چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۳۴ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۲۶۱۱
کتاب، شعر و ادب

نگاهی به كتاب «روبسپير»

كتاب روبسپير,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

كتاب «روبسپير» با عنوان فرعي «سياست فلسفه»، اثري از ژرژ لابيكا، فيلسوف كمونيست فرانسوي است. لابيكا در سال ١٩٣٠ به دنيا آمد و در ٧٩ سالگي درگذشت. او استاد ممتاز فلسفه سياسي در دانشگاه پاريس ١٠ بود و دست كم ٥٠ مقاله در حوزه فلسفه سياسي منتشر كرده است. لابيكا ماركسيسم‌شناس برجسته‌اي بود كه حاصل پژوهش‌هايش «فرهنگ انتقادي ماركسيسم» است كه در سال ١٩٨٢ منتشر شده است.

 

كتاب به خوبي نشان مي‌دهد كه لابيكا انديشمندي به‌شدت راديكال است و شايد به همين دليل به سراغ ماكسيميليان روبسپير رفته است؛ مردي كه پربيراه نيست اگر بگوييم راديكال‌ترين عنصر سياسي جهان غرب در چند قرن اخير بوده است. شايد كساني در حد و اندازه روبسپير راديكال بوده باشند، اما بعيد است كسي در اين زمينه از او پيشي گرفته باشد در تاريخ سياست در اروپاي پس از رنسانس. مشكل اساسي كتاب لابيكا، رويكرد اشاره‌اي وي به مباحث مرتبط با شرح انديشه و عمل روبسپير است. در واقع اگر كسي با علوم سياسي و به ويژه انديشه سياسي آشنا نباشد، در درك بسياري از اشارات لابيكا درمي‌ماند. پيداست كه فيلسوف كمونيست اين كتاب را براي مبتديان ننوشته است.

 

اشارات او را كساني درمي‌يابند كه مقدمات لازم را آموخته و از تشريح و تفصيل بي‌نياز باشند. اگرچه كتاب در سال جاري به فارسي ترجمه شده، ولي لابيكا آن را كمي پس از دويست سالگي انقلاب كبير فرانسه نوشته است. جان كلام لابيكا در اين كتاب اين است كه روبسپير به معناي واقعي كلمه سياستمدار بود و آكسيون سياسي او نيز مبتني بود بر تفكر. اين حرف شايد عجيب به نظر برسد ولي اگر از كنار واژه «تفكر» به آساني عبور نكنيم، بايد گفت كه روبسپير به معناي دقيق و عميق كلمه، فكر مي‌كرد.

 

سياستمداران زيادي در گوشه و كنار جهان هستند كه كارشان تفكر نيست. ممكن است لختي درنگ و تامل كنند ولي اينكه غرق در تفكر شوند براي ابتناي يك آكسيون سياسي، امري است كه از توان آنها خارج است. اما تفكر روبسپير آبشخور تعيين‌شده‌اي از سوي خود او نداشت. يعني اين‌طور نبود كه روبسپير مثلا در مقام يك سياستمدار، كارگزار انديشه يك فيلسوف مشخص باشد. آن سخن پوپر كه گفته است سياستمداران كارگزاران فيلسوفانند، دست كم از نظر ژرژ لابيكا، درباره روبسپير صادق نيست. روبسپير البته با آراي فيلسوفان عصر خودش و نيز فلاسفه قرون قبل، كم‌وبيش آشنا بود ولي اين آشنايي نه براي آموختن آموزه‌هاي آنها بلكه براي آموختن فكر كردن بود.

 

هرچند كه احتمالا اين امر آگاهانه نبوده است ولي به هر حال روبسپير در پي سازگار كردن جهان با آراي اين يا آن فيسلوف خاص نبود. استفاده اصلي او از فيلسوفان، آموختن تفكر بود. بنابراين روبسپير، البته نه به معناي دقيق كلمه، بلكه تقريبا به فلسفه‌اي شخصي دست يافته بود كه محصول تفكراتش بود و بر اساس آن فلسفه، عمل مي‌كرد. عنوان فرعي كتاب، يعني سياست فلسفه، دقيقا گوياي همين مدعاي لابيكاست.

 

سياست روبسپير سياست فلسفه بود ولي در خدمت فلسفه اين يا آن فيلسوف خاص نبود و خودش هم فيلسوف به معناي دقيق كلمه نبود ولي با اين حال فلسفه‌اي براي خودش تدارك ديده بود كه در انديشه او نقش مهي رقيق را داشت كه هم ديده مي‌شد هم ديده نمي‌شد. مثلا لابيكا مي‌نويسد روبسپير از «ديالكتيك تاريخ... كوچك‌ترين اطلاعي... نداشت، اما با عمل خود اين مفهوم را براي پاره‌اي از متفكران آلماني قابل استنباط كرده بود. » فكر كردن روبسپير معطوف به ساختن مفاهيم يا يك نظام فكري منسجم نبود بلكه به كار شكل‌گيري عمل سياسي مي‌آمد. ولي عمل و آكسيون سياسي روبسپير، راهگشاي شكل‌گيري فلسفه فلاسفه گوناگون شد.

 

مصطفي اعتزالي

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش