جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۳۹ - ۲۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۰۳۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

استخر هخامنشی فارس حال خوشی ندارد

کوه استخر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

در نزدیکی نقوش باستانی رستم، بقایای قلعه ای هخامنشی دیده می شود که یکی از محوطه های ارزشمند و مهم تاریخی استان فارس محسوب می شود و فهرست جهانی دارد، اما حفاری های غیرمجاز، امان آن را بریده و به گفته دبیر انجمن گردشگری فرزندان پارسه، این محوطه حال و روز خوشی ندارد و نیازمند حفاظت اصولی تری است.

 

كوه استخر يكي از محوطه هاي باستاني فارس است كه در شهرستان مرودشت و در فاصله ۱۵ كيلومتري از شهر هخامنشي استخر قرار گرفته است، محوطه اي كه در دوره هاي هخامنشي، ساساني و اسلامي از اهميت بسزايي برخوردار بوده و بقايايي از قصر، راه پله و تاسيسات اين دوره هاي تاريخي را مي توان در منطقه ديد. كوه استخر و اين منطقه به واسطه وجود استخر بزرگ سنگي كه در بالاي كوه وجود دارد به اين نام خوانده مي شود. استخري كه در دوره ديلميان حدود قرن ۲ تا ۴ هجري قمري از سنگ و ساروج در اين محل ساخته شده تا بتواند آب شرب قلعه را تامين كند.

 

قلعه يا دژ نظامي در ارتفاع اين كوه وجود دارد كه براي رسيدن به اين قلعه، پلكان هاي سنگي نيز در دوره هاي مختلف تاريخي ساخته شده و هم اينك به وضوح ديده مي شود.

 

اما آنچه كه اين روزها نگراني فعالان حوزه ميراث فرهنگي فارس را دوچندان كرده، نحوه حفاظت از اين محوطه باستاني است. يا اينكه در حال حاضر راه رسيدن به قلعه صعب العبور است اما متاسفانه در گوشه و كنار اين قلعه مي توان حفاري هاي غيرمجاز را ديد كه حتي عمق برخي از اين حفاري ها به ۳ متر هم مي رسد و آن طور كه دبير انجمن گردشگري فرزندان پارسه به خبرنگار ما گفت، كوه استخر يكي از محوطه هاي ارزشمند و تاريخي فارس است كه بايد حفاظت شود، هرچند كه همچنان ناشناخته باقي مانده و كمتر گردشگري مي تواند از آن ديدن كند.

محمد رستمي با اشاره به وجود حفاري هاي غيرمجاز در اين محوطه تاريخي، گفت: متاسفانه در اين محل شاهد چاله هايي هستيم كه نشان مي دهد عده اي در اين محل حفاري هاي غيرمجاز كرده اند و جا دارد مسئولين مربوطه نسبت به اين موضوع اقدامات جدي تري به كار گيرند.

 

به گفته دبير انجمن گردشگري فرزندان پارسه، كوه استخر مي تواند به يك جاذبه جديد گردشگري استان فارس تبديل شود چرا كه داراي ويژگي هاي منحصربه فرد و بقايايي ارزشمند از دوره هاي مختلف تاريخي است.

وی در ادامه این گفت و گو افزود: در دوران شاه عباس صفوی حاکم فارس به نام یعقوب خان ذوالقدر بر علیه شاه عباس قیاممی کند و در سال ۹۹۸ هجری قمری به قلعه استخر پناه می برد. شاه عباس داروغه شیراز را مامور تسخیر قلعه می کند و سپس قلعه را تخریب می کنند. امام قلی خان سردار شاه عباس صفوی هم قلعه بندر و قلعه استخر و بسیاری از قلعه های فارس راتخریب می کند. در دوران ناصرالدین شاه قاجار حاکم فارس فرهاد میرزا با توپ قلعه های فارس را درهم کوبید و دیگر کسی نتوانست در قلعه متحصن شود.

 

رستمی در خصوص دلایل ساخت بنا بر روی کوه استخرنیز گفت: زندان ، مقر حکومتی و یا استحکاماتی که احتمالا از دوران باستان برای مصون ماندن از دستبرد و حملات خارجی به کار برده اند از جمله دلایل ساخت این بنای تاریخی است. 

 

وی با اشاره به اینکه کوه استخر را به نام هایی چون میان قلعه، ستخر، ستخر گزین، کوه دژ استخر و خاله سرو می نامند، افزود: قدیمی ترین منبعی که در خصوص این کوه وجود دارد تاریخ بلعمی است که در سال ۲۵۵ هجری قمری است. همچنین از مورخان دوران اسلامی ابن بلخی، ابن حوقل، حمداله مستوفی ، اصطخری، زرین کوب شیرازی، مجدالدین محمد حسینی که در سال ۱۰۰۴ هجری قمری در دوران صفویه از این کوه نام می برد،هستند. 

 

وی اضافه کرد: شاعر نامی کشورمان فردوسی نیز از این کوه نام می برد و در اشعار خود چنین گفته است: پناه دلیران ایران زمین گل است، سپید ، ستخر گزین و یا در جای دیگرمی گوید: ستخر گزین نشستگه شاه ایران زمینرستمی در ادامه به بازدید جهانگردان اروپایی از این بنای تاریخی نیز اشاره کرد و گفت: یکی از سیاحان اروپایی به نام پیترو دلاواله در سفرنامه خود در ۱۶۲۱ میلادی از این کوه نام می برد اما به طور قطع نخستین جهانگرد اروپایی که از این کوه دیدن می کند، جیمز موریه در سال ۱۸۰۸- ۱۸۰۹ میلادی است که از کوه نیز بالا رفته است. 

وی در ادامه به وجود کتیبه ای به خط پهلوی ساسانی دراین محوطه تاریخی اشاره کرد و گفت: این کتیبه در ۸ سطر و حدود ۱۲ سال قبل پیدا می شود که در واقع مضمون آن آمرزش برای درگذشتگان است.

 

حفاری غیر مجاز در کف استخری مربوط به دوران اسلامی، بر بالای کوه استخر مرودشت وی در ادامه گفت: استخر عضدی که در دوران سلطنت غضدالدوله دیلمی ساخته شده است ، ۵۵ متر طول ، ۲۰ متر عرض ، ۸ متر عمق و حدود ۹ هزار متر مربع گنجایش آب دارد. همچنین در این منطقه درخت سروی که بیش از دو هزار سال قدمت دارد با بلندای ۱۰ متر دیده می شود .

 

رستمی ادامه داد: پلکان هایی که در دوران باستان برای سهولت در رفت و آمد در نزدیکی ورودی قلعه از سنگ کوه تراشیده اند هنوز قابل استفاده هستند و به وضوح هم می توان بخشی از باروی دژ استخر مربوط به دوران ساسانی و علائم و نشانه هایی از دوران قدیم را بر صخره های اين کوه دید.

 

 

 

khabarjonoub.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش