سرطان سینه (Breast cancer) چیست؟
سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان ها در بین زنان ایرانی محسوب می شود و سالیانه ۷ هزار زن ایرانی به این سرطان ابتلا میشوند بنابراین باتوجه به اینکه ۷۰ درصد این بیماران بالای ۵ سال عمر می کنند اینک حدود ۷۰ هزار زن مبتلا به سرطان سینه در کشور داریم و این امار اندکی نیست! به خصوص آن که سن مبتلا شدن به سرطان سینه (Breast cancer) در کشور ایران ۵ سال پائین تر از سطح جهانی است. در حال حاضر بطور میانگین سن مبتلا شدن به بیماری سرطان سینه در کشور ایران بین ۴۵ تا ۵۵ سال است در حالیکه این سن در کشورهای غربی بین ۵۰ تا ۶۰ سال است.
مراحل بیماری سرطان سینه (Breast cancer) :
بیماری سرطان سینه مانند دیگر بیماری های سرطان (cancer) 4 مرحله اول تا چهارم دارد،
مرحله نخست آن کاملاً قابل درمان قطعی است،
مرحله دوم و سوم، مرحله کلینیکی است که بیمار باید تحت درمانهای خاص و عمدتاً جراحی و شیمی درمانی قرار گیرد؛
ولی مرحله چهارم هنگامی است که بیماری بسیار پیشرفت نموده است و کار زيادي برای آن نمی توان انجام داد.
مسئله مهم بیماری سرطان سینه (Breast cancer) در ایران این است که برغم آن که حدود ۸۰ درصد موارد سرطان سینه در کشورهای غربی در مرحله یک شناسایی و درمان میشوند ، در کشور ایران ۷۰ درصد این بیماران در مرحله ۲ یا ۳ شناسایی میشوند و همین امر درمان قطعی این بیماران را با مشکل مواجه می کند.
قبل از این، سرطان سینه (Breast cancer) بیماری ای بود که بیشتر زنان سفیدپوست و افرادی را که در قطب های صنعتی مانند آمریکای شمالی و اروپای غربی زندگی می کردند، مبتلا میکرد ، ولی بعد مشخص گردید که در هر جایی هست؛ آسیا، آفریقا، اروپای شرقی و آمریکای لاتین مواردی از سرطان پستان را داشتند. تا سال ۲۰۲۰ حدود ۷۰ درصد از موارد سرطان سینه (Breast cancer) در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.
علایم و نشانه های سرطان سینه (Breast cancer)
۱- توده یا تومور سینه از علائم "سرطان سینه":
توده های مشکوک به سرطان (cancer) در لمس به صورت سفت یا سخت، گاه غیرمتحرک و با چسبندگی به اطراف لمس می شوند. همان گونه که پیشتر گفته شد، اکثر این توده ها منفرد و بدون درد هستند. باید توجه داشت که قضاوت در خصوص خوش خیم یا بدخیم بودن توده، بعهده پزشک بوده و بعد از بررسی های دقیق مقدور خواهد بود.
۲- ترشح از نوک سینه:
ترشحات پستان میتوانند به رنگ های گوناگون مشاهده شوند( سفید رنگ، قهوه ای، آبی، خاکستری، قرمز، سبز و یا بی رنگ ). ترشح ناشی از سرطان سینه معمولاً خون واضح و یا خونابه ای یا در بعضی از موارد بدون رنگ می باشد.
ترشح خونی یا آبکی که خود به خودی بوده و از یک سینه و از یک مجرا بیرون شود، یا همراه با توموری در پستان باشد، احتمال به سرطان سینه (Breast cancer) را افزایش می دهد.
۳- تغییرات پوست سینه از علایم سرطان سینه :
این تغییرات به صورت فرورفتگی و یا کشیدگی پوست سینه بروز می کنند. فرورفتگی پوست پستان امکان دارد بطور ثابت و مشخص وجود داشته باشد و یا در حالات خاصی از معاینه پستان دیده شود. کشیدگی پوست، چنانچه علامتی مهم است ولی یافته قطعی دال بر سرطان (cancer) نیست و گاهی به دنبال بیماری های خوش خیم پستان هم دیده می شود.
۴- بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل:
آنچه از اهمیت ویژه ای برخوردار است این مسئله است که بزرگی غدد لنفاوی زیربغل می تواند به دلیل ضایعات خوش خیم و حتی التهاب ها و ضربه به ناحیه دست و یا پستان باشد. بنابراین اگرچه این علامت بیمار را به سمت بررسی های بیشتر هدایت می کند ولی باید دانست که این حالت از ابتدا نگران کننده نیست.
۵- تغییرات نوک سینه علائم سرطان سینه:
در برخی اشخاص فرورفتگی نوک پستان ممکن است پس از شیردهی یا بعد از دوران بلوغ ایجاد شود که معمولاً بطور خود به خودی و یا با دستکاری خود فرد به حالت اول برمی گردد. در حالی که در سرطان (cancer) ، این فرورفتگی حالت ثابت دارد و با معاینه دقیق سینه امکان دارد وجود غده ای در زیر نوک و هاله سینه مشخص شود.
قرمزی و خارش نوک سینه همراه با پوسته پوسته شدن و ترک خوردن آن، می توانداز علایم نوعی از سرطان سینه به اسم پاژه باشد مگر این که خلاف آن ثابت شود.
۶- تغییراندازه سینه:
گاهی اوقات به دلیل بزرگی بیش از حد یک غده و یا التهاب قابل توجه دور تومورهای کوچکتر، سینه در یک طرف، بطور واضحی بزرگتر از طرف مقابل می شود.
البته اندازه دو سینه در اشخاص سالم هم کاملا مشابه نیست ولی بزرگی یک سینه نسبت به طرف ديگر که به تازگی به وجود آمده است ، باید مورد توجه قرار گیرد و با انجام معاینه از عدم وجود توده و سلامت سینه مطمئن شد.
گاهی هم تومورهای خوش خیم و نیز ضربه به سینه، خونریزی و یا التهاب ناشی از جمع شدن شیر در پستان( خصوصاً در خانم های حامله و شیرده) و کیست های بزرگ، سبب این عدم تقارن میشوند که با معاینه و استفاده از روش های تشخیصی، میتوان مدل آن ها را تعيين نمود.
با وجود آنکه نمیتوان از ایجاد سرطان سینه (Breast cancer) جلوگیری کرد ولی با تشخیص زودرس و بموقع سرطان سینه ، شانس بیشتری برای درمان موفقیت آمیز این بیماری وجود دارد.
روش های تشخیص سرطان پستان :
هر چقدر سرطان پستان زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسان تر و موفقیت آمیز تر است.
سه روش شناخته شده برای تشخیص زودرس سرطان پستان وجود دارد که عبارتند از:
- خودآزمایی پستان
- معاینه پستان توسط پزشک
- ماموگرافی ( عکسبرداری از پستان بوسیله اشعه ایکس)
چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند؟
سن بالا، سابقه فامیلی مبتلا به سرطان، اولین بارداری بالای ۳۰ سال، قاعدگی زیر ۱۲ سال، یائسگی بالای ۵۵ سال، عدم بارداری، عدم شیردهی و هورمون درمانی پس از یائسگی از عوامل خطر در مبتلا به سرطان سینه (Breast cancer) هستند. دردهای شایع سینه به دو گروه دوره ای و غیردوره ای تقسیم می شود كه دردهای دوره ای در زنان ۳۰ تا ۳۵ ساله در نیمه دوم قاعدگی یا در صورت مصرف هورمون دیده می شود. دردهای دوره ای غالبا دو طرفه هستند و به دلیل شدت درد به زیر بغل منتشر میشوند و همچنين با مصرف كافئین یا در صورت استرس و بیماری افسردگی تشدید میشوند و عموما علل این دردها تغییرات هورمونی است. زنانى كه پیش از ۳۰سالگى سینه آنان در معرض پرتودرمانى قرار گرفته باشد احتمال ابتلا به سرطان پستان در آنان زیاد است.
روش های درمان سرطان سینه
انواع درمان استاندارد مورد استفاده در سرطان پستان عبارتند از:
روش های درمانی سرطان سینه متفاوت بوده و در اغلب اوقات ترکیبی از چند روش درمانی گوناگون برای درمان یک بیمار مورد استفاده قرار می گیرند.
۱- جراحی سرطان سینه ماستکتومی (خارجکردن بافت): این عمل برای برداشتن کانال ها، بافت های چربی، نوک پستان، لوبول ها، آرئول و بخشی از پوست کاربرد دارد. با این عمل گره های لنفاوی زیر بغل و رادیکال عضله دیواره قفسه سینه برداشته می شود.
لامپکتومی: برای برداشتن غده و قسمتی از بافت های سالم اطراف آن به خاطر جلوگیری از گسترش تومور سرطانی به شرطی که غده کوچک باشد از این روش استفاده می گردد.
بافت برداری گره سنتینل: برای جلوگیری از گسترش سرطان یک گره لنفاوی برداشته می شود چرا که درصورتی که سرطان به یک گره لنفاوی برسد میتواند از طريق این سیستم در سرتاسر بدن پخش شود به همین جهت از این شیوه استفاده می شود.
انهدام گره لنفاوی زیر بغل: زمانی که سلول های سرطانی در گره سنتینل وجود داشته باشند امکان دارد برداشتن چند گره در زیر بغل به وسیله پزشکتان سفارش شود تا از این طريق از گسترش سرطان (cancer) در کل بدن جلوگیری گردد.
بازسازی: بازسازی پستان زمانی انجام می گردد که شما حراجی سینه انجام داده اید و به خاطر یکسان سازی سینه صورت می پذیرد. این جراحی امکان دارد ایمپلنت سینه و یا بافت قسمت دیگری از بدن شخص باشد.
۲- کیموتراپی (chemotherapy) یا شیمی درمانی : استفاده از داروهای مخصوص درمان سرطان را شیمی درمانی می گویند. داروهای ضدسرطان، سلول هایی را که به صورت نامناسب رشد می کنند، نابود و یا رشد آن ها را کند می کند. شیمی درمانی به دو شکل خوراکی و تزریقی بکار میرود که امکان دارد روی ديگر سلول های طبیعی بدن هم اثر ناخوشایند داشته باشند که اما بعد از پایان دورهٔ شیمی درمانی اکثر سلول های طبیعی سریع بهبود می یابند و به وضعیت اولشان برمی گردند. شیمی درمانی معمولاً یا پیش از عمل جراحی سینه و یا پس از آن انجام خواهد شد.
۳- رادیوتراپی یا پرتو درمانی: رادیوتراپی برای سلول های سرطانی امکان دارد به دو شیوه انجام شود: پرتو درمانی خارجی. یک دستگاه، پرتوهایی را از خارج بدن شما به پستان شما می تاباند. این شیوه، شایع ترین مدل رادیوتراپی برای سرطان سینه (Breast cancer) است. پرتو درمانی از نزدیک( براکی تراپی). بعد از آن که برای برداشتن غده، عمل جراحی انجام دادید، پزشک شما بطور موقت یک دستگاه پرتوتابی در پستان شما نزدیک به محل غده کار می گذارد، بعد یک منبع رادیواکتیو را داخل دستگاه به مدت کوتاه در زمان دوره درمان شما قرار می دهد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 29
- 8
mohsen
۱۳۹۷/۸/۱۸ - ۲۰:۲۹
Permalink