سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۱۸ - ۲۰ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۰۰۳
فرهنگ و حماسه

دستاوردهای طولانی‌ترین عملیات ۸ سال دفاع مقدس

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه,عملیات ۸ سال دفاع مقدس
امروز، سالروز آغاز طولانی‌ترین عملیات هشت سال دفاع مقدس است؛ عملیاتی که مانند چنین روزی شروع شد و در اوایل اردیبهشت سال بعد به پایان رسید.

به گزارش مهر،بیستم بهمن ماه، سالروز یکی از مهمترین عملیات‌های هشت سال دفاع مقدس است؛ والفجر هشت.

 

آنگونه که فرماندهان نظامی جنگ نقل می‌کنند، تصرف بخشی از خاک دشمن و منطقه‌ای مانند منطقه و شهر فاو، از تفکرات همیشگی فرماندهان از آغاز جنگ تحمیلی بود؛ چراکه با این اقدام می‌توانستند برگ برنده ای برای خود داشته باشند. از این رو، کار کردن و برنامه‌ریزی برای اجرای عملیاتی گسترده در منطقه جزیره امّ الرصاص جهت عبور از رودخانه اروند، همواره گوشه‌ای از ذهن فرماندهان دفاع مقدس و بویژه حسن باقری را اشغال کرده بود.

 

و اما ایران پس از عملیات غرورآفرین بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر، فرصت بیشتری یافت تا بر این طرح متمرکز شود؛ طرحی که می توانست جنگ را وارد مرحله جدیدی به نفع رزمندگان اسلام و امنیت ملی کشور کند.

این برنامه‌ریزی‌ها بالاخره برای شامگاه بیستمین روز از بهمن ماه سال ۱۳۶۴ جواب داد تا عملیات بزرگ والفجر هشت – به عنوان طولانی ترین عملیات هشت سال دفاع مقدس -، با این بیان سردار محسن رضایی در پشت بیسیم‌های مناطق عملیاتی، آغاز شود: «بسم ‌الله الرحمن الرحیم؛ لا حول و لا قوه الّا بالله العلی العظیم؛ و قاتلوهم حتّی لا تکون فتنه؛ یا فاطمه‌ الزهرا، یا فاطمه‌ الزهرا، یا فاطمه الزهرا.»

 

و اینچنین بود که ۱۴۰ گردان پیاده رزمندگان اسلام به همراه ۱۶ گردان توپخانه ارتش و سپاه؛ عملیاتی را با نام مقدس حضرت صدیقه کبری (س) آغاز کردند که تا اوایل اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۵ ادامه یافت و بیش از ۵۰ هزار کشته و زخمی به دشمن تحمیل کرد و بیش از ۲ هزار اسیر از آنان گرفت؛ عملیاتی که در عین حال، غنائم بیشماری برای لشکر اسلام به همراه داشت؛ غنائم و نتایجی که بخشی از آنها به این شرح است:

 

آزادسازی فاو؛

 

تسلط بر جنوب اروند؛

 

هم مرز شدن با کویت؛

 

انهدام سکوهای مهم پرتاب موشک دشمن؛

 

قطع تردّد دشمن به شمال خلیج فارس.

 

باید گفت مهمترین ویژگی عملیات مهم والفجر هشت، عبور غواصان ما از اروند و شکستن خط دشمن بود. این مسئله زمانی مهم جلوه می‌کند که تصور عبور از این رودخانه، هیچگاه در ذهن دشمن نمی‌گنجید و البته کارشناسان نظامی بین‌الملل هم این مسئله را تقریبا غیر ممکن می‌دیدند.

 

با این حال، رزمندگان اسلام موفق شدند تا بر عرض زیاد اروند، عمق زیاد آن و همچنین جزر و مدّ شدیدش غلبه کنند و به خاک دشمن برسند.

 

نباید از یاد بُرد که رودخانه اروند به «رودخانه وحشی» مشهور است و شدت و سرعت جریان آب در آن گاهی تا ۷۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد.

 

و این هم گزارش مختصر یکی از فرماندهان لشکر اسلام است از آن روز و شب به یاد ماندنی در بهمن ماه ۱۳۶۴: «ما از نظر معنوی، نظامی و تاکتیکهای مختلف، خودمان را برای حمله به شهر فاو آماده و همه مشکلات را حل کرده بودیم؛ به عنوان مثال برای اینکه داخل اسلحه‌ ها آب نرود و باروت و فشنگ ما آب نخورد و خرج کاغذی آر پی جی ما خیس نخورد و بتواند شلیک کند، آنقدر کار کرده بودیم که بتوانیم اسلحه‌ ها را در شرایط مناسب نگه داریم تا برای شلیک، دچار مشکل نشود.

 

به هر حال، وضعیت جوی از نظر جزر و مد آب و از نظر مهتاب و روشنایی و تاریکی هوا ما را طوری هدایت کرد که در بیستم بهمن ماه و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب، این عملیات انجام شود تا فتح فاو، شیرینی سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را دو چندان کند.

 

در همان شب بود که دست نوشته‌ای از طرف فرمانده محترم کل سپاه، سردار محسن رضایی به همراه پرچم متبرّک مرقد منوّر حضرت علی بن موسی‌الرضا(ع) به دست ما رسید و حال و هوایی معنوی به رزمندگان بخشید.

 

غواصان باید معابر را برای نیروهای قایق سوار باز می‌کردند تا آنها بتوانند از این معابر، وارد ساحل دشمن شده و تا روشنایی صبح، منطقه را برای تثبیت و استحکام سر پل، پاکسازی کنند.

 

شکستن خط و درگیری با عراقیها با وجود هوای مه ‌آلود و نم نم باران انجام شد و عراقی‌ها که غافلگیر شده بودند، بی‌هیچ مقاومتی پا به فرار گذاشتند.

 

یکی، دو ساعت پس از درگیری با شنود بی ‌سیم دشمن، حکایت از اوضاع نابسامان و به هم ریخته خطوط دفاعی عراق داشت.

 

 هر یک از فرماندهان عراقی، نسبت به منطقه تحت الحفظ خود، سلب مسوولیت کرده و یکسره از رده‌های بالای خود، درخواست کمک می کردند.

 

 نخست، عملیات در شرایطی سپری شد که دشمن به دلیل غافلگیری طولانی، ناآگاهی نسبت به اوضاع و ابری بودن آسمان، برای هرگونه عکس‌العمل زمینی و هوایی، مهلتی نیافت...

 

طی عملیات والفجر هشت، نزدیک به ۸۰۰ کیلومتر مربع از خاک عراق آزاد و تلفات و خسارات سنگینی بر دشمن وارد شد. عراق در جریان این عملیات، نزدیک به ۵۲ هزار کشته، زخمی و اسیر بر جای گذاشت که در میان کشته شدگان، یک فرمانده لشکر و  پنج فرمانده تیپ، و در میان اسیران، چندین سرهنگ‌ ستاد، سرهنگ‌ دوم، سرگرد و افسر جزء، و همچنین چندین خلبان درجه دار هواپیما و هلی کوپتر وجود داشت.

 

اینچنین شد که بیستم بهمن ماه، به عنوان یک روز مهم و سرآغاز عملیات غرورآفرین والفجر هشت، نه تنها در تاریخ هشت سال دفاع مقدس، بلکه در تاریخ تمامی جنگهای دنیا ثبت شد تا استادان دانشگاهها و دانشکده های نظامی جهان نسبت به این مهم واکنش نشان دهند و رمز و رازهای عبور از عرض یک رودخانه وحشی را به عنوان یک شیوه نوین جنگی، برای دانشجویان نظامی خود تدریس کنند.

 

عملیات والفجر هشت البته در کنار عملیات کربلای چهار، یادآور نام و خاطره غواصان شهید هم هست؛ غواصانی که عاشقانه به آب زدند تا آبروی مردم و کشورشان حفظ شود.

 

 

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش