به گزارش ایرنا، در این مراسم از ۱۰ روستای برگزیده در حوزه کتاب و کتابخوانی تقدیر شد.
این مراسم هر سال با هدف ترغیب مناطق مختلف کشور در حمایت از طرحهای ترویج کتابخوانی برگزار میشود و از روستاهایی که فعالیتهای نوآورانه، مشارکتجویانه و منسجم در زمینه ترویج کتابخوانی ارائه دهند، تجلیل و شهر پایتخت کتاب و روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی میشوند.
روستاهای برگزیده از استان های خراسان شمالی، اصفهان، کردستان، همدان، البرز، یزد، فارس، هرمزگان و بوشهر بودند.
در این میان نام «شمسی رستاق» به عنوان برگزیده نهایی اعلام شد.
لوح تقدیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیسیون ملی یونسکو به فرماندار اشکذر و نمایندگان این روستا تقدیم شد.
** روستایی با ۹۶ درصد افراد با سواد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد اظهار داشت: روستای شمسی در منطقه رستاق از توابع شهرستان اشکذر و بین این شهرستان و میبد واقع است، این روستا یکهزار و ۵۰۰ جمعیتی از مرکز استان ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.
علی غیاثی ندوشن با بیان اینکه بیش از ۹۶ درصد اهالی این روستا باسواد هستند، افزود: این روستا خاستگاه بسیاری از شخصیت های فرهنگی و علمی از جمله مرحوم آیت الله سید جواد حیدری یزدی از علمای برجسته یزد است.
وی از مرحوم آیت الله حاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی و سید اسماعیل داودی شمسی به عنوان دیگر چهره های مذهبی و سیاسی این روستا یاد و بر تاثیر آنها در ایجاد علاقه به فرهنگ و مطالعه میان مردم تاکید کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد با بیان اینکه افراد یاد شده در میان مردم روستا از محبوبیت خاصی برخوردار هستند، ادامه داد:یکی از ویژگی های بارز شمسی رستاق، فعالیت تشکل های مردمی و غیردولتی است که به صورت خودجوش به امر فرهنگ و توسعه فرهنگی سرگرم هستند.
وی با بیان اینکه این روستا دو شهید هم به انقلاب تقدیم کرده، اضافه کرد: تشکل های مردمی چند سالی است که در ایام نوروز با مشارکت واقعی مردم، جشنواره نوروزی پاتوق را با هدف معرفی ظرفیت های فرهنگی، هنری و تاریخی این روستا برگزار می کنند.
به گفته غیاثی ندوشن، این جشنواره با شعار «علم، فرهنگ و هنر در سایه همدلی و صمیمیت» از آغاز به کار با استقبال مردم یزد و شهرهای دیگر روبرو شد.
** روستایی با سه کتابخانه و بیش از ۱۷ هزار جلد کتاب
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد با بیان اینکه انجمن راهیان نور، جمعیت جوانان شمسی و گروه اندیشه جوان از جمله تشکل های مردمی این روستا هستند، اظهار داشت: همراهی روحانیون و مسئولان روستای شمسی رستاق با مردم و همدلی و وحدت حاکم میان آنها از جمله رموز موفقیت آنها در عرصه های مختلف است.
وی ادامه داد: این روستا دارای سه کتابخانه غیر دولتی است که مجموع کتاب های آنها بالغ بر ۱۷ هزار جلد است.
غیاثی ندوشن با بیان اینکه یکی از این کتابخانه ها توسط مرحوم آیت الله حیدری یزدی تاسیس و توسط خانواده وی اداره می شود، تصریح کرد: در این کتابخانه گروهی به نام «نون و القلم» شکل گرفته که از چند سال گذشته برنامه های مختلف فرهنگی از جمله نشست های کتابخوان روستایی را برگزار می کنند.
وی به «کافه کتاب»، «کارگاه های آموزشی داستان نویسی و شعرخوانی» و « کتاب ماه» بعنوان دیگر طرح های ترویجی کتاب و کتابخوانی در روستای شمسی رستاق اشاره کرد.
** طرح رادیو آبادی در فضای مجازی
غیاثی ندوشن با اشاره به در اختیار داشتن یک غرفه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال ۹۵ توسط اهالی این روستا افزود: یکی از طرح های ابتکاری روستاییان، رادیو آبادی در فضای مجازی است که برای کتاب خوانی تبلیغ می کند.
وی خاطر نشان کرد: ایستگاه هایی با عنوان «چرا کتاب می خوانیم» و «چرا کتاب نمی خوانیم» و افتتاح نمادین طرح اسناد و مدارک تاریخی، فرهنگی روستا از دیگر طرح های مبتکرانه این روستا در راستای ترویج فرهنگ ترویج کتاب و کتابخوانی است.
** میثاق نامه ای که همه آن را امضا کرده اند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد گفت: تمام اهالی روستا بخصوص افراد با نفوذ شمسی رستاق میثاق نامه ای را با عنوان «دوستدارکتاب می مانیم» امضا و خود را پایبند به ادامه فعالیت های کتابخوانی کرده اند.
وی با بیان اینکه هریک از امضا کنندگان توضیحی در این میثاق نامه نوشته اند، ادامه داد: یکی از مطالب درج شده در میثاق نامه، تاکید بر تسری کتابخوانی به همه اقشار روستا و تداوم فعالیت های ترویجی کتاب است.
غیاثی ندوشن با بیان اینکه در طرح «کتاب ماه» یک کتاب معرفی می شود و سپس در جلسه ای افراد باید خلاصه کتاب را برای دیگران بیان کنند، اضافه کرد: این یکی از راه های تشویق افراد به مطالعه و خواندن کتاب است.
به گفته وی، روستاییان دارای یک سالن اجتماعات هستند که کارگاه هایی تحت عنوان فوت و فن آشنایی با مهارت های داستان نویسی و نمایشنامه نویسی و سایر جلسات در آن برگزار می شود.
طرح «کاش بیشتر می دانستیم» و انتشار کتاب «درخت آرزوها» از دیگر طرح هایی است که اهالی روستای شمسی رستاق آن را اجرا می کنند و غیاثی ندوشن به آنها اشاره کرد.
به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابی هم در دست چاپ است که مجموعه طرح ها و فعالیت های روستا در حوزه کتاب و کتابخوانی در آن گردآوری شده است.
وی اظهار داشت: مردم و نخبگان روستا با هر سلیقه ای که علاقه و وابستگی به این مکان دارند، دست در دست هم داده اند تا نام شمسی رستاق را طی چند سال گذشته در لیست برترین ها و برگزیده نهایی روستاهای کشور قرار دهند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد گفت: شمسی رستاق در دومین جشنواره روستاهای و عشایر دوستدار کتاب هم جزو ۱۰ روستای برتر بود.
- 18
- 1