جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۴۰۰۵۶

بیماری بهجت: علت، علائم و راه های درمان سندروم بهجت

درمان گیاهی بیماری بهجت,بیماری بهجت و درمان آن,درمان قطعی بیماری بهجتبیماری بهجت علائم و نشانه های فراوانی دارد که در ابتدا غیرمرتبط است
از بزرگ ترين و مرسوم ترین بیماری های خودایمنی در جهان می توان به بیماری بهجت اشاره کرد. علائم این بیماری شامل آفت دهان، آفت ناحیه تناسلی، التهاب چشم، جوش در پوست، التهاب روده و درد مفاصل می باشد.

بیماری بهجت

بیماری بهجت که با نام های دیگری همچون بیماری راه ابریشم یا بیماری آدمنتیاس  شناخته میشود، به نوعی التهاب رگ ها گفته میشود که نقش موثری در به وجود آمدن مشکلات بینایی از جمله کوری، ایجاد ضایعات پوستی در دهان، پستان یا تناسل دارد. این بیماری درواقع یک بیماری التهابی مزمن و طولانی مدت است که در اثر واسکولیت( التهاب یا تورم رگ های خونی) خود را نشان میدهد که باعث میشود شریان ها و رگ ها آسیب ببینند. میزان ابتلای زنان و مردان به این بیماری یکسان است. در هر سنی ممکن است فرد به این بیماری مبتلا شود، ولی بيش ترین سن شیوع این بیماری معمولاً بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است.

بیماری بهجت علائم و نشانه های فراوانی دارد که در ابتدا غیرمرتبط است.علائم بیماری بهجت در هر شخصی به یک صورت بروز می کند و میتوان به مرور زمان تشدید شود یا از آن کم شود. علایم و نشانه ها بستگی دارد که کدام قسمت از بدن شما را درگیر کرده است.

علت بیماری بهجت

علت بیماری بهجت هنوز مشخص نشده است( ایدیوپاتیک). استعداد ژنتیکی در ابتلای فرد به بیماری نقش بسزایی دارد. اکنون برای ایجاد این بیماری، هیچ محرک آغازگری شناخته نشده است. در مراکز علمی گوناگون، تحقیقات وسیعی بر روی علل ایجاد و درمان بیماری انجام شده است. هیچ الگویی مبنی بر ارثی بودن این بیماری وجود ندارد، ولی بعضی از عوامل مستعد کننده ژنتیکی می باشد. بیماری بهجت در بیماران مدیترانه ای یا خاوردور با عامل مستعدکننده ژنتیکی همراه است. در افراد یک خانواده، مواردی از این بیماری مشاهده شده است.

همه چیز درباره بیماری بهجت,راه های تشخیص بیماری بهجت,بیماری بهجتبیماری بهجت با نام های دیگری همچون بیماری راه ابریشم یا بیماری آدمنتیاس  شناخته میشود

علایم بیماری بهجت

- زخم های دهانی: 

گاهی اوقات، تمامی افراد مبتلا به بیماری بهجت، دچار زخم های دهانی میشوند. این زخم ها که دردناک هستند دائما ایجاد می شوند و از بین می روند. زخم های دهانی مانند بعضی از زخم ها عادی نیستند. نخستین علامتی که شخص میفهمد که با مشکلی رو به رو شده زخم های دهانی میباشد که ممکن است مدتها پیش از بروز سایر علائم هم چنان وجود داشته باشد. زخم های دهانی روی قسمت های مختلفی از بدن نظیر لب ها، زبان و داخل دهان( پشت گونه) دیده می شوند.

- زخم های تناسلی: 

زخم تناسلی در پسرها، اکثر اوقات روی اسکروتوم و به میزان کمتری روی پنیس دیده میشود. زخمهای تناسلی در قسمت خارجی دستگاه تناسلی دختران بروز می کند. این زخمها به زخمهای دهانی شباهت دارند. کودکان پیش از زمان بلوغ، کم تر به این زخمها مبتلا میشوند. احتمال دارد که پسرها به ارکیت testicular inflammation مبتلا گردند.

- مشکلات پوستی:

از علائم شایع بیماری بهجت می توان به مشکلات پوستی اشاره کرد. ممکن است برآمدگی هایی به شکل سکه( اریتما ندوزوم) یا زخم مانند آکنه ضایعه ریز پوستی بروز دهد که معمولاً عمیق یا سطحی هستند. این بیماری بر روی پوست به صورت یک برآمدگی بزرگ و قرمز گسترش می یابد. پزشکان به چنین مشکلی،« تست پاترژی مثبت» می گویند. پاسخ پوستی مبتلایان بیماری بهجت نسبت به ضربه با نوک سوزن از طریق تست عکس العمل پا ترژی نشان داده میشود. پس از خراش دادن پوست ساعد به وسیله سر سوزن ضد عفونی شده، در ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت، پاپولی( به صورت رش برجسته حلقوی قرمز رنگ ) و یا پوستولی( رش برجسته گرد حاوی چرک) در محل تحریک با سوزن نمایان میشود.

راه های تشخیص بیماری بهجت,بیماری بهجت,بیماری بهجت چیستگاهی اوقات، تمامی افراد مبتلا به بیماری بهجت، دچار زخم های دهانی میشوند

- درگیری چشمی: 

از خطرناک ترین تظاهرات بیماری بهجت می توان به درگیری چشمی اشاره کرد. اغلب، این بیماری هردوچشم شخص را درگیر میکند. یکی از علائم بیماری بهجت که در طول سه سال ابتدایی نمایان میشود، درگیری چشمی می باشد. این بیماری باعث تخریب ساختمانی در چشم میشود و فرد در اثر آن با مرور زمان دچار کاهش بینائی میشود. درمان این بیماری با روش کنترل التهاب، جلوگیری از شعله ور شدن بیماری و احتراز یا به حداقل رساندن کاهش بینائی انجام می شود.

- التهاب رگ ها:

التهاب رگ ها تبعاتی دارد که از آن ها می توان به لخته شدن و مسدود شدن آن رگ ها در ناحیه موردنظر اشاره کرد. التهاب رگ ها گاهی اوقات بر رگ های سطحی( نزدیک به سطح پوست) تأثیر میگذارد.علاوه بر آن، گاهی اوقات بر روی رگ های عمیق تر نظیر بزرگ سیاهرگ زیرین تأثیر میگذارد، که میتواند در سلامت فرد، مشکلات جدی را بوجود می آورد. فراموش نکنید که این مشکل به خاطر بروز التهاب است و در سیستم لخته شدن خون مشکلی وجود ندارد!

- درگیری مفاصل: 

آمار کودکان مبتلا به بیماری بهجت حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد می باشد. علائم این بیماری شامل درگیری زانو، مچ پا، مچ دست و آرنج می باشد. درگیری مفصلی به دو صورت میباشد که از آن ها می توان به مونوآرتیکولر( تک مفصلی) یا اولیگوآرتیکولر( درگیری کم تر از ۴مفصل) اشاره کرد. طول دوره ی این التهاب معمولاً چند هفته است و سپس بدون هیچ عارضه درمان می شود.

- درگیری عصبی: 

در اثر بیماری بهجت به التهاب مغز و ساقه مغزی دچار میشوید و در نتیجه به علائمی مبتلا میشوید که شامل سردرد، گیجی، سکته، تغییرات شخصیتی، عدم تمرکز، تب، نداشتن تعادل و از دست دادن حافظه می باشد.

- درگیری عروقی: 

التهاب سرخرگ ها و مفاصل در بیماری بهجت باعث بروز مشکلاتی همچون لخته خونی، آنوریسم و باریک شدن عروق و یا مسدود شدن آنها میشود. افرادیکه به این بیماری مبتلا هستند، احتمال ابتلای آن ها به بیماری ترومبوفلبیت وجود دارد که علایم آن شامل قرمزی، گرما، درد و ورم بخاطر وجود لخته خونی می باشد.

درمان بیماری بهجت,پرهیزغذایی بیماری بهجت,علایم بیماری بهجتاز خطرناک ترین تظاهرات بیماری بهجت می توان به درگیری چشمی اشاره کرد

- درگیری گوارشی:

بیماران خاور دور، بیشتر دچار درگیری گوارشی میشوند. در بررسی روده های افراد مبتلا به درگیری های گوارشی، زخمهای روده ای دیده میشود.

عوامل خطر سندرم بهجت

عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به بیماری بهجت، طبق گفته ی پزشکان شامل موارد زیر میباشد :

* ژن:

برخی از ژن ها موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری بهجت میشوند.

* جنسیت:

گاهی اوقات بیماری بهجت در هر دو جنس مؤنث و مذکر بروز میدهد ولی این بیماری معمولاً در مردان نسبت به زنان شدید تر است.

* محل زندگی:

مردم خاور میانه و خاور دور ممکن است بیشتر از مردم مناطق دیگری مثل ترکیه، ایران، ژاپن و چین به بیماری بهجت مبتلا میشوند. البته در آمریکا، نیز افرادی به این بیماری مبتلا شده اند. طبق گفته ی محققان، درصد ابتلای زنان آمریکا به بیماری بهجت بیشتر از مردان است.

* سن:

سن ابتلای مردان و زنان به بیماری بهجت معمولاً بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی میباشد ، البته این بیماری ممکن است در کودکان و افراد مسن‌تر هم ظاهر شود.

تشخیص بیماری بهجت

برای این که بتوانید بیماری بهجت را تشخیص دهید، زمانبر است. برای تشخیص این بیماری، هیچگونه آزمایش تشخیصی یا علامت کاملاً اختصاصی وجود ندارد. معمولاً با استفاده از علائم بالینی بیمار و پزشکی که با بیماری بهجت آشناست، این بیماری تشخیص داده میشود. تست های لازم قبل از تشخیص نهایی بیماری، برای رد کردن بیماریهای دیگر انجام می شود. تست پاترژی یکی از تست های تشخیصی بیماری بهجت محسوب میشود که در این تست، میزان افزایش حساسیت پوست بررسی می شود. به این صورت که در این تست به پوست شما یک خراش کوچک یا تزریق توسط پزشک وارد میشود و در صورت مشاهده ی نشانه ی لک قرمز رنگ به شکل برجسته و جوش مانند، نتیجه ی این بیماری مثبت است. همچنین ممکن است برای بررسی علائم بیماری چندین آزمایش یا کمک به رد سایر دلایل لازم باشد، که از آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود :

- آزمایش خون

- آزمایش ادرار

- اسکن ها مثل اشعه ایکس( X- rays)، سیتی اسکن( CT scan) یا اسکن اِم آرای( MRI scan)

- بیوپسی پوست( بافت برداری از پوست)

درمان بیماری بهجت,پرهیزغذایی بیماری بهجت,علایم بیماری بهجتاز علائم شایع بیماری بهجت می توان به مشکلات پوستی اشاره کرد

بیماری بهجت و بارداری

معمولاً در زنان باردار، بیماری بهجت اثری ندارد، ولی بهتر است که زنان باردار تحت نظر پزشک باشند، چون بسیاری از داروهایی که به منظور درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرند نظیر تالیدومید در هنگام تولد نوزاد باعث بروز نقایصی میشوند. باید برای فرزندآوری در مورد برنامه هایتان دقیق عمل کنید، یعنی به پزشک مراجعه کنید و یک برنامه درمانی ایمنی داشته باشید. درخصوص انتقال بیماری بهجت از مادر به فرزند شواهد کمی وجود دارد ، به این ترتیب احتمال تولد کودک با بیماری بهجت نوزادان بسیار کم است.

درمان بیماری بهجت

بیماری بهجت، درمان قطعی ندارد ولی میتوانید با استفاده از روش های درمانی، مانع درد و درگیری های این بیماری شوید.

>> درمان دارویی و خوراکی:

درصورتی که علائم بیماری بهجت در شما کم است، احیانا پزشکتان برای کنترل درد و التهاب ها، داروهایی را پیشنهاد میکند. پزشک شما برای کنترل علائم و نشانه های شدیدتر بیماری بهجت، داروهایی را برای سراسر بدنتان تجویز میکند. این داروها موجب سرکوب سیستم ایمنی بدن شما میشود. با استفاده از داروهایی که مانع حمله سیستم ایمنی بدن شما به بافتهای سالم میشود، می توان به کاهش التهاب همراه با بیماری بهجت کمک کرد. از عوارض جانبی احتمالی می توان به مشکلات کبدی و کلیوی، شمارش خون و فشار خون بالا اشاره کرد. بدین ترتیب این دارو ها نباید بدون نسخه پزشک استفاده شوند.

>> درمان موضعی:

از درمانهای موضعی می توان به استفاده از ژل ها، قطره های چشم و پمادها همچون تریامسینولون آستونید، بتامتازون و دگزامتازون اشاره کرد. یکی از راه‌های کاهش درد زخم های دهان، استفاده از دهانشویه های مخصوص حاوی کورتیکواستروئیدها می باشد. برای تسکین درد و قرمزی چشم در صورت خفیف بودن التهاب می توانید از قطره چشمی حاوی کورتیکواستروئیدها یا سایر داروهای ضد التهاب استفاده کنید. باتوجه به علائمی که دارید، ممکن است لازم باشد برای مشکلات چشم به چشم پزشک، متخصص پوست برای مشکلات پوستی، متخصص زنان یا اورولوژی برای زخم های دستگاه تناسلی، متخصص گوارش برای مشکلات گوارشی یا متخصص مغز و اعصاب برای علایم مربوط به مغز مراجعه کنید.

درمان قطعی بیماری بهجت,همه چیز درباره بیماری بهجت,راه های تشخیص بیماری بهجتآمار کودکان مبتلا به بیماری بهجت حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد می باشد

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش