چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۰۶۹

بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغام، فرمانده ی جنگ ایران و عراق (+ تصاویر)

شهید شاهرخ ضرغام,زندگی نامه شهید شاهرخ ضرغام,بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغامشهید شاهرخ ضرغام پیش از انقلاب به جاهل مابی و لات گری معروف بود
یکی از فرماندهان جنگ ایران و عراق، شاهرخ ضرغام نام داشت که به« حرّ انقلاب» معروف بود. او سابقه دعوت به اردوی تیم ملی کشتی فرنگی، را در کارنامه خود داشت. در این مطلب از سرپوش با بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغام بیشتر آشنا می شوید.

چکیده ای از بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغام

نام:شاهرخ ضرغام

نام پدر:صدرالدین

تاریخ تولد: ۱۳۲۸

محل تولد:تهران

تاریخ شهادت:هفدهم آذرماه ۱۳۵۹

محل شهادت:آبادان

بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغام

نامِ شناسنامه ای شاهرخ، ابوالفضل بود که در محله نبرد در شرق تهران در اول دی سال ۱۳۲۸ دیده به جهان گشود. او جثه ی درشتی داشت. صدرالدین، نام پدر او بود که به عنوان کارگر ساختمان فعالیت داشت. شاهرخ ضرغام  پدرش را در سن ۱۲ سالگی از دست داد. شاهرخ طبق گفته ی برادرش علیرضا، دانش آموزی زرنگ و درس خوان بود ولی به خاطر رفتار معلم کلاس اول راهنمایی اش درس و مدرسه را ترک کرد. شاهرخ در امتحانی که معلمش از او گرفت، فهمید که ارفاقی به دانش آموزان نورچشمی کرده؛ به همین دلیل اعتراض کرد ولی معلم کشیده ای به گوش او به جای ارفاق زد؛ مدرسه هم شاهرخ را به بهانه توهین به معلم اخراج کرد. او اوقات خود را به خاطر سرخورده شدنش به بطالت در سر چهارراه ها گذراند.

شاهرخ ضرغام، پس از این اتفاق، ورزش کشتی را پیگیری کرد. مادرش با محمد کیان پور در سنین جوانی ازدواج کرد. همسر او کارمند راه آهنبود. لذا این زوج به آبادان سفر کردند تا در آن جا کار کنند. شاهرخ با یک فوتبالیست خوزستانی به نام محراب شاهرخی، دوست شد و پس از بازگشت به تهران، به سراغ کشتی رفت و این ورزش را تا سال ۱۳۵۵ ادامه داد.

فعالیت های شهید شاهرخ ضرغام,شهید شاهرخ ضرغام,زندگی نامه شهید شاهرخ ضرغامشهید شاهرخ ضرغام در مسابقات کشتی آزاد تهران نایب‌ قهرمان شد

فعالیت های شهید شاهرخ ضرغام

هیکل این کشتی گیر، درشت بود. درواقع شاهرخ ضرغام توانسته بود مقام قهرمانی جوانان تهران دستهٔ صد کیلو را در نخستین حضور مسابقات کشتی فرنگی به دست آورد. او همچنین در دستهٔ فوق سنگین جوانان کشور در سال ۱۳۵۰ قهرمان شد و به عنوان نایب قهرمان در مسابقات کشتی آزاد تهران انتخاب شد. شاهرخ ضرغام، نیز مقام نایب قهرمان کشتی فرنگی بالای صد کیلوی کشور را در سال های بعد بدست آورد. او به عنوان قهرمان جوانان تهران در مسابقات کشتی سامبو در دستهٔ سنگین وزن برگزیده شد و در کاباره، مشغول بکار شد.

شاهرخ ضرغام در زمانی که انقلاب شده بود؛ متحول گردید و به انقلاب پیوست. او به انقلاب، کمک بسیاری کرد.

خالکوبی« من دیوانه خمینیم» بر بدن

شاهرخ ضرغام در بحبوحه انقلاب اسلامی بهمراه دوستانش در گروه تظاهر کنندگان و انقلابیون قرار گرفت. او در مواقعی که کمک میخواستند؛ حاضر می شد و برای نابودی رژیم پهلوی از همه توانش استفاده کرد. علیرضا میگوید که گاهی اوقات، برادرش تا صبح بیدار بود و به مردم، کمک می کرد. او پولی که از فروختن پیکانش به دست آورد را در این راه، خرج کرد. لحظه ی ورود امام خمینی به فرودگاه مهرآباد که مصادف با روز ۱۲ بهمن ۵۷ بود؛ فدراسیون کشتی، او و چند کشتی گیر تنومند دیگر را انتخاب کرد. شاهرخ بهمراه جمعیت، پس از پایین آمدن امام( ره) از پله های هواپیما، به استقبال ایشان رفتند و به این لحظه تاریخی افتخار می کردند.»

عکس شهید شاهرخ ضرغام,شهید شاهرخ ضرغام که بود,بیوگرافی شهید شاهرخ ضرغامشهید شاهرخ ضرغام کشتی‌گیر قدری بود

درخواست آیت‌الله جلالی خمینی در روزهای نخست پس از پیروزی انقلاب، این بود که شاهرخ ضرغام در کمیته کار کند. طبق گفته ی علیرضا:« شاهرخ به غرب کشور در جهت ختم غائله کردستان سفر کرد و با شهید چمران در آن جا آشنایی پیدا کرد.» شاهرخ ضرغام بهمراه ۶۰ - ۷۰ نفر از دوستانش، هم زمان با آغاز جنگ تحمیلی به اهواز، سفر کرد و سپس به سوسنگرد و دشت ذوالفقاریه آبادان رفت. برادر شاهرخ ضرغام می گفت:« شاهرخ و تعداد زیادی از دوستانش، چند روز بعد از شروع جنگ تحمیلی به خوزستان سفر کردند و شاهرخ در این منطقه، سه ماه آغازین جنگ را سپری کرد تا این که به درجه ی شهادت، نائل آمد.»

شاهرخ ضرغام با شنیدن سخنان مرحوم امام خمینی، بی اختیار به سخنان او با تمام وجود گوش می کرد. او به قدری متحول شده بود که به همه می گفت:« من دیوانه خمینی ام» و بر روی بدنش، این جمله را خالکوبی کرده بود.

نحوه شهادت شهید شاهرخ ضرغام

در۱۷ آذر ماه ۱۳۵۹ شاهرخ ضرغام در ساعت ۹ صبح در عملیات پاکسازی جادهٔ آبادان- ماهشهر، نخستین گلوله آر پی جی را به سمت تانکهای عراقی شلیک کرد. آن ها نیز بی امان شلیک می کردند. گلوله ی دوم شاهرخ به سمت تانک اصابت کرد که در اثر این گلوله تانک با صدای مهیبی منفجر شد. شاهرخ برای شلیک گلوله ی سوم بر روی خاکریز رفت که در همین لحظه صدایی به گوش رسید. حفره ای از گلوله تیربار تانک عراقی ها بر روی سینه شاهرخ ضرغام، ایجاد شده بود که به شدت خونریزی داشت. بدن او در خون، غرق شده بود. سربازهای عراقی از شدت خوشحالی در کنار پیکرش هلهله می کردند. گوینده عراقی هم می گفت:« ما شاهرخ، جلاد حکومت ایران را کشتیم.»

پیکر شاهرخ ضرغام در دشت ذوالفقاریه حد فاصل جاده آبادان- ماهشهر جا ماند و دیگر از پیکر او هیچ اثری پیدا نشد. مادرش درخصوص ماجرای دیدن پسرش در خواب، گفت:نگران شاهرخ بودم. شبی خواب دیدم که گریه کنان در یک بیابان نشسته ام. شاهرخ آمد و دست مرا با ادب گرفت و گفت:« مادر برای چه نشسته ای بلند شو تا برویم» من با دیدنش گفتم:پسرم کجایی، تو نمی گویی این مادر پیر، دلتنگ پسرش می شود؟ من بهمراه او در کنار یک رودخانه زیبا و بزرگ رفتم و او به من گفت:« همین جا بنشین» بعد به سمت یک سنگر و خاکریز رفت. دو سید نورانی از پشت خاکریز به استقبال او آمدند. شاهرخ مشتاقانه به سمتشان می رفت و با آن ها می گفت و می خندید. بعد هم دست در دستان آن ها به من گفت:« مادر من رفتم. منتظرم نباش»

مزار شهید شاهرخ ضرغام,فعالیت های شهید شاهرخ ضرغام,شهید شاهرخ ضرغام,زندگی نامه شهید شاهرخ ضرغامشهید شاهرخ ضرغام نزدیک انقلاب متحول شد و به انقلاب پیوست

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش