در ۲۸ اردیبهشت ماه همزمان با روز ملی خیام و در آیین بزرگداشت خیام نیشابوری، آرامگاه حکیم خیام نیشابوری با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا رشیدیان استاندار و سید سعید سرابی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و جمعی از مردم، خیام پژوهان، مسئولان و شخصیت های استانی و... گلباران شد.مراسم بزرگداشت روز ملی خیام از ۲۴ اردیبهشت آغاز شد. از جمله این مراسم می توان به اختتامیه کنگره ملی شعر از توس تا نیشابور، همایش علمی و پژوهشی خیام، شب شعر و موسیقی، رونمایی از آثار مرتبط با خیام، نمایشگاه هنری و گلباران آرامگاه اشاره کرد.
نیشابور شهر ادب و هنر است از عطارها و خیام ها تا شفیعی کدکنی ها
در آیین بزرگداشت خیام نیشابوری و اختتامیه کنگره شعر از توس تا نیشابور در فرهنگسرای سیمرغ، سید عباس صالحی وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی اظهارکرد: نیشابور شهر مقاومت و پایداری است شهری که در مقابل هجوم تاتار ایستاد گر چه در ظاهر تخریب شد اما ققنوس وار سر بلند کرد، نیشابور با کتاب وکتاب خوانی پیوند عمیقی دارد و فعالیت های حوزه کتاب و پایتخت کتاب ایران گواه این واقعیت است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: نیشابور گنجینه تاریخ ایران است و در میان این گنجینه خیام چون ستاره ای می درخشد. در تاریخ فیلسوفان و شاعرانی داشته و داریم اما خیام نیشابوری در زمینه فلسفه، نجوم، ریاضیات و شعر نه تنها در زمان خودش بلکه در زمان کنونی هم بنام است.
سید عباس صالحی تاکیدکرد: نیشابور شهر اهل بیت و امام مهربانی هاست که در آن گام نهاده و اصحاب امامان هم در این محیط زیسته اند، نیشابور شهر دانش است، در برگ برگ اوراق دانش نام نیشابور را می بینیم.
وی اظهار کرد: نیشابور شهر ادب و هنر است؛ از عطارها و خیام ها تا شفیعی کدکنی ها. نیشابور شهر مدارا و گفت وگوست؛ نحله های گوناگون در آن زیسته و با هم گفت وگو کرده اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ستاره شناسان، دانشمندان و فیلسوفان صاحب نام زیادی در تاریخ اسلام و ایران بوده اند اما شاعران خوبی نبوده اند و در یک زمینه و حوزه شاخص بوده اند اما خیام در تمام این زمینه ها تراز و نمونه بود.
صالحی بیان کرد: خیام در همه حوزه های نجوم، شعرو ریاضیات ستاره ایران است که باید او را بیش از گذشته قدر دانست و ایران را در همه این حوزه ها به نام خیام می شناسند.
وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش می کند تا بنیاد خیام به طور جدی تری در وزارت فرهنگ و ارشاد پیگیری شود و بیشتر از گذشته بتوانیم از آن بهره مند شویم.
فردوسی و خیام با شعر به بیان دیدگاه انتقادی خود پرداختند
علیرضا رشیدیان، استاندار خراسان رضوی نیز جمعه شب در همایش بزرگداشت خیام در نیشابور گفت: مهم ترین وجه اشتراک حکیم ابوالقاسم فردوسی با حکیم عمر خیام این بود که با استفاده از شعر به بیان دیدگاه های انتقادی، علمی و فرهنگی خود پرداختند.
وی افزود: ایران مرز پر گهری است که جای جای آن رنگ و بوی علم و ادب دارد و این هویت ملی ماست و در بسیاری از بخش ها، آثار ادبی، پشتوانه فکری و باعث غنای فرهنگ ماست و توجه و تمرکز بر آن ها ضامن استقلال فکری و فرهنگی است.
رشیدیان اظهار کرد: بخش بزرگی از میراث مرتبط با هویت ملی ایرانیان مربوط به خراسان کهن است و اولین وجه اشتراک شهرهای کهن خراسان قرار گرفتن در مقدم امام مهربانی ها و دومین وجه اشتراک آن ها پرورش بزرگانی همچون ابوالقاسم فردوسی، خیام و عطار در این شهرهاست.
مفاخر، گنجینه حرکت ما به سوی ارزش های اخلاقی است
معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور نیز در این مراسم گفت: مفاخر، گنجینه حرکت ما به سوی ارزش های اخلاقی است و ایران زمین و شهر نیشابور مفتخر است بسیاری از این مفاخر را در دامن خود پرورده و این پاسداشت فرصتی برای تقدیر از این بزرگان است.
سعید شیبانی افزود: همت مفاخر فرهنگی ما در اعتلای معنوی انسان ها بوده و ابزارشان قلم، اندیشه و سخن است.
وی اظهار کرد: مفاخر ما به اخلاق، گفت و گو و اعتدال اهتمام و اعتقاد داشته اند زیرا اعتدال شرط همزیستی است و انسان ها هیچ گاه از اخلاق نیز بی نیاز نیستند.
خیام راویِ ناپایداری ها و کیمیاگرِ لحظه هاست
نماینده مردم شهرستان های نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم اظهارکرد: حکیم عمر خیام نیشابوری، پیشگویِ زوالِ اقتدارِ جبارانِ تاریخ و امیدبخشِ مردمانی است که زیرِ بارِ وزنِ چیزها، کمر خم کرده اند. در پیشگوییِ خیّام، این مردمان اند که بر خرابه کاخ ها، شادنوشی خواهند کرد.
دکتر حمید گرمابی افزود: خیام، راویِ ناپایداری هاست و کیمیاگرِ لحظه ها؛ قدرِ زندگی را می شناسد و هیبتِ مرگ را به بازی می گیرد.
وی تصریح کرد: امیدوارم با نگاهی همه جانبه و دانش کارانه، ساحت های گوناگون اندیشه خیام کاویده و در میدانی دور از "رفعِ تکلیف" این مهم به جای آورده شود.
اهدای نشان خیام و تجلیل از برگزیدگان شعر کنگره
در ادامه اختتامیه کنگره شعر از توس تا نیشابور نشان خیام به کاووس حسنلی اهدا شد. کاووس حسنلی، شاعر، نویسنده، پژوهشگر، خیام شناس و استادی نام آشنا در فرهنگ و ادبیات پارسی است. از وی تاکنون ۳۵ عنوان کتاب و بیش از ۲۰۰ مقاله علمی منتشر شده است.
در پایان با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزیدگان این کنگره در چهار بخش نیز تجلیل به عمل آمد.
- 12
- 4