شب زفاف
شب زفاف، اولین شب آغاز زندگی مشترک و یکی از شب های بسیار مبارک است. مبارکی آن از این رو است که در روایت آمده مؤمن با پیوند زناشویی و عروسی کردن نیمی از ایمانش کامل می شود. به همین جهت در منابع اسلامی آداب و رسوم فراوانی برای شب زفاف ذکر شده است.
آداب و رسوم شب زفاف
شب زفاف، به علت نشان دادن باکره بودن دختر، به وسیله خانواده دختر به خانواده داماد، ایجاد شده است. بر اساس رسومات قدیمی، خانواده دختر یک دستمال سفید رنگ بدست داماد می دادند که باید بکارت دختر را نشان می داده است. این دستمال به وسیله مادر دختر به بزرگترهای فامیل نشان داده می شد. برداشته شدن پرده بکارت دختر بیانگر این است که دختر از قبل هیچگونه رابطه ی جنسی نداشته است و باکره می باشد. علائم مهم این امر را خونی می دانند که از واژن خارج می شود. پرده بکارت یک چین غشایی است که درست در محل ورود واژن بوده و انواع و اشکال مختلفی دارد. پرده بکارت تنها یک غشاء نازک است، ولی معمولاً دختران انتظار درد زیاد در زمان پارگی آنرا دارند یا مردان فکر می کنند احتیاج به فشار زیاد برای از بین بردن آن هست. همین اذهان مسائلی هستند که سبب استرس زوجین در شب زفاف می شوند.
آماده سازی حجله برای شب زفاف
برای شب زفاف، بهتر است یک اتاق مناسب، راحت و آرامش بخش، در یک مکان آرام و بدور از هر گونه دلواپسی و استرس آماده شود تا عروس و داماد از هر جهت راحت و آسوده باشند.
پسر و دختر باید پیش از شب زفاف اطلاعات لازم را در خصوص امور جنسی لازم، البته از راه صحیح و مشروع آنرا کسب کنند تا در شب زفاف مشکلی پیش نیاید.
اعمال شب زفاف
از آموزه های دینی بدست می آید، هم بسترشدن زن و شوهر و ارضای غریزه جنسی از این راه نیایش به حساب می آید و حتی در روایتی آمده است چنانچه کسی عمل نزدیکی با همسرش را همراه با آداب و رسوم آن زود به زود انجام دهد، به یکی از سنت های پیامبران (صلی الله علیه و آله) عمل نموده است. در ادامه اعمال شب زفاف را بخوانید.
۱. وضو گرفتن عروس و داماد در شب زفاف:
امام باقر (ع) درباره اعمال شب زفاف فرمودند:
« در شب زفاف چون عروس را به منزلت آوردند، وضو بساز و به او هم بگو که وضو بسازد و هر کدام دو رکعت نماز به جا آورید و خداوند را حمد کنید و بر پیامبر صلی الله علیه و آله و آلش درود بفرستید و (برای خوشبختی و سعادت خویش و فرزندان و گرمی زندگیتان) دعا کنید و به زنانی که همراه عروس آمده اند، بگو که «آمین» بگویند.»
موقع انجام اعمال شب زفاف، زن و شوهر مراقب باشند که در آن زمان از هر گونه معصیت دور باشند، حتّی فکر گناه نکنند، تا ابلیس در نطفه آنان شریک نشود؛ چون نطفه پایه اوّل ساختار اولاد آینده را تشکیل می دهد.
امام جعفر صادق (علیه السلام) دستور فرموده اند که موقع هم بسترشدن گفته شود:
«اَعوذَُ بِالله السَمیع العَلیم مِنَ الشّیطانِ الرَّجیم؛
پناه می برم از خدای شنوا و دانا، از شیطان رانده از درگاه خدا».
۲. شستن پای عروس موقع ورود به خانه داماد در شب زفاف:
یکی از اعمال شب زفاف شستن پای عروس است. رسول خدا (ص) به امام علی (ع) سفارش فرمود: «ای على! هنگامى که عروس را به خانه خود آوردى کفش او را از پایش بیرون بیاور تا بنشیند (هنگامى که مینشیند) و پاى او را با آب بشوى و آن آب را از در خانه تا آخرین نقطه حیاط خانه بریز؛ زیرا اگر چنین کنى خداوند هفتاد هزار نوع تنگدستى را از آن خانه ببرد، و هفتاد هزار نوع برکت وارد کند، و هفتاد رحمت نازل کند که بالین سر عروس بگردند تا اینکه برکتش به همه زوایاى خانه تو برسد و تا زمانی که آن برکات و رحمتها در خانه است عروس از مشکلات روحی روانی و مرض جذام و برص ایمن باشد».
آشنایی با شب زفاف (شب اول عروسی)
۳. تکبیر گفتن در شب زفاف:
برخلاف مراسم جاهلیت – که متأسفانه عده ای در عصر ما به بعضی از آنها گرفتاراند و شب زفاف را به بی عفتی و بی غیرتی و گناه میگذرانند – در اسلام، نخستین حرکت سازنده زندگی مشترک، با شعار «تکبیر» آغاز می گردد و گفتن این ذکر از اعمال شب زفاف محسوب می شود.
۴. خواندن دو رکعت نماز در شب زفاف:
خواندن نماز، یکی از اعمال شب زفاف است. خواندن این نماز در شب زفاف، با حال خضوع و خشوع و دعای ذیل در سرنوشت عروس و داماد بسیار مؤثر است و از بهترین اعمال شب زفاف است:
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی إِلْفَهَا وَ وُدَّهَا وَ رِضَاهَا وَ رَضِّنِی بِهَا ثُمَّ اجْمَعْ بَیْنَنَا بِأَحْسَنِ اجْتِمَاعٍ وَ أَسَرِّ ائْتِلَافٍ فَإِنَّکَ تُحِبُّ الْحَلَالَ وَ تَکْرَهُ الْحَرَام»
خدایا الفت و دوستی و رضایت زن را نسبت به من و رضایت مرا نسبت به وی، بر من ارزانی دار و بین ما را به برترین وجه مجتمع نما و نیکوترین الفت را به ما عطا کن، همانا تو حلال را دوست می داری و حرام را زشت می شماری.
۵. خواندن دعا و نیایش:
خواندن دعا و نیایش که از اعمال شب زفاف است بعد از خواندن نماز شب زفاف صورت مىگیرد.
۶. دست گذاشتن داماد بر پیشانی عروس در شب زفاف:
پس از ورود عروس به حجله، داماد در حالی که رو به قبله می ایستد، دست خویش را بر پیشانی عروس بگذارد و برای خود و عروس و اولاد آینده شان، دعا کند.
امام باقر (ع) در بیان آداب و رسوم حجله و شب زفاف می فرماید:« زمانی که به حجله وارد شدی و نزد عروس رفتی، پیشانی او را بگیر و دعا کن و بگو:
«اللّهمّ بامانتک اخذتها و بکماتک استحللتها فان قضیت لی منها ولداً فاجعله مبارکاً تقیّاً من شیعة آل محمّد و لاتجعل للشّیطان فیه شرکاّ و لانصیباّ؛
خدایا! من، این خانم را از تو به امانت گرفتم و با سخنان تو وی را حلال نمودم. پس، در صورتیکه فرزندی از او زاده شد، وی را مبارک و با تقوا و از شیعیان محمدصلی الله علیه و آله و آلش قرار ده و در وی برای شیطان نصیبی قرار مده.»
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 30
- 5