جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۴۶ - ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۷۴۶۰
فرهنگ و رسانه

ایران را در تمام حوزه ها به نام خیام نیشابوری می شناسند

عباس صالحی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

در ۲۸ اردیبهشت ماه همزمان با روز ملی خیام و در آیین بزرگداشت خیام نیشابوری، آرامگاه حکیم خیام نیشابوری با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا رشیدیان استاندار و سید سعید سرابی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و جمعی از مردم، خیام پژوهان، مسئولان و شخصیت های استانی و... گلباران شد.مراسم بزرگداشت روز ملی خیام از ۲۴ اردیبهشت آغاز شد. از جمله این مراسم می توان به اختتامیه کنگره ملی شعر از توس تا نیشابور، همایش علمی و پژوهشی خیام، شب شعر و موسیقی، رونمایی از آثار مرتبط با خیام، نمایشگاه هنری و گلباران آرامگاه اشاره کرد.

 

نیشابور شهر ادب و هنر است از عطارها و خیام ها تا شفیعی کدکنی ها

در آیین بزرگداشت خیام نیشابوری و اختتامیه کنگره شعر از توس تا نیشابور در فرهنگسرای سیمرغ، سید عباس صالحی وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی اظهارکرد: نیشابور شهر مقاومت و پایداری است شهری که در مقابل هجوم تاتار ایستاد گر چه در ظاهر تخریب شد اما ققنوس وار سر بلند کرد، نیشابور با کتاب وکتاب خوانی پیوند عمیقی دارد و فعالیت های حوزه کتاب و پایتخت کتاب ایران گواه این واقعیت است.

 

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: نیشابور گنجینه تاریخ ایران است و در میان این گنجینه خیام چون ستاره ای می درخشد. در تاریخ فیلسوفان و شاعرانی داشته و داریم اما خیام نیشابوری در زمینه فلسفه، نجوم، ریاضیات و شعر نه تنها در زمان خودش بلکه در زمان کنونی هم بنام است.

 

سید عباس صالحی تاکیدکرد: نیشابور شهر اهل بیت و امام مهربانی هاست که در آن گام نهاده و اصحاب امامان هم در این محیط زیسته اند، نیشابور شهر دانش است، در برگ برگ اوراق دانش نام نیشابور را می بینیم.

 

وی اظهار کرد: نیشابور شهر ادب و هنر است؛ از عطارها و خیام ها تا شفیعی کدکنی ها. نیشابور شهر مدارا و گفت وگوست؛ نحله های گوناگون در آن زیسته و با هم گفت وگو کرده اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ستاره شناسان، دانشمندان و فیلسوفان صاحب نام زیادی در تاریخ اسلام و ایران بوده اند اما شاعران خوبی نبوده اند و در یک زمینه و حوزه شاخص بوده اند اما خیام در تمام این زمینه ها تراز و نمونه بود.

 

صالحی بیان کرد: خیام در همه حوزه های نجوم، شعرو ریاضیات ستاره ایران است که باید او را بیش از گذشته قدر دانست و ایران را در همه این حوزه ها به نام خیام می شناسند.

 

وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش می کند تا بنیاد خیام به طور جدی تری در وزارت فرهنگ و ارشاد پیگیری شود و بیشتر از گذشته بتوانیم از آن بهره مند شویم.

 

فردوسی و خیام با شعر به بیان دیدگاه انتقادی خود پرداختند

علیرضا رشیدیان، استاندار خراسان رضوی نیز جمعه شب در همایش بزرگداشت خیام در نیشابور گفت: مهم ترین وجه اشتراک حکیم ابوالقاسم فردوسی با حکیم عمر خیام این بود که با استفاده از شعر به بیان دیدگاه های انتقادی، علمی و فرهنگی خود پرداختند.

 

وی افزود: ایران مرز پر گهری است که جای جای آن رنگ و بوی علم و ادب دارد و این هویت ملی ماست و در بسیاری از بخش ها، آثار ادبی، پشتوانه فکری و باعث غنای فرهنگ ماست و توجه و تمرکز بر آن ها ضامن استقلال فکری و فرهنگی است.

 

رشیدیان اظهار کرد: بخش بزرگی از میراث مرتبط با هویت ملی ایرانیان مربوط به خراسان کهن است و اولین وجه اشتراک شهرهای کهن خراسان قرار گرفتن در مقدم امام مهربانی ها و دومین وجه اشتراک آن ها پرورش بزرگانی همچون ابوالقاسم فردوسی، خیام و عطار در این شهرهاست.

 

مفاخر، گنجینه حرکت ما به سوی ارزش های اخلاقی است

معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور نیز در این مراسم گفت: مفاخر، گنجینه حرکت ما به سوی ارزش های اخلاقی است و ایران زمین و شهر نیشابور مفتخر است بسیاری از این مفاخر را در دامن خود پرورده و این پاسداشت فرصتی برای تقدیر از این بزرگان است.

 

سعید شیبانی افزود: همت مفاخر فرهنگی ما در اعتلای معنوی انسان ها بوده و ابزارشان قلم، اندیشه و سخن است.

 

وی اظهار کرد: مفاخر ما به اخلاق، گفت و گو و اعتدال اهتمام و اعتقاد داشته اند زیرا اعتدال شرط همزیستی است و انسان ها هیچ گاه از اخلاق نیز بی نیاز نیستند.

 

خیام راویِ ناپایداری ها و کیمیاگرِ لحظه هاست

نماینده مردم شهرستان های نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم اظهارکرد: حکیم عمر خیام نیشابوری، پیشگویِ زوالِ اقتدارِ جبارانِ تاریخ و امیدبخشِ مردمانی است که زیرِ بارِ وزنِ چیزها، کمر خم کرده اند. در پیشگوییِ خیّام، این مردمان اند که بر خرابه کاخ ها، شادنوشی خواهند کرد.

 

دکتر حمید گرمابی افزود: خیام، راویِ ناپایداری هاست و کیمیاگرِ لحظه ها؛ قدرِ زندگی را می شناسد و هیبتِ مرگ را به بازی می گیرد.

 

وی تصریح کرد: امیدوارم با نگاهی همه جانبه و دانش کارانه، ساحت های گوناگون اندیشه خیام کاویده و در میدانی دور از "رفعِ تکلیف" این مهم به جای آورده شود.

 

اهدای نشان خیام و تجلیل از برگزیدگان شعر کنگره

در ادامه اختتامیه کنگره شعر از توس تا نیشابور نشان خیام به کاووس حسنلی اهدا شد. کاووس حسنلی، شاعر، نویسنده، پژوهشگر، خیام شناس و استادی نام آشنا در فرهنگ و ادبیات پارسی است. از وی تاکنون ۳۵ عنوان کتاب و بیش از ۲۰۰ مقاله علمی منتشر شده است.

 

در پایان با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزیدگان این کنگره در چهار بخش نیز تجلیل به عمل آمد.

 

 

khorasannews.com
  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش