دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۰۰۹

آشنایی با بیماری آب سیاه و علل به وجود آمدن آن

آب سیاه,آب سیاه چشم,بیماری آب سیاهبه گروهی از بیماریهای چشمی، آب سیاه یا گلوکوم میگویند
در صورت عدم تشخیص و درمان آب سیاه، دید محیطی بطور دائمی از بین برود. متأسفانه این بیماری در بسیاری از موارد، بدون علائم است و دید بیمار مشکلی ندارد و چون میدان بینایی با گذر زمان، کم کم از دست میرود ولی بیمار متوجه نمی شود. در نهایت وقتی که دید مرکزی از بین برود به کوری کامل مبتلا میشوید.

آب سیاه

به گروهی از بیماریهای چشمی، آب سیاه یا گلوکوم میگویند که عصب بینایی در آن آسیب می بیند. بعد از این که اطلاعات جسمی از طریق عصب بینایی دیده میشود به مغز میرسد و درصورت آسیب دیدن ، بینایی کاهش پیدا می کند که با توجه به شدت تخریب عصب بینایی میزان آن تعيين میشود. میزان دید از بین رفته در اثر آب سیاه، غیر قابل بازگشت است ولی اگر بزودی تشخیص داده شود و از داروهای تجویز شده بطور منظم استفاده کنید، می توانید مانع آسیب بیشتر میشود.

معمولاً وقتی فشار داخل چشم زیاد شود، عصب بینایی در آب سیاه دچار اسیب می شود. برای حفظ و شکل و کارکرد مناسب، مقدار معینی فشار موردنیاز است ولی درصورت بالا رفتن فشار داخل چشم، عصب بینایی تحت فشار قرار می گیرد. بعضی از رشته های عصبی در اثر این فشار از بین میروند و در نتیجه دچار کاهش بینایی میشوید. نخستین مناطقی که درگیر و آسیب می بیند مناطق محیطی بینایی می باشد. درصورت عدم درمان آب سیاه، گسترش آن سبب میشود که دید محیطی بطور کامل از بین برود. دراین صورت دید به صورت لوله تفنگی میشود یعنی قسمت مرکزی میدان دید باقی مانده و قسمتهای محیطی آن در اثر آسیب از بین می رود. در مراحل پایانی، بیماری کاهش دید مرکز اتفاق می افتد که در نتیجه آن به کوری کامل مبتلا میشوید.

بعضی وقت ها، آب سیاه همراه با فشار طبیعی چشم میباشد که به آن آب سیاه با فشار طبیعی( یا پائین) میگویند. همچنین فشار بالای داخل چشم همیشه باعث بروز آب سیاه نمی شود. فشار داخل چشم در برخی از افراد نسبت به میزان طبیعی، بالاتر است ولی در سر عصب و میدان بینائی، آسیب قابل توجهی دیده نمی شود. این شرایط باتوجه به نظر متخصص بدین دلیل نیازمند پیگیری منظم است که احتمال ایجاد آب سیاه وجود دارد و یا این که باید مثل آب سیاه درمان شود که در هر مورد، اقدامات و راهنمایی لازم توسط متخصص بیماریهای چشم انجام میشود.

گلوکوم,علایم آب سیاه,آب سیاه چشم چیستوقتی فشار داخل چشم زیاد شود، عصب بینایی در آب سیاه دچار اسیب می شود

علائم آب سیاه یا گلوکوم

وقتی که به علایم زیر گرفتار شدید باید فورا به پزشک مراجعه کنید:

* درد شدید چشم

* حالت تهوع

* استفراغ

* قرمزی در چشم شما

* اختلالات ناگهانی بینایی

* دیدن حلقه های رنگی در اطراف چراغ ها و نورها

* تاری دید ناگهانی

انواع بیماری آب سیاه

به طور کلی بیماری آب سیاه به دو گونه تقسیم شده که از آن ها می توان به زاویه باز و زاویه بسته اشاره کرد.

> گلوکوم زاویه باز:

گلوکوم زاویه باز یعنی زاویه ای که مایع از آن خارج می شود “باز” است. با این حال، تخلیه زلالیه به علل نامعلومی به کندی صورت می گیرد. کندی حرکت زلالیه تبعاتی بهمراه دارد که می توان به تجمع آن و بالا رفتن فشار داخل چشم اشاره کرد.

در ابتدا گلوکوم زاویه باز دارای علایم یا نشانه ی خاصی نیست چون دید چشم طبیعیست و دچار هیچگونه درد و یا ناراحتی نمیشوید. درصورت تداوم بیماری، میدان بینایی بیمار به تدریج محدود و محدودتر می شود؛ ولی تا مراحل نهایی بیماری، دید مرکزی حفظ می شود. به همین جهت بیمار، توانایی تشخیص بیماریش را در مراحل ابتدایی ندارد. اگر این بیماری درمان نشود بیمار در مراحل انتهایی؛ ناگهان متوجه می شود که شدیدا دید محیطی اش محدود شده است؛ درست مثل زمانیکه از درون یک لوله تفنگ به اطراف نگاه می کند. درصورتی که این بیماری ادامه پیدا کند، باقی مانده دید در مرکز از بین میرود و سرانجام بیمار کور می شود.

انواع بیماری آب سیاه چشم,انواع بیماری گلوکوم,گلوکوم زاویه بستهدرصورت عدم درمان آب سیاه، گسترش آن سبب میشود که دید محیطی بطور کامل از بین برود

> گلوکوم زاویه بسته:

چون در گلوکوم زاویه بسته دچار تنگی شدید زاویه و یا مسدود شدن آن میشوید؛ مایع زلالیه از چشم خارج نمی شود. بیماران مبتلا به این بیماری علایمی همچون افزایش ناگهانی و بسیار بالا در فشار چشم را تجربه میکنند. این افزایش فشار در مدت بسیار کوتاه باعث میشود که عصب بینایی آسیب ببیند و دچار کاهش دید شوید. گلوکوم با زاویه بسته معمولاً سر و صدای بسیاری دارد و از علایم شدید آن که به صورت ناگهانی بروز می کند می توان به درد چشم، تهوع، سردرد، قرمزی چشم و تاری دید اشاره کرد که اورژانسیست و باید سریعاً نسبت به درمان بیمار اقدام کرد. اگر بیمار درمان نشود، ممکن است در مدت بسیار کوتاهی برای همیشه نابینا شود.

> آب سیاه مادرزادی:

نوع دیگر بیماری آب سیاه از زمان تولد نوزاد بروز می دهد و یا در سنین پائین به تدریج خود را نشان دهد که به این بیماری آب سیاه مادرزادی گفته میشود.

> آب سیاه ثانویه: 

آب سیاه ثانویه اغلب به یک عارضه جانبی ناشی از مشکلات دیگر چشم گفته میشود که نظیر آب مروارید یا تومورهای چشم است. داروهایی همچون کورتیکواستروئیدها سبب بروز این نوع آب سیاه میشوند. جراحی چشم گاهی وقت ها به ندرت باعث بروز آب سیاه ثانویه می شود.

> آب سیاه با فشار طبیعی: 

عصب بینایی در بعضی موارد، بدون افزایش فشار چشم دچار آسیب می شود، که هنوز هم دلیل آن معلوم نیست. با این وجود، یکی از دلایل احتمالی ابتلا به این بیماری، حساسیت شدید یا کاهش جریان خون به عصب بینایی می باشد.

چه کسانی بیشتر در معرض گلوکوم قرار دارند؟

- افرادی در معرض آب سیاه هستند که سابقه بیماری های چشمی مانند آب مروارید، تبخال چشمی و… دارند.

- افرادی که در خانواده ی خود، سابقه ابتلا به بیماری آب سیاه را دارند.

- از دیگر افرادی که بیشتر در معرض آب سیاه هستند می توان به بیماران دیابتی اشاره کرد.

- بیمارانی که به اختلالات تیروئیدی مبتلا هستند احتمال ابتلا به آب سیاه را دارند.

- افرادی که نزدیک بینی شدید دارند، ممکن است که به آب سیاه مبتلا شوند.

- میانسالان نیز از افرادی می باشند در معرض خطر آب سیاه هستند.

- بیمارانی که شدیدا داروهای کورتن دار مصرف می کنند ممکن است به آب سیاه مبتلا شوند.

- افرادی که داروهایی مصرف می کنند که باعث افزایش فشار چشم میشود.

- افرادی که سابقه ضربه های چشمی را دارند بیشتر در معرض ابتلا به آب سیاه قرار دارند.

تشخیص آب سیاه چشم یا گلوکوم

در اثر یک وخامت ذاتی عصب بینایی، به آب سیاه  مبتلا میشوید که این امر سبب فشار به مایع بالایی در قسمت جلویی چشم می شود. به وسیله ی یک کانال شبکه مانند، مایع چشمی در چشمتان جریان پیدا می کند که اگر این کانال مسدود شود، موجب تجمع مایع چشم در یکجا می شود. هنوز هم علت این انسداد معلوم نیست ولی پزشکان معتقدند که این بیماری میتواند ارثی باشد و از طریق پدر و مادر به فرزند منتقل شود. در ادامه با راه‌های تشخیص آب سیاه اشنا شوید:

از عواملی که باعث بروز بیماری آب سیاه میشود می توان به چشم دید محدود، تهوع یا استفراغ، چشم درد، قرمزی چشم، سرگیجه و سوزش چشم و ریزش اشک از چشم اشاره کرد. اگر با این موارد رو به رو شدید، توسیه میشود که به دکتر چشم پزشک مراجعه کنید و در زمینه چگونگی جراحی و قیمت و هزینه عمل اطلاعاتی را به منظور درمان کسب کنید. پزشکتان در چشم شما قطره ای میریزد تا قرنیه ی شما را باز کند و از این طریق، چشم و عصب بیناییتان را نیز بررسی کند و درصورت تشخیص ابتلای شما به گلوکوم از عصب عکس میگیرد و تستی را به منظور آزمایش فشار چشم انجام می دهد که انجام این کار بدون درد و در کوتاه مدت میباشد تا اقدامات ضروری را در جهت درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری انجام دهید.

درمان بیماری آب سیاه,آب سیاه,درمان آب سیاه با لیزربعضی وقت ها، آب سیاه همراه با فشار طبیعی چشم میباشد 

 درمان آب سیاه

با توجه به شدت بیماری آب سیاه می توان با روشهای جراحی، لیزر و یا داروها، این بیماری را درمان کرد. قطره های دارویی باعث میشود فشار داخل چشمی کاهش یابد که این روش، اولین قدم درمانی می باشد. چون آب سیاه، یک بیماری بدون درد و ناراحتی است که گاهی وقت ها بیماران در درست ریختن قطره ها کوتاهی می کنند، اگر از قطره ها به درستی استفاده کنید فشار چشم کنترل میشود و از صدمه به چشم پیشگیری می کند. اگر نمیتوانید براحتی از قطره ها استفاده کنید و مزاحمتان است هرگز مصرف داروها را خود به خود قطع نکنید و پیش از آن برای درمان جایگزین با پزشکتان صحبت کنید.

* درمان دارویی آب سیاه:

به طور کلی داروهایی که در بیماری آب سیاه استفاده میکنید فشار داخل چشمی را به ۲ روش کاهش می دهد که شامل کاهش تولید زلالیه یا افزایش خروج زلالیه از چشم می باشد.

۱- کاهنده های تولید و ترشح زلالیه:

از کاهنده های تولید و ترشح زلالیه می توان به دسته آگونیست های آلفا- آدرنرژیک ( نظیر آپراکلونیدین، بریمونیدین، اپی نفرین و...) دسته داروهای مهارکننده کربنیک انهیدراز ( نظیر استازولامید و دورزولامید) و دسته بلوک کننده های گیرنده بتاآدرنرژیک ( نظیر تیمولول و بتاکسولول) اشاره کرد.

۲- افزاینده های خروج زلالیه:

افزاینده های خروج زلالیه شامل دسته پروستاگلندین ها ( از جمله لاتانوپروست)، دسته کولینرژیک ها ( از جمله پیلوکارپین) و دسته داروهای اُسموتیک ( گلیسرین و مانیتول) می باشند. برای کاهش تولید و تجمع مایع در چشم باید از داروهای ادرارآور ( دیورتیک) استفاده کنید. برای درمان گلوکوم( بدون آسیب عصب بینایی یا از بین رفتن بینایی) از داروهای مناسب برای درمان فشارخون بالا استفاده کنید تا مانع بروز گلوکوم شود. هرکدام از این داروها امکان دارد به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر استفاده شوند.

* درمان آب سیاه با لیزر:

برای این که مایع را از چشم خارج کنند، از لیزر درمانی استفاده می کنند که موثرترین راه برای درمان گلوکوم محسوب میشود ولی در بعضی موارد هم دیده اند که لیزر درمانی برای این بیماری اثر پایداری ندارد و بیش از نیمی از بیماران مبتلا دوباره دچار افزایش فشار چشم میشوند.

درمان آب سیاه با جراحی,آب سیاه,بیماری آب سیاه چشم اگر از قطره چشمی به درستی استفاده کنید فشار چشم کنترل میشود و از آب سیاه پیشگیری میکند

* درمان آب سیاه با جراحی:

هدف از درمان آب سیاه با عمل جراحی اینست که منفذ جدیدی برای خروج مایع در چشم ایجاد شود. زمانی چشم پزشک از این روش درمانی استفاده می کند که لیزر درمانی و دارو موثر نیستند که در اکثر مواقع حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد موفقیت آمیز بوده است. بهتر است بدانید که با جراحی گلوکوم صرفا دید باقی مانده ی شما حفظ می شود ولی در بینایی شخص بهبودی حاصل نمی شود.

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش