چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۴۸ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۱۱۴
میراث فرهنگی و صنایع دستی

مرمت غیراصولی مساجد تاریخی اصفهان؛ در سازمان میراث فرهنگی چه خبراست؟

مرمت غیراصولی دو مسجد اصفهان,میراث فرهنگی کشور

اصفهان به عنوان پایتخت تاریخی صفویان، بخشی از مهم‌ترین میراث فرهنگی کشور را در خود جای داده و به اعتبار این میراث جهانی هر سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است. با وجود اهمیت بناهای تاریخی اصفهان خصوصا دو مسجد شیخ لطف‌الله و شاه‌عباسی، مرمت غیراصولی صورت‌گرفته برای این دو بنای تاریخی، مشکل‌ساز شده و انتقادهای زیادی را برانگیخته است.

امسال داربست‌های گنبد مسجد جامع عباسی برچیده شدند و تصاویر منتشر شده از بنای گنبد مسجد نقدهای تندی را از سوی کارشناسان برانگیخت. با باز کردن داربست‌های ضلع شمالی گنبد مشخص شد اعوجاج در گنبد مسجد به شکل محسوسی رویت می‌شود.

از سوی دیگر نگاهی به مسجد شیخ لطف‌الله نشان می‌دهد که گنبد این مسجد نیز پس از مرمت در طول روز و در مجاورت نور خورشید چند رنگ شده و ظاهر و جلوه تاریخی آن مخدوش شده است.

این اشتباهات مرمتی در خصوص دو مسجد شاخص و تاریخی اصفهان باعث شده که نگرانی‌های زیادی در خصوص نحوه مرمت و آسیب‌های وارد شده به این بناهای ثبت ملی وجود داشته باشد. باتوجه به اینکه میدان نقش جهان در فهرست آثار یونسکو نیز ثبت شده است نگرانی‌های موجود در خصوص وضعیت و شرایط این دو اثر نیز مضاعف است.

علل بروز آسیب‌های مرمتی

برای بررسی علل و ریشه‌های مشکلات و چالش‌های مرمتی به وجود آمده برای دو مسجد تاریخی اصفهان به سراغ بهروز اقتداری- دبیر انجمن علمی مرمت و احیای ابنیه و بافت‌های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان- رفتیم.

وی در پاسخ این پرسش که علت مشکلات به وجود آمده برای دو مسجد تاریخی اصفهان چیست و برای اصلاح این مشکلات چه می‌توان کرد به «جهان‌صنعت» گفت: آنچه در مرمت اتفاق می‌افتد این است که یک بنای تاریخی به دست ما رسیده است و (برای مرمت) یکسری اقداماتی در آن صورت می‌گیرد که باید (مرمت انجام شده) مشخص باشد و آن بنا به دست آیندگان برسد. آنچه که (به عنوان مرمت) در اصفهان اتفاق افتاده اما این است که لطمه بسیار بزرگی به مسجد شاه‌عباسی و مسجد شیخ لطف‌الله وارد کرده‌ایم.

اقتداری ضمن اشاره به این نکته که برخی از آسیب‌های وارده که بر اثر مرمت غیراصولی اتفاق افتاده شاید قابل جبران نباشد، ابراز داشت: یکسری از موارد را دیگر نمی‌شود اصلاح کرد و باید برای اصلاح آنها تا مرمت بعدی منتظر ماند. توجه داشته باشید که ماهیت کاشی این است که هر چند سال یک‌بار باید عوض شود و این‌گونه نیست که کاشی‌های ساخته و نصب‌شده برای ۳۰۰ یا ۴۰۰ سال باقی بمانند. عمده کاشی‌هایی که در بناهای تاریخی نقش جهان می‌بینید در دوره‌های مختلف تاریخی از جمله در دوره قاجار و پهلوی مرمت شده‌اند. به همین دلیل نیز هست که از کاشی‌ای که طرح دارد استفاده می‌کنند؛ چون هر کدام از آنها مثل یک نقشه است و وقتی می‌بینند که یک کاشی افتاده یا تخریب شده بر اساس نقش‌هایی که از قبل وجود داشته، کاشی مورد نظر را ساخته و نصب می‌کرده‌اند.

دبیر انجمن علمی مرمت و احیای ابنیه و بافت‌های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان، ضمن اشاره به اتفاقی که در مسجد شاه‌عباسی حادث شده است، گفت: آنچه در مسجد شاه‌عباسی اتفاق افتاد باتوجه به وسعت تخریب صورت‌گرفته اشتباه بوده است و نمی‌توان اینطور برچسب زد که ماهیت کاشی این است که تغییر پیدا کند و باید آن را عوض کرد. خیلی از کاشی‌های قبلی سالم بوده‌اند که باید حفظ می‌شدند و آن طیف رنگی که داشت حاکی از همین (مساله تغییر کاشی‌ها) بود.

مشکل مسجد شیخ لطف‌الله و چالش‌های مدیریتی

بی‌شک یکی از علل اصلی مرمت غیراصولی دو مسجد تاریخی اصفهان، ضعف‌های مدیریتی و نیز کم‌توجهی به مسائل نظارتی است؛ آنچه که در خصوص مرمت مسجد شیخ لطف‌الله نیز نمود دارد.

اقتداری دبیر انجمن علمی مرمت و احیای ابنیه و بافت‌های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان در خصوص مشکل مرمتی مسجد شیخ لطف‌الله به «جهان‌صنعت» گفت: در خصوص مسجد شیخ لطف‌الله به طور کلی تکنیکی که (برای مرمت) استفاده کرده‌اند باعث شده در اثر قرار گرفتن در مجاورت برف و باران و حتی در شرایط عادی هر ترکش یک رنگی داشته باشد و همین مساله ‌هارمونی (بنا) را به هم ریخته است.

وی در پاسخ به این پرسش که فکر می‌کند علت و ریشه‌های بروز این مشکلات چیست، به «جهان‌صنعت» گفت: به نظرم علت بروز این مشکلات به نحوه مدیریت بر‌می‌گردد. شخصی که به عنوان مدیر پایگاه مسوول کار بوده است باید مدیریت بهتری انجام می‌داد. البته نباید تمام مسائل و مشکلات را نیز به مدیر پایگاه ارتباط دهیم بلکه باید مسوولان بالادستی وی هم مدیریت و نظارت بهتری می‌داشتند. به هر روی معتقدم همه چیز را نباید (صرفا) بر گردن مدیر پایگاه انداخت.

اقتداری ادامه داد: آن تیم و گروهی که می‌آیند و تصمیم‌گیری می‌کنند که از چه تکنیکی برای مرمت استفاده شود یا چه (میزان) بودجه اختصاص یابد، همگی در اتفاقی که افتاده است نقش دارند. به نظرم نباید این‌گونه باشد که پیمانکار بگوید قرارداد ما صرفا مربوط به کاشی کردن کار بوده وگرنه می‌دانستیم که سازه کار مشکل دارد. سوال اصلی اینجاست که شخصی که مهندس عمران است و این آگاهی را دارد که کار به این شکل به مشکل می‌خورد چرا باید ۱۰ سال عمر خود را برای مرمت این اثر تاریخی بگذارد و در آخر هم نتیجه‌ای به این شکل حاصل شود.

وی در خاتمه ابراز داشت: «به هر روی دست‌اندرکاران زیادی در زمینه مرمت بنای مسجد شیخ لطف‌الله وجود داشته است و آنچه که اتفاق افتاده به نظرم به دلیل مشکلات مدیریتی بوده است. در زمینه مرمت افراد با تحصیلات مرتبط و با تخصص لازم وجود دارند اما متاسفانه این افراد تحصیلکرده و متخصص در جایی که باید به کار گرفته نمی‌شوند.»

باتوجه به مشکلات مرمتی ایجادشده در اصفهان به نظر می‌رسد برای بهبود عملکرد میراث فرهنگی در این استان باید اقدامات موثری جهت ارتقای مدیریت و نظارت در حوزه میراث فرهنگی در دستور کار قرار گیرد. مطمئنا توجه به اصول نظارتی و مدیریتی می‌تواند در این شهر تاریخی راهگشا بوده و زمینه را برای بهبود حفظ و نگهداری آثار تاریخی اصفهان فراهم کند.

jahanesanat.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش