شیاف زدن در دوران بارداری
شیاف می تواند روزه را باطل کند. به طور کلی، هر چیزی که از راه مقعد وارد بدن شود، روزه را باطل می کند. این شامل شیاف های دارویی، شیاف های تغذیه ای و شیاف های ضد بارداری می شود.
با این حال، برخی از استثنائات برای این قاعده وجود دارد. به عنوان مثال، اگر شیاف برای معالجه یک بیماری تجویز شده باشد و استفاده از آن از راه دهان امکان پذیر نباشد، ممکن است روزه را باطل نکند.
در نهایت، برای اینکه مطمئن شوید که آیا استفاده از شیاف در هنگام روزه برای شما مجاز است یا خیر، باید با یک مرجع دینی مشورت کنید.
شیاف نوعی دارو است که به صورت جامد از طریق مقعد، واژن یا میزراه وارد بدن می شود و با استفاده از دمای عادی بدن نرم شده یا به حالت محلول درمی آید، از این طریق تاثیر خود را برجای می گذارد. از شیاف ها برای درمان درد، تب، گرفتگی عضلانی، بواسیر و یبوست استفاده می شود.
به طورکلی یکی از مبطلات روزه اماله یا تنقیه کردن به معنی وارد کردن چیز روان یا مایع به مقعد، درنظر گرفته می شود. در ادامه به بررسی حکم مراجع تقلید درباره باطل کردن روزه با شیاف می پردازیم:
فتوای امام خمینی (س):
ورود چیزهای روان یا اماله کردن از جمله مواردی است که می تواند روزه را باطل کند، حتی اگر از روی ناچاری و بیماری و مرض باشد. لیکن استعمال جامد، مانند شیاف در صورتی که براى معالجه باشد، مضرّ به صحت روزه نیست و اشکالى ندارد. بر همین اساس، شیافهای جامدی که برای تسکین درد استفاده میشود مبطل روزه نیست.
اگر شیاف برای نعشه شدن یا افزایش لذت باشد، مانند شایف تریاک برای معتادان یا تغذیه از طریق مجرا، اشکال دارد و باید براساس احتیاط واجب اجتناب شود.
براساس این فتوا می توان نتیجه گرفت که استفاده از شیاف های مسکن در زمان روزه داری مانند دیکلوفناک، روزه را باطل نخواهد کرد.
فتوای آیت الله مکارم شیرازی:
استعمال شیافها براى معالجه اشكال ندارد، هر چند بهتر است استفاده نشود (یعنی کراهت دارد)، ولی احتياط واجب آن است كه از استعمال شیافهایی كه براى تغذيه است خوددارى شود.
فتوای آیت الله سیستانی:
استفاده از شیاف های مایع و روان اشکال دارد، اما اگر به صورت جامد و با هدف معالجه باشد، اشکالی ندارد. آیت الله سیستانی شیاف زدن در زمان روزه داری را مکروه می دانند، به همین دلیل افرادی که مقلد ایشان هستند باید بدانند که از نظر آیت الله سیستانی، شیاف از جمله مکروهات روزه است و فقط باید در مواقع ضروری استفاده شود.
فتوای آیت الله خامنه ای:
اماله كردن با چيز روان اگرچه از روى ناچارى و براى معالجه باشد، روزه را باطل مىكند، ولى استعمال شيافهايى كه براى معالجه است اشكال ندارد، و احتياط واجب آن است كه از استعمال شيافهايى كه براى كيف كردن است، مثل شياف ترياك يا براى تغذيه از اين مجرا است، خوددارى نمايند.
گردآوری: بخش استفئانات و احکام سرپوش
- 19
- 4