پرخوری قبل از پریود
در روزهای منتهی به عادت ماهیانه، پرخوری افراطی به عنوان یک نوع اختلال قبل از قاعدگی شناخته میشود. فرد مبتلا به این نوع اختلال میخواهد انواع غذاهای بسیار قوی و کنترل نشدنی را میل کند. اختلال قبل قاعدگی، تبدیل به سندروم قبل از قاعدگی یا PMS در مرحله ی شدید می شود. بهتر است بدانید که حدود ۹۰ درصد از بانوان در روز های پیش از قاعدگی در اکثر موارد، با این نوع پرخوری مواجه میشوند. در نظر داشته باشید که حدود پنج روز قبل از پروسه ی عادت ماهیانه، نشانه های منتهی به روز قاعدگی، خود را نان می دهد و بعد از گذشت چهار روز از دوره ی قاعدگی، این اختلال از بین می روند.
علائم و نشانه های پرخوری قبل از پریود
زنان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی ممکن است با بعضی از علایم جسمی رو به رو شوند که از آن ها می توان به سردرد همراه با حساسیت به نور یا صدا، نفخ و درد شکم یبوست و اسهال و دیگر مشکلات گوارشی، درد پستان و درد ران ها، درد کمر، تنش عضلانی و سایر موارد اشاره کرد که میتواند در روزهای پیش از شروع دوره ماهانه موجب ناراحتی شدید در فرد شود. گاهی وقت ها علایم عاطفی، اختلالات خواب را بوجود می آورد و علاوه بر آن مشکلات دیگری نظیر ازدیاد اضطراب، غمگینی، تغییرات شخصیت و اخلاق فرد، طغیان های احساسی، نوسانات خلقی، افسردگی و اختلالات خوردن مثل ولع مصرف موادغذایی به خصوص شیرینی جات و موارد دیگر را بهمراه دارد. ممکن است باعث ایجاد مجموعه ای از علامت های عاطفی و جسمی شود که برای زنانی که دوره های شدید PMS را تجربه می کنند، از حد تحمل خارج باشند.
علت ایجاد پرخوری قبل از پریود
سطح هورمون ها پیش از شروع دوره ی قاعدگی، دچار تغییراتی میشود که در نتیجه ی آن اشتها و ولع افراد برای مصرف موادغذایی با تغییراتی رو به رو می شود. میزان هورمون استروژن، پیش از شروع پریودی، در بدن کاهش می یابد که در نتیجه ی آن اشتها افراد، افزایش پیدا میکند. همچنین چنانجه قبل از پریودی سطح هورمون پروژسترون، افزایش یابد موجب تحریک اشتها و تأثیر منفی بر روحیه ی فرد می شود؛ که شخص در چنین شرایطی برای غذا خوردن، انگیزه ی بیشتری پیدا میکند. بنابراین عوامل اصلی در مصرف بیش از حد موادغذایی در قبل و حین قاعدگی، شامل افزایش پروژسترون و کاهش استروژن می باشد.
چنانچه در زمان پیش از پریودی سطح هورمون ها تغییر کند باعث ولع در مصرف غذاهای غنی از قند و کربوهیدرات میشود. کربوهیدرات ها و غذاهای شیرین در بدن افراد، سروتونین ترشح می کند. این نوع ماده ی شیمیایی به افزایش احساس خوشحالی کمک میکند. بنابراین اگر موادغذایی با این ترکیبات را مصرف کنید؛ علاوه بر این که حال روحی شما را بهبود میدهد، به رفع خستگی پیش از پریودی، نیز کمک می کند. درصورتی که به شکل منظم، غذا بخورید؛ قندخون شما تثبیت میشود که به ثابت نگه داشتن حال روحی شما کمک میکند.
نوع شدید PMS یا بیماری اختلالات خلقی قبل از قاعدگی( PMDD)
شما به ندرت با علائم شدید PMS رو به رو میشوید. درصد کوچکی از زنان، با تجربه ی علایم شدید به PMDD مبتلا میشوند. تعداد زنان درگیر علائم شدید PMDD، حدود ۳ تا ۸ درصد میباشد که این علائم عبارتند از:
>> افسردگی
>> تفکر خودکشی
>> حملات پانیک
>> اضطراب شدید
>> خشونت با تغییر شدید خلق و خو
>> گریه کردن
>> بی علاقگی به فعالیت های روزمره
>> بی خوابی
>> مشکل در تفکر و تمرکز
>> پرخوری
>> دل پیچه دردناک
>> نفخ
گاهی اوقات وقتی که سطح استروژن و پروژسترون دچار تغییراتی میشود علایم PMDD بروز میدهد. پایین آمدن سطح سرتونین با PMDD ارتباط دارد.
راهکارهای کنترل پرخوری قبل از پریود
تشخیص و شناسایی وجود مشکل پرخوری در شما بعنوان نخستین قدم پیشگیری از پرخوری پیش از پریود می باشد. همچنین باید از زمان دقیق پرخوری بیش از حد خود مطلع باشید. در این صورت میتوانید ، این مشکل را با استفاده از راهنمایی های زیر برطرف کنید:
۱. استراحت کافی:
استراحت کافی باعث میشود که سطح انرژی، بالا برود؛ به همین خاطر به مصرف غذای کمتری نیاز دارید.
۲. افزایش تحرک:
علامت های پریود و قبل از آن با تحرک داشتن و ورزش کردن، تسکین داده می شود. از این رو توصیه میشود که بیرون بروید یا حتی به پیاده روی در داخل منزل خودتان بپردازید. اگر در تمام طول ماه به ورزش کردن و فعالیت های منظم بپردازید؛ در زمان پریودی یا پیش از آن احساس بسیار بهتری دارید.
۳. عدم مصرف دخانیات:
علایم و دردهای قاعدگی با انجام بعضی از کارها نظیر کشیدن سیگار و قلیان و دیگر دخانیات، تشدید میشود؛ بنابراین مصرف سیگار را ترک کنید. باتوجه به سخت بودن ترک سیگار در مراحل اولیه، باید بدانید که انجام این کار، ارزش تلاش کردن را دارد.
۴. سبک زندگی سالم داشته باشید:
برای کنترل اضطراب در زندگیتان، بهتر است که به انجام اموری همچون ورزش، داشتن خواب منظم، تکنیک های تمرین آرامش و حفظ دید مثبت به زندگی بپردازید. تکنیک های ارامش بخش شامل ماساژ، تنفس عمیق، یوگا، مدیتیشن و آرام سازی پیشروندۀ عضلانی می باشد. برای کاهش تنش موجود در سرتاسر بدنتان به روش آرام سازی پیشروندۀ عضلانی، توصیه میشود که تمام عضلات اصلی در بدنتان را منقبض و رها کنید. میتوانید در گروه هایی با مشکلات همانند خود، عضو شوید. با افرادی که فکر می کنید به شما کمک می کنند، صحبت کنید و شاید شما هم از ترفندهای درمانی موفقیت آمیز آن ها الگو بگیرید.
۵ پیروی از رژیم غذایی سالم برای کاهش پرخوری قبل از پریود:
برای کاهش پرخوری قبل از پریودی، بهتر است که غذاهای سالم، مصرف کنید. بنابراین در طول ماه، نوع غذاهای مصرفی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
> میزان مصرف نمک را به موجب کاهش احتباس آب در بدن، به حداقل برسانید؛ بدین دلیل که نمک، اندام فرد را از لحاظ ظاهری با افزایش میزان سدیم، نا متناسب می کند و در بدن فرد، آب فراوانی را محبوس می کند.
> بمنظور پیشگیری از افزایش نفخ های بدنی توصیه می شود که بعضی از موادغذایی را نخورید؛ این موادغذایی شامل مواد خوراکی حاوی قند تصفیه شده، لبنیات اعم از شیر، ماست، کشک، غذاهای شور و چرب می باشد.
> غذاهای فیبر دار، موجب ایجاد نوعی احساس گرسنگی در بدن فرد میشود. به همین خاطر بهتر است که از بعضی موادغذایی سرشار از فیبر در روز های قبل از قاعدگی استفاده کنید که از آن ها می توان به میوه هایی مانند سیب، انواع لوبیا، دانه، غلات کامل، سبزیجاتی نظیر اسفناج و کلم پیچ اشاره کرد.
> مصرف کربوهیدرات با میزان میل به مصرف غذاهای چرب و شیرین، رابطه ی عکس دارد. بنابراین شما میتوانید به کاهش پرخوری قبل از قاعدگی با مصرف کربوهیدراتی نظیر سیب زمینی ، نان سبوس دار، انواع سبزیجات و میوه کمک کنید.
> زمینه ی شکل گیری التهابات با مصرف نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های حاوی کافئین به خصوص قهوه، افزایش می یابد و باعث افزایش نشانه های سندرم قبل از قاعدگی میشود. لذا از مصرف این نوع نوشیدنی ها در پروسه ی قاعدگی بپرهیزید.
درمان پرخوری قبل از پریود
درواقع نیازی نیست که پرخوری پیش از پریودی را درمان کنید ولی بعضی از افراد به خاطر داشتن پریودی نامنظم و اضافه وزن با مشکلاتی در این برهه زمانی رو به رو می شوند. به طور مثال دچار اضافه وزن، بیش از زمان قبل می شوند و در خصوص پرخوری و اضافه وزن، اضطراب و استرس پیدا میکنند؛ به همین خاطر بهتر است که به پزشک خود برای درمان پرخوری قبل از قاعدگی مراجعه کنید تا راهکارهای درمانی زیر را برای شما تجویز کند:
- رفتار درمانی شناختی( CBT):
متخصص در روش رفتار درمانی شناختی، از بیمار، تقاضای مواجهه شدن با افکار و احساسات ناراحت کننده ی خود را دارد. سپس آنها را با استفاده از یک سری روش های خاص، تغيير می دهد.
- روان درمانی بین فردی( ITP):
وقتی که شخص در ارتباط با دیگران باشد، به چنین حالتی روابط بین فردی می گویند که باید این مهارت ها را با تمرکز کردن، بهبود داد.
-( DBT):
روش رفتار درمانی دیالکتیکی، متمرکز بر تنظیم احساسات است. در این روش با از بین بردن رفتاری های مخرب، کمک می کند که فرد به جای کاهش اضطراب خود با غذا خوردن از رفتارهای صحیح الگو بگیرد و از این طریق، آرامش را کسب کند. به طور مثال ، زمانی که یک فرد، روند پرخوری و مصرف بیش از اندازه ی غذا را به موجب استرس حاکم در بدن آغاز می کند. درمان گر از غذاخوردن های بی واهه ی فرد، به روش رفتار درمانی دیالکتیکی، می کاهد و از این طریق بیمار، قادر به مبارزه با احساسات منفی و استرس های بیهوده است.
- دارو درمانی:
داروهای مهار کننده ی اشتها توسط بعضی از متخصصان به منظور کاهش پرخوری قبل از پریودی، تجویز شده است. برخی دیگر نیز قرص های ضد بارداری را تجویز می کنند تا هورمون های زنان تنظیم شود. قرص های تنظیم کننده ی هورمون از روند تخمک گذاری جلوگیری می کنند و در اکثر موارد، باعث کاهش میزان خونریزی و کاهش بروز نشانه های سندرم قبل از قاعدگی میشوند.
ضرورت مراجعه به پزشک برای پرخوری قبل از پریود
به مدت یک هفته، پروسه و اختلالات مربوط به قاعدگی ادامه دارند. بنابراین در مکانیزم بدن شخص، تداخل و تأثیری ندارد ولی در صورتی که نشانه های پرخوری قبل از پریودی از سه دوره ی عادت ماهیانه بیشتر شود؛ باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. در واقع افرادی استرس پرخوری دارند که از قاعدگی های نامنظم و اضافه وزن، رنج می برند. به این جهت فرد مبتلا به پرخوری های قبل از قاعدگی، با مشکلات روحی و روانی رو به رو می شود. اضطراب قبل از قاعدگی که تحت عنوان PMDD شناخته میشود، به نوعی اختلال مخرب می گویند. اکثر زنانی که به اختلال پرخوری قبل از پریود، گرفتار هستند؛ با مشکلاتی رو به رو می شوند که از آن ها می توان به افکار خودکشی، گریه های مکرر، بیخوابی و رفتار های تکانشی اشاره کرد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 12
- 4