سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۴ - ۲۹ شهریور ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۰۱۰۷۰
فرهنگ و حماسه

پيام غدير، واپسين پيام پيامبر

 اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه,غدیر خم<

جبرئيل امين بر پيامبر خاتم نازل شد، واپسين پيام حضرت حق بر آخرين پيغامبر ابلاغ شد؛ ‏«اليوم اكملت لكم دينكم و اتممت عليكم نعمتي و رضيت لكم الاسلام دينا»

«‏امروز دين شما را كامل نمودم و نعمتم را بر شما تمام كردم و اسلام را دين شما پسنديدم. » ‏اين نداي سروش الهي بود كه در خجسته روز عيد غدير بر پيامبر خاتم نازل شد و اكمال دين و اتمام نعمت را به سبب ابلاغ وظيفه مهمي كه رسول اكرم (ص) بر دوش داشته و به انجامش رسانيده بود، بشارت داد.

 

  *****

«۱۰ ‏سال از هجرت سپري شده است پيامبر خاتم، به فرمان الهي، قصد حج خانه خدا را دارد. افواج جمعيت د‏ر مدينـ[ النبي گرد آمده‌اند تا در نخستين و آخرين حج پيامبر بعد از مهاجرت به مدينه همراه حضرتش باشند. د‏ر روز بيست و چهارم ذيقعده قبايل گوناگون، كجاوه‌هاي مملو از جمعيت، مهاجرين، انصار و اهل بيت پيامبر، در حالي كه وجود مقدس رسول اكرم(ص) را همچون نگيني در ميان گرفته‌اند، از مدينه خارج شدند. راه طولاني بين مدينه و مكه در ۱۰ روز طي شد وروز سوم يا چهارم ذيحجه بود كه پيامبر اكرم وارد مكه شدند. حجاج بيت‌الله‌الحرام اين افتخار را داشتند كه مناسك و اعمال حج را در حضور آخرين سفير الهي انجام داده و به رموز عملي آن آشناتر شوند. آفتاب وجود پيامبر در ايام حج، دل و جان زايران خانه خدا را روشن كرده و اينك، پس از اتمام اعمال، كاروانيان عازم اوطان‌شان هستند. كاروان عظيم حجاج به «جحفه» ‏رسيده اند؛ همانجايي ‏كه بايد مسافران مدينه و عراق و مصر از هم جدا شوند. در اين هنگام، امين وحي الهي، ‏اين آيه را از جانب حق تعالي به پيامبر ندا مي‌دهد:

«يا ايهاالرسول بلغ ما انزل اليك من ربك و ان لم تفعل فما بلغت رسالته و‌الله يعصمك من الناس.»

«اي رسول، آنچه را كه از جانب خدايت بر تو نازل شده ابلاغ كن و اگر چنين نكني، پيام خداوندي را نرسانده‌اي و خداوند تو را از مردم حفظ مي‌كند.»

 

‏پيامبر، بركنار «بركه غدير» فرود مي‌آيد و دستور مي‌دهد آنان كه رفته‌اند، برگردند و آنان كه نرسيده‌اند، به جمع كاروانيان بپيوندند. اينك نزديك ظهر روز هيجدهم ذيحجه ‏است. موذن فرا رسيدن هنگام اقامه نماز را ندا مي‌دهد؛ مسلمين نماز جماعت را به ‏امامت رسول مكرم اسلام برگزار مي‌كنند. پس از نماز، رسول خدا بر جايگاه بلندي كه از ‏جهاز شتران فراهم شده جاي گرفته و خطابه‌اي مهم ايراد مي‌فرمايند. حضرت پس از تحميد و تقديس ذات اقدس ربوبي از رحلت خويش خبر مي‌دهد.

 

‏«اي مردم! من به زودي دعوت خداوند را اجابت خواهم كرد و به عالم باقي خواهم رفت. بينديشيد و مواظب باشيد كه بعد از من با دو يادگار ذي‌قيمت و گرانقدري كه در ميان شما باقي مي‌گذارم، چگونه رفتار خواهيدكرد. ‏»

‏در اين هنگام كسي پرسيد: يا رسول‌الله آن دو يادگار كدامند؟

‏پيامبر فرمود: «كتاب‌الله و عترتي» ‏يكي كتاب خداوند است كه يك طرف آن در دست خدا و طرف ديگر آن در دست شماست و ديگري عترت و اهل بيت من است و اين دو هرگز از يكديگر جدا نشوند تا دركنار حوض كوثر بر من وارد شوند».

‏آنگاه پيامبر اسلام دست حضرت علي را بالا برده و اينگونه به فرمايشاتش ادامه داد:

«همانا خداوند مولاي من و من مولاي مومنين هستم. پس هركس كه من مولاي اويم، علي مولاي اوست. »

‏حضرت اين جمله را سه بار تكرار فرموده آنگاه دست به دعا برداشته و اينگونه دعا ‏فرمود: «‏بار خدايا، دوستان علي را دوست بدار و دشمنانش را دشمن بدار، يارانش را نصرت و خواركنندگانش را خواري عطاكن. »

‏پيامبر سپس فرمود:

‏«حاضران بايد اين امر را به غايبان ابلا‏غ كنند. »

 ****

از لحظه اى كه پيغامبر دست على را در دستانش فشرد و بالا برد و گرماي اين دو دست ملكوتي، در همهمه ‏مردمان، سكوت چكاند، نگاه‌ها همه در امتداد اين دو دست تا عمق آسمان ‏كشيده شدند. انگار كه اين دو دست مي‌خواستند آسمان را پايين بكشند يا از باغستان‌هاي عرش بچينند خوشه‌اي از ناياب‌ترين و ناب‌ترين گياهان ملكوت را...

 

‏نگاه‌هاي منتظر خيره، به اين دو دست ملكوتي، ثابت مانده بودند، چنان كه گويي ‏زمان ايستاده بود؛ چنان كه انگار زمان از ابعاد هميشگي‌اش فراتر شده بود و چرخش عرش و فرش، در يك ايستايي آني، همه را در بهت فرو برده بود. او چه مي‌خواست بگويد كه مردمان را صدا زده بود: از پيش‌رفتگان و آيندگان...؟ شايد سروش الهي بر ‏بال‌هاي خودگلواژه‌هاي وحي آورده بود...

نویسنده:على‌اصغر شعردوست

etemadnewspaper.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش