دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۱۴ - ۱۸ فروردین ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۱۱۶۲۳
میراث فرهنگی و صنایع دستی

استاد زمین‌شناسی دانشگاه شیراز: فرونشست زمین در تخت‌ جمشید بسیار وسیع شده است

فرونشست زمین در تخت‌ جمشید,افزایش فرونشست زمین در تخت‌ جمشید
استاد زمین‌شناسی دانشگاه شیراز: تأثیر فرونشست‌ها بر دیواره‌های نقش رستم و سطح آبرفتی شرق محوطه باستانی تخت‌جمشید کاملا مشهود است / ۷۰هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز کشاورزی سفره‌های آب زیرزمینی در حریم تخت‌جمشید را می‌بلعند

«فاجعه خشکسالی و بی‌آبی کشور را بیش از پیش جدی بگیریم.»  این هشدار جدی را پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید - پرسپولیس روز ۱۴فروردین‌ماه با انتشار تصویری قدیمی از دشت‌های سرسبز منتهی به محوطه باستانی تخت‌جمشید منتشر کرد.

اگرچه جزئیات بیشتری از دلیل انتشار چنین هشداری از سوی پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید منتشر نشده است، اما ناگفته پیداست که وضعیت فرونشست‌های تخت‌جمشید بحرانی‌تر از گذشته شده و با ۲سال کم‌بارشی پی‌درپی در استان فارس و تعداد ۷۰هزار چاه مجاز و غیرمجاز در حاشیه محوطه باستانی تخت‌جمشید که سفره‌های آب زیرزمینی را برای کشت برنج در دشت‌های منتهی به تخت‌جمشید تخلیه‌ می‌کنند، هشدار پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید حتی با خودداری از ذکر جزئیات بیشتر از تأثیر خشکسالی و فرونشست بر این محوطه باستانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو نیاز به توضیح بیشتر نداشته است.

پیگیری‌های همشهری از وضعیت بحران آب در اطراف تخت‌جمشید مشخص کرد که امسال نیز با توجه به کاهش شدید بارندگی در استان فارس، سد درودزن در چند کیلومتری تخت جمشید که با ظرفیت آبگیری ۹۷۰میلیون مترمکعب برای آبیاری ۴۰هزار هکتار زمین کشاورزی احداث شد و اکنون مجبور به سیراب کردن ۱۲۰هزار هکتار زمین کشاورزی شده است، حالا کمتر از یک‌سوم ظرفیت خود ذخیره آب دارد.

سد درودزن مجبور است ۹۰درصد آب شرب شهرستان مرودشت و ۳۰درصد آب شرب شیراز را هم تامین کند که حالا با کاهش ذخیره آبی سد، اعلام شده است که امسال آب سد درودزن تنها برای مصرف آب شرب تخصیص خواهد یافت. ناظران میراث‌فرهنگی معتقدند این خبر برای تخت‌جمشید بسیار خبر تلخی است چون هزاران هکتار از زمین‌های اطراف تخت‌جمشید به کشت آب‌بر برنج اختصاص یافته و هم‌اکنون زمین‌های وسیعی در انحصار کشت برنج است؛ بنابراین چاه‌های مجاز و غیرمجاز بیشتری در اطراف تخت‌جمشید سرباز می‌کنند و با بلعیدن سفره‌های آب زیرزمینی برای سیراب کردن شالیزارهای برنج، پیشروی فرونشست به تخت‌جمشید، نقش رستم و نقش رجب را افزایش می‌دهند.

فرونشست زمین در تخت‌ جمشید,افزایش فرونشست زمین در تخت‌ جمشید

هم‌اکنون ۳۰هزار چاه مجاز و ۴۰هزار چاه غیرمجاز در اطراف تخت‌جمشید و محوطه‌های باستانی پیرامونی آن شناسایی شده است که برداشت آب از آنها فروریختن محوطه‌های باستانی ثبت جهانی شده متعلق به دوره هخامنشی ایران را در دشت مرودشت شدت می‌بخشد.

ناظران منابع آب به همشهری خبر داده‌اند که عمق برخی چاه‌های حفر شده در اطراف تخت‌جمشید به حدود ۷۰۰متر در برخی نقاط رسیده است. معصومه ابتکار، رئیس سابق سازمان حفاظت محیط‌زیست پیش‌تر و هنگامی که رئیس‌جمهور قبل به تخت‌جمشید سفر کرده بود، به خبرنگاران گفته بود که ۸۵درصد منابع آب زیرزمینی استان فارس خشکیده است و همان اتفاقی که برای دریاچه ارومیه افتاده است، در مورد منابع آب زیرزمینی استان فارس رخ داده است.

فاصله سد درودزن تا تخت‌جمشید حدود ۵۰کیلومتر است، رودخانه کر نیز خشک شده و حتی سد سیوند که آبگیری آن در دوره‌های گذشته به‌دلیل تهدید آرامگاه کورش بسیار خبرساز شده بود، امروز به‌طور کامل خشکیده است و آب در بساط ندارد.

وضعیت منابع آبی در اطراف محوطه میراث جهانی تخت‌جمشید بسیار بحرانی است. با این حال کشاورزان در دشت مرودشت به‌شدت به کشت برنج روی آورده‌اند و این محصول آب‌بر و ناهمخوان با اقلیم فارس چنان درآمدزاست که کشاورزان حاضر هستند برای کشت برنج روزانه تا یک میلیون تومان دستمزد کارگر بپردازند؛ غافل از آنکه بلعیدن منابع آب زیرزمینی در دشت مرودشت چه خساراتی بر میراث‌جهانی تخت‌جمشید وارد کرده است.

چندی پیش انتشار خبر رسیدن شکاف‌های ایجاد شده در تخت‌جمشید به‌دلیل فرونشست زمین و به ۱۰۰ متری صفه تخت‌جمشید، مسئولان پایگاه میراث جهانی پارسه و پاسارگاد را با این استدلال که فرونشست‌های تخت جمشید به‌دلیل آنکه این محوطه بر یک بستر سنگی بنا شده است و تأثیری بر این میراث جهانی ندارد، به صرافت انداخت تا شکاف‌های ایجاد شده را با خاک و شن و نخاله پر کنند؛ اقدامی که به‌گفته کارشناسان زمین‌شناسی بی‌فایده و بدون تأثیر بود.

فرونشست زمین در تخت‌ جمشید,افزایش فرونشست زمین در تخت‌ جمشید

عبدالمجید اسدی، یک استاد زمین‌شناسی پیش‌تر گفته بود که براساس مطالعات خود استدلال پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید را قبول ندارد؛ چون شکاف‌ها فشار بیشتری به دامنه کوه وارد می‌کنند و باعث آسیب به سازه‌های تخت‌جمشید می‌شوند.

عزت‌الله رئیسی اردکانی، استاد زمین‌شناسی دانشگاه شیراز از یک دهه قبل وضعیت فرونشست‌های تخت‌جمشید را رصد کرده است و حتی طرحی برای همکاری سازمان زمین‌شناسی با پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید را با هدف بررسی وضعیت فرونشست تخت‌جمشید ارائه کرد که تا به امروز به نتیجه نرسیده است.

او به همشهری می‌گوید: فرونشست تخت‌جمشید بسیار وسیع است و در نقش رستم نیز موجب شده تأثیر آن در ۲۰سانتی‌متر از دیواره‌های نقش رستم مشاهده شود. شکاف‌های متعدد نیز در تخت‌جمشید ایجاد شده است. دلیل اصلی هم پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی در منطقه است.

او می‌گوید: این استدلال که تخت‌جمشید در بستر سنگی احداث شده و فرونشست‌ها تأثیری بر آن ندارد، کاملا اشتباه است. شرق تخت‌جمشید و صفه آن بر یک بستر آبرفتی احداث شده‌اند که فرونشست‌ها می‌تواند تأثیر مستقیم بر آنها بگذارد.

او با اشاره به‌وجود یک شکاف ۲۰۰متری در تخت‌جمشید می‌گوید: این شکاف بر بستر آبرفتی تخت‌جمشید ایجاد شده که حتی می‌تواند بستر آهکی تخت‌جمشید را نیز به‌دلیل جابه‌جایی بستر آبرفتی تحت‌تأثیر قرار دهد؛ بنابراین بستر سنگی تخت‌جمشید نیز در خطر است.‌

newspaper.hamshahrionline.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش