آموزش كاشت سبزه هفت سین
یکی از رسومات ویژه نوروز، سبزه انداختن برای هفت سین میباشد و باید از چند روز پیش از تحویل سال، آنرا تهیه کرد. از انواع بذرها و دانه های خوراکی میتوان برای کاشت سبزه نوروز استفاده کرد ولی در نظر داشته باشید که مدت زمان خیساندن این بذر و دانه ها با مدت زمان لازم برای جوانه زدنشان فرق دارد. بنابراین بهتر است که اطلاعات لازم را پیش از انتخاب بذر و یا دانه موردنظر برای کاشتن آن به دست آورید.
كاشت انواع سبزه هفت سین
- آموزش کاشت سبزه ذرت:
مدت زمان لازم برای کاشت سبزه ذرت، حدود بیست روز پیش از عید می باشد. ذرت را بمدت چهار روز، خیس کنید و بدون عوض کردن ظرف ذرت، آبش را در هرروز عوض کنید تا جوانه بزند. سپس داخل یک دستمال نخی، ذرت ها را بریزید و با استفاده از آب، آن را اسپری کنید. برای جوانه زدن و مرطوب ماندن ذرت ها با استفاده از دستمال، روی آنها را بپوشانید. سبدی را داخل تنگ بگذارید و بعد از سبز شدن ذرت ها، آن ها را درون سبد بریزید. تا جایی که ذرت ها داخل آب قرار گیرند؛ تنگ را پر از آب کنید. دانه ها با گذشت ده روز، ریشه میدهند و سبز می شود. داخل تنگ ماهی هم میتوانید این کار را انجام دهید و یک سبزه ذرت زیبا با تنگ ماهی برای عید داشته باشید.
- آموزش کاشت سبزه عدس:
حدود دو یا سه هفته قبل از جشن نوروز می توانید با استفاده از عدس، سبزه ی هفت سین را درست کنید تا به موقع آماده شود و برای سفره هفت سین خود، سبزه زیبا و سرسبزی داشته باشید. از این رو باید به میزان لازم عدس تهیه کنید. مقدار عدس موردنیاز را حدود ۱۶ تا ۱۸ روز پیش از شروع سال نو، باتوجه به اندازه ظرف تهیه کنید. بعد از ریختن عدس ها درون یک ظرف، مقداری آب روی آن بریزید و ظرف را در فضای اتاقی قرار دهید که دمای آن معمولی است. عدس ها در این مرحله آب را به خود جذب می نمایند، به همین خاطر باید میزان آبشان را چک کنید و در صورت تمام شدن آب درون ظرف باید آب ولرم کمی به آن اضافه کنید.
شکل ظاهری عدس ها پس از گذشت چند روز، تغيير می کند. در این زمان باید درون يک پارچه مرطوب، عدس ها را بگذارید و باید بدانید که عدس ها در این مرحله جوانه می زنند، پس دقت کنید که عدس ها خشک و بی آب نشوند. از این رو با استفاده از یک اسپری، روزانه دستمالی را نمدار کنید. پس از اطمینان از جوانه زدن عدس ها، آنها را به ظرف اصلی منتقل کنید و پس از رشد کردن جوانه ها و سبز شدن آن ها، دستمال را بردارید ولی عدس ها را هم چنان با استفاده از یک اسپری، آبیاری کنید و آن ها را آبکشی کنید. توصیه میشود که ظرف عدستان در محیطی با هوای معتدل مثلا کنار پنجره باشد.
این نکته را در نظر بگیرید که رشد سبزه ها معمولاً باید با نور طبیعی باشد تا سرسبزی بیشتری داشته باشند، همچنین گاهی وقت ها چرخاندن ظرف سبزه باعث میشود که سبزه عدستان به صورت کج رشد نکند.
- آموزش کاشت سبزه کنجد سیاه:
بذر کنجد سیاه از دیگر بذرهای قابل کاشت برای سبزه عید نورز میباشد که میزان رشد این بذر همچون بذر گندم، چاودار و آفتابگردان در مقایسه با دیگر بذرها سریعتر است.
برای کاشت سبزه کنجد سیاه در ابتدا باید به مدت ۶ تا ۸ ساعت، دانه کنجد سیاه را درون آب بخیسانید. هشت روز مانده به عید نوروز، مناسب ترین زمانیست که دانه کنجد جوانه میزند. تا روز ۱۳ فروردین ماه به دلیل رشد مناسب آن میتوانید نهایت استفاده را از این سبزه ببرید و سبزه را بر روی سفره هفت سینتان تا انتهای ایام عید داشته باشید. بنابراین باید تکه پارچه ای را برای کاشتن دانه کنجد بر سطح ظرف یا بطری خالی دلخواه خود بپیچانید. پس از آن درون آبی، مقداری از دانه های کنجد سیاه را بخیسانید و آنها را بعد از مدت زمان لازم، روی پارچه بگذارید.
روی بطری و یا ظرف دلخواهتان، پارچه ای بپیچانید و پس از گذشت چند روز، دانه های کنجد سیاه را روی آن پارچه بریزید تا جوانه بزنند، به گونه ای که ستون کوچکی از این سبزه قابل دیدن باشد و جلوه زیبایی داشته باشد. جوانه ها در روزهای بعد، رشد می کنند. این نکته را در نظر بگیرید که از دانه های کنجد سیاه بو داده برای کاشتن این سبزه استفاده نکنید. دانه کنجد سفید خام برای کاشت این سبزه مناسب است.
- آموزش کاشت سبزه عید روی کوزه با شاهی:
کوزه سبز، یکی از انواع ایده های جالب برای کاشتن سبزه عید میباشد و شما میتوانید کوزه ی زیبایی را در منزلتان با استفاده از یک کوزه سفالی و بذر شاهی سبزه به شیوه زیر درست کنید. به این صورت که مقداری آب، داخل کوزه به مدت یک شب بریزید تا بماند و باعث خیس شدن قسمت بیرونی کوزه شود.
در این مرحله باید یک جوراب نایلونی بر روی کوزه بکشید. به مدت ۲۴ ساعت، بذر شاهی را درون آب خیس کنید و پس از این مدت بذرها را به آرامی روی جوراب نایلونی بکشید تاجاییکه روی سطح کوزه توسط بذرهای ژله ای به صورت یکنواخت پوشانده شود. همیشه باید داخل کوزه سبزه پر از آب باشد و مرتبا آن را پر از آب کنید. در مکانی که سرشار از نور باشد، می توانید کوزه را قرار دهید و گاهی وقت ها برای تابش نورخورشید به تمام سطح کوزه، آن را بچرخانید. به این ترتیب کوزه با گذشت چند روز، سبز می شود.
- آموزش کاشت سبزه خاکشیر:
۵ روز، پیش از عید می توانید برای تهیه سبزه خاکشیر بعنوان سبزه اقدام کنید. سبزه خاکشیر را به آسانی میتوانید به انواع روش ها تهیه کنید. نحوه ی کاشت انواع سبزه خاکشیر به اینصورتست که به مدت یک شب، بذر خاکشیر را خیس کنید. سپس با تهیه ی یک کوزه سفالی مناسب، جوراب زنانه نازکی را روی آن بپوشانید.
پس از خیساندن جوراب باید بذرهای خاکشیر لعاب داده شده را بر روی کوزه سفالی با دست خیس بکشید. تمام سطح کوزه باید با خاکشیر به صورت یکدست پوشانده شود و پس از آن می توانید کوزه را پر از آب کنید. فراموش نکنید که باید مرتبا تا زمانی که خاکشیرها سبز میشوند؛ با استفاده از اسپری، آنرا آب دهید.
- آموزش کاشت سبزه بذر کتان:
برای کاشت سبزه تخم کتان باید ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری بذر کتان را باتوجه به اندازه ظرف مورد نظرتان درون آب به مدت ۲۴ ساعت بخیسانید تا بذر خیس شده، حالت ژله ای شکل پیدا کند، یعنی مانند بذر شاهی شود. مقداری خاک سبک، درون ظرف موردنظرتان بریزید و بذر کتان را به خوبی روی خاک پخش کنید تا بذرها روی سطح ظرف را به صورت کامل بپوشانند. مقداری آب بر روی ظرف اسپری کنید و روی ظرف حاوی سبزه یک عدد کیسه پلاستیکی بکشید و ظرف را در جایی گرم و تاریک به مدت ۲ روز قرار دهید.
سپس ظرفتان را پس از گذشت دو روز به مکانی خنک و پر از نور انتقال دهید. در نظر داشته باشید که ارتفاع سبزه ها بعد از گذشت هفت روز به ۵ یا ۶ سانت می رسند و باید سرپوش پلاستیکی را روزانه به مدت یکی دو بار به منظور اکسیژن رسانی کافی به سبزه از روی آن بردارید وگرنه سبزه کپک می زند. پس از این که ۳۰ دقیقه گذشت؛ مجددا مقداری آب بر روی سبزه اسپری کنید و روی آن پلاستیک بکشید.
- آموزش کاشتن سبزه ماش برای عید نوروز:
۱۵ روز پیش از عید می توانید سبزه ای با استفاده از ماش بکارید. برای کاشت سبزه ماش باید به نسبت ظرف مورد نظرتان مقداری دانه انتخاب کنید. دانه های ماش را از شب قبل در آب بخیسانید و آب ظرف را در فردای آن روز، خالی کنید و در ظرف مورد نظرتان ماش ها را به صورت لایه ای نازک( ۳ میلیمتر) پهن کنید. درصورت کم تر یا بیشتر بودن قطر لایه، سبزه ی شما کم پشت تر یا پر پشت تر می شود. در این مرحله باید بر روی ماش ها یک لایه دستمال آشپزخانه پهن کنید و با استفاده از اسپری آب، سطح دستمال را مرتبا خیس کنید.
تا زمان جوانه زدن دانه ها باید این کار را انجام دهید و وقتی که جوانه ها یک سانتیمتر شدند و رنگشان سبز شد؛ فرآیند آب پاشی را متوقف کنید. سپس دستمال را برداشته و مستقیما روی جوانه ها را با آب، اسپری کنید. انجام این کار در هر روز بمدت سه تا چهار بار، اکتفاء می کند تاجاییکه دانه ها خشک نشوند و یا در ظرف، آب زیادی جمع شود. وقتی که ارتفاع سبزه ماش به میزان دلخواهتان رسید؛ این روند را متوقف کنید. گرمی و سردی محل نگهداری سبزه ها، تعيين کننده ی میزان رشد آنها می باشد. درصورت زیاد بودن رشدشان، باید آنرا به مکانی خنک تر و یا برعکس به مکانی گرمتر منتقل کنید.
نکات طلایی برای کاشتن انواع سبزه عید
>> برای این که در عید نوروز، ۱ بشقاب از انواع سبزه ها را داشته باشید باید به اندازه ۵۰ تا ۱۰۰ گرم بذر موردنظرتان را تهیه کنید.
>> نباید از ظرف های فلزی برای کاشتن سبزه عید استفاده کنید.
>> از عوامل موثر در پرپشتی و زیبایی سبزه و طول عمر آن می توان به تناسب میزان اندازه ظرف و مقدار بذرش اشاره کرد.
>> ۲۴ ساعت قبل باید بذر دلخواهتان را داخل آب بخیسانید و آب ظرف را به مدت ۲ تا ۳ بار عوض کنید.
>> آنچه که باعث بد بو شدن سبزه می شود؛ آبیاری زیاد سبزه عید و استفاده از ظرف های پلاستیکی می باشد.
>> برای خیس کردن بذر، میزان آب باید به حدی که بذر درون آب غوطه ور شود؛ باشد.
>> بهتر است از ظرف های سفالی و چینی برای کاشت سبزه عید استفاده کنید.
>> شما باید از بذر های تازه و سالم برای تهیه هر نوع سبزه ای استفاده کنید.
گردآوری: بخش مهارتهای زندگی سرپوش
- 17
- 5