شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۰۴ - ۰۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۷۸۰
علما و مراجع تقلید

یک عمر مجاهدت علمی، فقهی و سیاسی آیت‌الله موسوی اردبیلی

عبدالکریم موسوی اردبیلی,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,علما
آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید جهان تشیع و از پیشگامان انقلاب اسلامی ایران و از یاران نزدیک امام خمینی(ره) به شمار می‌آید، که عمر خود را در راه علم آموزی و نشر علوم اسلامی و نیز کمک به اعتلای انقلاب اسلامی صرف کرد.

به گزارش ایسنا، آیت الله عبدالکریم موسوی اردبیلی در سال ۱۳۰۴ در خانواده ای روحانی در اردبیل دیده به جهان گشود، وی پس از گذراندن دوران کودکی و نوجوانی در اردبیل، سال ۱۳۲۲ برای ادامه تحصیل به قم و مدرسه فیضیه رفت و از محضر اساتیدی چون آیت الله گلپایگانی، آیت الله خوانساری، آیت الله حائری و آیت الله سید محمدحسین طباطبایی بهره برد، ایشان پس از سه سال اقامت در قم به نجف مهاجرت کرد و در آنجا نیز در محضر اساتیدی چون آیت الله خوئی، آیت الله حکیم، آیت الله میلانی و... کسب علم نمود و همزمان دروس آیات عظام خوئی، میلانی و حکیم را نیز تقریر می‌کرد.

 

مدت اقامت آیت الله موسوی اردبیلی در نجف کوتاه بود و وی پس از دو سال در سال ۱۳۲۷ به قم بازگشتند، از فعالیت‌های ایشان در این دوران علاوه بر تحصیل و تدریس فعالیت‌های قرآنی و برپایی جلسه تفسیر قرآن، تبلیغ و فعالیت‌های سیاسی بود.

 

آیت الله موسوی اردبیلی سال‌های ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۷ را در اردبیل گذراندند که پاره ای از فعالیت های ایشان در این ایام تدریس سطوح عالی رسائل و مکاسب و کفایه و خارج اصول و فقه، تبلیغ و فعالیت های سیاسی بود، تالیف کتاب "جمال ابهی" نیز از دیگر کارهای ایشان در آن سال ها بود که با توجه به فعالیت مبلغین بهایی در آن زمان در اردبیل شکل گرفت؛ این کتاب شامل مجموعه ای از پرسش ها، پاسخ ها و یادداشت های مفصل در مورد بهائیت است.

 

آیت الله موسوی اردبیلی سال های ۴۷ تا ۶۸ را در تهران اقامت و فعالیت داشتند، تدریس خارج فقه، جلسات تفسیر قرآن، احداث مسجد و کانون توحید و تاسیس مدارس راهنمایی و دبیرستان مفید از جمله فعالیت های علمی و فرهنگی ایشان در آن دوران بود.

 

آیت الله موسوی اردبیلی در این ایام سمت های سیاسی، حکومتی و اجرایی نیز داشتند، از جله اینکه ایشان از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ ریاست دیوان عالی کشور به عنوان عالی ترین مقام قضایی کشور را عهده دار بودند.

 

وی در سال ۱۳۶۸ به قم بازگشت و در همان سال اقدام به تاسیس دانشگاه علوم انسانی مفید کرد، هدف از تاسیس این دانشگاه مطالعه و تحقیق در علوم و معارف اسلامی و بازبینی و بازنگری در علوم انسانی بر اساس مبانی و موازین اسلامی، و معرفی وبکارگیری نتایج تحقیقات انجام شده در وجوه گوناگون حیات فرهنگی و اجتماعی ملل اسلامی است.

 

دانشگاه مفید امروز در ۶ دانشکده‌ی اقتصاد، حقوق، فلسفه، علوم سیاسی، الهیات و معارف اسلامی و دانشکده مترجمی زبان انگلیسی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رسالت خود و دغدغه آیت الله موسوی اردبیلی را پیگیری می کند.

 

آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی پس از یک عمر تلاش علمی، فقهی و سیاسی در سوم آذرماه سال گذشته در سن ۹۱ سالگی دعوت حق را لبیک گفت و در حرم حضرت فاطمه معصومه(س) به خاک سپرده شد.

 

عضویت در شورای انقلاب، عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، نمایندگی مجلس خبرگان رهبری، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور، عضو شورای عالی قضایی، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی بخشی از مسئولیت های این مرجع تقلید بود.

 

گفتنی است، مراسم اولین سالگرد ارتحال حضرت آیت‌الله موسوی اردبیلی شب گذشته در مسجد اعظم قم برگزار شد؛ در این مراسم آیات عظام جوادی آملی،شبیری زنجانی، نوری همدانی، سبحانی، حضرت آیت الله علوی گرگانی، آیات بوشهری، مقتدایی، خرازی، احمدی فقیه یزدی، فقیهی، امینی، جواد فاضل لنکرانی، نمایندگان بیوت مراجع، مسئولان دفتر مقام معظم رهبری، علما، اساتید، طلاب و اقشار مختلف مردم حضور داشتند.

 

همچنین روز گذشته همایش بزرگداشت آیت‎الله العظمی موسوی اردبیلی در دانشگاه مفید با حضور اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه برگزار شد، در راستای این همایش کتاب "آیت الله موسوی اردبیلی از نگاه دیگران"، کتاب "اسناد ساواک" و "زندگی‌نامه مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی" سه کتابی است که در خصوص ایشان منتشر شد، در ادامه برخی از کتب و دست نوشته‎های علمی و فقهی و تقریرات شاگردان ایشان تحت عنوان رسائل فقهیه نیز رونمایی ‎شد، مقالات علمی که به این مناسبت و در خصوص ایشان ارایه شده نیز در قالب یک مجلد فقه و تدییر منتشر خواهد شد، همچنین قرآن، حقوق، اقتصاد و علوم سیاسی موضوعات پیش نشستی بودند که درباره زوایای زندگانی آیت الله موسوی اردبیلی طی چندماه گذشته و در ذیل این همایش برگزار شده است؛ در این نشست‎ها  کارشناسان و استاد حوزه و دانشگاه به سخنرانی پرداختند.

 

در این همایش حجت‎الاسلام والمسلمین سیدعلی موسوی اردبیلی از تعیین جایزه ای به نام آیت الله العظمی موسوی اردبیلی در حوزه موضوعاتی که مورد دغدغه این مرجع تقلید بوده است خبر داد.

 

خاطرنشان می‌شود،همچنین ۹  آذرماه در کانون توحید واقع در خیابان توحید تهران مجلس بزرگداشت این مرجع فقید تقلید برگزار می‌شود، در این مراسم که از ساعت۱۴ آغاز می شود، حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی،  یدالله دادگر، محمد رضا بهشتی، حسین مهرپور و افتخار جهرمی به سخنرانی می‌پردازند.

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش