دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۸ - ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۱۰۳۰۱۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

میراث کهن بهبهان؛ اسیر بی‌توجهی‌ها

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,میراث کهن بهبهان
بهبهان یکی از شهرهای کهن استان خوزستان است که در قسمت جنوب شرقی این استان و در فاصله ۲۰۵ کیلومتری اهواز واقع شده است. شهری که به رغم وجود آثار و بناهای باارزش تاریخی آن گونه که باید به گردشگران معرفی نشده است و به دلیل کم‌توجهی مدیران و مسئولان سازمان میراث فرهنگی، بسیاری از آثار این شهر در معرض نابودی قرار گرفته است.

به گزارش جام‌جم، بهبهان با توجه به قدمت، وجود طبیعت بکر، آثار و بناهای ارزشمند تاریخی و فرهنگ غنی مردمانش می‌تواند به یکی از مراکز جذب گردشگر در ایران تبدیل شود، اما هم اکنون بناهای تاریخی متعدد این شهر در معرض تخریب و فراموشی است و حتی کمتر نام و نشانی از آن وجود دارد. با این حال شهروندان از این وضعیت گلایه‌مندند.

 

شهروندان با یادآوری این که قدمت بهبهان به هزاره دوم پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد، از بقایای شهر باستانی ارگان، حمام بکان، قلعه مدرسه و خانه منصوری به عنوان آثار شاخص شهر نام می‌برند و خواستار مرمت و معرفی آن هستند.

 

خانه منصوری و کوتاهی میراث فرهنگی

خانه نجف‌خان یا همان خانه منصوری یکی از آثار منحصربه‌فرد تاریخی بهبهان است که قدمتش به سال ۱۲۰۹ هجری قمری برمی‌گردد؛ خانه‌ای مجهز که دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است. این خانه در زمان‌های نه‌چندان دور به عنوان خانه حکومتی بهبهان ـ کهگیلویه مورد استفاده بوده است.

 

امیر منصوری، مالک خانه نجف‌خان با اشاره به ثبت ملی این بنا به جام‌جم می‌گوید: ده سال قبل به درخواست خودمان این بنا که نسل به نسل امروز به من رسیده است، ثبت ملی شد، اما متاسفانه به دلیل بی‌توجهی‌های سازمان میراث فرهنگی و اقدام نکردن بموقع برای مرمت خانه، بخش‌هایی از ساختمان تخریب شده است.

 

وی می‌افزاید: چندین بار پیمانکاران سازمان میراث فرهنگی به اینجا آمده‌اند، اما هیچ کار اساسی صورت نگرفته است.

 

منصوری ادامه می‌دهد: سال قبل گروهی برای مرمت این بنا آمدند، اما متاسفانه خلاف مقررات میراث فرهنگی عمل کردند و به جای مرمت، سنگ‌های اصلی در ورودی را برداشتند و آن قسمت خانه را سیمان کردند و روی جوی‌های سنگی را که ۲۰۰ سال در مقابل باران‌های شدید، سیل و زلزله مقاومت کرده بودند، پوشاندند.

 

وی می‌گوید: متاسفانه پیمانکارهایی که با دفتر فنی سازمان میراث فرهنگی در اهواز همکاری می‌کنند، فعالیت‌هایشان نه‌تنها سبب حفظ بنای تاریخی نمی‌شود بلکه با تغییر در بنا سبب از بین رفتن هویت تاریخی آن نیز می‌شوند.

 

قلعه مدرسه رها شده به حال خود

قلعه مدرسه یا همان مدرسه خیرآباد در ۲۰ کیلومتری بهبهان در روستایی به نام خیرآباد قرار دارد و بنایی متعلق به دوران صفوی است. در مسیر جز یک تابلو که آن هم در آن سوی جاده نصب شده است، خبری از نشانه‌ای برای راهنمایی گردشگران و دسترسی به بنا وجود ندارد. وارد مدرسه که می‌شویم، حیاطی در مرکز قرار دارد و حجره‌هایی در اطراف آن هستند. گروهی در حیاط این بنای ارزشمند مشغول بازی والیبال هستند! علی محمدی، یکی ازمحلی‌های خیرآباد درباره بنای قلعه مدرسه می‌گوید: زمانی اهمیت این بنا به قدری بوده که روستای خیرآباد وقف این بنا بوده است، اما حالا ببینید چطور به حریم این مدرسه تجاوز شده و دور تا دور آن ساختمان‌سازی کرده‌اند.

 

وی می‌افزاید: سال ۱۳۸۵ کار مرمت قلعه مدرسه به پایان رسید، اما متاسفانه مسئولان میراث فرهنگی بهبهان برای حفظ این بنا و معرفی آن به گردشگران هیچ گونه اقدامی نمی‌کنند.

 

تاریخ ساسانی اسیر دست معتادان

حمام بکان نیز ازجمله آثار ارزشمند برجای مانده از دوران ساسانی است که در کنار رودخانه تاب و در نزدیکی روستای امام رضا(ع) بهبهان واقع شده است، برای ورود به این حمام باید از تعداد زیادی پله پایین بروید، اما پس از کمی پیاده‌روی با صحنه عجیبی مواجه خواهید شد، چراکه در ورودی حمام تعداد زیادی مشغول استعمال دخانیات هستند و کمی آن طرف‌تر روی پارچه‌ای زرد رنگ نوشته شده است: جوجه، قهوه، تخمه، انواع سیگار، زغال و قلیان موجود است! لازم است برای ورود اجازه بگیریم. داخل حمام که می‌شوم شگفتی صدچندان می‌شود روی دیوارهای این بنای ارزشمند انواع یادگاری‌ها با رنگ و اسپری نوشته شده است. حالا این بنا به هر چیزی شباهت دارد جز یک حمام برجای مانده از دوران ساسانی!

 

در این باره با محمد دولتی مختاران، فعال حوزه میراث فرهنگی بهبهان هم‌صحبت می‌شویم. وی با گلایه از نبود نظارت اداره میراث فرهنگی بهبهان بر میراث فرهنگی این شهر کهن می‌گوید: قدمت حمام بکان به دوران ساسانیان برمی‌گردد، اما متاسفانه امروز با مشکلات بسیاری مواجه شده و در آستانه تخریب کامل قرار گرفته است.

 

وی می‌افزاید: مشکل اصلی، اختلاف میان یگان حفاظت و اداره میراث فرهنگی است که این موضوع سبب می‌شود پسری روستایی به خود اجازه دهد حمام دوران ساسانی را به قهوه خانه تبدیل کند.

 

دولتی مختاران درخصوص مرمت این حمام نیز می‌افزاید: این بنا به هیچ وجه مرمت نشده بلکه تعمیر و نوسازی شده است که خود این مساله خلاف قوانین سازمان میراث فرهنگی است و سبب از بین رفتن بخش‌های اصلی و زیبای حمام شده است.

 

در همین‌حال مسئول اداره میراث فرهنگی بهبهان با اشاره به این‌که هیچ مجوزی برای فعالیت در حمام تاریخی بکان صادر نشده است، می‌گوید: چند روز قبل به صورت مکتوب به یگان حفاظت اعلام کرده‌ایم تا مانع فعالیت‌های غیرمجاز در آن محل شوند. کبری ابوعلی به بنای قلعه مدرسه نیز اشاره می‌کند و می‌افزاید: متاسفانه به حریم این بنای ارزشمند تجاوز شده و لازم است با ورود مسئولان استانی حداقل یک تا دو هکتار از زمین‌های اطراف به این بنا اختصاص یابند. ما نیز در این خصوص با تناقض در وظایف و کمبود اختیارات برای دخالت موثر مواجهیم.

 

تناقضات و کمبود اختیار میراث فرهنگی

کبری ابوعلی، مسئول اداره میراث فرهنگی بهبهان، نقایص موجود درباره رسیدگی به میراث فرهنگی بهبهان و مرمت غیراصولی آن را ناشی از تناقض‌ها و کمبود اختیار اداره متبوعش می‌داند.

 

وی با اشاره به مرمت غیراصولی حمام بکان و خانه نجف خان (منصوری) می‌گوید: پیمانکاران مرمت آثار تاریخی بهبهان از سوی دفتر فنی اهواز مشخص می‌شوند، اما متاسفانه به علت استفاده نکردن از مرمت گران باتجربه شاهد تعمیر و مرمت بناها نیستیم. به‌ عنوان مثال، حمام بکان را یک فرد غیرمتخصص مرمت کرده و همین مساله سبب از بین رفتن بخش‌هایی از بنا شده است.

 

نگار نخلی

 

 

 

  • 14
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش