دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴
۲۲:۵۸ - ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۸۴۶۳
علما و مراجع تقلید

عکس‌العمل اساتید حوزه و دانشگاه به سخنان حجت‌الاسلام قاسمیان در برنامه زنده: گوینده باید عاقل باشد

حجت‌الاسلام قاسمیان,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,علما
مسلم است که برای نقل هر مطلب حتی در حوزه دین و مذهب، باید به شرایطی توجه کرد. سطح مخاطب و زمان و مکان را باید خوب سنجید. حالا فکرش را بکنید اگر قرار است یک مطلبی در رسانه عمومی با بیننده زیاد و گونه‌گون نقل شود، چقدر باید در محتوایش دقت کرد.

گذشت آن روز‌هایی که هر کسی هر حرفی خواست بزند و برود. حالا هر کلامی که از دهان کسی خارج می‌شود، اگر کمی به مذاق افراد، عجیب بیاید، یا به نحوی برای عرف و عوام غیرقابل فهم باشد، به‌سرعت دست‌به‌دست می‌شود و کنارش تحلیل و نقد نوشته می‌شود. حالا اگر این حرف به‌نوعی مرتبط با دین باشد، باب سوء‌فهم و سوءاستفاده‌اش خیلی بازتر و جنجالش بیشتر خواهد بود.

 

این روز‌ها بریده فیلمی از حجت‌الاسلام قاسمیان، مدیر حوزه علمیه مشکات در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود که در برنامه زنده شبکه سه، به داستانی اشاره می‌کند به این شرح: «در جنگ صفین یکی از اصحاب امیرالمؤمنین دستش قطع شد. برداشت دستش را همین‌جوری آورد. گفت: یا علی دستم را ببین قطع شده. حضرت دستش را گذاشتند سر جایش، یه چیزی خواندند، دستش چسبید. گفتش ببخشید شما چی خواندی الان؟ گفتن حمد. بعد با یک حالت استخفافی گفت: حمد؟ حضرت خیلی ناراحت شدند. ول کردند و رفتند و این دستش افتاد».

 

گرچه این‌گونه داستان‌ها در برخی کتب نقل شده است، اما همین چند جمله کافی بود تا باب تمسخر و زیر سؤال بردن معجزات ائمه باز شود و سیل شبهه، روان گردد و صدا و سیما مثل همیشه پاس گلی تقدیم مغرضان در فضای مجازی کند.

 

اثر معکوس دارد

حجت‌الاسلام محمد بانیانی، از روحانیون جوان در صفحه اینستاگرامش در این‌باره نوشت: اگر تا ۵۰ سال پیش می‌شد با این حرف‌ها (فارغ از صحت و سقم روایت) جماعتی را دین‌دار کرد یا ایمان کسی را تقویت کرد، امروزه مطرح کردن چنین روایت‌هایی برای عموم مردم (حتی متدینان) کارکردی ۱۰۰ در صد معکوس دارد. زمانی که پیامبر اسلام فرمودند: ما انبیا به قدر عقل مردم با آن‌ها سخن می‌گوییم، منظورشان این بود که اگر عقل عامه مردم سطح پایینی داشت، در همان سطح و اگر سطح بالایی داشت، در همان سطح حرف می‌زنیم. ایمان به غیب هم لزوماً معنایش حرف زدن از عجایب و خارق‌العاده‌ها نیست. تا کی باید به بهانه جذابیت منبر، برای اسلام و مسلمانان هزینه بتراشیم خدا می‌داند…

 

گوینده باید عاقل باشد

حجت‌الاسلام کاملان، استاد دانشگاه مفید درباره شرایط نقل این مطالب در تریبون‌های عمومی به ایرنا گفت: اصل اول در بیان یک مطلب برای مردم این است که باید به میزان فهم مخاطب چیزی را بیان کرد. به ما فرموده‌اند: نحن معاشر الانبیاء لانکلم الناس الا بقدر عقولهم؛ ما سلسله انبیا هرگز مطلبی را بیان نمی‌کنیم مگر به مقدار عقل و فهم مخاطب. اصل دوم هم این است که ما برای بیان حقایق متافیزیکی همیشه از مثال استفاده کنیم. قرآن از این روش استفاده کرده است که تشبیه معقول به محسوس است. باید توجه کنیم که یک گوینده حکیم و عاقل جوری صحبت می‌کند که مطلب به قدر فهم مخاطب باشد. در روایات هست که گاهی یک راوی درباره یک آیه مشخص سؤال می‌کند و امام (ع) به او جوابی می‌دهد و بعد راوی دوم همان سؤال را می‌پرسد، اما پاسخ دیگری می‌گیرد. یعنی امام (ع) با توجه به مخاطب و به اندازه فهم و ظرفیت او پاسخ داده است؛ بنابراین متکلم و گوینده عاقل باید دقت کند که هضم مطلب برای مخاطب ثقیل و سنگین نباشد. به نظر من گفتن این‌گونه مطالب در منبر برای مردم نه‌تنها نفعی ندارد، بلکه ضرر و زیان دارد و عده‌ای بدبین به دین و اسلام می‌شوند.

 

مراقب باشید راوی از غلات نباشد

کاملان در ادامه درباره برخی روایاتی که نقل می‌شود افزود: ائمه (ع) فرموده‌اند دو گروه با ما مخالفت کردند. یک گروه کسانی که درباره ما غلو کردند، یعنی چیزی درباره ما گفتند که در آن حد نبودیم و دیگری گروهی که ما را از حد و حق خودمان پایین آوردند؛ مبغض قال و محب غال. 

 

درباره روایات باید توجه کرد که راوی از غلات نباشد. معمولاً در روایاتی که درباره کرامات اهل‌بیت رسیده، راویانی هستند که اهل غلواند. با این‌ها باید با احتیاط برخورد کرد. اهل‌بیت دارای کمالات و فضائل زیادی هستند و می‌توانند خیلی کار‌ها بکنند، اما به اذن و اراده الهی. درباره حضرت عیسی (ع) در قرآن گفته شده که مرده زنده می‌کرد یا مرض برص و جذام را شفا می‌داد، اما به اذن خدا.

 

خوش‌سلیقگی نیست

حجت‌الاسلام بهاءالدین قهرمانی‌نژاد، استاد تاریخ دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایرنا درباره این‌گونه داستان‌ها گفت: این خوارق عادات و معجزات و کرامات ائمه وجود دارد. در کتاب‌هایی مثل مدینةالمعاجز زیاد آمده است و بالاتر از این‌ها هم هست و جای تردید نیست، ولی به نظر من این موارد را بدون مقدمه و به‌صورت عمومی بیان کردن خوش‌سلیقگی نیست. شاید مطرح کردنشان در جمع‌های خاص ایرادی نداشته باشد، ولی برای جلسه عمومی گفتن باید شرایطی لحاظ شود. 

 

قهرمانی‌نژاد درباره شناخت زمان و مکان مناسب مطرح کردم برخی روایات خاص افزود: فرموده‌اند مؤمن باید کیّس (زیرک) باشد و عالم باید بیشتر کیّس باشد. برای نقل این مطالب قبل و بعدش مقدماتی را بگوید و مخاطب را برای شنیدن آماده کند و الا موجب تبعاتی می‌شود. من اگر بخواهم این داستان‌ها را بگویم ۲۰ دقیقه قبلش مقدمه‌چینی می‌کنم و نمی‌گذارم جای سوءاستفاده بماند، وگرنه بازخوردش بهانه دست برخی افراد می‌دهد.

 

 

  • 18
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
به قول ایه الله مجتهدی بعضیها شیعه وبعضیها سنی وبعضیها مونی هستن یعنی میگن شیعه ایم اما اعتقاد شیعه رو ندارن ،اقاجان ما مگه طبق صریح روایات نبوی نداریم امیرالمومنین ع مقامش اصلا باتمام پیامبران بجز نبی اکرم ص قابل قیاس نیست؟خب مگه حضرت عیسی مرده زنده نکرد؟حالا امیرالمومنین دست زنده کردن که کار کوچکتریه رو نتونسته از خدا بخواد وانجام بشه؟خدا به اهل بیت علیهم السلام قدرت تکوینی داد.
بنظرم مردم این روایات روقلبا میپذیرن همونطور که از جنوب کشور با۳۰۰هزارتومن میرن تامشهد که بیماری لاعلاجشون خوب بشه ،ساده نباشید اونایی که میان توی فضای مجازی تمسخر میکنن و...قطعا لشکر سایبری اسرائیل واتئیستها ودین گریزها وعده بسیار بسیار محدود از شیعیان مغرض هستن که مهم نیستن
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش