جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۵۴ - ۰۳ آذر ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۹۰۰۰۹۵
فرهنگ و حماسه

در سـوگ «صـدای عاشـورا»

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه,استاد موذن‌زاده

استاد موذن‌زاده با دستگاه‌های موسیقی و قواعد موسیقایی کاملا آشنا بود و فوت او را می‌توان خسرانی بزرگ برای مدیحه‌سرایی اصیل و فاخر توصیف کرد.

 

 «شعر «هنده» را اولین بار من خواندم و برای خواندن آن بیشتر از ۴۰۰ صفحه کتاب مطالعه کردم تا بدانم واقعیت تاریخی و دینی آن چه بوده است!». سلیم موذن‌زاده اردبیلی را نه صرفا به واسطه صدای خوش و القابی خاص بلکه بیشتر به خاطر دقت و نکته بینی‌ اش در انتخاب شعر و درهم آمیزی توأمان اصالت و نوآوری در نوحه‌هایش می‌شناسند. جمله آغازین این گزارش بخشی از گفت‌وگو این مداح شناخته شده ایرانی با روزنامه دنیای اقتصاد است که پیشتر منتشر شد. نام اصلی‌اش سلیم موذن است با خاندانی که سابقه‌ای بیش از ۱۵۰ سال در «بانگ نماز» کردن و اذان گفتن دارد.

 

برادر بزرگترش رحیم نقل کرده: « زمانی که در اردبیل شناسنامه می‌دادند، به تناسب شغل و حرفه، نام‌خانوادگی انتخاب می‌کردند. به پدربزرگم هم گفته بودند تو چه‌کاره‌ای؟ گفته بود موذن. گفته بودند نام خانوادگی شما موذن است.» پدرشان شیخ عبدالکریم موذن که درگذشت، مدیران رادیو پسرش رحیم را به جای او استخدام می‌کنند. آنها برای شناساندن رحیم به فامیلی‌اش «زاده اردبیلی» اضافه می‌کنند تا مخاطبان برنامه رحیم را بشناسند که پسر همان پدر است و... «پسر کو ندارد نشان از پدر، تو بیگانه خوانش مخوانش پسر». خلاصه آن می‌شود که خاندان موذن و از جمع آنها سلیم نیز موذن‌زاده اردبیلی می‌شوند.

 

سلیم موذن‌زاده اردبیلی در سال ۱۳۱۵ در محله «تازه شهر» اردبیل متولد شد و پس از ۸۰ سال زندگی صبح روز گذشته و ساعاتی پس از آخرین اربعین زندگی‌اش درگذشت. پدر بزرگش شیخ فرج، قدیمی‌ترین موذن شناخته شده ایرانی است و پدرش عبدالکریم نخستین کسی است که از طریق امواج رادیوی ایران، بانگ اذان کرده است. همچنین صدای اذان رحیم، برادر بزرگترش که در بیات ترک خوانده شده، سال‌های متمادی همنشین سفره‌های افطار ایران بوده و هنوز هم هست. سلیم دو اثر جاودانه را به میراث خانوادگی‌اش اضافه کرده است؛‌ یکی اذان در دستگاه ماهور و دیگری نوای «زینب، ‌زینب...»!

 

سلیم موذن‌زاده از محضر استادانی همچون جلیل شهناز، تاج اصفهانی و ابوالحسن خان اقبال آذر بهره‌ برده و تعلیم موسیقی دیده است. به نظر می‌رسد که مرگ او پایان بیش از یک و نیم قرن مدیحه‌سرایی اصیل در خاندان موذن‌زاده باشد.

 

مدایح بی صله

سلیم موذن‌زاده در مداحی‌هایش بی‌چشمداشت پرداخت‌های مالی نوحه سر داده است. به روایت دیگری مداحی هنر سلیم بود نه شغلش. حجم،‌رنگ، انعطاف‌پذیری منحصربه‌فرد صدای او، نوحه‌هایش را اثرگذار و دلنشین می‌کرد. خودش گفته است: صدای خوش یک نعمت الهی است و برای نگهداری آن باید تلاش کرد. برای حفظ صدای خوش، باید اولا با دستگاه‌های موسیقی آشنا بود و قواعد موسیقایی را رعایت کرد؛ دوم هم اینکه به سراغ مواد مخدر، سیگار و قلیان نباید رفت. باید برای حفظ صدا و ماندگاری آن و قدرت بخشیدن به صدا، از سلامتی بدن مطمئن بود و آن را قدرتمند کرد. صدای رسا نیروی دو چندان می‌خواهد. بهترین صدا آن است که باعث آزار شنونده نشود، بلکه عامل جذب او باشد. گاه مداحانی می‌بینیم که بدون دانستن فنون آواز و موسیقی و رعایت قواعد کلامی، با صدای آزاردهنده‌ای، مداحی می‌کنند. اینها هم به خودشان ضرر می‌رسانند و هم موجب آزردگی‌خاطر عزادار می‌شوند.

 

اما همچنان که گفته شد،‌ ارزش آثار او در شاخص‌های فنی و هنری آوازش خلاصه نمی‌شود. خودش در این باره به نکات قابل‌توجهی تاکید کرده است: باید برای نوحه‌خوانی علاقه داشت. اگر علاقه قلبی و خواست درونی نباشد و امیال نفسانی و رسیدن به مادیات مدنظر باشد، چندی نمی‌گذرد که هم آبروی آدم می‌رود و هم مال و منالش. دستگاه امام حسین (ع) با کسی شوخی ندارد، باید پاک بود و با نفس سالم به این درگاه خدمت کرد. وی همچنین گفته: مداحان باید مردم را نسبت به ظلم جباران آگاه کنند. گریاندن این مردم عاشق کار مشکلی نیست. مهم توجه دادن آنها به اهداف قیام امام حسین(ع) است.

 

نوحه‌سرایی‌های سلیم موذن‌زاده به زبان‌های فارسی، ‌عربی و ترکی در جهان شهرت قابل‌توجهی دارد. او تجربه نوحه‌خوانی در محضر آیت‌الله طباطبایی را نیز در کارنامه دارد و همچنین در سال ۲۰۰۳ برای نوحه‌خوانی در مراسم درگذشت حیدر علی اف، رئیس‌جمهور اسبق آذربایجان نیز به این کشور دعوت شده است. در منابع بسیاری نقل شده است که سلیم موذن زاده در دهه ۶۰ بیش از ۵ ساعت در اوج می‌خواند و بیش از ۱۵ ساعت پی‌درپی مداحی می‌کرده که در نوع خود یک رکورد به‌شمار می‌آید. «ایرنا» نیز تایید کرده که سلیم موذن زاده در طول ۶۰ سال دوران کاری‌اش بیش از دو هزار و ۵۰۰ کاست از اجرای برنامه‌های مختلف ضبط کرده است. اگرچه بیشتر مردم او را با نوحه «زینب، زینب» می‌شناسند،‌ اما خودش نوحه « خداحافظ‌ای آنام باجی آغلاما یانا یان...» را بیش سایر آثارش دوست دارد.

 

علت درگذشت استاد

«ودود موذن زاده» پسر زنده‌یاد سلیم موذن‌زاده‌درباره علت درگذشت این استاد مداحی گفت: پدرم هیچ بیماری نداشت و حالش کاملا خوب بود و فقط یک سرماخوردگی خفیف داشت که در حال بهبود بود و این اتفاق ناگهانی بود و همه ما متعجب شدیم. اما پزشکان اعلام کرده‌اند که درگذشت ایشان به علت عارضه قلبی بوده است.وی ادامه داد: سلیم موذن‌زاده صبح دیروز پس از خواندن نماز صبح از میان ما رفت و از همین طریق من به تمام عالم تشیع تسلیت عرض می‌کنم. موذن‌زاده خاطرنشان کرد:به احتمال زیاد مراسم تشییع پیکر استاد سلیم موذن زاده روز چهارشنبه در اردبیل برگزار می‌شود.

 

وصیت مرحوم سلیم موذن زاده

مرحوم «موذن زاده اردبیلی» در روز عید سعید غدیرخم وصیتی به اردبیلی‌ها کرده بود. «سلیم موذن زاده اردبیلی» که صبح دیروزبه دلیل عارضه قلبی دار فانی را وداع گفت، در آخرین درخواستش تمایل داشت در مشهد مقدس به خاک سپرده شود. مرحوم موذن زاده در مراسم جشن عید غدیرخم سال گذشته در حسینیه نمایشگاه رزمی فرهنگی عملیات خیبر در اردبیل، گفته بود چند صباحی از عمر من باقی‌مانده و وصیت می‌کنم مرا با نوای «زینب زینب» در اردبیل تشییع و سپس برای تدفین به جوار بارگاه نورانی امام رضا (ع) در مشهد مقدس انتقال دهند.

 

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش