فرناز المعینژاد، متخصص فیزیوتراپی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، درباره سندروم پای بیقرار اظهار کرد: به احساس ناراحتی شدید در پاها در زمان خواب و استراحت که با درد و در برخی موارد سوزن، سوزن شدن پاها همراه است به طوری که در خواب یا هنگام نشستنهای طولانی مدت فرد را به حرکت دادن دائم پاها وادار میکند، سندروم پای بیقرار میگویند.
او بیان کرد: سندروم پای بیقرار اغلب در ساعات پایانی روز اتفاق میافتد و خواب شبانه را مختل میکند، به طوری که در بسیاری موارد شخص مجبور میشود از رختخواب برخیزد و برای آرام شدن پاهایش، کمی راه برود، آنها را ماساژ دهد یا با آب سرد بشوید.
سندروم پای بیقرار در کمین چه کسانی است؟
این متخصص فیزیوتراپی افزود: افراد در هر سنی حتی سنین کودکی به این سندروم چار میشوند، اما اغلب سندروم پای بی قرار در بزرگسالان رخ میدهد، شیوع این عارضه در زنان بیشتر است، زنان باردار به ویژه در سه ماه آخر بارداری هم میتوانند به این عارضه مبتلا شوند.
علل ابتلا به سندروم پای بی قرار
او تاکید کرد: علت اصلی این عارضه هنوز شناخته نشده است، اما به نظر میرسد که استرس و بیخوابی آن را تشدید میکنند، اگر والدین شما به این سندروم مبتلا باشند، ۳۰ تا ۵۰ درصد هم این احتمال وجود دارد که شما به این عارضه دچار شوید، برخی رژیمهای غذایی حاوی مقادیر پایین آهن، مصرف زیاد قهوه و کافئین و استعمال سیگار هم میتواند در بروز سندروم پای بی قرار نقش داشته باشد.
المعینژاد تصریح کرد: سندروم پای بی قرار در برخی بیماریها مانند کم خونی، دیابت، التهاب مفاصل و پارکینسون بیشتر دیده میشود، این سندروم در افرادی که داروهای ضد افسردگی یا ضد حساسیت خوابآور مصرف میکنند و بیماران کلیوی که دیالیز انجام میدهند هم شایع است.
تشخیص سندروم پای بیقرار
این متخصص فیزیوتراپی گفت: روشی خاص برای تشخیص سندروم پای بیقرار وجود ندارد، اما پزشک اغلب با گرفتن شرح حال دقیق بیمار و گوش دادن به نشانههایی که فرد بیان میکند، این سندروم را تشخیص میدهد.
او درباره نشانههای سندروم پای بیقرار اظهار کرد: تمایل شدید به حرکت دادن پاها همراه با احساس کوفتگی، سنگینی، سوزش، گرفتگی و درد در پاها از نشانههای سندروم پای بی قرار هستند که این علائم هنگام خواب و پس از نشستنهای طولانی مدت شدت میگیرند و عصرهنگام و شبها بروز پیدا میکنند.
المعینژاد بیان کرد: پزشک اغلب بررسی میکند که آیا علائم سندروم پای بیقرار با راه رفتن، کشش عضلات پا، ورزش دادن پاها و ماساژ آنها بهتر میشود یا خیر.
درمان سندروم پای بی قرار
این متخصص فیزیوتراپی افزود: اگر بیماری زمینهای در ابتلا به سندروم پای بیقرار نقش داشته باشد درمان آن بیماری میتواند نشانههای این سندروم را کاهش دهد، پرهیز از مصرف قهوه و استعمال سیگار، ماساژ دادن و کشش عضلات ساق پا، کاهش استرسهای روزانه با انجام تنآرامی و مدیتیشن، مراجعه به فیزیوتراپی برای کاهش درد و اسپاسم (گرفتگی) عضلات ساق پا و استفاده متناوب از کیسه آب گرم و آب یخ، از روشهای درمانی برای بهبود سندروم پای بی قرار هستند.
سه تمرین ورزشی برای بهبود سندروم پای بی قرار
او تاکید کرد: در تمرین نخست فرد باید مطابق تصویر روی صندلی بنشیند و در حالی که زانوهایش به طور کامل صاف است با زانوهای کشیده پنجه پاهایش را به سمت جلو و عقب ۳۰ بار حرکت دهد، این تمرین باید روزانه ۲ بار انجام شود.
المعینژاد تصریح کرد: در تمرین دوم فرد باید رو به روی دیوار بایستد و یک پایش را جلوتر از پای دیگر قرار دهد سپس در حالی که زانوی پای عقبی به طور کامل صاف و کشیده است به آرامی زانوی پای جلویی را ۳۰ شماره به سمت دیوار خم و راست کند، این تمرین باید روزانه ۲ بار انجام شود.
او یادآوری کرد: در تمرین سوم فرد باید بر لبه پله یا استپ طوری بایستد که فقط پنجه پایش روی پله بوده و پاشنه پایش آزاد باشد سپس با زانوی صاف به آرامی هر ۲ پا را به سمت پایین بکشد تا کشش را در پشت ساق پا احساس کرده، سپس به آرامی عضله ساق پا را منقبض کند و بدن را به طرف بالا بکشد، این تمرین باید روزانه ۲ بار، هر بار ۳۰ مرتبه تکرار شود.
- 13
- 1