دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۴۵ - ۱۴ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۳۳۰۳
حج و عتبات عالیات

شورای عالی امنیت ملی درباره حج امسال تصمیم می‌گیرد 

معمای حج

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,حج و زیارت,اعزام ایرانیان به حج

از ماجرای تعرض ماموران فرودگاه جده به دو نوجوان ایرانی به این سو ماجرای حج و زیارت در عربستان‌سعودی روز به روز پیچیده‌تر شد. شهادت آیت‌الله نمر، حمله به سفارت عربستان‌سعودی و قطع روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی سعودی و البته در رأس همه این مسائل فاجعه منا که منجر به شهادت صدها ایرانی شد، مواضع افکار عمومی و نیز برخی از مسئولان را درباره اعزام زائر به عربستان روز به روز رادیکال‌تر کرده است؛ موضوع نهایتا تا جایی پیش رفت که تصمیم اعزام حجاج امسال بر عهده شورایعالی امنیت ملی گذاشته شد. شورایی متشکل از روسای قوا و مسئولان ارشد نظام که مصوباتش تصمیم نظام قلمداد می‌شود.

 

بزرگترین مدافع اعزام زائران ایرانی به حج تمتع حجت‌الاسلام سیدعلی قاضی‌عسکر، نماینده ولی‌فقیه در امور حج و سرپرست حجاج ایرانی همین یک‌ماه پیش گلایه کرد که «با طرح برخی سخنان از مردم می‌خواهند فیش‌های حج را پاره کنند. آیا در مملکت اسلامی که حج یکی از ارکان دینی‌اش است، باید این‌طور برخورد شود؟» او در عین ‌حال گفته است: «بسیاری از مطالب مطرح‌شده درباره حج انحرافی است و مردم نباید به آنها توجه کنند. متاسفانه وادار‌کردن مردم به انصراف از حج پیشینه تاریخی دارد؛ در حالی ‌که فرهنگ دینی به آن توصیه موکد کرده است. حج نه‌ تنها پیامدهای خیرخواهانه‌ای همچون مدرسه‌سازی در نقاط محروم کشور داشته، بلکه گردش مالی بزرگی را برای کشورمان ایجاد کرده است.»

 

اما چه فرد یا نهادی با اعزام زائر به عربستان مخالفت کرده و یا حداقل نارضایتی خود را از این موضوع اعلام کرده است؟ نکته قابل توجه این است که در مورد حج به دلیل وجود حساسیت‌های مذهبی این اظهارات به‌طور مستقیم مطرح نمی‌شود؛ اما ابراز نگرانی‌هایی از مسئولیت‌پذیری طرف سعودی در قبال جان حجاج و خصوصا ایرانی‌ها با توجه به تنش‌های دیپلماتیک بی‌سابقه میان دو کشور بیان شده است.

 

 در آخرین مورد علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ملاحظات مد نظر کمیسیون برای اعزام حجاج ایرانی به حج تمتع ۹۶ با توجه به تغییرات سیاسی اخیر در عربستان‌ سعودی به خبرگزاری مهر گفته است: ما به‌عنوان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این‌باره نگرانیم؛ به همین دلیل هم استدلال‌های خود را به مقامات ذی‌ربط منعکس خواهیم کرد؛ البته تصمیم‌گیری نهایی در این زمینه به عهده شورایعالی امنیت ملی است، اما ما نیز قطعا تا قبل از فرارسیدن موعد اعزام حجاج، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با مسئولان مربوطه جلسه خواهیم داشت و در این زمینه اقداماتی را در دست طراحی داریم.

 

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز روز گذشته با اعلام این موضوع که تصمیم‌گیرنده اعزام حجاج شورایعالی امنیت ملی است و این موضوع تصمیم نظام و نه یک قوه و فرد خواهد بود، گفته است: موضوع اعزام حجاج در شورایعالی امنیت ملی مطرح شده و اگر نظام درمجموع به این جمع‌بندی برسد که این کار انجام شود، آن وقت از تریبون‌های نمازجمعه ته دل ملت را خالی‌کردن، مقابله با تصمیم نظام است. ما هزینه و فایده را در نظر گرفتیم و اگر قرار است تغییری در تصمیم ایجاد شود و اگر کسی حرفی دارد همین حالا به جای این‌که در میان مردم باعث ایجاد استرس شود، حرفش را به مسئولان مربوطه بزند. روز گذشته بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه گفته است: «براساس تفاهم صورت‌گرفته میان سازمان حج و زیارت ایران با وزارت حج عربستان قرار شده است تعدادی از کارشناسان بخش کنسولی وزارت امور خارجه در زمان برگزاری این آیین به صورت موقت در شهرهای جده، مکه و مدینه برای ارایه خدمات کنسولی به حجاج ایرانی مستقر شوند.»

 

نخستين اعزام حجاج ایرانی به عربستان از نهم مردادماه آغاز می‌شود. حجت‌الاسلام قاضی‌عسکر، سرپرست حجاج ایرانی با بیان این‌که همکاری عربستان در این رابطه بسیار خوب است و هیچ مشکلی نداریم، گفته: تاکنون قراردادهایمان بسته شده و هیچ مشکلی نداشته‌ایم و احساس ما این است که ان‌شاء‌الله حج آرامی داریم؛ اما فضای داخلی کشور کمی ملتهب است و رسانه‌ها باید این فضا را آرام کنند. قاضی‌عسکر نسبت به انتقادها درباره اعزام حجاج به مکه ابراز نگرانی کرده و ازجمله موجی را که در داخل کشور علیه فریضه حج راه انداخته شده «بسیار خطرناک» توصیف کرده و با اشاره به این‌که روز یکشنبه در دیداری دو ساعته با تعدادی از خانواده‌های شهدای منا مطالبات آنها مطرح و توضیحات لازم ارایه شد، گفت: «در روزهای اخیر عده‌ای فضای تلخی علیه حج و سازمان حج و زیارت به‌وجود آورده‌اند و برخی رسانه‌ها در آستانه برگزاری حج به دنبال فضاسازی علیه این فریضه بزرگ و تأثیرگذار دینی هستند.»

 

در حال حاضر با توجه به قطع رابطه ایران و عربستان‌سعودی هیچ‌گونه ارتباط دیپلماتیک و کنسولی بین تهران و ریاض وجود ندارد و سفارتخانه‌های دو کشور در ریاض و عربستان بسته شده است. حجاج ایرانی‌ سال گذشته برای شرکت در مناسک حج به عربستان اعزام نشدند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش