نماز استخاره
استخاره به معنی خواستار رهنمای شدن از خداوند در رابطه به عمل کردن بر یکی از دو تصمیم شرعی و حلال است. استخاره در خصوص موضوعات فرض، حرام و مکروه لازم نیست. نماز استخاره به موضوعات مبهو( مجاز) و مستحب (تشویق شده و یا پسندیده)، مربوط می شود که انسان نمی داند خیر او بر کدامیک از آن ها بیشتر است. سوء تفاهمهایی در اذهان بعضی مسلمانان در مورد خواندن نماز استخاره وجود دارد و آن این که پس از نماز استخاره و دعای نماز استخاره توقع دارند که در رابطه به تصمیم که پیشرو دارند خواب ببینند. برای درخواست نیکی و انجام کارهای خوب در روایات، نماز استخاره سفارش شده است.
به چندین شکل نتیجه خواندن نماز استخاره ظاهر شده است. پس از اجرای نماز استخاره بطور اساسی پیگیر آن تصمیمی شوید که دلتان زیادتر به آن گرایش پیدا کرده باشد و گواهی خوش و سکون در آن احساس داشته باشید. علاوهبراین شاید دریابید که تغیراتی در اوضاع رخ داده باشد که شاید سود و یا ضرر داشته باشد.
بعد از این که نماز استخاره خواندید و از خداوند خیر خواستید، از تصمیم گرفتن منصرف نشوید چون به نپذیرفتن هدایت از جانب خداوند دلالت می کند و دیگر این که پیش از خواندن نماز استخاره باید دل و حواستان پاک باشد و اگر بازهم بعد از نماز استخاره دلتان به یکی از آن دو عمل گواهی نداد، مجددا استخاره را تکرار کنید.
كیفیت نماز استخاره ذات الرقاع چنین است كه هر موقع اراده انجام كارى را داشتی، شش ورقه آماده كن و در سه ورقه ی آن بنویس:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ خِیَرَةٌ مِنَ اللَّهِ الْعَزیزِ الْحَكیمِ لِفُلان بْنِ فُلان اِفْعَلْ
به نام خدا كه رحمتش بسیار و مهربانىاش همیشگى است، خیرخواهى است از خداوند عزیز حكیم فلان فرزند فلان، انجام بده.
و در سه ورقه دیگر بنویس:
لاتَفعَل
انجام نده
سپس در زیر جانماز خود آن ها را بگذار و دو ركعت نماز به جا بیاور، وقتی که از نماز استخاره فارغ شدی، سجده کن و صد بار در سجده بگو:
اَسْتَخیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ خِیَرَةً فى عافِیَةٍ
خیر مى خواهم از خداوند به رحمتش، خیرخواهى در عافیت
آن گاه بنشین و بگو:
اَللّهُمَّ خِرْلى وَاخْتَرْلى فى جَمیعِ اُمُورى فى یُسْرٍ مِنْكَ وَ عافِیَةٍ
خداوند ابراهیم خیر بخواه، و در همه امورم، در آسانى و عافیت از جانب خود خیر برگزین
در این مرحله از نماز استخاره، ورقه ى زیر جانماز را با هم مخلوط كن و یكى یكى بیرون بیاور، هرگاه سه افعل دنبال هم بیرون آمد، كاری كه اراده كرده اى را انجام بده و اگر سه لا تفعل بیرون آمد آن کار را انجام نده، اگر یكى افعل بیرون آمد و دیگر لا تفعل، تا پنج ورقه بیرون بیاور و به آن دقت كن، اگر سه افعل است و دو لا تفعل، آن کار را انجام بده و اگر برعكس است انجام نده.
فضیلت خواندن نماز استخاره
رضایت خداوند و خیر کار خود را با ادای نماز استخاره جویا شوید. خواندن نماز استخاره برای ما یک نعمت گران بها محسوب میشود و از جانب خداوند، فرصتی برای التماس به خداوند و آرزوی هدایت الهی است. نماز استخاره برای همه مسلمانان یک تحفه است ولی بسیاری از مردم با کمال تاسف از این حقیقت پی نبرده اند و از دوست و آشنا و والدین مشورت می گیرند ولی متوجه نمی شوند که رضایت خداوند و خیر کار خود را با ادای نماز استخاره جویا شوند.
هدایت و موفقیت خود را باید از درگاه خداوند بخواهید. در صورتیکه بعد از خواندن یک نماز استخاره اطمینان خاطر حاصل نشد، مجددا نماز استخاره را بخوانید و هر بار با خشوع از تهی دل با خلوص نیت و فروتنی از خداوند استدعا کنید تا خداوند قلبتان را بطرف تصمیم درست باز کند. ناگفته نماند برای گرفتن استخاره بهتر است علاوه بر خواندن نماز استخاره به زمان استخاره هم توجه داشته باشید.
شیوه خواندن نماز استخاره
نماز استخاره دو رکعت است. زمان و مکان آن قیود ندارد، در مسجد یا منزل، در هنگام روز یا شب میتوانید نماز استخاره را بخوانید. پس از تلاوت سوره فاتحه هر آیاتی از قرآن که میخواهید بخوانید، این سوره میتواند سوره ی کافرون یا یکی از سوره های کوتاه قرآن مثل سوره ی اخلاص باشد. قبل از آغاز هر سوره حتما باید "بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ" بگویی. دوباره سوره ی فاتحه را در رکعت دوم، بخوان و پس از آن سوره ی اخلاص را بخوان. فراموش نکن که قبل از سوره ها باید "بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ" بگویی.
خداوند را پس از ختم دو رکعت نماز استخاره، ثناء و صفت زیاد بگوید و به پیامبر مبارک محمد( صلی الله علیه و آله) درود و صلوات بفرستد و در آخر دعای ذیل را بخواند. باید متن عربی آنرا یاد داشته باشید و معنی اش را بدانید ولی افردی که نمی توانند آنرا به عربی بخوانند. متن دری اش را بخوانند. بعد از اقامه ی دو رکعت نماز، اکنون باید دعای استخاره را بخوانی. متن دعای استخاره به این شرح است:
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْتَخِیرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِیمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلَا أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلَّامُ الْغُیُوبِ. اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ خَیْرٌ لِی فِی دِینِی وَمَعَاشِی وَعَاقِبَةِ أَمْرِی أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِی وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِی وَیَسِّرْهُ لِی ثُمَّ بَارِكْ لِی فِیهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ شَرٌّ لِی فِی دِینِی وَمَعَاشِی وَعَاقِبَةِ أَمْرِی أَوْ قَالَ فِی عَاجِلِ أَمْرِی وَآجِلِهِ فَاصْرِفْهُ عَنِّی وَاصْرِفْنِی عَنْهُ وَاقْدُرْ لِیَ الْخَیْرَ حَیْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِی بِه.
ابن عبدالله( رض) درباره ی نماز استخاره چنین فرمودند:رسول الله( ص) به ما آموخت که در هر موردی نماز استخاره را بخوانیم، مثل سوره های قران که به ما می آموخت. رسول خدا ( ص) می فرمودند که هر گاه یکی از شما در مورد گرفتن تصمیمی نگرانی دارد پس او را بگذارید تا دو رکعت نماز استخاره بخواند و بعد از آن ترجمه ی فارسی دعای استخاره را بخواند:
بار خدایا به وسیله ی علمت از تو طلب خیر می کنم و به وسیله ی قدرتت از تو توانایی می خواهم و از تو فضل و بزرگی ات را مسئلت می نمایم. زیرا تو قادر و توانایی و من توانایی ندارم و تو می دانی و من نمی دانم و تو به امورات غیب و پنهانی آگاه هستی. خدایا! اگر می دانی این کار در دین و در امور زندگی و در سرانجام کارم، چه در دنیا و چه در آخرت برایم نیکو است آنرا برایم مقدر و آسان کرده و در آن برکت بیانداز و اگر می دانی این کار در دین و در امور زندگی و در سرانجام کارم، چه در دنیا و چه در آخرت باعث شر و بدی است آنرا از من دور فرما و مرا از از آن دور نما و خیر و نیکویی را هر کجا باشد برایم مقدر نموده و سپس مرا راضی و خشنود بگردان.
به جای عبارت" هَذَا الْأَمْرَ"، خواسته خود را که برای آن راهنمایی می خواهی، جایگزین کن. نماز و دعا را به تعداد دفعات و روزهای مورد نظرت، تکرار کن. امکان دارد بخواهی دعای استخاره و یا اقامه ی نماز استخاره را چند مرتبه تکرار کنی. از این رو در پایان نمازهای روزانه ات، استخاره را ادامه بده تا به تصمیم نهایی برسی. تلاش کن که برای مدت هفت روز استخاره را انجام بدهی، ولی اگر در اواسط این مدت حس کردی که به جوابت رسیدی آنرا متوقف کن.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 14
- 2
سمیرا
۱۴۰۱/۸/۲۳ - ۶:۳۳
Permalink