شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۶۰۰۱۰۰

فرازهایی از زندگی دکتر عبدالحسین زرین کوب به مناسبت سالروز درگذشتش

عبدالحسین زرین کوب,سالروز درگذشت عبدالحسین زرین کوب,فرازهایی از زندگی عبدالحسین زرین کوب

نام دکتر عبدالحسین زرین کوب، یکی از نام های ماندگار بر پیشانی ادبیات فارسی است. زرین کوب بیش از چهار دهه در دانشگاه تهران، ادبیات فارسی، تاریخ اسلام و تاریخ ایران تدریس کرد. او پس از انقلاب با مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی همکاری کرد و  هم دوره بزرگانی مانند محمد معین، پرویز ناتل خانلری و عباس زریاب خویی بود.

 

«پله پله تا ملاقات خدا» درباره زندگی و سلوک مولانا، «با کاروان حله» مجموعه ای از نقدهای ادبی و «دو قرن سکوت» درباره سرگذشت ایران در دو قرن اول اسلام، از معروف ترین کتاب های اوست. زرین کوب در زمینه تاریخ نگاری، نقد ادبی، نویسندگی و مترجمی، آثار قابل دفاعی دارد و همین دلیلی شد تا در نوزدهمین سالروز درگذشت او در ۷۷سالگی، فرازهایی از زندگی پرثمرش را مرور کنیم.

 

دو روز از نوروز پیرترم

زرین کوب در شرح زندگی خود در «نقش بر آب» می گوید: «با آن که نوروز خیلی پیراست اما من هر سال یک دو روز از نوروز پیرترم چرا که درست یک دو روز قبل از ولادت سال ۱۳۰۲ بود که من در بروجرد چشم به دنیا گشودم.» همزمان با تعطیلی تنها دبستان بروجرد، او راهی تهران شد. دوران دبیرستان عبدالحسین در سال۱۳۱۹ در تهران به پایان رسید و او به سرزمین مادری اش بروجرد بازگشت. زرین کوب تدریس را از دبیرستان های خرم آباد و بروجرد شروع کرد و در همین دوره، نخستین کتابش به نام فلسفه شعر را به چاپ رساند.  

 

شاگرد اول تمام دورانِ دانشگاه

زرین کوب در سال ۱۳۲۴ در امتحان ورودیِ «دانشکده علوم معقول و منقول» و «دانشکده ادبیات» رتبه اول را به دست آورد و دوران دانشجویی خود در رشته ادبیات فارسی را هم با رتبه یک به پایان رساند. او در کنکور دکترا هم خوش درخشید و رتبه اول را از آن خود کرد.  دوران دانشجویی زرین کوب به جرئت یکی از دوره های طلایی زندگی اوست و آشنایی او با قمر آریان همسرش هم در همین سال ها اتفاق افتاد. آن ها در سال ۱۳۳۲ با هم ازدواج کردند و با هم دوره دکترا را به پایان رساندند.

 

«عبدی» رقیب نداشت

قمر آریان که در گفت وگوهایش عبدالحسین زرین کوب را «عبدی» خطاب می کند، درباره او می گوید :«عبدی جزو بهترین شاگردها بود. من هم توی کلاس شاگرد خوبی بودم. با بعضی ها احساس رقابت می کردم. با خودم فکر می کردم  زبان پهلوی بلد نیست.

 

اصلا در این کار، من از او جلوتر هستم. من بیچاره هم رفتم سر کلاس دکتر صادق کیا که بدبختانه پهلوی درس می داد. دیدم که این آقا بلند شد و گفت: فلان فرنگی این را گفته. در فلان کتاب این جوری نوشته... دکتر کیا گفت: آقا شما زحمت کلاس را نکشید. لازم نیست سر کلاس بیایید. من با خودم گفتم: بابا این دیگر کیست؟با او اصلا نمی شود مبارزه کرد.»

 

تدریس در دور دنیا

زرین کوب در سال ۱۳۳۴ از رساله دکترای خود که زیر نظر بدیع الزمان فروزانفر تالیف شده بود، دفاع کرد. یک سال بعد او با رتبه دانشیاری، کار خود را در دانشگاه تهران آغاز و برای مدتی تدریس در «دانشسرای عالی تهران» و «دانشکده هنرهای دراماتیک» را تجربه کرد.  زرین کوب در فواصل تدریس خود در دانشگاه‌های آکسفورد، سوربن، هند و پاکستان و در سال‌های ۱۳۴۷ تا سال ۱۳۴۹ در آمریکا به‌عنوان استاد مهمان در دانشگاه‌های کالیفرنیا و پرینستون مشغول تدریس بود.

 

نویسنده کتاب های باارزش

زرین کوب طی سال های تدریس، آثار زیادی در حوزه نقد ادبی، تاریخ اسلام و ایران ، ترجمه و مقاله ادبی منتشر کرد. او در چهار کتاب بامداد اسلام، کارنامه اسلام، دو قرن سکوت و تاریخ ایران بعد از اسلام، به بررسی تاریخ اسلام پرداخته که «دو قرن سکوت» جنجالی تر از همه بوده است.

 

او در سال ۱۳۳۶ در چاپ دوم کتاب بسیاری از قسمت های کتاب را که به گفته خودش ناشی از خامی و تعصبش بوده، حذف کرد. شهید مرتضی مطهری در کتاب« خدمات متقابل اسلام و ایران» مقاله ای در نقد دو قرن سکوت نوشت و این مقاله اکنون جزو مقدمه کتاب زرین کوب است.

 

چندی پیش عظیم زرین کوب، برادر عبدالحسین با اشاره به نبود حقوق مولف از انتشار غیر قانونی آثار برادرش انتقاد کرد که در شماره ۱۹۸۹۲ همین صفحه روزنامه درباره آن نوشتیم.

 

khorasa​nnews.‎​com
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

انواع ضرب المثل درباره امانت داری ضرب المثل ها ابزار ارزشمندی برای انتقال مفاهیم مهم اجتماعی و اخلاقی به نسل های بعدی هستند. انواع ضرب المثل درباره امانت داری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و طی قرن ها، اهمیت حفظ امانت و درستی در روابط انسانی را به ما گوشزد کرده اند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش