها و پشت درهای بسته تنظیم و حتی گاهی نهان از چشم دیگر نمایندگان، تغییراتی بر آن اعمال کرده‌اند.

سعیده علیپور

  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
برید از اونهایی که حمایت میکنید رای بگیرید خاءنین به ملت در روز رای گیری مشخص خواهند شد هر رای یعنی تایید کار آقایان
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش