جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۲۳ - ۰۹ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۰۹۳۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

تابلوی بانویی با قاقم و سفر به ۵۰۰ سال تاریخ اروپا / سرنوشت شگفت‌انگیز تابلوی نقاشی لئوناردو داوینچی که هیتلر آن را دزدید

پرتره شناخته شده لئوناردو داوینچی از زنان, بانویی با قاقم
یکی از چهار پرتره شناخته شده لئوناردو داوینچی از زنان، با عنوان بانویی با قاقم، سرنوشتی غریب در تاریخ اروپا دارد. سفر ۵۰۰ ساله این تابلوی نقاشی و چیزهایی که شاهد آن بوده است، از جذابترین داستان‌های مرتبط با آثار هنری است.

به گزارش همشهری، یک زن جوان متین، از اعماق تاریک پرتره لئوناردو داوینچی به بیرون خیره شده است؛ او صورتی درخشان، مرموز و دست‌نایافتنی دارد. تقریبا مطمئن هستیم که نام او سیسیلیا گالرانی است، اما بیشتر او را با عنوان «بانویی با قاقم» می‌شناسند، و آن هم به خاطر موجود سفیدی است که در دامان او آرام گرفته است. تابلوی بانویی با قاقم، یکی از ۴ پرتره شناخته‌شده‌ای است که لئوناردو از زنان کشیده است. این بوم کوچک و بی‌نقص، متعلق به سال ۱۴۹۰، که برای قرن‌ها مورد توجه مجموعه‌داران بوده، در تاریخ اروپا، سرنوشت غریبی از سر گذرانده است.

گالرانی نه تنها یک زن زیبا، بلکه یک شاعر، محقق و آهنگساز بااستعداد بود؛ یک زن واقعی رنسانسی که لودوویکو اسفورزا، دوک میلان را فریفته خود کرد. قاقم - که توسط لئوناردو در مرحله دوم از سه مرحله این نقاشی اضافه شده است - کنایه‌ای است از اسفورزا که به قاقم سفید ملقب بود. موجودی که در دستان گالرانی، رام اما نیرومند است و برای یک قاقم یا راسو، به طرز عجیبی اروتیک است.

کتاب چهارم ادن کالینزورث، «آنچه قاقم دید: سفر فوق‌العاده اسرارآمیزترین پرتره لئوناردو داوینچی»، تاریخ پرفراز و نشیب نقاشی لئوناردو، از دربار رنسانسی اسفورزا تا لهستان عصر روشنگری را به تصویر می‌کشد. و همین‌طور آنچه را که در جنگ جهانی شاهد آن بود. «آنچه قاقم دید» اثر کالینزورث - یکی از مدیران سابق هرست و اکنون رئیس اندیشکده - به ماجراهایی پرداخته که نقاشی در طول ۵۰۰ سال گذشته در دل جنگ‌ها و امپراتوری‌ها در سرتاسر اروپا شاهد آن بوده است.

داستان جایی قطع می‌شود که نقاشی در تاریخ گم شد. بانویی با قاقم، برای بیش از دو قرن پس از مرگ گالرانی ناپدید شد، اما در حدود سال ۱۸۰۰، زمانی که شاهزاده لهستانی، آدام یرژی چارتوریسکی آن را در سفری در ایتالیای ناپلئونی خرید، دوباره پدیدار شد. او این پرتره را به مادرش، پرنسس ایزابلا دوروتا چارتوریسکا هدیه داد.

پرتره شناخته شده لئوناردو داوینچی از زنان, بانویی با قاقم

پرنسس ایزابلا مکاشفه بزرگ داستان پرماجرای کالینزورث است. او که سیاستمدار و دیپلماتی چیره‌دست بود، همچنین یک ملی‌گرای فداکار لهستانی و قهرمان عصر روشنگری بود: او در سال ۱۷۴۶ به دنیا آمد و بنجامین فرانکلین و ولتر در زمره ستایشگرانش بودند. او در ماه عسل لباس رسمی شوهرش را پوشید و آزادانه به عنوان یک مرد در اروپا سفر کرد.

هنگامی که لهستان در پایان قرن هجدهم به روسیه ملحق شد، ایزابلا انرژی خود را صرف جاودانه کردن فرهنگ لهستان کرد. او در پولاوی موزه‌ای ساخت تا در آن ارزشمندترین گنجینه‌هایش را در کنار سایر آثار اروپایی مانند صندلی‌های شکسپیر و روسو و خاکستر ال سید نگهداری کند. پس از تزار نیکلاس اول در سال ۱۸۳۰ آنچه از خودمختاری لهستان باقی مانده بود، در هم شکست. خانواده چارتوریسکی «بانویی با قاقم» را برای نگهداری به پاریس، در هتل لامبرت، مرکز هنرمندان و روشنفکران تبعیدی لهستانی، منتقل کردند.

سرنوشت این نقاشی به‌ویژه در طول جنگ جهانی دوم مخاطره‌آمیز بود، زیرا دزدان هنر نازی به شدت دل در گروی آن داشتند. از جمله این علاقمندان هیتلر بود که «سفیر هنری» او هانس پوسه سعی کرد «بانویی با قاقم» را برای موزه‌ای که می‌خواستند در اتریش برپا کنند، بخرد. این نقاشی توسط یک خانه‌دار در املاک خانواده چارتوریسکی در شرق لهستان این تابلو را در یک روبالشی پنهان کرده بود، اما سرانجام توسط گشتاپو پیدا شد. هانس فرانک، فرماندار کل که بر نسل‌کشی یهودیان لهستان نظارت داشت، بانویی با قاقم را در ویلای تابستانی خود در باواریا به نمایش گذاشت.

هنگامی که فرانک توسط سربازان آمریکایی در سال ۱۹۴۵ دستگیر شد، نقاشی به کراکوف بازگردانده شد. داستان دزدی آثار هنری توسط نازی‌ها، سرنوشت این تابلوی نقاشی را بسیار خواندنی می‌کند و نویسنده سعی می‌کند با گسترش دادن ماجرای دزدی‌ها، داستان‌هایی هم درباره کسانی تعریف کند که پس از جنگ تلاش کردند میراث هنری اروپا را جمع‌آوری کنند.

یک عکس معروف لحظه‌ای را مستند می‌کند که مردان آثار ماندگار [یک نیروی ویژه از مدیران موزه‌های آمریکایی و بریتانیایی، متصدیان، مورخان هنر، و دیگران به نام مردان آثار ماندگار، جان خود را به خطر انداختند تا از نابودی هزاران سال فرهنگ اروپا توسط نازی‌ها جلوگیری کنند]، که به بازیابی «بانویی با قاقم» برای متفقین کمک کردند، آن را به کارول استریچر مورخ هنر لهستانی تحویل می‌دهند. در آن تصویر، سیسیلیا گالرانی با جسارت به ورای اسلحه‌ها و غبار و هیاهوی ایستگاه قطار کراکوف نگاه می‌کند؛ چشمانش شاهدی خاموش از دستاوردهای فرهنگی عمده اروپا و تاریک‌ترین جنایات آن است.

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش