جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۷:۵۷ - ۳۱ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۷۷۲۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کشف گورخمره‌ های تازه در بروجرد

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,تپه چغا

چهارشنبه هفته گذشته و در جریان خاکبرداری شهرداری بروجرود در بخش جنوبی تپه گردشگری «چغا»ی این شهر، تعدادی سفال قدیمی و چند تکه استخوان سر از خاک بیرون آوردند تا کار خاکبرداری متوقف و گمانه زنی درباره دوره تاریخی این آثار و همچنین احتمال باستانی‌بودن این تپه شروع شود.

 

براساس گفته‌های رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرود به «شهروند»، از امروز حفاری‌ دقیق و کارشناسی در این منطقه آغاز می‌شود و کار به صورت علمی دنبال خواهد شود؛ هرچند گمانه‌زنی‌های اولیه دوره تاریخی این آثار را مربوط به اشکانیان مي‌دانند.

 

«فرهاد داودوندی» شهروند-خبرنگاری ساکن در بروجرود است که از ساعات اولیه برخورد بیل مکانیکی با این خمره‌ها، موضوع را دنبال و تلاش کرده با پیگیری‌های خود، توجه مسئولان و رسانه‌ها را به این منطقه جلب کند.او در توضیح به «شهروند» می‌گوید: «سه روز پیش موقع خاکبرداری برای کار شهرداری بیل مکانیکی به یک خمره برخورد می‌کند و خمره از بین می‌رود.

 

عملیات شهرداری و کار پیمانکاری متوقف می‌شود؛ چون متوجه شدند که کشف مهمی است. کارشناسان میراث فرهنگی در صحبت‌های اولیه خود از دوره اشکانیان سخن می‌گویند اما کاوش اولیه هنوز آغاز نشده است.»

 

تپه تفریحی چغا بخشی از شهر بروجرد است که به د‌لیل موقعیت خاص خود و داشتن نمای ٣٦٠درجه، در سال‌های گذشته به یکی از مهمترین مناطق تفریحی و گردشگردی این شهر تبدیل شده است. تاکنون سخنی از باستانی‌بودن این تپه مطرح نشده بود اما روز چهارشنبه و هنگام احداث جاده‌ای برای عابران‌ پیاده در پایه این تپه، بیل مکانیکی تکه‌هایی از یک خمره را آشکار می‌کند که با توجه به عبور رودخانه‌ای در این منطقه توجه‌ها نسبت به منطقه بیشتر شد.

 

داودوندی درباره شرایط کنونی این تپه هم می‌گوید: «فعلا خمره و اسکلت پیدا شده‌ الان هم یک‌سری از استخوان‌ها دیده می‌شود. خود مردم و میراث فرهنگی در حال رسیدگی هستند. از دیشب هم نیروی انتظامی گشت گذاشته است.

 

علاوه ‌بر این، این منطقه محل پررفت‌وآمدی است و بعید است که کسی بخواهد وارد شود چون خاک نرمی دارد و اگر کسی بخواهد وارد شود قطعا با ریزش خاک روبه‌رو خواهد شد. روز پنجشنبه هم یک‌سری از شهروندان آنجا رفتند و کاغذ‌نوشته‌ای در دست داشتند مبنی براینکه این منطقه حفظ شود. مسئولان شهری هم مرتب از منطقه بازدید می‌کنند.»

 

«حجت‌الله یارمحمدی» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرد هم با تأکید بر توجه جدی کارشناسان این اداره به چنین سرنخ‌هایی از لزوم پیگیری و بررسی موضوع به صورت کارشناسی و علمی سخن می‌گوید. او در گفت‌و‌گو با «شهروند» توضیح می‌دهد: «روز پنجشنبه یک خبر مردمی به ما واصل شد که تعدادی سفال در مسیر جاده گلدشت پیدا شده و لازم است که کارشناسان میراث وارد شوند. ظاهرا خمره‌ای بود که یا بر اثر دستگاه حفاری یا این‌که از قبل، خرد شده بود.»

 

یارمحمدی درباره گمانه‌زنی‌های کارشناسان میراث فرهنگی این شهر درباره خمره و اسکلت‌های کشف‌شده هم می‌گوید: «در بدو کار نظر کارشناسان ما این بوده که از گور‌خمره‌های عهد اشکانی باشد؛ هم در زمان مادها و هم در دوره‌های مختلف  دیگری این نحوه تدفین وجود داشته و تاکنون در زاگرس میانی و نقاط  دیگری از کشور کشف شده است. برای این‌که سفال‌های خرد‌شده مورد بررسی قرار گیرد به اداره میراث وارد شدند ولی فعلا ادله‌ای مبنی بر این‌که این محدود باستانی و تاریخی باشد، وجود ندارد.

 

برای روشن‌شدن این موضوع که این منطقه قبرستان است یا این‌که استثنائا موردی وجود داشته، بررسی‌های دقیق و حفاری از امروز انجام می‌شود.» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بروجرود معتقد است که اگر آثار دیگری موجود باشد حداکثر در عمق یک تا یک و نیم‌متری است؛ چون این قطعات در برش ۶۰-۷۰ سانتی‌متری کشف شده است.

 

یارمحمدی نحوه انتشار این خبر در برخی رسانه‌های محلی و خبرگزاری‌ها را هم چندان درست نمی‌داند: «موجی در بین بعضی از افراد ایجاد شده که جنبه علمی کار را از ما گرفته است. کما این‌که در بروجرد محوطه‌های باستانی زیادی وجود دارد که محافظت می‌شود. کار برای ما کاملا کار جدی است ولی باید شرایط جهت آرامش و کار علمی فراهم شود.

 

در مرحله اول باید ما آرامش خود و مردم را حفظ کنیم و کار دقیق و علمی انجام دهیم. از بدو پیدایش این سفال‌ها، از طریق یگان حفاظت میراث فرهنگی و همچنین نیروی انتظامی گشت‌زنی‌های مداوم انجام می‌گیرد.»

 

کارشناسان باستان‌شناسی پیش از این سابقه سکونت در بروجرد را نزدیک به ٩‌هزار‌ سال تخمین زده‌اند و گمانه‌زنی‌های اولیه درباره چنین اشیايی، قدمت حدود ٢٥٠٠ساله است هر چند که برای اظهارنظر دقیق در این‌باره باید تا انتشار نتایج حفاری کارشناسان میراث فرهنگی منتظر ماند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش