شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۱۶ - ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۸۴۶۴
فرهنگ و حماسه

اعتکاف؛ درنگی به قصد قربت

مراسم اعتکاف,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه
دنیای به ظاهر متمدن امروزی و زندگی پیچیده ماشینی، انسان را چنان سرگرم نموده که فرصت تفکر وسیر سلوک معنوی را از دست داده و روابط اجتماعی دچار تغییر و تحول شده تا جایی که افراد کمتر یکدیگر را حضوری ملاقات می کنند.

در چنین شرایطی دین اسلام برنامه بازیابی معنوی به نام اعتکاف دارد که در واقع مقدمه و زمینه ای برای گسستن فرد از سرگرمی های پوچ است.

 

بعبارتی؛ اعتکاف، فرصت بسیار مناسبی است تا انسانی که در پیچ و خم های مادی غرق شده، خود را باز یابد و به قصد بهره بردن از ارزش های معنوی از علایق مادی دست بکشد و خود را در اختیار پروردگار بگذارد و تقاضا کند که او را در راه راست ثابت نگهدارد تا بتواند به دریای بیکران انس و مهر خداوند متصل شود.

 

در اعتکاف می توان خانه دل را از اغیار تهی کرد و نور محبت خدا را در آن جلوه گر ساخت و می توان به خویشتن پرداخت و معایب و کاستی های خود را شناخت، می توان به فکر تدارک و جبران فرصت های از دست رفته بود؛ می توان به مرگ اندیشید و خود را برای حضور در پیشگاه خدا آماده کرد. 

 

اعتکاف فرصتی برای بازگشت به خویشتن است که زمینه دارا بودن یک زندگی اجتماعی سالم در جامعه را فراهم می کند.

 

اعتکاف؛ درنگی به قصد قربت

حجت الاسلام رمضان تیموری مدرس حوزه و دانشگاه در این خصوص در گفت و گو با ایرنا گفت: اعتکاف عملی مستحب است که بر اساس آن فرد حداقل به مدت سه روز در مسجد می‌ماند و روزه می‌گیرد ؛ اعتکاف در شرع به معنی التزام به توقف و درنگ در مسجد به قصد قربت است.

 

وی با اشاره به اینکه اعتکاف از جمله سنت‌های پیامبر (ص) است اظهار داشت: پیامبر (ص) برای اولین بار در شهر مدینه و در دهه اول ماه رمضان در مسجد اعتکاف کردند، سال بعد در دهه دوم و سال بعد از آن در دهه سوم این اعتکاف پیامبر (ص) تکرار شد و پیامبر (ص) در این مدت چادری را در مسجد برای خودشان برپا می‌کردند.

 

حجت الاسلام تیموری مولف و نویسنده کتب دینی به سابقه اعتکاف در ایران اشاره کرد و گفت: درباره سابقه اعتکاف در ایران در دوران صفویه و در شهر‌های اصفهان و قزوین شیخ لطف‌الله میسی چنین می‌گوید که در قزوین و اصفهان بر اجرای اعتکاف اهتمام ورزیده و هدف ارجاع مردم به نور حقایق و دعا و توسل برای دوام حکومت علوی موسوی بوده است.

 

وی با تاکید بر اینکه در شرایط امروزی برنامه های مناسب آموزشی در مساجد اجرا می شود افزود: اساس اعمال اعتکاف بر روزه‌داری و اقامت در مسجد است و هیچ عبادت خاص دیگری برای آن تعیین نشده با این حال افرادی که معتکف می‌شوند برای این که در این مدت بیشترین بهره معنوی را ببرند تا جایی که بتوانند اعمال عبادی انجام می‌دهند.

 

این پژوهشگر دینی به زمان اعتکاف اشاره کرد و گفت: برای اعتکاف زمان خاصی وجود ندارد، ولی بهترین زمان برای اعتکاف ماه رمضان و خصوصا دهه سوم آن است، در کشور ما اعتکاف در ایام البیض ماه رجب (یعنی روز‌های ۱۳ تا ۱۵ ماه رجب) انجام می‌شود. 

 

حجت الاسلام تیموری در خصوص مدت اعتکاف نیز می گوید: زمان اعتکاف نباید کمتر ازسه روز باشد و اگر اعتکاف مستحب باشد (یعنی بر اساس نذر نباشد) معتکف می‌تواند آن را قطع کند، اما در پایان روز دوم ادامه اعتکاف واجب است و نمی‌توان آن را ترک کرد؛ منظور از ۳ روز هم از آغاز طلوع فجر روز اول تا غروب آفتاب روز سوم است.

 

وی به مکان حضور معتکفین اشاره کرد و گفت:روایاتی وجود دارد که اعتکاف را مختص مسجدالحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد بصره دانسته‌اند، اما روایات دیگری هم هست که اعتکاف در مسجد جامع یا هر مسجدی که امامی عادل در آن نماز جمعه یا جماعت می‌خواند را صحیح دانسته است.

 

استاد حوزه و دانشگاه به شرایط معتکفین اشاره کرد و اظهار داشت:شرط اصلی اعتکاف روزه‌دار بودن است؛ بنابراین کسی که نمی‌تواند روزه بگیرد اعتکافش صحیح نیست؛ از دیگر شرایط اعتکاف خارج نشدن از مسجد مگر برای اموری خاص است.

 

اعتکاف برنامه ای فردی با ابعاد اجتماعی است 

آرزو فلاحی نیا مدرس حوزه و مشاور دینی دانشگاه در این خصوص در گفت و گو با ایرنا گفت: اعتکاف با اثرات تربیتی و اجتماعی که دارد متشکل از عبادات واجب ومستحب، عملی شفابخش و سازنده برای فرد و جامعه است. 

 

وی با اشاره به اینکه اعتکاف همچون عبادات دیگر بانیت و قصد قربت همراه است اظهار داشت: اعتکاف، مسجد ،خودسازی و شب زنده داری برای ساختن جامعه ای با دفاع مقتدرانه است.

 

فلاحی گفت:می توان گفت اعتکاف نه تنها آثار فردی دارد بلکه ثمره اش جامعه ای پویا و در حال سیر به سمت کشتی نجات بخش اهل بیت است و معتکف شدن تمرینی برای موفقیت در تمام مراحل زندگی است.

 

به گفته وی ، ادیان الهی با توجه به همین نیاز روحی، با آن که انسان را به حضور در جامعه و شرکت در فعالیت های اجتماعی فرا می خوانند، فرصت هایی را نیز برای خلوت نمودن او با خداوند فراهم شده که یکی از این فرصت ها اعتکاف است. 

 

 

آیین معنوی اعتکاف در ۱۰۰ مسجد لرستان

 

معاون فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی لرستان می گوید: آیین معنوی اعتکاف در بیش از ۱۰۰مسجد استان با اولویت مساجد جامع هر شهر و مساجد محله‌ ها برگزار می شود.

 

حجت ‌الاسلام احمدرضا غلامی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: برای برگزاری آئین معنوی اعتکاف از ۱۰۰ روحانی جهت اجرای برنامه های مختلف فرهنگی، مذهبی دعوت شده است که این آیین از ۲۹ اسفندماه سال ۹۷ آغاز می شود و تا دوم فروردین سال ۹۸ ادامه دارد.

 

 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش