یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۲۳:۲۳ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۰۲۹۰
علما و مراجع تقلید

حجت‌الاسلام پناهیان

در‌مردم‌سالاری‌از‌غرب‌جلوتریم

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,علما,حجت‌الاسلام پناهیان
حجت‌الاسلام پناهیان گفت: ما در بخش مردم‌ سالاری از غربی‌ها هم جلوتر هستیم و اگر حتی رای‌گیری هم نباشد نظام ولایی مبتنی برخواست مردم است و با خواست مردم حرکت می‌کند و تحمیل‌هایی که از سوی مردم می‌شود را می‌پذیرد، همانگونه که امیرالمومنین هم می‌پذیرفت.

به گزارش تسنیم، حجت الاسلام پناهیان در سلسله نشست‌های تخصصی تمدن نوین اسلامی که در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد، با اشاره به به این که اگر خواهان دولت اسلامی هستیم، راهی جز تغییر ساختارها نداریم. 

 

وی با اشاره به نقص‌های قوانین فعلی گفت: با ساختار کنونی هیچ وقت به دولت اسلامی نخواهیم رسید. وقتی فقه ما به بررسی تک تک احکام و قوانین فردی می‌پردازد و از آنها منظومه می‌سازد راهی به دولت اسلامی پیدا نخواهیم کرد. 

 

پناهیان با اشاره به این که فقه باید تولید نظام کند وگرنه دجار مشکلات فراوانی خواهیم بود، عنوان کرد: فقه نظام ساز باید نظام اسلامی خانواده، نظام اسلامی لذت‌بری، نظام اسلامی حقوقی، اقتصادی و تعلیم و تربیت را از دین به ما بدهد نه اینکه صرفاً به احکام فردی بپردازد. 

 

وی با انتقاد از وجود دیدگاه فرد محور تصریح کرد: با نصیحت کار درست نمی‌شود و حتی اگر بهترین افراد موجود جامعه هم در مسند مناصب مختلف نظام از ریاست جمهوری گرفته تا مجلس و وزرا هم بنشینند به علت وجود مشکلات ساختاری مسئله حل نخواهد شد، چرا که مثلا مشکلاتی همچون مدیران میانی و ثروت باقی خواهد ماند. در چنین شرایطی با باقیماندن مشکلات مدیران لایق در انتخابات بعدی قطعاً کنار خواهند رفت. 

 

پناهیان این دید که با در میان گذاشتن نصیحت امام علی(ع) به مالک اشتر را در میان وزرا منتشر کنیم مشکلات کم خواهد شد را درست ندانست و مسئله را اساسی‌تر از آن دانست.

 

وی در مورد تاثیر افراد لایق در اداره جامعه افزود: مهمترین تاثیری که این افراد می‌توانند برای جامعه داشته باشند تحولی است که در شیوه اداره جامعه ساختارها، قوانین، شیوه اداره امور می‌توانند داشته باشند چرا که ساختار فعلی به خودی خود فساد خیز است و افراد در آن زیاد تاثیری ندارند. 

 

پناهیان با طرح این سوال که چرا به دولت اسلامی نرسیدیم، گفت: این دید که نرسیدن ما به جهت کمبود نصایح اخلاقی یا افراد خوب یا نبود تقاضای مردم برای دینی عمل کردن، بوده است، قطعاً اینگونه نیست و حتی کمبود بصیرت در قشر خاکستری جامعه نیز نبوده است، بلکه علت این بوده که بعد از انقلاب ساختارها را زیاد متحول نکردیم و حتی ساختارهای غلط هم اضافه کردیم و فقط یک امتیاز مهمی که موجب حفظ و بقای نظام شده است و تنها نقطه مثبت جمهوری اسلامی است بحث ولایت فقیه بوده است. 

 

وی ۱۰ درصد از معضلات جامعه را ناشی از مشکلات اخلاقی، رفتاری و شخصی در میان سیاستمداران دانست و ۹۰ درصد معضلات را ناشی از ساختارهای غلط دانست. 

 

پناهیان با انتقاد از این که  توجه تبلیغاتی جامعه هم متوجه این ۱۰ درصد کم اهمیت است، گفت: دشمنان هم بدشان نمی‌آید که سرگرم این مقدار ناچیز شویم و روی این مقدار ناچیز مانور می‌دهند. 

 

وی گفت: باید انقلابی‌گری را در ساختار انقلابی‌گری دنبال کنیم، باید دنبال ساختارها برویم و فقه باید تولید ساختار کند. مقام معظم رهبری که چند سال پیش به قم رفته بودند به همین مسئله اشاره کردند و فرمودند فقه باید تولید نظام کند.

 

پناهیان با انتقاد از ساختار فعلی نظام که نشات گرفته از ساختار منتسکیو فساد خیز است و فقه باید برای آن جایگزین داشته باشد. 

 

وی با تردید در ساختار منتسکیو گفت: آیا این ساختار با نگاه انسان شناسانه دینی و جامعه شناسانه دینی شکل گرفته است؟

 

پناهیان در پاسخ با این که منظور از تردید در ساختار بخش مردم‌سالارانه آن نیست، بیان کرد: ما در بخش مردم‌ سالاری از غربی‌ها هم جلوتر هستیم و اگر حتی رای‌گیری هم نباشد نظام ولایی مبتنی بر خواست مردم است و با خواست مردم حرکت می‌کند و تحمیل‌هایی که از سوی مردم می‌شود را می‌پذیرد، همانگونه که امیرالمومنین هم می‌پذیرفت، اما بحث در سازماندهی این ساختار است. مثلاً آیا ۳ قوه در عرض یکدیگر هستند یا در طول همدیگر و رابطه آنها با هم چگونه باید باشد. 

 

وی افزود: اگر آنها را در طول یکدیگرتعریف کنیم بعد از رهبری چه قوه‌ای قرار می‌گیرد و بعد از قوه چه قوه‌ دیگری قرار می‌گیرد و اینگونه هرم حاکمیت شکل می‌گیرد. 

 

پناهیان با طرح این سوال که آیا منظور تغییر قانون اساسی است؟ گفت: حتی اگر تغییر قانون اساسی هم رخ دهد فاجعه نیست بلکه باید دید چه سیستمی می‌خواهد جایگزین شود. 

 

وی بیان کرد: آیا قوه قضائیه باید هم عرض قوه مجریه باشد، که اگر اینگونه باشد چه قدرتی می‌تواند قوه مجریه را کنترل کند؟ 

 

پناهیان با اشاره به این که اکثر این صحبت‌ها در قانون اساسی هم قابل گنجاندن است، تصریح کرد: باید نسبت قوا با یکدیگر مشخص شود این که مجلس در راس امور است با شرایط فعلی بسیار متفاوت است و قاعدتاً وظایف ریاست جمهوری تغییراتی خواهد کرد، قدرت نفوذ و ساختار حاکمیت را می‌توانیم کم کنیم و تک تک مردم را در جریان حساس‌ترین مسائل می‌توانیم قرار دهیم.

 

وی با انتقاد از دید تک بعدی که برای تحول به یک مجموعه نگاه می‌کنند، گفت: مثلا برای تحول بانک‌ها آیا باید قوانین بانک‌ها را تغییر دهیم یا تغییر در سبک زندگی و تامین معیشت مردم ایجاد کنیم، که در این صورت اگر مردم خود را بی‌نیاز از بانک دیدند دیگر مسئله حل ربا در بانک‌ها سالبه به انتفاع به موضوع خواهد بود. 

 

پناهیان گفت: نیاز به دینی داریم که فلسفه نماز جماعت را کار جمعی بداند و تَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَی را وظیفه بداند و به جای اخلاق به ایمان و عمل صالح اعتقاد داشته باشد.

 

وی با انتقاد از این که در مشکلات به مصلحت پناه می‌بریم و برای آن شورا تشکیل داده‌ایم، گفت: شورای مصلحت قوانین ۳۰ ساله درست می‌کند و کارکرد مصلحت تغییر کرده در صورتی که مصلحتی که در فقه مطرح است در مواردی است که مفسده بزرگی وجود داشته باشد. 

 

پناهیان افزود: ملاک تشخیص مصلحت چیست، اگر شورای مصلحت برای رفع اختلافات باشد خوب است، اما اگر براساس مصالح خواستار قانونگذاری باشد باید به صورت علمی مصالح را روشن کند. 

 

 

 

 

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش