دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۵:۲۸ - ۰۸ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۰۹۶۲
فرهنگ و رسانه

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت، مدیرعامل ایسنا شد/ آقای رئیسی!همه رسانه ها را بوق تبلیغاتی نکنید

خبرگزاری ایسنا,دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت
دولت به دولتداری خود برسد و کار رسانه ها را به روزنامه نگاران واگذارد / عملکرد دولت با فتح رسانه ها و تبدیل آنها به ارگان های تبلیغاتی و روابط عمومی، به سامان نمی رسد.

خبر جدید این است: "دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت، مدیرعامل ایسنا شد". این خبر خیلی بدی است. این خبر یعنی دولت تلاش می کند یک رسانه عمومی دیگر را به معنای واقعی کلمه، "دولتی" و تبدیل به ارگان روابط عمومی و تبلیغاتی خود کند. بهتر است این تصمیم لغو و یکی از نیروهای کیفی ایسنا، به عنوان مدیر این رسانه منصوب شود.

چند نکته درباره این تصمیم:

۱- ایسنا یا همان خبرگزاری دانشجویان ایران (زیرمجموعه جهاد دانشگاهی) از زمان تاسیس در سال ۷۸ تاکنون نقش مهم و مثبتی را در روند اطلاع رسانی و روزنامه نگاری ایران ایفا کرده است. در میان خبرگزاری های ایران، ایسنا، بهترین است؛ هم به لحاظ آبرو و اعتبار و جایگاه هم به لحاظ تولید محتوا و رعایت چارچوب های حرفه ای - اخلاقی از جمله بی طرفی و استقلال حرفه ای (البته به طور نسبی).

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت را به عنوان مدیرعامل ایسنا منصوب کرده اند. او را از نزدیک نمی شناسم با این حال می توان حدس زد با این انتصاب قرار است جهت گیری ایسنا از یک رسانه عمومی و واقعی به رسانه دولتی یا به تعبیر درست تر به ارگان روابط عمومی و تبلیغاتی دولت تبدیل شود اما به ضرس قاطع می توان گفت این انتصاب، اهداف دولت را محقق نمی کند و تنها منجر به کاهش سطح کیفی ایسناو آزار روزنامه نگاران ایسنایی شود.

۲- استقلال حرفه ای و آزادی رسانه با عملکرد حرفه ای و واقعی آن ارتباط مستقیم دارد. با انتصاب دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت در راس رسانه، این دو ویژگی تضعیف خواهد شد و در نهایت بدون این دو ویژگی، از خبرگزاری تنها یک اداره دولتی  و تعدادی کارمند باقی می ماند که سخنان مقامات و خبرهای آنها را منتشر می کنند.

در نتیجه دیگر رسانه ای به عنوان واقعی کلمه نخواهیم داشت. آزادی یعنی رسانه در انتشار خبرهای انتقادی و منفی و واقعی، آزادی داشته باشد و استقلال حرفه ای به این معنی که تحولات و اتفاقات مختلف را با فاصله و جدا از نگاه و موضع بالادستی و از منظر واقعیت منتشر کند.

رسانه، محلی برای اطلاع رسانی واقعی، انتقاد و نظارت بر عملکرد همه از جمله دولت است. با این انتصاب جدید، نه تنها این سه بخش تضعیف می شوند بلکه وظایف نظارت و پرسشگری رسانه نیز به کنار می رود.

۳- ایسنا عمری به طول چند دهه دارد. آیا در این مجموعه پر از خبرنگار و روزنامه نگار، هیچ نیروی کیفی وجود ندارد که بتواند مدیریت این رسانه را برعهده بگیرد؟ من فکر می کنم هست نه یک نفر بلکه بیش از چند نفر. هستند نیروهای با کفایت و قدرتمند در ایسنا که بتوان آنها را در قامت مدیر جدید ایسنا دید اما مشکل اینجاست آنها مانع از تبدیل ایسنا به ارگان روابط عمومی و تبلیغات دولت می شوند و در برابر این روند، مقاومت می کنند.

۴- از دولتیان می توان سوال کرد آیا سرنوشت ایرنا و روزنامه ایران و خبرگزاری و شبکه های صداوسیما درس عبرت نشد؟ به ویژه وقتی در دولت روحانی، دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت به عنوان مدیرعامل ایرنا منصوب شد. آیا اصولگرایان و دولتیان، خبرگزاری و رسانه کم دارند که می خواهند یک رسانه معتبر و با آبرو را قربانی کند؟

۵- آیا دولت قرار است همه نهادهایی را که به نوعی مستقیم یا غیرمستقیم قدرت تغییر رئیس و مدیر آن را دارد یا به آنها بودجه می دهد را در کنترل و سیطره خود بگیرد؟ آیا این کار اخلاقی و حرفه ای است؟ قطعا خیر.

دولت به دولتداری خود برسد و کار رسانه ها را به روزنامه نگاران واگذارد. عملکرد دولت با فتح رسانه ها و سفید نمایی آنها به سامان نمی رسد. با این گونه اقدامات، سطح اطلاع رسانی دولت بهبود نمی یابد بلکه رسانه ای دیگر نابود و بی اعتبار می شود. آیا سرنوشت روزنامه های ایران و همشهری و ایرنا و ... عبرت انگیز نشد؟

۶- دولت وظیفه دارد برای رسانه و روزنامه نگاری و روزنامه نگاران هزینه کند چون جامعه و کشور به این سه نیازمند است اما به نسخه واقعی آنها نیاز است و نه به نسخه های جعلی.

اگر دولت به دنبال بهبود سطح اطلاع رسانی خود است رسانه ها را از طریق افزایش آزادی و استقلال حرفه ای آنها تقویت کند تا این رسانه ها هم عملکرد دولت را تحت نظارت و اطلاع رسانی داشته باشند نه اینکه با فتح و کنترل رسانه های عمومی، آنها را به بوق خود تبدیل کند.

هر جایی که دولت مستقیم و غیرمستقیم رئیس آن را منصوب می کند یا بودجه اش را تامین می کند به معنی امتداد دولت نیست بلکه می تواند رسانه ای باشد که با حفظ فاصله لازم از دولت به کار واقعی و حرفه ای خود ادامه دهد.

۷ - اگر قرار است همه خبرگزاری ها، به سخنگوی دولت تبدیل شوند چه نیازی به این همه خبرگزاری داریم؟ یک ایرنا که به این وضعیت تبدیل شده کافی است. اجازه بدهیم تنوع و گوناگونی در رسانه ها، ادامه یابد. بگذارید ایسنا، ایسنا بماند. اجازه بدهیم خبرگزاری دانشجویان ایران، خبرگزایِ دانشجویان بماند با همان فضای ایسنایی.

رضا غبیشاوی

asriran.com
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش