مهمترین عناوین خبری
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۰۰۰۴۱

زندگینامه سردار شهید هاشم بندار و عملیات های ایشان

سردار شهید هاشم بندارسردار شهید هاشم بندار
سردار شهید هاشم بندار یکی از شهدای دوران دفاع مقدس و اصالتا مشهدی بودند که در سال ۱۳۶۶ حین فرمانده‏ى گردان لیلة القدر در جزیره مجنون به شهادت رسید. در ادامه این مقاله از سرپوش به زندگینامه این فرمانده شهید می پردازیم.

چکیده بیوگرافی شهید هاشم بندار

نام کامل: هاشم بندار

تاریخ تولد: ۲۲ فروردین سال ۱۳۴۴

محل تولد: حسین آباد، مشهد، ایران

تحصیلات: دبیرستان

تاریخ شهادت: ۱ مهر ۱۳۶۶

محل شهادت: جزیزه مجنون

محل دفن: بهشت رضا (ع)

عکس سردار شهید هاشم بندارزندگینامه سردار شهید هاشم بندار

زندگینامه سردار شهید هاشم بندار

هاشم بندار در ۲۲ فروردین سال ۱۳۴۴ در روستای حسین آباد از توابع مشهد به دنیا آمد. نام پدرش محمود بود که در ۵ سالگی هاشم از دنیا رفت و کفالت ایشان بر گردن مادر و برادر بزرگترشان بود. شهید هاشم بندار همراه با برادرش در مغازه ای که پدرش داشت، شروع به کارد کردند. 

از همان کودکی پر شروشور بود و در تعزیه های محرم امام حسین بسیار شرکت می کرد و غالبا در نقش یکی از فرزندان امام حسین ظاهر می شد یا نقش یکی از طفلان مسلم را بازی می کرد.

شهید هاشم بندار تحصیل ابتدایی خود را در مدرسه آستانه پرست فعلی و سپس دوران دبیرستانش را در مدرسه مدرس مشهد به اتمام رساند. 

فعالیت های انقلابی تا حضور در جبهه

هاشم بندار پیش از انقلاب ۱۳ سال داشت و با همین سن کم در تمام راهپیمایی ها شرکت می کرد و همراه با دوستان خود روی دیوارها شعارهای ضدحکومتی می نوشت. همین روحیه سبب شد تا در درگیری های نهم و دهم دی ماه سال ۱۳۵۷ نیز شرکت کند و در دل ماجرا باشد. 

بعد از اینکه انقلاب اسلامی پیروز شد، عضوی از بسیج شهرشان شد و برخی از شب ها در خیابان نگهبانی می داد و مسئول آموزش بسیج در محله شان شده بود. 

زمانی که ۱۴ ساله بود جنگ ایران و عراق آغاز شد، تصمیم داشت که به جبهه برود اما سن کمش اجازه این کار را نمی داد، به همین دلیل کپی شناسنامه اش را دستکاری کرد تا بتواند در جنگ شرکت کند. 

هاشم بندار درمورد جنگ در یک مصاحبه اعلام می کند که؛ جبهه و جنگ مانند قلب انسان هستند اگر این عضو از کار بیوفتد تمام بدن، کارش مختل می شود. 

سردار شهید هاشم بندار در عملیات های بسیاری شرکت کرد که از جمله آنها می توان به عملیّات ام ‏الحسنین، طریق ‏القدس، فتح ‏المبین، فتح بستان، شكست حصر آبادان، آزاد سازى خرّمشهر،رمضان، بدر، خیبر، والفجرها و كربلاها اشاره کرد. در برخی از این عملیات ها تنها در نقش یک بسیجی عاشق شرکت داشت و در برخی دیگر گردان را فرماندهی می کرد. 

این شهید بزرگوار برای مدتی بیسیمچی و مدتی فرمانده بود، اما در هردو نقش خود فردی بسیار متواضع و مسئولیت پذیر بود. نام بردن از مسئولیت ها ایشان را زجر می داد و معتقد بود ذکر مسئولیت همراه اسم هیچ لزومی ندارد.

او چه زمانی‌که بی‌سیمچی بود و چه زمانی‌که عنوان فرماندهی داشت، کار‌هایی فراتر از حد مسئولیتش انجام نمی‌داد. او بسیار متواضع بود. سنگر‌ها را جارو و چای درست می‌کرد.

در منطقه به او «هاشم شش كلّه» مى  ‏گفتند؛چون تنها بیسیم ‏چى‏ اى بود كه تمام رمزهاى بیسیم‏  هاى فعّال در محور را حفظ بود.

ایشان زمان فتح قله های الله اکبر درکنار شهیدانی مانند چهران جنگید و به عنوان بیسیمچی فعالیت داشت، سپس به عنوان فرمانده گردان لیله القدر انتخاب شد، همچنین فرماندهی گردان رزمی مخابرات نیز برعهده این شهید گرانقدر بود.

همرزم شهید هاشم بندار؛ محمّدامیرى درباره این شهید می فرمایند: 

«وی فرمانده ‏اى مقتدر بود و اخلاق بسیار خوبى داشت. در بیشتر عملیات ها حاضر می شد حتی اگر مرخصی داشت نیز سریعا خود را به محل می رساند، در بسیاری از مواقع از دوستان خود دعوت می کرد تا در عمیات ها حاضر شوند. رفتار مهربانانه ای با نیروهای تحت امرش داشت و اگر سربازی زمان عملیات از وی مرخصی می خواست، درخواستش را رد نمی کرد. 

ایشان بسیار کم جبهه جنگ را ترک می کرد و اعتقاد داشت تا زمانی که جنگ باشد باید در جبهه بمانم. 

سردار شهید هاشم بندار در کنار همرزمانشسردار شهید هاشم بندار فرمانده گردان لیله القدر

مصدمیت شهید هاشم بندار

شهید هاشم بندار در سال ۱۳۶۲ به عضویت رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و در این زمان نیز چندین بار به صورت سطحی دچار مصدومیت شده بود. 

ایشان در یکی از عملیات های شیمیایی شد و زمان درگیری در عملیات والفجر نیز از ناحیه سر مورد اصابت ترکش قرار گرفت. مسئولان اجازه ماندن ایشان در سپاه مشهد را داده بودند اما وی قبول نکرد و عنوان کرد؛ اگر از جبهه بروم برای مثل زندان می شود. 

ایشان به اعضای خانواده خود توصیه می کرد که به جبهه بروند و در جنگ و دفاع از ممکلت خودشان شرکت داشته باشند، همچنین از راه شهادت و خط رهبری فاصله نگیرند. 

سردار شهید هاشم بندار در جبهه جنگعکس های سردار شهید هاشم بندار

هاشم بندار در عملیات بدر

شهید هاشم بندار فرمانده گردان لیله القدر در عملیات بدر منطقه هورالعظیم بود. زمانی که به عراق شبیخون زدند، تنها ۱۳ تا ۱۴ نفر از ۳۰۰ نیرو باقی مانده بودند که همانها هم نزدیک بود اسیر شوند. تنها یک قایق موتوری بود که ظرفیت بیشتر از ۱۴ نفر نداشت. 

شهید هاشم بندار در پایان این عملیات، همه بی سیم ها را از بین برد تا هیچ رمزی به دست دشمن نیوفتد، سپس همراه با ۵ نفر دیگر ماندند تا بقیه با همان یک قایق به پشت جبهه بروند، سپس ایشان همراه با ۵ نیروی دیگر با یک قایق پارویی خودشان را به نیزاری رساند. به مدت ۱۸ ساعت در این نیزار ماندند و سپس با همان قایق به پشت جبهه رفتند. 

سردار شهید هاشم بندار بیسیمچی فعالیت های سردار شهید هاشم بندار در جبهه

شهادت سردار شهید هاشم بندار

هاشم بندار زمانی که کانالی در جزیره مجنون حفر می کردند، در ۱۹ شهریور ۱۳۶۶ با اصابت خمپاره از ناحیه سر و صورت و چشم به شدت آسیب دید. ایشان در این عملیات یک چشمشان را به صورت کامل از دست دادند و به بیمارستان شهید کامیاب منتقل شدند. در جریان درمان ایشان، بهبودی حاصل نشد و درنهایت بعد از ۱۰ روز در تاریخ ۱ مهر ۱۳۶۶ به مقام شهادت دست پیدا کرد. پیکر پاک این شهید در بهشت رضا به خاک سپرده شد. 

مادر شهید درباره مصدومیت شدید ایشان می فرمایند:

زمانی که در بیمارستان امدادی بستری بود، من به ملاقتش رفتم، سرش را عمل کرده بودند و جراحت های بسیار روی بدنش داشت، یک چمش را تخلیه کرده بودند و یک طرف از صورتش به شدت آسیب دیده بود. با اینحال زمانی که مرا دید گفت: «مادر، نگران نباشید من فقط سرما خورده‌ام و داخل چشمم خاک رفته است که با شست‌وشو خوب می‌شود»

مادر سردار شهید هاشم بندارمادر سردار شهید هاشم بندار

وصیت نامه سردار شهید هاشم بندار

بسم الله الرحمن الرحیم

اگر از آسمانها خون ببارد و یا خون از دم شمشیر ببارد       قسم بر نهضت پاك حسینى جدا هرگز نگردم از خمینى

من طلبنى وجدنى و من وجدنى عرفنى و من عرفنى احبنى و من احبنى عشقنى و من عشقنى عشقته و من عشقته قتلته و من قتلته فعلى دیته و من على دیته فأنا دیته

خدایا، از گناهان من درگذر.

خدایا، مواظب این بنده ضعیف باش زیرا كه اگر اورا به خود بگذارى از جاده اصلى منحرف مى‌شود.

خدایا، اگر نمازها و روزه‌هایم همه به درد نخور بوده، خدایا به بزرگى خودت درگذر زیرا كه تو رحیمى و كریمى و من ضعیفم و ذلیلم.

خدایا، با عدلت مرا به محاكمه مكشان زیرا كه با عدلت و عدالتت بخواهى كه كارهایم را حساب كنى دیگر چیزى برایم باقى نمى‌ماند.

خدایا، اگر در این دنیا كارى براى اسلام انجام نداده‌ام، خدایا توفیقى ده كه با شهادتم دین خود را ادا كنم.

خدایا، بر خانواده‌ام صبر و شكیبائى عنایت كن.

خدایا، اجر آنان را با گریه زارى كم نكن.

خدایا، رهبر ما را و بنیانگذار جمهورى اسلامى را و این مرد خدا را كه زندگى دوباره به ایران و به ملت ما و مردم دنیا داده، خدایا تا انقلاب امام زمان (عج) نگهش دار زیرا كه او قلب ماست و اگر از كار بیفتد بدن ما نیز با او از كار خواهد افتاد و خدایا، بر عزت و توفیق و سلامتیش بیفزاى. خدایا، زبانش را چون شمشیر قرار ده كه بر فرق دشمن فرود آید.

مادرم، مى‌دانم كه ناراحتید اما مگر ام البنین ناراحت نبود، اما مگر فاطمه زهرا (س) ناراحت نبود، اما مگر زینب از نزدیك برادرش را در خون ندید. مادر، مى‌دانم كه نمى‌توانیم خودمان را با آنها مقایسه كنیم اما مادر، قاسم حجله‌اش در صحراى گرم كربلا بود و اكنون این حسین است كه بر جماران نشسته و این نائب حسین (ع) است و این نائب امام زمان (عج) است كه بر جماران نشسته، به خدا هیچ فرقى ندارد فقط زمان عوض شده و امام واقعى ما نیز با نائبش در جماران است، مهدى (عج) با رهبر ما در تماس است و به زودى بر ما نیز وارد خواهد شد.

خواهرانم، مى‌دانید مقامتان در كجاست كه اگر صبر داشته باشید با كه هستید، به خدا با زینب (س) هستید. با زینب، آن خواهرى كه براى آخرین بار برادرش را در گودال قتلگاه مى‌بیند.

و برادرانم، اگر راهم را ادامه ندهید مى‌دانید كه عذاب خدا چقدر سخت است و اگر راهم را ادامه دهید كه همان راه شهدا و امام است پاداش بزرگى در نزد خدا خواهید داشت و خوشا به حالتان كه برادر شهیدید و در نزد خدا بزرگ مرتبه و والا مقام هستید.

و اى اقوام و خویشانم و دوستانم، بدانید كه دنیا ارزشى ندارد و اى كسانى كه براى مال دنیا با هم جنجال مى‌كنید عذاب بزرگى در انتظارتان است پس سعى كنید عمل خوب انجام دهید و به خدا اگر لحظه‌اى از راه امام و انقلاب جدا شوید به خدا هلاك هستید هم در این دنیا و هم در آن دنیا و قدر این امام بزرگ را بدانید زیرا كه او بوده كه به ما حیثیت و شرف و عظمت داد و مردگان تاریخ را زندگان تاریخ و حماسه گران تاریخ قرار داد و او بود كه ما را از زندگى حیوانى پست به زندگى انسانهاى نزدیك به عرش رساند و من اكنون به شما عزیزان مى‌گویم كه راه خمینى راه حسین است و راه ابر قدرتها یزیدى است و شما باید انتخاب كنید. پس مواظب باشید تا یزیدیها كار خود را انجام ندهند.

دیگر عرضى ندارم جز دعا كردن براى رهبر انقلاب و از شما التماس دعا دارم كه برایم دعا كنید تا خدا از گناهانم بگذرد.

به امید پیروزى رزمندگان اسلام بر علیه كفر‎

‏( والسلام )‎

‏خدایا، خدایا، تا انقلاب مهدى خمینى را نگهدار‎

‏فرزند كوچك و ناقابلتان هاشم بندار‎

گردآوری: بخش سیمای رزمندگان سرپوش

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش