چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۵۴ - ۱۲ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۸۷۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

شمارش معکوس برای فروریزش «نقش رستم» و«تخت جمشید»

فرونشست در فارس,فروریزش نقش رستم وتخت جمشید
عکس‌های منتشر شده در فضای مجازی حاکی از آن است که شکاف‌هایی عمیق در پای محوطه تاریخی «نقش رستم» و در جوار محوطه باستانی «تخت جمشید» روی داده است.

نتایج مطالعات انجام شده در دانشگاه شیراز مشخصا نشان می‌دهد که در اثر فرونشست زمین در مرودشت، یک شکاف نیم‌متر تا ۷۰ سانتیمتری در منطقه تاریخی نقش رستم به وجود آمده است.

در گفت‌وگویی که جهان‌صنعت با سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان فارس داشته، وی بروز شکاف در «نقش رستم» را تایید کرده و علت را برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی توسط کشاورزان عنوان کرده است.

از سوی دیگر براساس اطلاعاتی که یکی از اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در اختیار ما قرار داده، بروز فرونشست و شکاف در اطراف محوطه‌های تاریخی مرو‌دشت باعث می‌شود به مرور زمان آب ناشی از بارندگی‌ها وارد شکاف‌ها شده و با شکل‌گیری فرسایش تونلی در نهایت «نقش رستم» و شاید حتی «تخت جمشید» دچار فروریزش شوند.

وضعیت نگران‌کننده فرونشست در مرودشت

«نقش رستم» محوطه‌ای تاریخی در کوه‌های استان فارس است و تعدادی از شاخص‌ترین بناها، آرامگاه‌ها، نقش‌برجسته‌ها و کتیبه‌های ایران باستان در آن قرار گرفته‌اند.

براساس نتایج مطالعات تخصصی که طی سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ انجام شده مشخص شد‌ که در حدود ۱۵ سال اخیر، دشت مرودشت درگیر فرونشست زمین شده و وسعت و سرعت فرونشست زمین در این دشت نیز پیشرفت قابل توجهی داشته است.

شکاف‌هایی در نقش رستم به وجود آمده که برخی از آنها حدود نیم متر بوده و وجود آنها خطر فروریزش را بیش از هر زمان دیگر می‌کند.

محمد‌تقی قلعه‌نویی- سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان فارس- در‌خصوص وضعیت فرونشست در «نقش رستم» و «تخت جمشید» گفت: بر اثر برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی توسط کشاورزان در چند سال گذشته شاهد فرونشست‌هایی در تخت جمشید و نقش رستم هستیم.

وی درخصوص شکاف ایجاد شده در نقش رستم گفت: شکافی که ایجاد شده و ترکی که مجموعه نقش رستم برداشته است حاصل برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیرزمینی توسط کشاورزان است.

در همین زمینه مکاتباتی با اداره استانداری مرودشت داشتیم و جلساتی را برگزار کردیم و خواستار این شدیم که دیگر در این محدوده (برای برداشت آب و کشاورزی) مجوز صادر نشود؛ اگر هم مجوزی صادر شود اداره استانداری باید (در خصوص آن) پاسخگو باشد.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان فارس درخصوص اقداماتی که برای حل مشکل در کوتاه‌مدت در نظر گرفته شده است، گفت: به صورت سطحی اقداماتی کرده‌ایم و در محل فرونشست‌ها خاک ریخته‌ایم، اما مشکل از سطوح پایین است و در آینده نه چندان دور باز هم این خاک پایین می‌رود و (شکاف) خودش را نشان خواهد داد.

علل بروز فرونشست در مرو‌دشت

دکتر علی بیت‌اللهی- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی- درخصوص علل بروز فرونشست زمین در اطراف «نقش رستم» و «تخت جمشید» گفت: درخصوص فرونشست زمین در محدوده حواشی دشت مرودشت که دربرگیرنده دو مورد از مهم‌ترین آثار تاریخی ثبت شده ایران یعنی تخت جمشید و نقش رستم است دو بار ارزیابی میدانی داشته‌ایم. در هر دوبار متاسفانه مشاهده کردیم که هم در محوطه «تخت جمشید» و هم در پای «نقش رستم» شکاف‌های فرونشستی وجود دارد که آنها را ثبت کردیم و گزارش دادیم.

وی درخصوص علل بروز فرونشست در این دو محوطه تاریخی مهم ایران گفت: علت اصلی پدیده فرونشست زمین به ویژه در منطقه مرودشت در استان فارس افت سطح آب زیرزمینی است که گاه در برخی موارد ظرف ۴۰ تا ۵۰ سال اخیر چیزی حدود ۱۰۰ متر سطح آب پایین رفته است. زمانی که فضای خللی و فرجی بین دانه‌های آبرفت در زیر سطح زمین با آب پر شده باشد، این لایه‌ها در مقابل فشار و وزن نیروی لایه‌های فوقانی مقاوم هستند؛ درست مثل توپی که داخلش با آب پر شده باشد و در مقابل فشار کم‌تر تغییر شکل داده و مقاومت دارد.

بیت‌اللهی ادامه داد: این مقاومت را در واقع با مفهوم «فشار حفره‌ای» در حوزه‌های تخصصی مطرح می‌کنند و عملکردی عکس بردار نیروی وزن دارد و باعث می‌شود که مواد فشرده نشوند. وقتی آبی که در قالب دانه‌های آبرفت در لایه‌های زیرین خاک است کم‌کم پایین می‌رود، در واقع نیروی تراکم موجود در برابر لایه‌ها برداشته می‌شود. برای تجسم بهتر این طور در نظر بگیرید که وقتی یک میوه‌ای آبش را از دست می‌دهد اندک‌اندک کم‌حجم می‌شود و حالت چروکیده پیدا می‌کند. حالا در نظر بگیرید (در مرودشت) این آب به طور قابل ملاحظه‌ای در طول زمان افت کرده است. وقتی صحبت از ۱۰۰ متر پایین رفتن آب زیرزمینی مطرح است، در واقع لایه‌هایی به ضخامت ۱۰۰ متر که در گذشته آب داشته‌اند بین‌شان فضای خالی شکل گرفته و چون فشار لایه‌های فوقانی نیز بسیار زیاد است به تدریج تراکم ایجاد می‌شود و سطح زمین در نتیجه این تراکم پایین و پایین‌تر می‌آید. این مکانیسم به عنوان فرونشست زمین نام‌گذاری شده است.

وی در توضیح اثرات فرونشست زمین گفت: اثرات فرونشست زمین وقتی از یک حد معین بالاتر می‌رود موجب انحنا در خط زمین و شکاف در سطح زمین می‌شود. حال اگر روی چنین پهنه‌هایی بناهایی وجود داشته باشد تحت تاثیر قرار می‌گیرند. این تاثیرات به صورت ترک خوردن بنا و حتی فرو ریزش بناها خودش را نشان خواهد داد.

وی گفت: متاسفانه در مناطق کشاورزی، در دشت‌ها و اقصی نقاط کشور شاهد بروز و ظهور پدیده فرونشست هستیم. در استان‌های کرمان، خراسان رضوی، اصفهان، تهران و به طور کلی در تمامی استان‌های کشور و حتی در استان‌های پرآبی مثل گلستان و در اردبیل که مردم تصور می‌کنند مناطق پر‌آبی هستند پدیده فرونشست زمین به وجود آمده است.

فرونشست در فارس,فروریزش نقش رستم وتخت جمشید

بمب ساعتی در زیر آثار تاریخی

بی‌توجهی به پدیده فرونشست و پیامدهای جانبی آن در منطقه‌ای همچون مرودشت، می‌تواند در نهایت منجر به فرو‌ریزش آثار تاریخی شاخص کشور شود. در‌واقع وقوع فرونشست در اطراف آثار تاریخی حکم بمبی ساعتی را داشته که فعال شده و هر لحظه ممکن است منفجر شود.

بیت‌اللهی‌ عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی‌ درخصوص تاثیرات پدیده فرونشست بر اماکن تاریخی گفت: اهمیت پدیده فرونشست به ویژه در اماکن تاریخی و فرهنگی بسیار بالاست. توجه داشته باشید که این اماکن را نمی‌توان نوسازی یا مقاوم‌سازی کرده یا پس از بروز حادثه آنها را به شکل اول درآورد. در واقع ارزش این آثار در قدمت آنها بوده و حفظ سلامت آنان و حفاظت از آنها باید مورد توجه قرار گیرد.

بیت‌اللهی درخصوص علل انجام نگرفتن اقدام موثر برای کنترل و مهار فرونشست در اماکن و محوطه‌های تاریخی گفت: متاسفانه وجود نداشتن نظام مدیریتی برداشت و مصرف آب در جوار چندین سایت فرهنگی و تاریخی کشور و در استان‌هایی مثل فارس، اصفهان، یزد و گلستان، آثار تاریخی را تحت تاثیر قرار داده است. وی ادامه داد: یکی از مشهود‌ترین آثار فرونشست زمین در پای نقش رستم است که موجب ایجاد شکاف‌هایی در سطح زمین شده.

باید توجه داشت که به مرور زمان آب ناشی از بارندگی‌های موضعی و سیلابی داخل این شکاف‌ها فرو رفته و در زیر زمین موجب پدیده‌ای به نام «فرسایش تونلی» می‌شود. یعنی همین آب سطحی که وارد شکاف‌ها می‌شود در زیر زمین حفره‌هایی را شکل داده و حفره‌های قبلی را فراخ‌تر و بزرگ‌تر کرده و زیر بناها را خالی می‌کند. با ادامه این روند به ناگاه فروریزش اتفاق می‌افتد.

بیت‌اللهی خاطرنشان کرد: نظیر این فروریزش‌ها را در استان‌های فارس، همدان، سمنان و شهرهای اشتهارد و ورامین نیز شاهد بوده‌ایم. با وجود این باید توجه داشت که در مرودشت به دلیل وجود آثار تاریخی مساله حساس‌تر بوده و موضوع شایان توجه بیشتر است.

اقداماتی را می‌توان برای کنترل این وضعیت و خطر انجام داد اما متاسفانه تاکنون شاهد برنامه مدون و روشنی برای صیانت از بناهای تاریخی و ارزشمند در برابر فرونشست نبوده‌ایم.

نادر نینوایی

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش